Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Lana do ruky a jdeme cvičit! Uzdravte (nejen) svá záda díky SM systému

Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
SM systém
Trápí vás opakované bolesti zad?

06. 12. 2022

06. 12. 2022

Je to už několik let nazpátek, kdy se ve světě rehabilitací objevil unikátní SM systém od MUDr. Richarda Smíška. V té době se o něm příliš nemluvilo, ovšem díky své účinnosti a prokazatelným výsledkům se cvičení postupně stalo uznávanou metodou. Občas si člověk říká, že některé věci změnit nelze a málokdo chce věřit na zázraky. A ano, dost možná už nikdy nic nebude stoprocentní, ovšem právě tohle je metoda, která vám zase vykouzlí úsměv na tváři – bez bolestí zad a s možností zdravého pohybu. A stačit k tomu bude opravdu jen málo.

Co je SM systém?

Když se to vezme úplně jednoduše, je to soubor několika jednoduchých cviků, ke kterým potřebujete především pružné a speciálně navržené lano, libovolně ještě také podložku nebo hůlky pro korekci chůze, ale o tom až později.

Celkově si pod SM systémem můžete představit komplexní léčebnou metodu (známá také jako Smíškova metoda), která se vyvíjela více než 30 let a do klinické praxe ji uvedl právě její autor MUDr. Richard Smíšek. I nyní se jeho metoda nadále rozvíjí – nejen u nás, ale i v zahraničí. Jejím cílem je v podstatě obnova toho, co špatným postojem, chůzí či sezením ztrácíme a s pravidelným cvičením dochází k obnově narušené spirální stability i u lidí, kteří už nemají “jen pouhou” bolest zad. Velkou výhodou je, že SM systém mohou cvičit opravdu všichni. Od dětí, těhotných žen až po seniory, od aktivní až po pasivní sportovce.

Co SM systém dokáže s tělem?

Opravdu spoustu věcí a snadno si poradí s mnohými obtížemi. Uleví od bolesti zad i kloubů v celém těle. Kromě toho může posloužit jako pomocník pro:

  • Léčbu výhřezů meziobratlových plotének
  • Zmírnění bolesti pohybového aparátu
  • Eliminaci degenerativních změn na páteři
  • Prevenci proti problémům s páteří
  • Zlepšení stability chůze a držení těla
  • Uvolnění kloubů i svalových stahů (spasmy) při blokádách
  • Léčbu skoliózy, kyfózy a dalších onemocnění
  • Zlepšení plochých nohou a špatného postavení nožní klenby i prstů 
  • Rehabilitaci po operacích či úrazech
  • Aktivaci svalů v celém těle
K TÉMATU  Kratom v alternativní medicíně: Jeho potenciální využití v holistickém léčení a wellness

Zajímavost: O tom, že je SM systém účinný, svědčí také studie prováděné přímo na pacientech. Ti jsou vyšetřeni před samotným cvičením, kde se zjistí rozsah potíží včetně toho, zda mají (a jak dalece mají) vyhřezlé ploténky, případně jaké mají postižení v oblasti páteře. K tomu se udělá i řada snímků. Zpravidla po půl roce nebo co tři měsíce se pacient vyšetřuje, a u převážné většiny po třech měsících dochází ke zlepšení, po půl roce až roce dokonce k vymizení obtíží, tedy i k faktu, kdy na snímku není vidět ani milimetr vyhřezlé ploténky. 

Víte, co se s vaším tělem děje při sezení u počítače?

Jaký je princip SM systému a jak ho cvičit? 

Jak už jsme zmínili na začátku, k jeho cvičení potřebujete speciální elastické lano, SM lano, které je nedílnou součástí všech cviků. Variabilně se dá pořídit i podložka pro cvičení v pokleku, nebo třeba speciální hůlky připomínající násadu od koštěte, které jsou zase určené pro zlepšení chůze a stabilizace držení těla během chození.

V každém případě s doplňky je nejlepší začít až ve chvíli, kdy se zocelíte v základech. A zde platí – nezáleží na tom, kolik cviků uděláte, důležité je, aby byly kvalitní. To je totiž základ úspěchu. A ještě, než si vysvětlíme princip cvičení, je dobré vědět, že cviky díky lanu můžete provádět kdekoli. Přidělat ho můžete třeba k topení, klice od dveří, zkrátka všude tam, kde se dá zaháknout, navíc je dostatečně skladné, proto nezabere moc místa ani při cestování. Takže žádné výmluvy ani na dovolené.

Samotné lano je tu proto, že vlastně klade odpor vůči prováděnému pohybu, čímž vykonáte koncentrickou i excentrickou kontrakci. Tedy přítah lana a odtah od něj. A čím dále stojíte, tím větší je velikost odporu. V okamžiku, kdy SM systém správně cvičíte, dochází k aktivaci spirálních svalových řetězců, které obtáčejí trup, čímž dochází k natažení a protažení páteře. Právě tenhle pohyb sníží tlak na meziobratlové ploténky, obratle se dostanou mírně od sebe, proto vznikne prostor pro výživu, regeneraci a léčbu plotének. Při cvičení tak dochází k souboru několika účinků, které jen tak nějaké cvičení nedokáže. Smíškova metoda proto v jednom kroku umí:

  • Posilovat oslabené svaly
  • Protahovat zkrácené svaly
  • Regenerovat a uvolňovat přetížení
  • Zlepšovat a obnovovat kloubní pohyblivost
  • Zpevňovat tělo při pohybu
  • Optimalizovat každý pohyb
  • Zlepšovat každodenní návyky
K TÉMATU  Cvičení jógy v páru není nic jednoduchého. Tahle mladá žena se o tom s manželem přesvědčila na vlastní kůži! Pobavte se

Kde najít jednotlivé cviky?

Veškeré cviky samozřejmě najdete nejen na DVD nebo dokonce i v poněkud nové mobilní aplikaci, kterou vytvořil přímo tým doktora Richarda Smíška. Jednotlivé cviky jsou však dostupné také na Youtube a za nás doporučujeme třeba profil Video s příběhem, kde najdete jak lekce pro začátečníky, tak i pokročilé.

Pokud jste dnes o metodě doktora Smíška slyšeli poprvé, zkuste zjistit, zda ve vašem městě či okolí neprobíhají lekce vedené odborníky. Možná budete příjemně překvapeni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Postará se o vrásky i bolest zad. Guasha je malý zázrak

Jednoduché cvičení na bolest zad vám pomůže zbavit se trápení. Mnohdy lépe než prášky

Zdroje článku:
https://www.eureko.cz/rady-a-tipy/clanky/co-je-sm-system/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Recepty na bezlepkové cukroví vyřeší problém s vánočním mlsáním, pokud máte vy nebo někdo z rodiny intoleranci na lepek. Vždyť co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Takhle se omezovat nemusíte a ani nepoznáte, že je cukroví na stole vlastně bezlepková dieta.
Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
S teenagery to občas nebývá snadné. Začnou být drzí, odmlouvat, prosazovat více své názory a nám najednou připadá, že jsme na ně krátcí. Paradoxní ale je, že právě v těchto dobách vás, vaši lásku a péči váš potomek potřebuje nejvíc. Řekneme vám, jak s ním udržet hezký vztah pomocí každodenních činností.
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Neustálé převalování, polštáře na uších, probděné noci, špunty v uších. Přijde vám to povědomé? Pak právě váš partner nebo partnerka chrápe. Nemusíte se obávat toho, že byste v tom byli sami. Najde se mezi námi vícero lidí, kteří se ptají na jednu otázku, a sice jak se zbavit chrápání, které nám nedá v noci spát?
S každým novým rokem přicházejí i nové trendy, a to platí i pro svět seznamování. V dnešním úterním článku na Dámské Lize se věnujeme otázce, jaké trendy nám přinese rok 2024 v oblasti seznámení a vztahů. Od online platforem po inovativní způsoby setkávání, přinášíme vám pohled na aktuální směry a měnící se dynamiku, která ovlivňuje způsob, jakým se lidé seznamují a budují vztahy v nadcházejícím roce.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Talentované hudební projekty dostanou možnost vystoupit po boku světových hvězd jakými jsou Liam Gallagher, Kraftwerk nebo Morcheeba.
Crop top mikiny se těší nejen v této sezóně nesmírné popularitě. I když jsou samy o sobě extrémně módní, potřebujeme vědět, jak je kombinovat, abychom dosáhli požadovaného efektu. Proč je musíte mít?
Součástí našeho vzhledu je samozřejmě i chrup. Když se na někoho usmějeme, někoho tím ohromíme, jiného zastrašíme. Abychom se těšili jen z té první reakce, měli bychom se o své zuby řádně starat, ať předejdeme nejen žloutnutí, ale také vypadaným zubům nebo kazům, které jen ničí náš zářivý úsměv.

Výběr článků

Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?
Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!
Dubaj je druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Rozhodně je však nejnavštěvovanější a pro turisty nejatraktivnější. Chcete vědět proč? Níže najdete důvody, proč byste měli Dubaj navštívit.

Nepřehlédněte

Chorvatsko je právoplatně jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů. Pokud se letos chystáte navštívit tuto zemi, jistě se vám hodí pár tipů na krásná místa, ale také na změny platné od počátku roku 2023.
Pandemie koronaviru přesunula učebnu – a kancelář – v dohledné budoucnosti do online režimu, což znamená, že vaše děti potřebují mnohem více pozornosti a vašeho času. Karanténa je docela náročná na zábavu dětí, ale sedět pořád u tabletu není způsob, jak trávit tento čas doma.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek