Neděle , 05. 02. 2023

Dobromila

Štědrovečerní večeře. Jaké vánoční dobroty si dopřávají lidé na jednotlivých kontinentech?

Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.
Štědrovečerní večeře. Jaké vánoční dobroty si dopřávají lidé kolem světa?
zdroj: 123RF.com

23. 12. 2019

Štědrovečerní večeře v Evropě

V nedalekém Polsku se štědrovečerní večeře skládá z dvanácti chodů, které symbolizují počet měsíců v roce i počet apoštolů. Patří sem přitom různé předkrmy a polévky, např. boršč, ryby, plněný krocan a rozličné dezerty. Vánoční kapr a bramborový salát se konzumuje třeba v Německu, ale u našich západních sousedů je oblíbená i klobása nebo pečené husa.

V některých evropských zemích se na Vánoce jako hlavní chod tradičně konzumuje nadívaný krocan, což platí především pro Velkou Británii a Francii. Ve skandinávských státech se pochopitelně konzumují ryby, ale vánoční tabule bývá daleko pestřejší. Ve Švédsku se tradičně mlsá již od oběda ze slavnostního bufetového stolu, kterému říkají julbord.

Vánoce v Severní a Jižní Americe v evropské tradici

Ve Spojených státech amerických žijí nejrůznější etnika, která se mnohdy dost odlišují kulturními tradicemi. Za nejběžnější vánoční pokrm je považován nadívaný krocan s bramborou kaší a brusinkovou omáčkou. To samé platí i pro většinu Kanady, a to především pro anglicky mluvící část. V Severní Americe je přitom naprostou klasikou i puding jako dezert.

Jihoamerické země mají silnou křesťanskou tradici, takže jsou zde Vánoce důležitým svátkem, často s karnevalovou atmosférou. V mnohých zemí jako např. v Peru se na Štědrý večer konzumuje také nadívaný krocan. Jenže třeba v takové Brazílii, která mluví portugalsky, si bohatší obyvatelé dopřávají nadívaného páva, i když v samotném Portugalsku se na Štědrý večer jí především ryba s bramborami.

Štědrovečerním večeře v asijských zemích?

V Asii křesťanství příliš nedominuje. Jedinou většinově křesťanskou zemí jsou Filipíny, kde se na Štědrý den servíruje hrnek lepivé rýže symbolizující soudržnost, a to často v bambusu s kokosovým a třtinovým cukrem. Vánoční večeře v anglické nebo americké tradici, tedy krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou, je poměrně běžná v Singapuru, v indickém městě Bombaj nebo státě Goa. Vánoce se přitom v posledních letech začínají neoficiálně slavit také v Číně.

K TÉMATU  Jak se aktivně zabavit v centru Prahy?

V Africe se na Vánoce mísí různé tradice

Afrika je velmi pestrým kontinentem, a to i z hlediska tradic. V takovém Egyptě je tradičním vánočním pokrmem Fata, tedy chléb, rýže, česnek a vařené maso. V turistických rezortech se ovšem servírují typické západní pokrmy. V dalších zemích Afriky se na Štědrý den mísí místní tradice s tradicemi zemí, které zde dříve uplatňovaly koloniální nadvládu. Součástí štědrovečerní večeře je proto v Ghaně tradiční francouzská piškotová roláda Bûche de Noël, v Namibii zase německá klobása a bramborový salát.

Austrálie přechází ke zdravějším Vánocům

Austrálie je dokladem celosvětového příklonu ke zdravějšímu životnímu stylu, a to i během Vánoc. V dřívějších dobách si zdejší obyvatelé dopřávali nadívaného krocana, jak velela západní tradice. V současné době se ale zvyky začínají měnit. Štědrovečerní tabule se totiž skládá spíše z ryb, mořských plodů a lehčích těstovinových salátů. Najdeme zde ale ještě jeden podstatný rozdíl. Na Vánoce je totiž v Austrálii velké horko, takže mnoho lidí večeří např. v parcích. To má něco do sebe, i když u nás si tohle pojetí štědrovečerní večeře představíme jen stěží.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Vaginální mykóza nebo také kvasinková infekce. To je problém, který je ženám moc dobře známý. Štěstí má žena, která se s nepříjemným pocitem pálení, svědění a nepříjemnou bolestí intimních partií ještě nesetkala. Statistiky však říkají, že se s mykózou alespoň jednou za život setkala snad každá z nich. Proto lze logicky říct, že každá žena se ptala na to, jak s mykózou bojovat.
Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
Své zdraví můžeme potěšit různými způsoby. Můžeme začít konečně sportovat nebo se více hýbat. Můžeme si svůj jídelníček zpestřit a dodat do něj potraviny či suroviny, za které nám naše tělo poděkuje. V ideálním případě bychom měli do jídelníčku zakomponovat lněný olej, což je superpotravina výjimečná svými zdravotními benefity. Už jste slyšeli o tělu prospěšných účincích lněného oleje?
Definice sendvičové generace je jasná. Je to jak šunka a sýr v sendviči, stlačeni mezi péči o děti a rodiče či prarodiče. Děti, které jsou na nás ještě závislé a zároveň je nutné pečovat o stárnoucí rodiče a prarodiče jednoho z manželů, v horších případech dokonce obou. A práci za vás také nikdo neudělá. Jak si zachovat zdravý rozum, klid a v této psychicky i finančně náročné situaci?

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek