Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Z poradny kouče: Nejdřív jsem opravila sebe. A tak vlastně začal celý můj příběh

Jmenuji se Marcela Hlaváčková a jsem mentorka a koučka osobního a profesního růstu. Pomáhám lidem na cestě k sebevědomí, úspěchu a štěstí, protože já sama vím, jak je na cestě životem mnohdy záchranné lano potřeba. I proto se teď před vámi pomyslně obnažuji a povím vám příběh, který není ničí jiný než můj. Jsem stejná jako vy, jsem taky jenom člověk.
kouč
ilustrační obrázek

13. 04. 2023

Stojím na pardubické třídě Míru a koukám na plakát. Na tom plakátě je pozvání jednoho z nejlepších koučů Aleše Kaliny na jeho přednášku. Stojím tam a přemýšlím, co se sebou. Hlavou mi probíhá celý můj život až do této chvíle. Vše, čím jsem si prošla, jak jsem bojovala a snad i vyhrála. Tady a teď. Teď nastala ta chvíle, kdy mi hlavou letí otázky o smyslu Bytí. Proč tu vlastně jsem? Co tu mám vykonat? Co tu mám změnit? A co vlastně chci Já?

Bitá jak žito

Já, ten člověk, co došel až sem. A přitom má jen šrámy na duši, bolest na srdci a mnoho a mnoho životních zkušeností. Člověk, co si prošel pozemskými starostmi, bolestmi a problémy.

Mamka se mnou měla bouračku, když jsem ještě byla u ní v bříšku. Utíkala před tátou, co pil a bil ji. Bil mamku, bil babičku a bil i mě. A když mě nebil vlastní otec, bil mě nevlastní otec a bila mě mamka. Mamka nezvládala svůj život. Kompenzovala si ho křikem, týráním a bitím mě i mých sourozenců. Ve škole šikana. Neprůbojnost. Nízké sebevědomí. Chudé poměry. Samá práce a žádné peníze. Od čtrnácti jedna brigáda za druhou, ale velké peníze na účtu ne a ne našetřit.

Všechna sláva polní tráva

Když jsem vydělala byznysem první velké peníze, měla jsem okolo sebe lidi, kteří je chtěli. Neuměla jsem se bránit a tak, byť úspěšné a skvěle rozjeté podnikání, zbyly mi opět jen zkušenosti. Zkušenosti s nepoctivými a závistivými společnicemi, zkušenosti s kamarádkami co jen braly, zkušenosti se slávou, co je jen polní tráva. Zkušenosti, že byznys se buduje , ale také chrání! Zkušenosti s nepoctivým dodavatelem, soudy, právničkou, co jí šlo jen o peníze, ale skvěle hrála, jak jí záleží na mně. Zkušenosti, zkušenosti a zase zkušenosti.

K TÉMATU  Martina (24): Začala jsem se měnit kvůli příteli, když došlo na nejhorší, odešel ode mě

Dva roky života

Nemoci a já. Jo v dětství jsem strávila v nemocnici více času než doma. I pak, během dalšího života, mé tělo mělo jiný postoj ke zdraví, než jsem si přála. Ve čtyřiadvaceti mi tělo zkolabovalo. Ležela jsem a nemohla nic. Nohy neposlouchaly, ruce neudržely hrníček. Dávali mi dva roky života a bylo mi teprve dvacet čtyři. Mám jednu hezkou vzpomínku na dětství v nemocnici, chodila jsem se dívat na komín, na kterém svítila červená světýlka. A ještě jednu, sestřičky mě hladily a měly mě rády.

Jen klid a nic víc

Partner, velká láska, která se postupně se svatbou, s narozením syna, s byznysem a léty vytrácela. Anebo tam byla, ale já ji neviděla. Jak člověk co nezná lásku, ji má vidět u druhého? Když už jsem nevěděla, jak v hádajícím a nepodporujícím vztahu být, odešla jsem. Pronajala jsem si byt, zařídila a sbalila své oblečení, fotky a syna. Ostatní jsem nechala tam, kde to bylo, nechtěla jsem majetek, chtěla jsem klid.

Vlastně mě napadá, že klid bylo právě to, čeho se mi v životě nedostávalo. Doma mamka pořád křičela, vyhrožovala, vyhazovala mě z domu. V podnikání jsem pořád zařizovala a pracovala, abych vydělala na výplaty zaměstnanců. Abych rozšířila firmy. A doma, tam také nebyl klid. Místo, kde má být pohoda, vládl mocenský boj. V místě, kde jsem se chtěla schoulit do náruče, nebyla náruč, co by mě objala.

A tak stojím na té ulici a říkám si, nechci se honit za penězi a úspěchem. Chci dělat něco, co má smysl. Být šťastná. Mít klidný život. Žít v lásce. A to si myslím, že chceme všichni. Právě proto jsem kým jsem a dělám to, co dělám. Podávám pomocnou ruku těm, kteří padají dolů a nevědí jak nahoru.

K TÉMATU  „Znásilnění jsem přiznala až po deseti letech.“ Příběh Sofie (35), které nepříjemný zážitek ovlivnil budoucí život

Vím, jaké je být v pomyslné jámě, úplně na dně, a když lidé okolo mi hlavu přišlapovali ještě více do země. Proto tu jsem, a proto pomáhám lidem co chtějí změnit svůj život. Miluji svoji práci, miluji svůj současný život a jsem nesmírně vděčná za ten okamžik před tím plakátem na třídě Míru…

Budu váš kouč životem

Pokud máte také nějaký klíčový okamžik, který ovlivnil váš život anebo se ho chystáte udělat, budu nesmírně ráda, když ho se mnou budete sdílet. Napište mi. A pokud vás zajímá rada z mé praxe nebo můj postoj k dané situaci, taky napište. Prostě jsem tu pro vás. Něco z mého života, něco z mé praxe kouče, a pár rad co fungují. Ozvěte se na můj mail, který najdete na webových stránkách www.marcelahlavackova.cz a všechno probereme.

Těším se na vaše podněty, otázky a životní milníky

Vaše koučka Marcela Hlaváčková

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

8 tipů jak zvýšit svou psychickou i fyzickou odolnost

Minisérie Guru, sexuální násilí schované za terapii

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Suchá pokožka může být způsobena mnoha faktory. Mezi nejčastější patří dehydratace, stárnutí, sezónní změny, alergie a nedostatek mikroživin. V závislosti na příčině lze ke zlepšení stavu kůže použít různé metody. Mohou to být různé léčivé masti nebo jiné zvlhčující prostředky, pití většího množství vody a užívání některých doplňků stravy.
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?
Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
Asi pro vás není žádnou novinkou, že s přibývající propojeností všeho a všech se ztrácí schopnost se skutečně odpojit. Mozek je zaplaven doslova nevysychajícím proudem informací, které zároveň nedokáže zpracovat. Co se vlastně děje a co můžete dělat pro svůj spokojený život?
Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?
Nemoci si nevybírají člověka podle toho, odkud pochází ani kolik má peněz. Některé nemoci jsou ovšem typické pro ženy a jiné pro muže. Naše těla a biologie se hodně liší. Samozřejmě některé z těchto onemocnění mohou mít také muži, ale ženy k nim mají mnohem větší sklony. Dnes se podíváme, co vás jako ženu může postihnout.
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Kocour Haburu je velkým fanouškem hry na piano. Rád na něm usíná, když se z něj line melodie ukolébavky. Ponořte se do klidu spolu s ním!

Výběr článků

Náš domov je prostor, kde bychom se měly cítit bezpečně. Je to místo, kde čerpáme psychickou pohodu a energii na další dny. Jak jste na tom vy? To vám prozradí náš numeroskop.
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.

Nepřehlédněte

Není krém jako krém. Existuje rozdíl mezi tím, jaké krémy používáte na suchou, citlivou nebo mastnou pleť. Každá pokožka potřebuje něco jiného. Platí to i pro krémy určené pro denní a noční péči. Každý z nich plní úplně jiné úkoly. Jaký?
Lékaři vám často promlouvají do duše, abyste se lépe starali o srdce a mozek. Na jeden orgán ale často zapomínají. Přitom jde o ten největší v těle, který je zároveň nejdůležitější pro naši obranyschopnost. Sídlí v něm až 80 % buněk imunitního systému. Jedná se o střeva a je důležité je mít v dobré kondici. Jedině tak budete připraveni na případný střet s koronavirem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek