Úterý , 29. 07. 2025

Viktor

Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?

Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
druhy rýže
Znáte všechny druhy rýže? (Foto: 123RF)

20. 08. 2021

Rýže je třetí nejčastěji pěstovanou surovinou na světě. Jistě by vás napadlo, že jejím původním domovem je Asie, odkud se postupně rozšířila i na další kontinenty. Dnes se už nevyužívá jen jako příloha, druhy rýže mají řadu využijí, na trhu můžete najít třeba také rýžovou mouku, pivo nebo víno.

Jednotlivé druhy rýže můžete od sebe odlišit na první pohled. A pokud si nevšimnete rozdílu podle jejich vzhledu, navede vás jejich chuť. Jsou totiž opravdu jiné a je dobré, když víte, kdy po které sáhnout.

Rýže basmati

Pěstuje se především v Indii a Pákistánu. Po sklizni se nechává více než rok uskladněná v suchu a temnu. Na rozdíl od dalších druhů má nižší glykemický index, tělo z ní tedy dovede lépe získat a využít obsaženou glukózu. Její zrna jsou delší, po uvaření je sypká, nadchne vás svou vůní. Její chuť vám může připomínat oříšky. Zvolte ji k pokrmům, u nichž nepodáváte omáčku. Hodí se k masu, je vynikající v jídlech indické kuchyně.

rýže basmati
Basmati patří k tomu nejlepšímu na trhu. (foto: 123RF)

Jasmínová rýže

Mezi typické druhy rýže patří ta jasmínová. Tato rýže je původem z Thajska. Využijete ji při přípravě pokrmů čínské kuchyně. Rýže je lepivá, má specifickou chuť i mírně květinovou vůni. Na rozdíl od předchozího druhu je tato ideální přílohou k omáčkám. Pokud ji chcete použít k masu, hodí se ke kuřecímu, krůtímu nebo králičímu. Můžete z ní připravit i sladká jídla.   

jasmínová rýže
Jasmínová svou chutí vyniká. (foto: 123RF)

Červená rýže

Hned na první pohled vás zaujme svou barvou – její zrna mají totiž tmavohnědou barvu. I po uvaření vám zůstanou tvrdší. Často se podává v kombinaci s jasmínovou rýží. Využijete ji jako přílohu v podstatě k jakémukoliv jídlu. Je výborná s omáčkou, ale hodí se i k rybám nebo mořským plodům.

druhy rýže červená
Červená rýže vás zaujme vzhledem i chutí. (foto: 123RF)

Arborio

Jedná se o krátkozrnnou rýži pěstovanou v Itálii. Označuje se též jako kulatozrnná rýže. Má vyšší podíl škrobu, a proto je po uvaření lepivá, působí až kašovitým dojmem. Využijete ji především při přípravě rizota nebo mléčné rýže. Docílíte s ní totiž snadno polotekuté struktury. Velmi podobná je svou konzistencí i možným využitím rýže carnaroli.

arborio
Arborio je italská alternativa rýže. (foto: 123RF)

Černá rýže

Černá rýže patří mezi druhy rýže, která je původem z Číny, kde byl dřív určen jen jako pokrm pro tamní vládce. Dnes nachází pestré využití po celém světě. Někde se z černé rýže v kombinaci s kokosovým mlékem vyrábí dezerty, můžete ji však využít i ve slaných jídlech jako přílohu. Hodí se ji použít promíchanou spolu s dalšími druhy rýže, na pohled tak výsledný pokrm vypadá velmi efektně. Počítejte však při její přípravě s tím, že je nutné ji mít předem namočenou.

druhy rýže černá
Už jste vyzkoušeli černou rýži? (Foto: 123RF)

Tak po které rýži sáhnete nejdřív? Co si uvaříte?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Jedny z nějtěžších písní, které zazněly v The Voice. Chcete cítit husí kůži?

Potraviny, které vás bezpečně zahřejí i v těch nejchladnějších dnech

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Také umýváte okna léta páně stejně? Máte své vyzkoušené metody, na které nedáte dopustit? Podívali jsme se za vás a vyzkoušeli, co nového lze na trhu najít. Umí toho technologie více než poctivá lidská ruka? Jak probíhal úklid oken?
Berete se z velké lásky. Vydrží možná rok, dva, tři. Pak nastane dlouholetá práce, v níž se vztah, který začal adrenalinovou reakcí, musí přerodit do fáze přátelství a spolupráce. Jestliže nezačnete na svém manželství včas tvrdě pracovat, rozpadne se vám pod rukama. Jak se z milenců stanou partneři a přátelé?
Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.
Tento týden, od 13. do 19. ledna, bude pod vlivem úplňku, který přináší zvýšenou energii a průbojnost. Jednotlivá znamení zvěrokruhu mohou očekávat dynamické změny v oblasti práce, zdraví i financí. Přečtěte si náš horoskop a zjistěte, co vás čeká a jak nejlépe využít tento energeticky nabitý týden ve svůj prospěch.
Snídaně dělá den – to je staré známé pořekadlo, které platí od dob dávno minulých až po moderní současnost. Právě snídaně by nám měla dát potřebné živiny a energii potřebnou pro následující den. Její součástí by tak měly být hlavně suroviny, které obsahují důležité bílkoviny, vlákninu a další nepostradatelné látky. I proto jsou její součástí ovesné vločky - tedy měly by být její součástí.
Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
Kreativitě při balení dárků se žádné meze nekladou. Taštička vám sice ušetří čas, na druhou stranu, pěkný balíček v balícím papíru se stuhou nic nenahradí. Když se na balení trochu vyřádíte a přijdete s něčím originálním, vždycky to bude úspěch, a navíc do vaší práce s balením otisknete i svou snahu, a to se vždycky cení. Inspirujte se nápady na balení dárků ve videu.
Každý člověk má nějaké zlozvyky, a zatímco některé vadí spíše okolí, jiné mohou vadit člověku samotnému. Jedním z nich jsou pocuchané nervy, které lze definovat jako neustálé vytáčení se kvůli každé drobnosti. Jelikož tato nemilá vlastnost ničí vzájemné vztahy, je dobré vědět, jak s problémem zatočit. Možností je víc než dost.

Výběr článků

Přestože má jít o svátky klidu a míru, jsou Vánoce často spojené s nákupním šílenstvím. Lidé v České republice nakupují čím dál tím více dárků a zvyšují se i výdaje spojené s Vánocemi. Kolik tedy v průměru Češi za Vánoce utratí? A je vůbec možné při nákupu vánočních dárků výrazněji ušetřit? Na to se podíváme v tomto článku.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Ne nadarmo se říká, že každý člověk je jedinečný. Tento argument se bezpochyby týká i v případě volby dioptrických brýlí, které, mají jí maximálně splňovat nejnáročnější kritéria, musí být vybírány na základě určitých vlastností jejich nového majitele. Která to jsou? Pojďme se na to podívat!

Nepřehlédněte

Zdraví máme jenom jedno, proto bychom na něj neměli zapomínat. Je důležité, abychom si uvědomili zejména jednu věc, a sice že se na pevnosti a odolnosti našeho zdraví podílí i to, co jíme. Každodenní přísun potravin buď zdraví naprosto ruinuje, nebo mu prospívá. Jak jste na tom vy? Cítíte se po svém jídelníčku zdravě a fit? Nebo máte z jídla výčitky? Či snad některé potraviny vaše tělo zcela odmítá?
Asi každý z nás má nějakou tu pojistku. A zatímco si lidé nechávají běžně pojistit svůj majetek, dům, automobil nebo zdraví, celebrity si velmi často nechávají pojistit konkrétní části svého těla a rozhodně netroškaří.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek