Pondělí , 30. 06. 2025

Šárka

Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat

Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
pohanka zdraví
Znáte účinky a její benefity pro zdraví? (foto: 123RF)

19. 08. 2021

Pro koho je vhodná

Pokud byste si chtěli vybrat tu nejzdravější ze všech obilovin, je to nepochybně pohanka. Je výživná a snadno se připravuje. Klíčovou informací však je, že na rozdíl od jiných zrn je pohanka velmi zdravá pro střeva a je vynikajícím zdrojem železa.

Proto se důrazně doporučuje, aby byla pohanka součástí stravy pro všechny osoby trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje únavou a tendencí k omdlévání. Pohanku však do stravy může zařadit kdokoliv a vždy udělá jen dobře.

K čemu pohanka vlastně je

Pohanka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů: B1, B2, B6, kyselinu listovou, vápník, hořčík, železo, draslík. Mezi pozitivní vlastnosti patří skutečnost, že tato obilovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí játra od toxinů, zajišťuje správnou funkci střev, zlepšuje proces krvetvorby a kupodivu bojuje proti nespavosti. Ti, kdo si ve zdravé výživě frčí tak pohanku nesmějí ve svém stravování opomenout!

Jak ji vařit

Je navíc velice snadná k přípravě, takže ji zvládnou uvařit i muži, kteří si jinak v kuchyni nedokážou poradit. V ideálním případě by všechny obiloviny měly být namočené, alespoň přes noc. To pomáhá minimalizovat kyselinu fytovou a antinutriční látky. Kaše je pak zdravější a lépe stravitelná pro naše střeva. Pohanka se vaří v závislosti od toho, jaký pokrm chcete připravit. Obvykle se ale jedná zhruba o dvacet minut. Pohanka se stane světlejší a na skus je měkká.

Kdy a jak jíst

Pohanka je přirovnávána k superpotravinám, protože po jejím nasycení dojde okamžitě. Zároveň jsou sacharidy v ní obsažené pomalé na vstřebávání, takže požití pohanky nevede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. A zároveň pocit sytosti přetrvává po dlouhou dobu.

Nejvhodnějším obdobím pro požití potraviny s vysokým obsahem sacharidů je oběd, kdy potřebujeme zvýšit hladinu kortizolu, abychom zůstali aktivní po zbytek dne. V ideálním případě by pohanka měla být kombinována s bílkovinnými produkty jako jsou drůbež, ryby, mořské plody nebo libové jehněčí maso.

K TÉMATU  Power Plate vás zbaví tuku jen za 20 minut denně!

Tipy na recepty s pohankou

Pohanku můžete tedy vyzkoušet jako přílohu k libovolnému masu nebo k zelenině. Receptů na ni existuje spousta. Často je pohanka využívána i jako náplň do pečené zeleniny. Pohanka vás však nezklame ani jako sladká kaše s ovocem a politá medem. Tay ji mžete zkusit ve formě rizota, a to spolu s lososem, hřiby nebo již zmiňovanou zeleninou. Zkuste ji třeba i s mlékem nebo posypanou sýrem. Jak je vidět, pohanka existuje na mnoho způsobů.

Zelená pohanka je jiná

Na rozdíl od obvyklé hnědé pohanky má tato pohanka zelenou barvu, protože nepodléhá tepelnému ošetření, což znamená, že v semenu jsou zachovány životně důležité složky, což se o obvyklé hnědé pohance říct nedá. Naklíčená zelená pohanka (jen tu zelenou můžete dát klíčit) obsahuje obrovské množství antioxidantů.

Jak naklíčit zelenou pohanku

Přidáním takových klíčků do salátu nebo zeleného koktejlu můžete zvýšit ochranné vlastnosti svých buněk, snížit hladinu cholesterolu, normalizovat hladinu cukru v krvi a odstranit soli těžkých kovů. K vyklíčení pohanky stačí předem namočenou obilninu umístit do skleněné nádoby.

Poté nádobu uzavřete víkem s otvory, otočte ji dnem vzhůru a umístěte ji šikmo do misky. Nejužitečnější vlastnosti by měla mít třetí nebo čtvrtý den po uložení ke klíčení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Dýňová semínka: Zamlsejte si zdravě a potěště své tělo

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máme tu začátek nového roku 2021 a určitě si spoustu z vás dalo nějaké předsevzetí! Například začít cvičit, jíst zdravěji, chodit na procházky, myslet více pozitivně, být lepší přítelkyní či přítelem či být lepším rodičem. Vaše předsevzetí se mohou lišit, ale stejně vás všechny něco spojuje. A to to, že jich chcete dosáhnout! Proto vám v tomto článku zmíníme 3 důležité kroky, jak na to. A věřte, že pokud se těchto kroků budete držet, tak máte vyhráno.
Víte, co vás čeká tento týden? Kdy je vhodný čas na zkrášlující procedury a kdy třeba na početí potomka? Tento týden můžete obojí. A co ještě? Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
První rande je důležitým momentem, z něhož se může – či nemusí – vyvinout vztah, nebo dokonce láska. Jak zapůsobit a co raději nedělat?
Fitness trenérky na Instagramu jsou skvělým zdrojem inspirace a motivace pro všechny ženy, které chtějí zlepšit svou fyzickou kondici. Níže uvádíme seznam těch nejzajímavějších trenérek, které svými příspěvky zaujmou každou ženu.
Minimalismus vznikl už v 50. letech minulého století. Od té doby prakticky nikdy zcela nezmizel. Jeho hlavními rysy jsou elementární jednoduchost a čistota. Beton v interiéru tuhle myšlenku dokonale splňuje. Prohlédněte si
V prvním květnovém koučinku se Nela otevřela své koučce Marcele na maximum. Napsala pro vás, jak sezení vnímala, co si díky němu uvědomila a jaké má vlivem koučinku Emočních rovnic výsledky.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
V prvním květnovém koučinku se Nela otevřela své koučce Marcele na maximum. Napsala pro vás, jak sezení vnímala, co si díky němu uvědomila a jaké má vlivem koučinku Emočních rovnic výsledky.
Každý to známe. Jdeme do obchodu, nakoupíme pár nezbytných potravin, máme téměř prázdný nákupní košík, a přitom naše peněženka trpí. Ačkoliv je nakupování jídla a potravin velice důležité, málokdo si uvědomuje, jaké při tom děláme chyby.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.

Výběr článků

Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.
Při zařizování interiéru je důležité stanovit si styl, do kterého budete nábytek i doplňky ladit. Jinak by se vám mohlo snadno stát, že váš domov bude působit chaoticky a přeplácaně. Stále tápete, který styl se k vám nejvíce hodí?

Nepřehlédněte

Podzimní období přináší chladnější dny, kdy se naše tělo přirozeně touží po něčem teplém, výživném a plném chutí. A co může být lepšího než polévka, která nejen zasytí, ale také zahřeje? V české kuchyni mají polévky dlouhou a bohatou tradici, a jejich obliba sahá hluboko do historie. Podzimní polévky jsou navíc ideálním způsobem, jak využít sezónní suroviny, jako jsou brambory, dýně, zelí nebo houby. Připravili jsme pro vás výběr deseti nejlepších polévek, které nejen že zahřejí, ale také připomenou tradiční chutě české kuchyně. V článku se také zaměříme na historii jednotlivých polévek a zajímavosti o jejich původu.
Příběh, který nám přistál v naší schránce, nás nejdříve vyděsil. Vždyť jsou věci, které by měly být naprosto zapovězené. Jak je vidět, na světě je možné všechno.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek