Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Kapslový šatník nepodléhá trendům na jednu sezonu. Jak si jej sestavit?

Móda je tématem, které zajímá především ženy. Samozřejmě že existují i pánové, jež se vyznají v módních trendech, a dokonce je baví je sledovat. Ale spíše je to doménou žen, které na toto téma jsou schopné vést se svými kamarádkami dlouhé dialogy. Největším problémem bývá si vytvořit vlastní šatník. S ním se potýká spousta žen. Tápou a zkoušejí a hledají rady a inspiraci. Řešením by mohl být kapslový šatník. Co je jeho podstatou?
kapslový šatník
Kapslový šatník nepodléhá trendům na jednu sezonu.

07. 06. 2023

Fast fashion versus kapslový šatník

V obchodní síti se v současné době setkáváme především s tzv. rychlou módou (fast fashion). Jedná se o levné a dostupné oděvy, které se vyrábějí ve velkém množství, přičemž při výrobě není brán ohled na životní prostředí. Toto oblečení si ani neklade nároky na dlouhou životnost. Zájmem obchodů je to, aby zákazník přišel pro nový kousek co nejdříve.

Oproti tomu kapslový šatník vyznává opačné krédo. Je založen na myšlence, že ženě stačí mít v šatníku jen pár opravdu kvalitních kousků oblečení, které lze mezi sebou vzájemně kombinovat, a vytvářet tak různé varianty outfitu. I žena s omezenými finančními možnostmi se díky tomu může oblékat hezky a moderně. Protože kapslový šatník dává přednost kvalitě před kvantitou, umí ušetřit peníze i čas.

Co všechno by měl kapslový šatník obsahovat

Kvůli fast fashion jsou lidé prakticky nuceni do toho, aby měli ve své šatní skříni velké množství levného a nekvalitního oblečení z látek, jejichž životnost často končí po pár vypráních. Pro ženy je navíc nákup oblečení určitým způsobem relaxace. Když si chtějí udělat radost, anebo zahnat chmury, jdou si koupit něco pěkného na sebe.

Kapslové šatníky se poprvé objevily v USA již během druhé světové války, a to už v roce 1940. Jejich myšlenku pak v roce 1970 oživila Susie Faux, majitelka londýnského butiku. Podle ní by měl kapslový šatník obsahovat pouze několik základních kousků oblečení, které jsou nadčasové:

  • Dva páry kalhot,
  • šaty,
  • sukně,
  • kabát,
  • bundu,
  • kardigan (svetr),
  • dva páry bot a
  • dvě kabelky.

Tyto lze pak doplnit několika sezónními kousky.

Jak si sestavit kapslový šatník

Žena by si při sestavování kapslového šatníku měla vybrat barevné schéma, což obvykle znamená zvolit jednu nebo dvě základní barvy. Těmi bývají bílá, černá, hnědá, šedá a tmavě modrá. V této barvě by si měla koupit kalhoty, sukni či kabát.

K TÉMATU  Jak obnovit přirozenou krásu vlasů? Vyzkoušejte metodu No poo!

Ke zvýraznění outfitu si na topy a halenky zvolí barvy, které s nimi ladí. Když bude jednotlivé kousky oblečení mezi sebou kombinovat, budou se vzájemně doplňovat. Tím lze vytvořit hned několik outfitů, a i s malým počtem oblečení vypadat každý den jinak.

šatník
Kapslový šatník by měl být sestavený z věcí, které se dají navzájem kombinovat.

V kapslovém šatníku se vyplatí vsadit na střihy klasické, které hned tak z módy nevyjdou. Platí to i pro výběr vzorů. Účelem takového šatníku je, aby vydržel pár let, nikoliv jen několik týdnů. Znamená to však, že by vybrané oblečení mělo být kvalitně ušité z kvalitních látek, zároveň by mělo odpovídat životnímu stylu toho, kdo ho bude nosit.

Co by určitě nemělo chybět v moderním kapslovém šatníku

U kapslového šatníku hovoříme o oblečení, které žena nosí do zaměstnání. Určitě by v něm měla mít:

  • džíny
  • bílou košili
  • černé sako
  • malé černé šaty
  • kalhoty na míru
  • úzkou sukni
  • top
  • tričko
  • svetr nebo kardigan z kašmíru
  • letní šaty
  • kozačky
  • baleríny
  • lodičky
  • ležérní boty
  • psaníčko do společnosti
  • shopping tašku
  • hedvábný šátek
  • kabát
  • bundu

Výše uvedené oblečení by mělo ženě perfektně sedět. A kde ho jít koupit? Za zamyšlení stojí návštěva některého ze second handů. Zde se dá při troše štěstí koupit nadčasové oblečení z kvalitních materiálů, a to za zlomek ceny.

Dobře se obléct neznamená si nakoupit ze zásady drahé oblečení, ale takové, které je slušivé a kvalitní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Najít svůj styl může trvat i roky. Dívejte se, sbírejte obrázky a zkoušejte

Liběna Rochová, česká designérka, jež formuje budoucí módní generaci

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
Už jste o něm slyšeli? Pro někoho možná lákadlo, pro jiného naprostý strašák a nikdy by do toho nešel. Víte, co metoda holotropního dýchání obnáší, a k čemu může být dobrá? Pojďme se na to podívat, třeba vás to osloví a jednou ji vyzkoušíte.
Amber Rachdi bydlí v americkém městě Troutdale a většina jejího mladí se točila kolem enormní obezity, vážila totiž neskutečných 300 kilogramů. Tato mladá žena po jistý čas vůbec neřešila, množství a skladbu svého jídelníčku, proto se prakticky vyjedla až do extrémních rozměrů. Zdravotní stav jí ale donutil zhubnout. Jak se jí to podařilo? Pojďte se podívat.
Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!
Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Jak vlastně zní definice dobré mámy? Je být matkou povolání ženy a má snad zapomenout na svůj vlastní život a na své ambice? Přečtěte si příběh Katky, která má tři děti, které vychovává sama. Našla si práci snů. Když se jí začalo dařit, okolí ji odsoudilo. Co si o tom myslíte vy?
Psychohygiena představuje metody k získání duševní rovnováhy, psychické odolnosti a spokojenému životu. Proč bychom měli psychohygieně věnovat stejnou pozornost jako své fyzické kondici?
Základní pravidlo skutečné ženy zní: Na parfému se nešetří. Už slavná Coco Chanel nazvala parfém doplňkem, který vypoví o vzhledu ženy, a stále vám ji připomíná, když je zrovna pryč. Podle Francouzů jsou zase vůně, spodní prádlo a boty nejdůležitějšími prvky, které vytvářejí obraz ženy.

Výběr článků

Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Jak? Nahlédněte do našeho průvodce krásnou pletí.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Když přicházíte domů, když kolem vašeho domu procházejí lidé, nebo když k vám přijede návštěva, první, co uvidí, je nejen váš dům, ale také zahrada, plot, garážová vrata. První dojem tedy vytváří spousta faktorů. Když dobře sladíte základní prvky na domě i kolem domu, bude vám to dělat radost každý den. V tomto článku se zaměříme na prvky, které se hodí na domě sladit tak, aby byl výsledný vzhled co nejlepší.

Nepřehlédněte

Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek