Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Klíšťata, komáři, ovádi: Láká je teplo, pot i alkohol

S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
klíšťata
Léto nám kazí obtížný hmyz. Podle čeho si vybírají cíl?

20. 07. 2023

20. 07. 2023

Ač je únik zhola nemožný, někteří lidé je lákají více než jiní. Kdo a proč přitahuje klíšťata, komáry a lidově řečeno hovada.

Klíšťata – nenápadní lovci

Dospělí jedinci klíšťat jsou velmi trpěliví lovci. Nejčastěji číhají v trávě a o hladu vydrží klidně rok. Jakmile se jim ale naskytne příležitost, přichytí se na procházejícího člověka nebo zvíře a přisají se. Pít krev mohou klidně týden nebo dva, pokud nejsou odhaleni. Ačkoliv jejich kousnutí není nijak bolestivé, důsledky, které má, mohou být velmi nepříjemné. Klíšťata nejsou ohledně svých cílů příliš vybíravá, nicméně studiemi bylo zjištěno, že roli při přisátí může hrát:

  • krevní skupina – vyšší procento klíšťat, konkrétně 36 %, si vybralo jedince s krevní skupinou A než ty s krevní skupinou B (jen 15 %)
  • vydechovaný CO2 – klíšťata lákají větší cíle, které vydechují více oxidu uhličitého
  • vyšší teplota – teplo, které vyzařuje tělo je pro klíšťata jako terč
  • pot – a nejen ten, ale také další tělesné pachy mohou klíšťatům vonět

Klíšťata se drží především na vlhkých místech, ráda mají také vysokou trávu. Při procházení takovým terénem se proto snažte mít kůži co nejvíce zakrytou, snížíte riziko, že se na vás přichytí.

Komáři – bzučící predátoři

Samice komára, když dospěje a chce klást vajíčka, potřebuje pro tento krok dostatek určitých látek a minerálů, které nachází právě v krvi. Lidí, savců, ale i žab nebo třeba hadů. Během této své „zkoušky dospělosti“ proto potřebuje najít potravu odpovídající jejím potřebám a přijmout jí dostatečné množství. Aby se zorientovala, kdo jí něco takového může nabídnout, řídí se hned několika faktory, které do určité míry ovlivňují to, zda si vybere zrovna vás, nebo ne. Jde například o:

  • tělesný pach – pot i „běžný lidský odér“ může samičku spolehlivě nasměrovat
  • krevní skupinu – komár si pravděpodobněji vybere osobu s krevní skupinou 0 než tu, které koluje v žilách A nebo ještě spíše skupina AB
  • vyšší tělesná teplota – více se zahřívají těhotné ženy nebo jedinci s nadváhou či třeba sportovci
  • množství vydechovaného CO2 – když si mohou komáři vybrat, napijí se raději z člověka než z mopslíka
  • alkohol – osoby, které požily alkohol, jsou pro komáry voňavější, mohou za to cukry
  • tmavé barvy oblečení – komáři při malém proudění vzduchu příliš nelétají a drží se u země, díky tmavému oblečení pro ně z této pozice budete nápadnější
K TÉMATU  Komáři a mouchy útočí. Vyrobte si domácí přírodní repelent a připravte se na otravný hmyz

Nicméně tyto faktory znamenají pouze zvýšení pravděpodobnosti, že vás komár štípne spíše než někoho jiného. Pokud je k dispozici pouze jeden člověk, komáři se nebudou rozhodovat a svou šanci využijí tak jako tak.

Ovádi – nebojácná hovada

Stejně jako v případě komárů, i samičky ovádů potřebují pro své rozmnožování zásobu specifické potravy. A tu nacházejí v krvi. Sají ji především od savců, v případě nouze ale mohou bodnout i ptáka nebo obojživelníka. Ovádí bodnutí je mnohonásobně bolestivější než komáří, neboť tento hmyz nemá zapotřebí snažit se bodnout oběť nenápadně. Uvádí se, že když už si vybere cíl, nepřestane, dokud neuspěje, ať se ho snaží odehnat nebo ne. Ovádi či lidově „hovada“ nejsou příliš vybíravá, takže je zkrátka láká:

klíště
Klíšťata patří mezi ty nejobávanější.
  • vše, co vyzařuje teplo – ovádi se řídí infračerveným zářením
  • kulovitý tvar – jistým způsobem mu připomínají tvar těla hospodářských zvířat (hlavně jejich břicha)
  • jednotná barva – podle vědců ovády méně láká například zebra se svými pruhy, nicméně tato skutečnost člověku není nijak k užitku, neboť jakmile je kůže jednobarevná, ať už světlá nebo tmavá, ovádům se zkrátka zamlouvá

Ovádi se zdržují především v blízkosti vody a vlhkých míst. Je to dáno jejich vývojovým cyklem, kdy larvy se v tomto prostředí pohybují a loví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Našli jste přisáté klíště? Jak ho správně odstranit a co vám může hrozit?

Osvědčené triky našich babiček: Voda v uších, komáří bodnutí i škytavka

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

I nastávající maminky se chtějí líbit. Stejně jako u běžné módy musí být i těhotenské oblečení zároveň komfortní a praktické, a to po celou dobu těhotenství. Kde a jak ale takové oděvy vlastně vybrat?
Vstávejte s úsměvem! I na dnešní sváteční den pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová horoskop, který poradí, čeho se dnes raději vyvarovat.
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!
Není tajemstvím, že barvou roku 2019 byla americkými odborníky z Pantone Color Institutu vyhlášena pro letošek korálová. Pokud úplně nevíte, jak takový odstín vypadá, nezkoušejte se ptát svého partnera, protože vám pravděpodobně nebude schopen odpovědět. Dáme vám ale pár tipů, jak zařadit korálovou do svého šatníku a botníku.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Kdysi se říkalo – jedno za každého z rodičů a jedno navíc státu. V posledních desetiletích se dlouho držel trend dvou dětí v rodině. Dnes jsou rodiny i často pouze s jedním dítětem. Rodíme děti pro sebe nebo pro společnost?
Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.
Určitě to znáte. Vytahujete plný pytel z koše a v duchu si říkáte, proč tam každý hází další a další věci, když už je úplně plný. Takový pytel nejde ven z koše snadno, ale tady je návod, jak všechno usnadnit. Stačí nechat koš trochu nadechnout.
Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
Každá žena ví, jak je důležité, aby spodní prádlo dokonale sedlo. Zejména pak podprsenka, jejíž nepadnutí může vyvolat nepříjemné bolesti zad. Bohužel jen málokterá ví, jak správně by měla dobře padnoucí podprsenka vypadat a jak si ji ostatně vybrat, aniž bychom si museli zkoušet.

Výběr článků

Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?
První rande je důležitým momentem, z něhož se může – či nemusí – vyvinout vztah, nebo dokonce láska. Jak zapůsobit a co raději nedělat?

Nepřehlédněte

Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek