Ačkoli je současná doba čím dál víc nakloněná životu bez cukru, bude ještě dlouho trvat (otázkou, zda se toho vůbec někdy dočkáme), kdy nebudou na každém rohu kvanta nechutně sladkých dobrot, která nás lákají a svádí k zakousnutí, a i když nám zprvu dopřejí pohlazení na duši, obratem vrazí kudlu do zad našemu zdraví. A víme dobře, že je občas těžké odolat. Motivace je ale silnější, než se zdá, a ve své podstatě cukrová odvykačka nemusí být tak zlá. Na následujících řádkách vás o tom přesvědčíme.
Začněte postupně
Hranice mezi obyčejnou chutí a závislostí na cukru je poměrně tenká. Nejsnáze to zjistíte tehdy, pokud si ze dne na den odepřete veškerý cukr, můžete si to dát třeba za domácí úkol. V každém případě, pokud se ze dne na den zcela zbavíte cukru, na který jste běžně zvyklí, zcela logicky se objeví klasický absťák, který je srovnatelný s jakýmkoliv jiným absťákem. Vaše tělo po něm bude prahnout, ať uděláte, co uděláte. A protože se chcete zbavit cukru nadobro, ale s naprostým klidem, je důležité odvykat si postupně, aniž by se v těle vytvořil nežádoucí šok.
Snižujte množství cukru v jídle
Pokud sladíte čaj nebo kávu, začněte postupně ubírat. Náhrada cukru umělými a alternativními sladidly se nedoporučuje, protože tím si na chuť nápoje bez cukru nezvyknete, pouze jednu sladkost vyměníte za druhou.
Až se jednoho dne rozhodnete nesladit vůbec, najednou si uvědomíte chuť nápoje, která začne více vynikat, bude jedinečná a silnější, než když ji totálně zazdíte cukrem. Cukr pak postupně ubírejte úplně všude, tedy i v pečení a v nápojích, které ideálně vždy zřeďte. Každý gram, který si odpustíte, je výhra pro vás.
Pozorně čtěte etikety
V okamžiku, kdy budete chtít vyřadit ze svého života bílý jed, je nezbytné sledovat etikety a hledat i skryté cukry v podobě alkoholových a chemických alternativ (xylitol, erythritol aj.), nejrůznějších sirupů, které na první pohled maskují obsažené cukry v potravinách. Přitom si hlídejte obsah sacharidů a z toho cukrů, což je pro vás zásadní údaj, který by měl být v nutričních hodnotách co nejmenší.
Vsaďte na větší množství ovoce a zeleniny
Určitou berličkou při odvykání je také nahrazení sladkostí zeleninou nebo ovocem, které mají přirozeně sladkou chuť, a přitom tolik neškodí. Důležité je naučit tělo na méně sladkého, vytvořit si zcela jiné návyky. A místo dvou sladkostí denně si ze začátku dopřát třeba jen jednu a tu druhou nahradit například mrkví. Ale pamatujte, že čím méně průmyslově zpracovaných sladkostí sníte a čím více sníte přirozeně sladkých potravin, tím víc se váš práh sladké chuti posune.
Věděli jste, že… I takový řecký jogurt dokáže chutnat sladce? Ano, je v něm obsažená laktóza čili mléčný cukr.
Lépe si naplánujte svůj jídelníček
Možná to zní jako ohraná písnička, ale dobře sestavený jídelníček je v rámci odvykání od cukru naprosto nezbytný. Pokud totiž budete mít v potravinách vyvážený poměr sacharidů, bílkovin, tuků i vlákniny, eliminujete tak choutky na zákusek.
Pozor na sladící alternativy
Pokud se chcete nadobro zbavit cukru, není úplně řešením nahradit ho jinými „zdravějšími“ nebo umělými alternativami. Není totiž nic nového pod sluncem, že sladká chuť ve vás ještě víc spouští chuť na sladké, což pravděpodobně nechcete. Krátkodobě nebo občas to není nic proti ničemu, dlouhodobě je to jako vytloukat klín klínem.
Objevujte pravou chuť jídel
V okamžiku, kdy sladké jíte dnes a denně, skutečnou chuť jídla překrývá sladkost, a to je to jediné, co z jídel vnímáte. Jakmile si vaše chuťové buňky zvyknou na nižší množství cukru, rázem zjistíte, jak jídlo doopravdy chutná.
Berte to tedy tak, že s eliminací cukru se vám otevře zase nový svět chutí a jak to u vás začne fungovat, hned to poznáte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?