Pondělí , 25. 09. 2023

Zlata

Zavařování ovoce a zeleniny: v myčce, v troubě, v mikrovlnce

Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
zavařování ovoce a zeleniny
Jak zavařit ovoce a zeleninu? (foto: 123RF)

29. 06. 2021

V čem spočívá systém zavařování?

Vaše úroda, o kterou jste celou sezónu pečovali, může být uchována pomocí zavařování. Zavařování ovoce a zeleniny funguje na bázi konzervace produktů, které udrží svou chuť i čerstvost. Teplý vzduch je vlivem zavařování vytlačován ze sklenic, a po jeho vytlačení se sklenice uzavře víčkem pomocí gumového kroužku kolem hrdla.

Zavařování ovoce a zeleniny je velmi jednoduché

Namísto složitějších postupů při vaření a zavařování džemů nebo marmelád je zavařování zeleniny nebo kompotů velmi jednoduché.

  1. Jednoduše naskládáte do sklenic syrové plodiny rozkrájené na menší části. Tím se jich do nádoby vejde co nejvíce a sklenici tím pádem napěchujete úplně celou.
  2. Pak už stačí jen přidat ingredience, které jsou vhodné k zavařování jednotlivých surovin (například k okurkám přidáte kopr) a zavaříte je klasickým způsobem.

Mytí okurek v pračce

Máte velkou úrodu okurek vhodných pro nakládání a nechcete o ni přijít? Je čas zavařovat! Pokud se pustíte do zavařování pomocí pračky, musíte ji nejdříve pořádně pročistit. Vůně aviváže pro nakládané okurky totiž nebude „to pravé okurkové“.

  1. Důkladně umyjte zásobník na aviváž či prací prášek – a místo něj nalijte do zásobníku i bubnu pračky ocet. Ten vám pračku krásně vyčistí, vydezinfikuje, a navíc krásně propláchne.
  2. Zapněte pračku na program s 90 °C a nechte ji vyprat naprázdno.

Pro zavaření okurek musíte nastavit rychlost otáček na co nejmenší a vypnout ždímací program. Díky tomu vaše okurky zůstanou celé a v neporušeném stavu či konzistenci.

  1. Nastavte si v programu praní studenou vodou, ta by měla být kolem 0°C.
  2. Nasypte do bubnu pračky svou úrodu okurek a nechte je prát celou dobu programu.

Zavařování v myčce

V době sklizně zapomeňte na mytí nádobí – a raději svou myčku využijte pro zavařování všech plodin, které vám dělají radost svou úrodou. Díky velkému objemu myčky na nádobí můžete zavařovat najednou několik sklenic a mnoho úrody.

  1. Pro zavařování úrody v myčce na nádobí zvolte program s co nejvyšším stupněm teploty. Stačit vám bude i teplota kolem 60 °C.
  2. Pro zavaření si nakrájejte plodiny na malé kousky, napěchujte sklenice až po hrdlo a zalijte studeným lákem na zavařování.
  3. Takto naplněné sklenice zavíčkujte a vložte do myčky na nádobí hrdlem nahoru.
  4. Díky zavíčkování se nemusíte bát, že by se do surovin dostal mycí prášek nebo leštidlo. Proto můžete myčku zapnout klasickým způsobem i s tabletou na mytí a do prázdných míst přidat i nějaké špinavé nádobí.
K TÉMATU  Vypouklé břicho a diastáza: Trápení mnoha žen i mužů

Tímto způsobem jednoduše zavaříte klasické nakládané okurky, ale také marmelády nebo kompoty. Pro zavaření bude stačit program na jednu hodinu mytí.

Zavařování v troubě

Nejčastěji v českých domácnostech můžete vidět způsob zavařování v troubě na pečení. Tam stačí postavit napěchované sklenice zalité lákem na pečící plech vedle sebe, a do plechu s okrajem nalít horkou vodu. Teplota pro správné zavařování je nejlepší na 95 °C.

V troubě nechte sklenice zahřát na asi 20 minut, a poté sklenice otočte vzhůru dnem. U každého druhu plodiny je doba zavařování trochu jiná. Proto zkuste dohledat, jak dlouho zavařovat zrovna vaši zeleninu či ovoce a marmelády.

Zavařování v mikrovlnce

Mikrovlnná trouba nechybí v žádné domácnosti, je to jednoduchý zdroj rychlého zahřátí jakéhokoliv jídla. Pomůže vám také při zavařování vaší úrody, tento způsob však vyžaduje více práce kvůli malému prostoru mikrovlnky. Zavařovat v mikrovlnce můžete veškeré plodiny nebo připravená jídla, stačí najít správný systém a nastavení trouby.

  1. Napěchujte sklenici po hrdlo, zalijte ji lákem a zavíčkujte. Můžete použít také šroubovací víčka, ty jsou do mikrovlnky vhodná, jelikož se nejedná o kovové složení.
  2. Vložte je do mikrovlnky a nastavte ji.

Obecně platí, že při nastavení programu na výkon 700 W bude stačit přibližně šest minut, aby byla sklenice připravená a zavařená. Pokud výkon zvýšíte na 850 W, bude stačit časovač nastavit na pět minut.

I když se může zpočátku zdát zavařování složité, jeho postup je v podstatě velmi jednoduchý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak na zavařování letního ovoce? + Tipy, v čem zavařovat

Tohle skvělé hnojivo vám přinese nečekanou úrodu okurek!

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
Fóbie - psychická porucha, která jde ruku v ruce s úzkostmi. Definovat ji lze jako chorobný strach vůči lidem, věcem, objektům nebo vůči konkrétním situacím. Mnohdy nejsou vysvětlitelné, mnohdy si je neseme už z dětství nebo z tohoto období života vychází. Pro mnohé jsou však denním chlebem. Trpí jimi také ženy.
Prázdniny a dovolené jsou za dveřmi. Ovšem letos budou pro mnohé z nás jiné. Místo koupání v teplém moři nás čeká ráchání v bazénech, studených řekách a ne vždy zrovna čistých rybnících či přehradách. Následkem pak může být řezání a pálení, které mnohé z nás tak důvěrně znají. Typické letní záněty totiž dokážou pořádně potrápit a zkazit volno.
Dítě sice někdy přijde zcela nečekaně, jindy je však součástí plánu, který si dva stanoví. V takovém případě je to mnohdy lepší. Příchod dítěte je vítaným, milým překvapením, nikoliv něčím, co zaskočí a co člověka vede k pohrávání si s myšlenkou, jestli potrat není řešením. Abyste se takovému scénáři vyhnuli, udělejte několik věcí ještě předtím, než začnete dítě plánovat a následně se o něj pokoušet.
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.
Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.

Nepřehlédněte

Pokud patříte mezi ty, kteří se pokoušejí hubnout, ale pokusy jsou zatím marné, tak pokračujte ve čtení. Dnes se dozvíte, v čem je kámen úrazu, že se vaše hubnutí nedaří. Dozvíte se něco, o čem jste nikdy předtím možná ani neslyšeli. Zároveň pochopíte, jak to můžete napravit. A jestliže tyto informace převedete do praxe, tak věřím, že se úspěch dostaví!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek