Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Čím nahradit kávu? Máme alternativy, které vás skvěle nakopnou

U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
kávu
Víte, že kávu můžete nahradit mnoha způsoby?

16. 01. 2023

16. 01. 2023

Lidé jsou různí. Někdo kávu nemůže proto, že mu nechutná, někomu nesedí ze zdravotního hlediska, další ji prostě jen chtějí omezit. Ať už máte jakékoli důvody, hodí se vědět, čím můžete kávu nahradit. Už teď vám ale můžeme prozradit, že vaše chuťové buňky rozhodně nebudou trpět, a navíc vám za jednotlivé alternativy poděkuje i vaše tělo. Tak jdeme na to.

Melta

Melta je klasikou, kterou milovaly už naše babičky, a vzhledem k tomu, že tahle náhražka kávy je vyrobená z čekanky, v současné době je v podstatě znovuobjeveným hitem. Čekanka je totiž v dnešní moderní gastronomii trendem a v podobě kávy chutná opravdu skvěle. Navíc obsahuje řadu užitečných látek včetně vlákniny.

čekanka
Káva z kořene čekanky je zdravá a dokonce i jako káva vypadá.

Caro

Další známou kávovou náhražkou je obilné Caro vyrobené z čekanky, žita a ječmene. Vesměs je chuť hodně podobná meltě, avšak s trochu jiným dozvukem díky dalším přidaným obilninám. A i v jeho případě se jedná o alternativu plnou vlákniny, stopových minerálů a vitamínů.

Špaldová káva

Taktéž obilná alternativa je špaldová káva, která má méně výraznou chuť. V každém případě jde o nápoj plný bílkovin, vitamínů a antioxidantů.

Žaludová káva

Je hodně specifická a chutí se nepodobá žádným obilným kávám. Není sice hořká, ale je maličko cítit po spálenině, ovšem i tak si nachází spoustu svých příznivců. Populární byla už v 19. století, a navíc obsahuje hodně vitamínů, minerálů i třísloviny.

Zelená káva

Jako jediná je skutečně kávou, avšak pro její přípravu se využívají nepražená kávová zrna a po uvaření spíš vypadá a také chutná jako bylinný čaj. Je však příjemně hořká jako klasické kafe a chutná skvěle, navíc je dobrým zdrojem kofeinu, antioxidantů a dalších látek, které povzbudí váš organismus a nastartují metabolismus.

Korálovec ježatý

Velmi originální náhražkou je také korálovec ježatý, což je houba, která se zpravidla mísí s kávou. Dobře povzbuzuje, mírní stres a také příznivě ovlivňuje nervovou soustavu i zažívání. Kromě toho výrazně zvyšuje imunitu, a dokonce podle všeho má vliv i na eliminaci bolesti.

K TÉMATU  Pivo nebo víno? Máme pro vás dobré zprávy. Ale i ty špatné
káva
Káva je rituál, kterého se jen těžko vzdává.

Kombucha

Dalším skvělým nakopávačem je kombucha, která v sobě kombinuje účinky černého a zeleného čaje. Obsahuje přirozený zdroj kofeinu, probiotik, alkaloidů a antioxidantů. Navíc potěší svou sympatickou sladkokyselou chutí a je to skvělá alternativa i k sladkým syceným nápojům.

Yerba Maté

Nápoj Bohů, který je připravený z lístků cesmíny paraguayské, v sobě snoubí hned tři energii dodávající látky – theofylin, theobromin a kofein. Kromě svých povzbuzujících účinků působí i protizánětlivě. Chutná mírně zemitě, ovšem tvrdí se o něm, že má sílu kávy, příznivé účinky čaje a potěší jako sladká čokoláda.

Matcha

Výbornou náhražkou je i zelený čaj, přičemž nejlepší je ten stoprocentní – tedy dnes hodně oblíbený Matcha čaj, který skvěle chutná, a přitom dodá spoustu energie, podpoří dobrou náladu i paměť a vydatně zrychlí metabolismus pro hubnutí. Kromě toho je zdrojem antioxidantů, čímž podporuje vylučování škodlivých látek.

matcha
Matcha je dnes již poměrně rozšířená alternativa a běžně na ni v kavárnách narazíte.

Guarana

Hodně účinná je také guarana, která coby kofeinová náhražka poslouží opravdu brilantně. Ovšem pozor, kofeinu totiž obsahuje až 6x víc než klasická káva, takže všeho s mírou. V každém případě je to ale zdravotně přínosná alternativa, která díky theofylinu a theobrominu stimuluje nervový systém.

Maca

Kávu skvěle nahradíte i peruánskou macou, respektive práškem z jejího kořene, který s tělem dokáže hotová kouzla. Obsahuje hodně minerálů i vitamínů, skvěle působí na duševní zdraví, podporu energie a psychické odolnosti a podle všeho je i silným afrodiziakem. A aby toho nebylo málo, je přínosná i z hlediska plodnosti.

Pampelišková káva

Čím dál větší oblibě se těší i pampelišková káva. Smetánka lékařská je sama o sobě úžasná rostlina, která se dá doslova využít od kořínku až po květ. Konkrétně z jejího kořene se vyrábí právě pampelišková káva. Kromě toho, že její užívání pomáhá proti chronické únavě, také tělo zbavuje toxinů a podporuje trávení. Je to zkrátka učiněný zázrak.

K TÉMATU  Ztratila se vám po příletu zavazadla? Nebojte se ozvat a řešte situaci hned. Jaké doklady potřebujete a kdy můžete žádat o odškodnění?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Celá zrnková káva vs. mletá káva: Co je pro vás to pravé?

Trápí vás bolestivá menstruace? Zkuste zmírnit její obtíže vynecháím kofeinu, pupalkou, roibosem a dalšími triky! Co ještě vám uleví?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Výběr antikoncepčních prostředků je poměrně velký. Dlouhý seznam začíná kondomy, pokračuje antikoncepčními pilulkami a končí třeba právě nitroděložními tělísky. V tomto článku se na ně zaměříme. Dozvíte se, jak se tělíska dělí, jak fungují, pro koho jsou vhodná a také kdy je ideální jejich zavedení. Provedeme vás veškerou problematikou nitroděložních tělísek a pokud váháte, pomůžeme vám se rozhodnout, zda do toho jít, či nikoliv.
Na oslavu svých 65. narozenin, které Peter Nagy, legendární slovenský zpěvák a frontman kapely Indigo, slavil 9. dubna, chystá ve velkém stylu koncert v pražské Lucerně. Tato výjimečná událost přinese na jednom pódiu jeho největší hity, jako jsou "Kristínka iba spí", "Láska je tu s vami", a další, které si získaly srdce posluchačů napříč generacemi.
Pohodlně se usaďte a pojďte si projít komiks, který u vás doma způsobí změnu. Je váš protějšek vaším skutečným partnerem?
Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Trávíte u počítače celý den v práci? Používáte během práce mobilní telefon nebo tablet? Pak je na čase zaměřit se na to, abyste volný čas vyhradila čemukoliv, jen by to toho neměly spadat moderní technologie.
Dnes jsem snědla svůj objednaný Caesar salát, i když vím, že měl chyby. Ale dávám si ho často. Tak jsem špatný druh použitého salátu a kus opečené slaniny neřešila. Vím, co jsem si objednala. Ovšem určitě se vám stává, že si dáte něco, co vůbec neodpovídá kvalitě, kterou jste očekávala. Co může být v restauraci předmětem reklamace?
Milovala cestování, svého manžela Ronyho, a přála si založit rodinu. Byla usměvavou a laskavou ženou, která si užívala život až do doby, kdy jí byla diagnostikována rakovina. Ano, to je Vlaďka, která bohužel svůj boj s nemocí nakonec prohrála.
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
V letošní sezóně budou absolutním hitem dámské lodičky v koženém provedení. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně a netušíte, proč a jakým způsobem je zakomponovat do svého outfitu, nevadí. My vám to totiž na následujících řádcích prozradíme. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi!
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Hnízdečka pro miminka jsou důležitou součástí dětské výbavy. V čem tkví benefity dětského hnízdečka, kde kvalitní hnízdečko pro miminka pořídit a jak ho vybrat? Nejlepší řešení přináší obchod JUKKI. Tedy polský výrobce a prodejce produktů péče o děti, v jehož nabídce naleznete vše, co k péči o dítě potřebujete.

Výběr článků

Pesimisté vám řeknou, že zvládat puberťáka je opravdu otřesné, a dá se jenom v co největším klidu vyčkávat, až toto náročné období přejde. Na straně druhé si můžete vyslechnut tvrzení, že právě v pubertě se z vašeho dítka stává dospělák a sklízíte plody toho, co jste v něm zaseli. Někdy se doslechnete, že pokud se dítěti adekvátně věnujete v předchozích letech, žádná puberta s ním vlastně necloumá. Ať už vnímáte situaci jakkoliv, pokud vás článek upoutal, zřejmě u vás v rodině nastávají změny spjaté právě s výchovou puberťáka.
Už druhý rok jsou hitem podzimu a zimy úpletové šaty. Tento velký trend přinášejí všechny značky a tak není nouze vybrat si z mnoha modelů, střihů, barev i materiálů.
Pokud se chystáte na pohovor, mohou se vás zeptat, jaký si představujete měsíční plat. Odpoví jim to na skrytý dotaz, jak si ceníte svých znalostí a vědomostí. Jestliže pracujete na živnostenský list, často navrhujete klientovi cenu za svou práci, výrobek, službu. Podívejte se kolem sebe a nebojte se říct si o peníze.

Nepřehlédněte

Mnozí odborníci mluví o současnosti jako o „době jedové“. Upozorňují, že toxické látky jsou nejen kolem nás, ale i v nás. Pocházejí ze znečištěného životního prostředí, ale také z kosmetiky a léků, které užíváme. Svou roli hraje i nevhodná strava a alkohol, který si sem tam dopřejeme. Jednou za čas bychom tak měli udělat ve svém těle důkladný úklid. Právě leden je pro očistu ideální.
Máte pocit, že vy nebo někdo ve vašem okolí tráví v práci mnohem víc času, než je zdravé? Je pro vás práce na prvním místě a to jediné, o čem dokážete mluvit, jsou pracovní záležitosti? Možná vás dostihl workoholismus, který dnes není nic výjimečného. V době, kdy lidé chtějí především uspět, něco dokázat a být bohatými se workoholismu poměrně daří. Lidé kladou profesní život na první příčku žebříčku priorit, rodinné záležitosti se odsouvají na neurčito. Jen málokdo si ale uvědomuje, že trpět workoholismem je špatně.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek