Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Zajímavosti a výstřednosti ze života 6 slavných umělců

Se slovem umělec se často pojí různé výstřednosti, z nichž některé plní stránky novin a o jiných se zase tak moc neví. Pojďme se podívat na to, v čem zvláštním vynikají některé známé osobnosti.
výstřednosti
Slavní umělci měli různé libůstky a výstřednosti, které definovaly jejich práci.

25. 04. 2023

Salvador Dalí

Španělský malíř Salvador Dalí (1904-1989) se ve své umělecké tvorbě věnoval malování surrealistických obrazů. Při pohledu na ně si kolikrát divák říká, kam na ty své nápady chodil? A ono to bylo ve skutečnosti tak jednoduché. Dalí o svém díle prohlásil, že se jedná o ručně malované snové fotografie.

Vlastně na nich zobrazoval to, co se mu zdálo během mikrospánku. Vymyslel totiž jednoduchý způsob, jak si sny zapamatovat. Když šel spát, měl u sebe klíč a kovovou desku. Jakmile usnul, klíč cinknul o desku a probudil ho. V ten moment mohl zaznamenat svůj sen.

Dalí
Tvorba Salvadora Dalího byla doslova snová.

Grant Wood

Zakladatel amerického regionalismu, malíř Grant Wood (1891-1942), je autorem známého obrazu Americká gotika (1930), na kterém zpodobnil amerického farmáře a jeho dceru nebo manželku. Ten obraz je zvláštní ponurou atmosférou, ani jedna postava se na něm neusmívá.

Není divu, když vznikal v době hospodářské krize. To nikomu do smíchu nebylo. Ovšem Wood byl celkově takový zamračený podivín. Bydlel totiž v podkroví kočárovny pohřebního ústavu. Ve svém bytě vstupní dveře nahradil víkem od rakve s cedulkami, které informovaly případné návštěvníky o tom, jestli zrovna je doma a co právě dělá, nebo je mimo domov.

wood
Populární obraz Granta Wooda.

Andy Warhol

Vůdčí osobnost amerického hnutí pop-art Andy Warhol (1928-1987) se prosadil jako malíř, grafik a filmový tvůrce. Kromě toho také velice rád shromažďoval různé předměty. Jeho dům se tak stal skladištěm harampádí. To by ovšem nebyl umělcem, kdyby toho náležitě nevyužil.

Ze svých nasbíraných věcí začal tvořit tzv. časové schránky v podobě kartonových krabic, které obsahovaly fotografie, dopisy, vánoční přání, knihy atd. Když krabici naplnil, tak ji uzavřel, zapečetil, označil datem a názvem a uložil do svého archivu. Celkem takto vytvořil 610 krabic, které se po jeho smrti staly zdrojem cenných informací o jeho životě.

K TÉMATU  Korona song aneb kdo nás baví písněmi o roušce? Osvětová kampaň v praxi
Andy Warhol jak jí hamburger.

Gilbert a George

Umělecké duo Gilbert Prousch (1943) a George Passmore (1942) tvoří britské umělecké duo zabývající se performačním uměním, zejména živými sochami a pestrobarevnými grafickými a fotografickými díly.

Žijí ve východním Londýně v domě z 18. století, který upravili do původní podoby. Každý den vstávají přesně v 6:30 hodin a oba se oblékají do pečlivě padnoucího obleku. Na oběd a večeři chodí stále do stejných míst a svou objednávku jídla mění jednou za tři měsíce. Jeden by si pomyslel, že to jsou ale podivíni.

Gilbert & George

Francis Bacon

Britský figurativní malíř irského původu Francis Bacon (1909-1992) zobrazoval především osoby, autoportréty nebo portréty svých přátel v geometrických strukturách. Vytvořil jedinečný rukopis, díky kterému je považován za jednoho z největších malířů moderního umění.

Svůj pracovní den začínal velmi brzy. Maloval několik hodin a pak se už jen oddával radovánkám – pití a jídlu a přátelům. Říká se o něm, že byl nenasytným požitkářem. Málo se ale ví, že byl závislý na lécích na spaní a že trpěl nespavostí. Aby vůbec usnul, pročítal si kuchařské knihy.

Henri Matisse

Francouzský malíř, grafik a sochař Henri Matisse (1869-1954) měl velký vliv na vývoj výtvarného umění v prvních desetiletích 20. století. Když mu v roce 1941 diagnostikovali rakovinu, musel kvůli četným operacím změnit způsob své tvorby, byl totiž upoután na lůžko. Místo maleb tvořil papírové výřezy.

V roce 1949 navrhoval Růžencovou kapli ve francouzském Vence pro sestry dominikánky, své mistrovské dílo. Tvořil ji tak, že svůj hotelový pokoj přeměnil na ateliér. Z papíru tvořil výstřižky a asistenti je podle jeho pokynů postavili po místnosti. Díky tomu získal Matisse představu o tom, jak by budoucí kaple měla vypadat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  5 nejlepších beauty blogerek, které stojí za to sledovat

Netradiční umělci: Zvratky, menstruační krev i vlasy jako součást obrazů

Elizabeth Taylor: Báječná žena obklopená špatnými muži

Zdroje článku:
www.anothermag.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.
Muži a ženy, to jsou podle odborníků a psychologů dva různé světy, které si v podstatě nikdy neporozumí, ale neumějí bez sebe žít. Existují vůbec nějaké základní komunikační principy nebo vlastnosti, díky kterým se lze naučit porozumět svému protějšku? Zajímavé rady a podněty ze své praxe nám prozradila lektorka a koučka Hana Drahoňovská.
Spálit přebytečné kilogramy, které nám stojí před pocitem maximální spokojenosti. I to je cíl nejednoho člověka. Jenže pokud ani sebevětší snaha vynaložená v posilovně neukazuje výsledky, po kterých tak prahneme, musíme se poohlédnout po něčem jiném. Co třeba po spalovačích tuků, které z nás dokáží dostat naprosté maximum? Nemusíte sahat hned po obrovských pilulkách. Existují přírodní spalovače, jež stačí jen zařadit do svého jídelníčku.
Ne, že by za vás bylinky vyřešily veškerá kila přibraná během vánočních svátků. Pokud je ale rády používáte, mohou vám pomoct nastartovat vaše trávení a tělo pak bude snadněji odbourávat nahromaděné tuky. Jestli jste se tedy rozhodly začít s hubnutím, klidně po nich sáhněte.
Ačkoli bychom to měli dělat všichni, opravdu není pravidlem, že se v každé domácnosti třídí odpad. Pokud si neosvojíme tyto správné návyky, může se stát, že často budeme vyhazovat odpadky tam, kam prostě nepatří. Ještě horší varianta je ta, že netřídíme vůbec (hanba!). Přitom je to naprosto jednoduchá disciplína. Nejtěžší je pouze začít. Do lehkého začátku vám poradíme, jak na to, abyste přispěli k lepšímu životnímu prostředí.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?
Podzim je tradiční období v roce, kdy bilancujeme. Dny se zkracují, počasí zhoršuje, nálada prostě není. Odtud je už jen krůček k nepříjemným pocitům a sešupu nálady směrem strmě dolů. Když se to stane jednou, je to v pořádku. Podzimní deprese by se ale neměly opakovat často.
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
S mámou jsme si blízké, myslím, že jsme si vytvořily hodně hlubokou vazbu v době, kdy nás táta opustil. Mám ještě o rok mladšího bratra, který se nikdy nemohl smířit s rozvodem rodičů a byly s ním poměrně velké problémy.
Tenhle batoh odolá dešti i polití, a proti krádežím v davu nebo hromadné dopravě je také imunní. Praktické zavazadlo usnadňuje život ve městě i na výletě. Vnitřní prostor, kapsy i kapsičky vymýšlel evidentně někdo, kdo má s chozením s ruksakem na zádech bohaté zkušenosti.
Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
V dalším chladném pracovním týdnu pomalu ukončete případné spory s ostatními, ať je nepřenášíte do dalšího roku. Nezapomínejte na péči o své zdraví, a zajděte se uvolnit od stresu do divadla, kina nebo na koncert. Co dalšího na vás čeká vám napoví horoskop krásy a duševního zdraví, který připravila astroložka Naďa Šmídová

Výběr článků

Pandemie se rychle šíří. Čísla nemocných stoupají, proto byste neměli na nic čekat a podpořit svou imunitu. Nikdy totiž nevíte, kdy a kde se s nemocným můžete setkat. Abyste měli dobře fungující obranyschopnost, musíte mít ve formě střeva. K tomu vám pomohou probiotika. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček doplňků stravy Naturevia, ve kterém najdete kvalitní přípravky pro celou rodinu.
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Osoby narozené v tomto zemském znamení dokáží projevit lidskost, jako žádné jiné. Proto se řadí mezi ta znamení, jež jsou nejvíce starostlivá a pečující. Umí se zaměřit na nejmenší detaily. Se svou vysokou mírou praktičnosti berou život tak, že nic se neděje náhodně.

Nepřehlédněte

Začínáte se při dlouhých zimních večerech nudit? Není přece nic lepšího, než se po náročném dnu zachumlat do peřin s dobrou kávou nebo čajem a pustit si jedny z nejlepších zahraničních komediálních seriálů.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek