Úterý , 07. 05. 2024

Stanislav

Marie Poledňáková: Zavzpomínejte s námi na královnu rodinných komedií

Svět českého filmu přišel 8. listopadu 2022 ve věku jedenaosmdesát let o jednu z nejuznávanějších režisérek a scenáristek u nás, Marii Poledňákovou. Jaká byla? Co ovlivnilo její tvorbu? A jaké filmy patří mezi ty nejoblíbenější? Zavzpomínejte s námi.
Marie Poledňáková
S vámi nás bavil svět!

21. 11. 2022

Marie Poledňáková

Rodačka ze Strakonic – Marie Poledňáková rozená Jandová, se narodila 7. září 1941. Jejím snem bylo studovat chemii, ovšem tento sen se jí kvůli tehdejšímu režimu nesplnil. Místo toho měla příležitost dokázat, že se práce rozhodně nebojí, protože pracovat jako svářečka či u lisu nedokáže jen tak někdo. Vše se ale změnilo v moment, kdy potkala svého budoucího manžela, Ivana Poledňáka. Díky němu a jeho známostem se dostala k filmu. Nejprve jako asistentka scény, později jako pomocná režisérka. Televize ji natolik oslovila, že se dala na studium dramaturgie.

Marii Poledňákové se sice začalo dařit v profesním životě, ale v tom osobním to šlo z kopce. S manželem se rozvedla a na syna Petra zůstala sama. Ani to jí ale nezabránilo, aby natočila jedny z nejlepších českých filmů, na které budeme vzpomínat ještě i dávno po její smrti.

Jak vytrhnout velrybě stoličku

Když Marie přišla se scénářem k filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku, netušila, že dostane nabídku, aby si film natočila sama. V roce 1977 tak začala vznikat rodinná komedie, kterou milujeme dodnes. Hlavní postavou je malý Vašek (Tomáš Holý), co touží mít tatínka tak, jako všichni jeho spolužáci. Proto vymýšlí jednu klukovinu za druhou, aby svou maminku s někým seznámil.

Ač měl být snímek původně dojemným příběhem, do něhož Marie vložila své zkušenosti svobodné matky, stal se komedií, jejíž hlášky nás baví stále.

Nejlepší hlášky z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977).

Jak dostat tatínka do polepšovny

O pokračování úspěšného filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková nejprve nechtěla ani slyšet, bála se, že druhým dílem zklame diváky. Ovšem film Jak dostat tatínka do polepšovny měl ještě větší ohlas než film první. Všichni milovali příhody s malým Vaškem v podání Tomáše Holého.

K TÉMATU  Domácí aktivity v době karantény jsou nevyhnutelné. Dochází nápady? Máme několik tipů na skvělé domácí aktivity pro celou rodinu
Nejlepší hlášky z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

S tebou mě baví svět

V roce 1982 Marie českou kinematografii obohatila o další rodinný příběh plný humoru a reality zároveň. S tebou mě baví svět, film, který rozhodně nesmí v televizi chybět přes vánoční období. Hvězdně obsazený snímek pojednává o pánské jízdě kamarádů, kteří se se svými dětmi vydali na hory. Film je plný humoru Júliusa Satinského, Pavla Nového a Václava Postráneckého, kdy si užívají zimní radovánky na chatě v horách.

Ukázky z filmu S tebou mě baví svět (1982).

Dva lidi v ZOO

Než Marie Poledňáková na čas s režírováním skončila, stihla ještě natočit další úspěšný film Dva lidi v ZOO. Ten pojednává o dvojčatech, co tráví prázdniny u svého dědy Montyho, který je zaměstnancem zoologické zahrady, a u své babičky Josefíny, která od Montyho odešla ke kamarádce. Kluci Martin a Honza přede všemi předstírají, že jsou jen jeden, ale jak to tak bývá, kluci se nakonec sami prozradí.

Ukázky z filmu Dva lidi v zoo (1989).

Jak se krotí krokodýli

Marie Poledňáková se po úspěšných snímcích rozhodla věnovat podnikání, stala se majitelkou nakladatelství a měla co dočinění s televizí Premiéra. Když za ní přišel Václav Postránecký s nabídkou natočení pokračování filmu S tebou mě baví svět, Marie věděla, že to není dobrý nápad. Přesto vzniknul snímek Jak se krotí krokodýli, který měl navazovat na filmy S tebou mě baví svět a Jak vytrhnout velrybě stoličku. Film se sice nedokázal setkat s takovým ohlasem, jako předchozí snímky, ale i tak dokázala, že stále umí pobavit svým talentem několik generací.

Ukázky z filmu Jak se krotí krokodýli (2006).

Líbáš jako bůh

V roce 2009 se pustila do další romantické komedie s názvem Líbáš jako Bůh, který si našel své diváky, ale nijak zvlášť neexceloval. Pokračování přišlo v podobě Líbáš jako ďábel, ale ani s tímto filmem nijak zvlášť nezabodovala. Přestože i do těchto komedií Marie vložila svůj humor a cit, ohlasů svých prvních filmů už nedosáhla.

K TÉMATU  Domácí broskvový ice tea. Připravte si dokonalé osvěžení
Ukázka z filmu Líbáš jako Bůh (2009).

Přesto Marii Poledňákové za veškerý její um a píli děkujeme, navždy se otiskla do historie české kinematografie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hanička ”písnička” Zagorová: Zpěvačka, která se otiskla do české historie

České vánoční tradice. Stromeček obelstí mrtvé, šupina přináší peníze

Zdroje článku:
www.filmovyprehled.cz, www.csfd.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V zimním období vyžaduje vaše pleť i vlasy více péče než po zbytek roku. Neustálé střídání teplot, vítr, mráz, sníh a smog, to je koktejl, který má na vaši pokožku i vlasy zničující účinek. Jak zabránit tomu, aby byla vaše pleť v zimě zašedlá a nezdravá a vlasy oslabené, polámané a bez života? Vyžaduje to kosmetickou první pomoc.
Skřípe vám to tak nahlas, že to musí být slyšet i u sousedů? Možná je to tím, že místo společně tráveného času koukáte raději do mobilu. Svůj podíl viny na tom může nést i to, že chod domácnosti stojí výhradně na vás!
Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?
Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Kdo tuto věc někdy zažil, může potvrdit, že na tuto zkušenost nikdy nezapomene.
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.
Dnes se připravte pomáhat, když to bude třeba. Budete za to odměněni! Co dalšího radí na pátek asrotroložka Naďa Šmídová?
Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?
Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!

Výběr článků

V zimě je asi víc než kdy jindy pozornost okolí soutředěna na náš obličej. Koneckonců, nic jiného ani téměř vidět nejde. Jaké máme tipy pro to, aby vám v něm ubylo vrásek a ne naopak?
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.

Nepřehlédněte

Provoněný domov pozitivně působí na naše smysly. Osvěžovače zakoupené v obchodech jsou ovšem nejen drahé, ale jejich složení může kvalitu vzduchu ovlivnit nepříznivě. Vyrobte si své vlastní vůně! Kombinujte a vymýšlejte podle ročního období i místnosti, do které chcete vůni umístit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek