Úterý , 26. 11. 2024

Artur

Jak poznáte kvalitní kávu?

Je už dávno známo, že káva vyráběná průmyslově nikdy nemůže dosáhnout takových kvalit, jako káva výběrová. A to z mnoha různých důvodů, o kterých si povíme níže.
káva
Kvalitní káva musí být čerstvě umletá a musíte ji správně skladovat. (foto: 123rf.com)

11. 01. 2022

Kvalitní káva? V první řadě si musíme vysvětlit, jaké druhy kávy vůbec existují. Máme celkem dva. Arabiku a robustu.

Arabica versus robusta

Arabica je tou kvalitnější kávou. Obsahuje méně kofeinu a nese široké spektrum chutí a vůní. Zrnka arabiky jsou větší, podlouhlá a rýha uprostřed má tvar písmene S. Také jsou citlivější na okolní teplotu. Nejvíce se jim daří při teplotách okolo sedmnácti až pětadvaceti stupňů. Arabica se často pěstuje na malých plantážích ve vyšších nadmořských výškách. Největším světovým producentem arabiky je Brazílie. Pěstuje se však také v Kolumbii, Mexiku, Guatemale nebo v Etiopii. Pochází z kávovníku arabského, který začne plodit nejdříve po třech letech od vysazení. Devět měsíců pak trvá, než se z prvních květů stanou plody. Ty postupně z rostliny opadávají a sbírají se proto ručně. Zároveň se ovšem mohou sklízet také jemným česáním. To je však metoda velmi časově náročná.

Oproti tomu robusta obsahuje více kofeinu než arabica, dokonce dvojnásobné množství, a nese v sobě více hořkosti. Robusta však není tak kvalitní, považuje se za průměrnou kávu. Avšak i mezi robustami najdeme takové, které stojí za to vyzkoušet, neboť se arabice směle vyrovnají. Většinou se ovšem robusta používá jako základ pro kávové směsi, a je proto levnější. Největším producentem robusty je Vietnam. Zároveň ji však ve větším množství najdete také v Indonésii, Brazílii, Indii, Malajsii, Ugandě nebo například na Filipínách. Nejraději má nižší nadmořskou výšku a teplotu mezi dvaceti a třiceti stupni Celsia. Robusta pochází z rostliny zvané kávovník statný. Jeho zrna jsou kruhovitého tvaru a rýha, která prochází prostředkem kávy, je téměř rovná. Rostlina plodí svá zrna rychleji než arabica, avšak velmi nepravidelně. Plody zrají jedenáct měsíců a sbírají se strojově z větviček kávovníků.

K TÉMATU  Superpotraviny nejsou drahé. Které si můžete dopřát za pár korun?

Robustu sice obecně považujeme za méně kvalitní, ovšem oproti arabice má méně kyselou chuť. A to některým milovníkům tohoto nápoje vyhovuje víc.

Nekupujte již namletou kávu

A nyní už se pustíme do návodu, jak rozpoznáme kávu kvalitní od té méně kvalitní? Kvalitní káva by neměla být namletá předem. Kupujte celá zrna. Proč? Jakmile kávu namelete, od toho okamžiku ztrácí své aroma a charakteristickou chuť. A čím déle ji budete v tomto stavu uchovávat, tím znehodnocenější bude. Všichni baristé a pražiči kávy vám proto vždy doporučí namlít si kávu až tehdy, chystáte-li se ji skutečně spotřebovat. Ke všemu, když kupujete namletou kávu v supermarketu, nikdy si nemůžete být jisti tím, kdy ji kdo umlel, a jak dlouho ve skladu nebo v regále ležela.

A to je druhý kámen úrazu. Na obalu výběrové kávy by správně měly být uvedeny informace o tom, kdy byla káva upražena a z jaké plantáže pochází. Případně jaká je to odrůda. Rovněž by měla být uvedena země, z níž pochází, a také její chuťový profil. To se ale o kávě ze supermarketu dozvíte jenom málokdy.

Káva přímo z pražíren bude vždy kvalitnější

Káva, která se do České republiky dováží, je prý až v devadesáti procentech nekvalitní, zvětralá. To ovšem platí jak u namleté kávy, tak u kávových zrn. Obvykle platí, že nejvyšší jakosti káva dosahuje v prvním až třetím týdnu od pražení, ale je-li káva špatně skladována ještě několik týdnů, ne-li dokonce měsíců poté, k vám už se v požadované kvalitě nikdy nedostane. I proto je lepší kupovat si kávu přímo v pražírnách či kavárnách, kde si dávají záležet na tom, aby byla káva co nejkvalitnější.

Kvalitní káva nesmí mít vzduch

Je-li káva dobře zabalená (že se k ní nedostane vzduch), vydrží v původním obalu tři až šest měsíců. Zároveň by měl obal kávy obsahovat jednosměrný ventil, který slouží k tomu, aby z balení odváděl oxid uhličitý. Žádný vzduch se přes něj dovnitř ovšem nedostane. Pokud ale budete kávu skladovat déle než půl roku, pak mohou zrnka začít jednoduše žluknout. Samozřejmě si můžete kávová zrna přesypat z původního obalu, ale taková nádoba musí být opět vzduchotěsná. Dostane-li se ke kávě vzduch, už po třech týdnech bude naprosto vyčpělá a zoxidovaná.

K TÉMATU  Avokádo: Proč je superpotravinou + recept na pomazánku jako bonus

Chcete se stát skutečnou odbornicí na kávu? Vyplatí se zaplatit si baristický kurz, případně také kávovou degustaci, při níž se naučíte rozpoznávat chuťové profily a vůně kávy. V rámci celého baristického kurzu se pak dozvíte něco o její historii, naučíte se připravovat espresso (základní kávový nápoj), z něhož se pak připravuje flat white, cappuccino nebo latte, a také si po jeho absolvování zvládnete připravit rovněž alternativní kávy jako chemex nebo V60. A samozřejmě se v rámci kurzu naučíte dělat i oblíbené latte art. Ovšem jak správně připravit mléko, to už je jiná kapitola.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Káva pro ztmavení, ořechy na šediny a citron pro zesvětlení: barvení vlasů jde i šetrnou přírodní cestou. Vyzkoušejte a uvěříte!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tipů a triků, jak správně cvičit, najdete všude dost. K dosažení výsledků je ale potřeba nechybovat v tom, co děláte pak. Kdy se najíst, kolik a čeho? Máte i další otázky? My známe odpovědi!
Potrpíte si na zlato, stříbro nebo nerezovou ocel? Nosíte diamanty či perly? Pak je pro vás možná dobré vědět, jak správně byste měla o šperky pečovat, aby vám vydržely déle a stále vypadaly jako nové.
Vstupte do světa, kde síla, odhodlání a vzájemná podpora tvoří základ pro dosažení kariérních výšin v roce 2024. Náš článek "Jak naplánovat a dosáhnout kariérních cílů v roce 2024" vám přináší inspiraci a konkrétní kroky, jak postavit stabilní základ pro váš profesní růst. Od strategického plánování k osobnímu rozvoji, podíváme se na klíčové aspekty, které vám pomohou vytvořit úspěšný kariérní rok. Připravte se na podporu a motivaci od Dámské Ligy a objevte cestu ke svým kariérním cílům v roce 2024.
Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?
Bylinky nemusí být používány jenom k tomu, aby nám zajímavě ochutily jídlo a aby také zajistili jeho příjemnou vůni. Bylinky jsou odnepaměti používány také v lidovém přírodním léčitelství. My se aktuálně podáváme na ty, které jsou nejlepším pomocníkem pro naše plíce.
Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
Toužíte po miminku, ale čáp k vám pořád ne a ne přiletět? Trpíte-li totiž nadváhou nebo rovnou obezitou, vaše šance na otěhotnění se mohou snižovat právě kvůli tomu.
Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.

Výběr článků

Novoluní ve znamení Lva přináší 4. srpna 2024 příležitost pro nové začátky a sebevyjádření. Využijte tento čas k reflexi svých cílů a možností, zatímco planeta Merkur se chystá na svou retrográdní fázi. Zjistěte, jaké rituály mohou podpořit vaše záměry a proč byste měli být opatrní při zahajování nových projektů.
Týden od 21. do 27. října 2024 přináší mnoho zajímavých astrologických vlivů, které ovlivní naše vztahy, kariéru i osobní rozvoj. Jak se jednotlivá znamení poperou s tímto obdobím plným změn? Podívejte se na svůj horoskop a zjistěte, co vás čeká a jaké příležitosti vám hvězdy přinesou!
Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.

Nepřehlédněte

Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Na stromech žloutne listí, venku se střídá déšť, vítr a mlha, je čas na změnu šatníku. Po letních měsících zase vytáhnout podzimní kabáty a bundy. Před ochlazením se musíme chránit (ledaže byste byli velcí otužilci). Potřebujete kabát nový? Tohle vše by měl splňovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek