Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Cukrová odvykačka: Jak si navyknout na život bez bílého jedu?

Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?
cukr
Přijímáme extrémní množství cukru. Častokrát si to ani neuvědomujeme.

30. 01. 2023

30. 01. 2023

Ačkoli je současná doba čím dál víc nakloněná životu bez cukru, bude ještě dlouho trvat (otázkou, zda se toho vůbec někdy dočkáme), kdy nebudou na každém rohu kvanta nechutně sladkých dobrot, která nás lákají a svádí k zakousnutí, a i když nám zprvu dopřejí pohlazení na duši, obratem vrazí kudlu do zad našemu zdraví. A víme dobře, že je občas těžké odolat. Motivace je ale silnější, než se zdá, a ve své podstatě cukrová odvykačka nemusí být tak zlá. Na následujících řádkách vás o tom přesvědčíme.

Začněte postupně

Hranice mezi obyčejnou chutí a závislostí na cukru je poměrně tenká. Nejsnáze to zjistíte tehdy, pokud si ze dne na den odepřete veškerý cukr, můžete si to dát třeba za domácí úkol. V každém případě, pokud se ze dne na den zcela zbavíte cukru, na který jste běžně zvyklí, zcela logicky se objeví klasický absťák, který je srovnatelný s jakýmkoliv jiným absťákem. Vaše tělo po něm bude prahnout, ať uděláte, co uděláte. A protože se chcete zbavit cukru nadobro, ale s naprostým klidem, je důležité odvykat si postupně, aniž by se v těle vytvořil nežádoucí šok.

cukr
Podle statistik denně sníme 91,5 g cukru na osobu.

Snižujte množství cukru v jídle

Pokud sladíte čaj nebo kávu, začněte postupně ubírat. Náhrada cukru umělými a alternativními sladidly se nedoporučuje, protože tím si na chuť nápoje bez cukru nezvyknete, pouze jednu sladkost vyměníte za druhou.

Až se jednoho dne rozhodnete nesladit vůbec, najednou si uvědomíte chuť nápoje, která začne více vynikat, bude jedinečná a silnější, než když ji totálně zazdíte cukrem. Cukr pak postupně ubírejte úplně všude, tedy i v pečení a v nápojích, které ideálně vždy zřeďte. Každý gram, který si odpustíte, je výhra pro vás.

K TÉMATU  Lněný olej proti zánětům a na zažívání. Co dalšího umí?

Pozorně čtěte etikety

V okamžiku, kdy budete chtít vyřadit ze svého života bílý jed, je nezbytné sledovat etikety a hledat i skryté cukry v podobě alkoholových a chemických alternativ (xylitol, erythritol aj.), nejrůznějších sirupů, které na první pohled maskují obsažené cukry v potravinách. Přitom si hlídejte obsah sacharidů a z toho cukrů, což je pro vás zásadní údaj, který by měl být v nutričních hodnotách co nejmenší.

sladké
Některé potraviny se tváří zdravě, ale na štítku se dozvíte, že obsahují spoustu cukru.

Vsaďte na větší množství ovoce a zeleniny

Určitou berličkou při odvykání je také nahrazení sladkostí zeleninou nebo ovocem, které mají přirozeně sladkou chuť, a přitom tolik neškodí. Důležité je naučit tělo na méně sladkého, vytvořit si zcela jiné návyky. A místo dvou sladkostí denně si ze začátku dopřát třeba jen jednu a tu druhou nahradit například mrkví. Ale pamatujte, že čím méně průmyslově zpracovaných sladkostí sníte a čím více sníte přirozeně sladkých potravin, tím víc se váš práh sladké chuti posune.

Věděli jste, že… I takový řecký jogurt dokáže chutnat sladce? Ano, je v něm obsažená laktóza čili mléčný cukr.

Lépe si naplánujte svůj jídelníček

Možná to zní jako ohraná písnička, ale dobře sestavený jídelníček je v rámci odvykání od cukru naprosto nezbytný. Pokud totiž budete mít v potravinách vyvážený poměr sacharidů, bílkovin, tuků i vlákniny, eliminujete tak choutky na zákusek.

sladké
Zkuste co nejvíc sladkostí nahradit ovocem.

Pozor na sladící alternativy

Pokud se chcete nadobro zbavit cukru, není úplně řešením nahradit ho jinými „zdravějšími“ nebo umělými alternativami. Není totiž nic nového pod sluncem, že sladká chuť ve vás ještě víc spouští chuť na sladké, což pravděpodobně nechcete. Krátkodobě nebo občas to není nic proti ničemu, dlouhodobě je to jako vytloukat klín klínem.

Objevujte pravou chuť jídel

V okamžiku, kdy sladké jíte dnes a denně, skutečnou chuť jídla překrývá sladkost, a to je to jediné, co z jídel vnímáte. Jakmile si vaše chuťové buňky zvyknou na nižší množství cukru, rázem zjistíte, jak jídlo doopravdy chutná.

K TÉMATU  Plavání dělá krásná těla. Nevěříte? A jak začít, aby to mělo smysl? Zkuste to jako naše redaktorka Blanka!

Berte to tedy tak, že s eliminací cukru se vám otevře zase nový svět chutí a jak to u vás začne fungovat, hned to poznáte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Keto-dieta, hloupý výmysl, nebo super fígl jak zhubnout?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.
Pod tímto jménem si lze představit nejen Nizozemce známého jako Ledový muž, ale současně i jeho zázračnou techniku otužování, která po celém světě zaznamenala neuvěřitelný boom a vedla k inspiraci mnoha a mnoha lidí. Wim Hof je proslulý svou odolností vůči chladu a je několikanásobným rekordmanem v této oblasti. V čem jeho metoda spočívá?
Máte pocit, že vy nebo někdo ve vašem okolí tráví v práci mnohem víc času, než je zdravé? Je pro vás práce na prvním místě a to jediné, o čem dokážete mluvit, jsou pracovní záležitosti? Možná vás dostihl workoholismus, který dnes není nic výjimečného. V době, kdy lidé chtějí především uspět, něco dokázat a být bohatými se workoholismu poměrně daří. Lidé kladou profesní život na první příčku žebříčku priorit, rodinné záležitosti se odsouvají na neurčito. Jen málokdo si ale uvědomuje, že trpět workoholismem je špatně.
Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin ve vašem těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které tvoří několik částí těla, včetně šlach, vazů, kůže a svalů. Kolagen má mnoho důležitých funkcí, včetně zajištění struktury pokožky a posílení kostí.
Když jsem někdy před třiceti lety dostala od tety z Německa plavky s našitou sukýnkou, byla jsem naštvaná a styděla se v nich jít s kamarády k vodě. A vida, přešlo pár desítek let a je to hit sezóny. Retro je prostě tady. Jaká bude plážová móda pro rok 2019?
Téměř každý z nás se v rámci rodinných nákupů spoléhá na igelitové sáčky, které nám tak nějak ulehčují pravidelné návštěvy supermarketů. Zatímco nám v jistém ohledu pomáhají, naší přírodě jejich přítomnost zrovna dvakrát nesvědčí. A přitom to jde dost dobře i bez nich. Seznamte se s trendem, který dává sbohem igelitovým sáčkům a dopřává zelenou nákupům takzvaně bez obalu.
Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
Lidé jsou různí a někteří mají prostě potřebu se zviditelňovat za každou cenu. Uznání široké veřejnosti si lze získat různými způsoby, na světě je velká spousta lidí, co udělá téměř všechno jen pro to, aby se o nich psalo či mluvilo. Zápis do Guinessovy knihy rekordů jistě jistým úspěchem je, stačí vlastně jen vyniknout a být nejlepší. A je docela jedno v čem.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Originalitě se meze nekladou, a to ani v případě takových detailů, jako jsou kuchyňské baterie. Díky různým barevným provedením můžete z té vaší učinit moderní doplněk, který bude v kuchyni třešničkou na dortu. Objevte krásu barev a dopřejte tak interiéru proměnu!
Vánoční přání potěší každého. Proč si neudělat vlastní? Nedá to mnoho práce, a přesto způsobí velkou radost. Překvapí i potěší vaše okolí a vaše snaha i výsledek zase vás. Podívejte se na video a pusťte se do vystřihování a lepení. Bude vás to bavit!

Výběr článků

Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?
Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.

Nepřehlédněte

Mnoho lidí začíná hubnout především s dietou, protože je to nejjednodušší způsob, jak změnit své každodenní stravovací návyky. To je správný směr, ale nestačí, pokud chcete na svém těle skutečně zapracovat a zhubnout. Je také nutné správně přizpůsobené cvičení a k tomu budete potřebovat vybavení a příslušenství!
Jednou z možností, jak pozitivně ovlivnit vzhled našeho obličeje, je obličejová jóga. Jedná se o krátké cvičení, které umí oddálit projevy stárnutí a pozitivně naladit tělo i mysl. V čem spočívá?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek