Pondělí , 13. 05. 2024

Servác

PLAVÁNÍ – 3 výhody plavání s několikaměsíčním miminkem

Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
plavání
Po devíti měsících, které dítě strávilo plaváním ve vaší děloze, je pro něj voda doslova domácí prostředí.

16. 08. 2023

16. 08. 2023

Výhody kojeneckého plavání pro maminky

Jste mezi lidmi…

Izolace na mateřské potažmo rodičovské dovolené je bohužel velkým tématem. Maminky se cítí odstrčené od ostatních dospělých, kteří chodí do práce, někdy i od ostatních maminek, které mají třeba jiný režim nebo jiný přístup. Na kojeneckém plavání se dostanete mezi maminky, které alespoň v něčem budou na podobné vlně jako vy. Jistě tak nebude problém najít společné téma či se, byť jen trochu, cítit zase mezi lidmi, zapojená ve společenském dění.

Jste v pohybu…

Profesionální sportovkyně ale i rekreační milovnice pohybu přijdou na svých koníčcích s malým děťátkem zkrátka. Alespoň na nějaký čas. Přeci jen chvíli trvá, než se tělo srovná po porodu, než si zvykne fungovat i při minimálním množství energie a spánku, než se maminka s miminkem natolik sžije, že má myšlenky i na něco jiného, než je vyměňování plen a kojení.

Kojenecké plavání se dá většinou navštěvovat od čtyř či šesti měsíců života dítěte, což je zhruba období, kdy už mamince začne být dětský pokoj s postýlkou těsný. Na podávání velkých sportovních výkonů většinou ještě není mnoho času, chuti ani prostoru, nicméně právě plavání s miminkem vám může pomoci dostat se trochu do kondice.

Pohyb ve vodě není náročný, ale vězte, že po první lekci budete naprosto vyčerpaná. Do pohybu se zase dostanou jiné svaly, než které používáte při přebalování a nošení miminka a vyplavené endorfiny vám zajistí dobrou náladu.

Jste organizovaná…

Při mateřské si minuty podávají dveře s hodinami a ty zase se dny. Vyměnit plenu, odnést koš, vyprat prádlo, vyměnit plenu, nakrmit dítě, uvařit, vyndat myčku, naplnit myčku, vyměnit plenu, nakrmit dítě… Jednotvárnost dokáže doslova tavit mozek a zabíjet myšlenky. Začíná být úplně jedno, jestli je úterý odpoledne nebo sobota dopoledne. Nicméně stačí jedna pravidelná akce, jako je třeba plavání kojenců, a rázem na tom záležet bude. Vaše dny dostanou řád a vy budete mít nějaký „svůj“ program. A rázem bude o čem doma vyprávět.

K TÉMATU  Energetické nápoje dětem do rukou nepatří. Přesto je z velké části konzumují

Výhody kojeneckého plavání pro miminko

Seznámení s vodou…

Po devíti měsících, které dítě strávilo plaváním ve vaší děloze, je pro něj voda doslova domácí prostředí. Pohyb ve vodě je pro něj přirozený a jelikož voda nadlehčuje, tak i příjemný a snadný. Přes zvou znalost „vodního prostředí“ se s ní ale teď přeci jen setkávají za trochu jiných okolností, a proto je zapotřebí jít na vše pomalu. Je potřeba ho s vodou znovu seznámit a ukázat mu, že je přátelská.

Ve vodě se dá zlobit, dají se dělat bubliny a cákat, ale přitom je potřeba, aby se dítě také naučilo vodní živel respektovat. Na kojeneckém plavání se podporuje například i samostatné plavání pod vodou směrem k hladině a podporuje se pud sebezáchovy chytáním okraje bazénu. Děti tak budou vědět, jak se ve vodním prostředí chovat, ale zároveň se ho nebudou bát, což je pro život velmi důležitý základ.

Seznámení s vrstevníky…

Plavání s kojenci rozhodně není o tom, že by se maminky posadily na okraj bazénu a nechaly děti cachtat se svými vrstevníky. To možná v pozdějším věku. I malá miminka si ale všímají dětí kolem sebe, a to je důležité. Nebudou si sice spolu hrát, ale mohou se na sebe dívat, smát se, mohou na sebe cákat. Během aktivit, které se s dětmi dělají v rámci plavání, budou mít možnost se ostatních dětí dotknout, chytit je za ruku nebo třeba jen sledovat, co dělají. A to je pro dítě, které je jinak převážně doma s maminkou, rozhodně nové a zajímavé.

Seznámení s novými pohyby…

Vývoj každého dítěte je individuální. Takový pokrok, jaký dítě udělá za svůj první rok života, už nikdy později neudělá. A proto je potřeba ho v každém novém pohybu podporovat, posilovat správné svaly, napomáhat mu objevovat, co všechno dokáže.

K TÉMATU  Jak přežít dobu, kdy se z vašeho roztomilé dítka stane puberťák?

Plavání je pro motorický vývoj dítěte velkým posuvníkem, ve vodě mají totiž mj. možnost prozkoumat svaly, které „na suchu“ běžně nezapojí. Což ale neznamená, že nebudou po plavání unavení. Přesně naopak! Plavání je pro malá miminka velká zátěž, takže už po půl hodince ve vodě mohou být unavení. A ne nadarmo se říká, že ve vodě vytráví. Kromě posunů po motorické stránce, tak může plavání zlepšit i spánek a stravování dítěte.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

5 tipů, jak naučíte své dítě plavat

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.
Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Mileniálové jsou prý rozmazlená generace, která nemá ráda závazky, zato má vysoké ambice. Veškerý volný čas tráví na mobilu a vyhýbají se sexu. Jak je na tom, ale předchozí generace X? Mají si co vyčítat?
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!
Spa Hotel Děvín uprostřed Slavkovského lesa nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou.
Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?
Každý rodič má vůči svému potomkovi vyživovací povinnost. A tato povinnost nemizí ani v případě rozvodu. Spousta rodičů tak přispívá na své dítě, i přesto, že spolu již nesdílí jednu domácnost a dítě je ve střídavé, nebo výhradní péči druhého rodiče. Jenomže co dělat, když bývalý partner přestane posílat alimenty? Zjistili jsme to pro vás.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?

Výběr článků

Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?
Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?
Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.

Nepřehlédněte

Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte, co byste se svojí láskou podnikli? Nebo jenom hledáte atraktivní destinaci, kterou navštívíte při další letní dovolené? Nemusíte vždy jezdit tam, kam většina lidí. Zajeďte si za romantikou, která se vám doslova vryje pod kůži.
Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek