Hitem posledních let je takzvaná horkovzdušná trouba. Je třeba si ale předem říci, že je velký rozdíl mezi horkovzdušnou troubou a elektrickou troubou s ventilátorem. Jaký a proč je lepší mít opravdu horkovzdušnou troubu? Na to vše vám odpovíme.
Co je horkovzdušná trouba?
Dnešní elektrické trouby mají mnoho funkcí a k nim patří i funkce horkovzdušného pečení. V tom případě se ale nejedná o klasickou horkovzdušnou troubu. Pokud máte elektrickou troubu, můžete péct s pomocí ventilátoru, který rozhání horký vzduch po celé troubě.
Rozdíl je však v tom, že horkovzdušné trouby mají ve všech případech svůj vlastní zdroj tepla. Horkovzdušná trouba je také elektrickou troubou, ale má jinak zabudovanou cirkulaci vzduchu. Ne každá elektrická trouba je proto horkovzdušná.
Výhody horkovzdušné trouby
Mezi velkou výhodu opravdu horkovzdušné trouby patří to, že její ventilátor pouští horký vzduch do celé trouby velmi rovnoměrně. Tím se stává pečení efektivnější, rychlejší a jídlo v ní upečené je úplně jiné. Cokoliv, co do horkovzdušné trouby dáte, se upeče mnohem rychleji, rovnoměrně a bez nežádoucího připalování.
Jelikož tu hraje roli již zmíněná rychlost, ušetříte tak svůj čas ale i peníze za energie. Kromě toho můžete v horkovzdušné troubě péct i dvě jídla najednou a obě jídla se upečou stejně dobře. Nemusíte už dělat žádné kompromisy, dejte do trouby maso i koláč zároveň. To se jistě v domácnosti hodí, zvláště pokud připravujete oběd pro celou rodinu a honíte každou minutu.
Jaké další funkce má horkovzdušná trouba?
Horkovzdušnou troubu dnes pořídíte v různém cenovém rozpětí, můžete mít troubu za pár tisíc korun, ale ty dražší, a obvykle vestavné trouby, pořídíte i za několik desítek tisíc korun.
I ty levnější pro vás ale mají několik dalších poměrně nezbytných funkcí, jako je například grilování, rozmrazování, kynutí těsta, infrapečení, parní ohřev, sušení nebo program pro pečení pizzy.
V takovém spotřebiči pak můžete dělat vlastně úplně všechno, dokonce se i zcela obejít bez mikrovlnné trouby, protože všechny její funkce hravě zvládne trouba horkovzdušná. Můžete v ní tak třeba i usušit houby nebo ovoce, rozmrazovat maso, ohřívat polévky či omáčky a podobně. V troubě si můžete nechat i nakynout těsto nebo napařit zeleninu či ryby. Prostě cokoliv, na co si jen vzpomenete.
Funkce samočištění a ty další
Už teď to zní jako ideální pomocník, bez kterého se v kuchyni neobejdete, a to jsme s výčtem chytrých systémů neskončili. Můžete si třeba nastavit dobu pečení, stačí pak dát jen jídlo do trouby a čekat. Nemusíte ji obsluhovat, hlídat jídlo a kontrolovat, po skončení doby pečení vás signál jen upozorní na to, že máte hotovo.
Novější trouby už mají také spořiče energie, a zvláště výhodné jsou samočistící systémy. Díky nim se už nebudete muset trápit zdlouhavým čištěním trouby sama, protože odstranění veškerého nežádoucího tuku uvnitř za vás vyčistí chytrý systém.
Až budete troubu pořizovat, všímejte si mimo jiné i toho, jak je velká, mluvíme konkrétně o objemu. Pokud vás je doma hodně, budete potřebovat větší, v ní pak snadno upečete nejen oběd, ale další pochoutky pro celou rodinu.
S horkovzdušnou troubou se skvěle peče, jídlo je dokonale připravené, a to někdy i za polovinu času, než je tomu u jejího běžného elektrického kolegy.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Mikrovlnná trouba nahradí několik spotřebičů najednou. Poradíme, jak vybrat tu NEJ
Praktické rozvržení kuchyně: Jak uspořádat zóny tak, aby dávaly smysl?