Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

9 největších zajímavostí o filmu Top Gun

Snímek Top Gun se ihned po svém uvedení roku 1986 stal kasovním trhákem a fenoménem, v čele s Tomem Cruisem a Kelly McGillis – a jeho oblíbenost přetrvává do dnešního dne. Je to prostě jeden z těch kultovních filmů, které byste měli alespoň jednou za život vidět. Film pojednává o prostředí elitních stíhacích pilotů, o stíhací škole v rámci amerického námořního loďstva a tohle jsou největší zajímavosti, které Top Gun provází.
Top Gun
Americký herec na premiéře druhého snímku Top Gun: Maverick z letošního roku.

10. 10. 2022

Zatímco příběh se odehrává v pozadí Studené války, hlavní témata filmu Top Gun, jako jsou přátelství, loajalita, hrdinství, statečnost, soutěživost a sebeobjevování budou vždy nadčasová. Filmové ikonické scény a citáty se zcela zakořenily v populární kultuře a jeho odkaz najdete v mnoha jiných filmech, seriálech, televizních pořadech či videohrách. V určitém směru se dá říci, že film se stal určitým standardem pro posuzování všech dalších akčně-romantických snímků.

Maverick a jeho bunda

Jedním z nejvíce ikonických elementů je kožená bunda, kterou Tom Cruise nosil. Jeho bomber typu aviator jacket se okamžitě stal módní stálicí a obrovské množství příznivců má i dnes. Bunda je se svými prvky velmi funkční, a je to jeden z faktorů ukazujících na neuvěřitelný dopad filmu.

Známé pilotky

Nejen bunda si po uvedení filmu našla své další fanoušky, ale současně to byly i proslulé Maverickovy pilotky. Ty ve filmu byly od společnosti Ray-Ban, která po premiéře zaznamenala obrovský nárůst poptávky, a své zapřisáhlé odběratele má dodnes. Pilotky jsou módní klasika oblíbená po celém světě.

Jiné herecké obsazení

Zcela původně měl Mavericka hrát John Travolta. Nicméně pro producenty bylo vyjednávání s ním zdlouhavé, a navíc si měl říct o vysoký honorář, proto z nabídky sešlo. Hned poté dostal nabídku na roli v Top Gunu Tom, ten ale k úžasu všech roli nejprve odmítl. Následně byly oslovené hvězdy jako Tom Hanks, Patrick Swayze, Nicholas Cage, Sean Penn, Michael J. Fox, Matthew Broderick nebo John Cusack, jenže nikdo z nich se v roli nenašel a nabídku nepřijal. Toma Cruise nakonec museli přesvědčovat a naštěstí se jim zadařilo, ale jen díky dobrému vztahu režiséra Tonyho Scotta, který s Tomem již v minulosti spolupracoval.

trailer k filmu Top Gun (1986)

Situace nebyla jiná ani s Valem Kilmerem, bez něhož si Top Gun nedokážeme představit. Také on nabídku zprvu nepřijal, dle něj byl scénář hloupý a vůbec nebyl přesvědčen o válečných filmech, kde se používají ve velkém zbraně. Jelikož ale s Tomem sdílel stejného agenta, castingu se zúčastnil a pozornosti režiséra a jeho přesvědčování neunikl. Stejně jako na plátně, tak i v reálném světě se tito dva nemají v lásce, a od sebe si i při natáčení udržovali odstup.

K TÉMATU  Zajímavosti o houbách: které patří k nejzdravějším a co se o nich neví?

Tomova výška

Nejen ve snímku Top Gun herec v určitých momentech bojoval se svou výškou, jelikož je od přírody nižšího vzrůstu, tedy na muže. Měří totiž 170 cm. Vedle své filmové lásky Kelly McGillis, která měří 178 cm, musel nosit boty na platformě, aby zamaskoval výškový rozdíl, kdy ona jej zcela jasně zastínila.

Ikonická píseň

Ikonická píseň od Berlin „Take My Breath Away“ měla zcela původně zaznít u filmu 9 a ½ týdne. Jenže tam ji nechtěli. Možná dobře, protože Top Gun jí zaručil nesmrtelnost. Písnička je tak chytlavá, že inspirovala mnoho romantických scén. Než se ale začnete rozplývat, přestože na plátně se romantika odehrávala, ve skutečnosti mezi ústředním párem jiskra nepřeskočila. Dokonce se prý jeden druhému spíš vyhýbali.

Berlin – Take My Breath Away

A ještě něco k soundtracku. Ve filmu se měla objevit píseň Reckless od skupiny Judas Priest. Jenže ti se báli, že bude film propadák, tudíž píseň pro jeho účely odmítli zapůjčit.

Judas Priest – Reckless

Skutečný Top Gun takový fanda není

Studenti reálné školy Top Gun v případě, že odcitují nějakou hlášku z filmu, dostanou pokutu. Konkrétně pět dolarů. Opravdoví představitelé totiž film a veškerá slova z něj nesnáší. Možná proto, že skutečný Top Gun je vlastně úplně jiný.

Zájem o vstup do námořního letectva

Top Gun zapříčinil, že náborová čísla k americkému námořnímu loďstvu stoupla o neuvěřitelných 500 %. Je to rozhodně efektivní taktika, jak nalákat mladé a žádostivé muže.

Smrt pilota

Bohužel se natáčení neobešlo bez obrovské tragédie. Čtyřiapadesátiletý akrobatický pilot Art Scholl zahynul poté, co se jeho letadlo nevrátilo zpět z točivého manévru a spadlo do Tichého oceánu. Mělo se jednat o technickou závadu.

Horská dráha

Film inspiroval dokonce i zábavní parky, které si nechaly dle jeho předlohy sestavit horské dráhy. První v roce 1993 v Masonu, Ohio a druhá v kalifornské Santa Clara.

K TÉMATU  Slavní malíři, kteří byli dost ulítlí. Kdo zkoumal trus skotu a kdo si nechal za života vybudovat muzeum?

Top Gun je nakonec důkazem, že všechno zlé je pro něco dobré. Kdyby producentům vyšly původní záměry, mohl snímek vypadat úplně jinak a třeba by se z něj nikdy tak kultovní kousek nestal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rozchod během pandemie. Které herecké páry neustály karanténu?

Stravovací návyky podle Blake Lively: 80 % disciplíny, 20 % potěšení

Zdroje článku:
www.smoothradio.com, www.mentalfloss.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tak trochu se stydíte za své podpaží? Buďte v klidu, vždyť jeho tmavší zbarvení se dá poměrně snadno napravit. K takovému účelu se přímo nabízí brambora, mléko, kokosový olej nebo stará dobrá jedlá soda. Jakých postupů se držet?
Co vede vegetariány k jejich rozhodnutí přestat jíst maso? Co toto rozhodnutí do jejich života přinese a jak jsou na tom zdravotně oproti zbytku populace? Podívejte se na rozhovor s veganem a vegetariánkou, kteří se rozhodli ze dne na den přestat jíst maso.
Nabídka kroužků pro školní, ale i předškolní, děti je v současné době mimořádně bohatá. Potřebují děti organizovanou zábavu? Mají si mimo školu rozvíjet své znalosti ve vzdělávacích kroužcích? Určitě ano, ale musíte zvážit, kdy je třeba nechat svoje ambice spát. Pro děti je prospěšný i čas, kdy doma jen tak lelkují. Kolik kroužků už je moc? Jaký kroužek dítěti sedí nejlépe?
Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…
Léto je čas dovolených a určitě využíváte každé volné chvíle, abyste ji strávila na sluníčku a čerstvém vzduchu. Kůže se může i v létě vysušit. Dlouhým pobytem na sluníčku, v bazénu, v moři. Udělejte si čas na relaxační rituál a domácí peeling.
Koronavirus decimuje naši populaci ve velkém. Denně se zveřejňují statistiky nakažených, vyléčených i těch, kteří svůj boj prohráli. Kromě jeho negativních dopadů na tělo se také stále častěji mluví o vlivu na psychiku. Čím déle pandemie a s ní spojené zákazy platí, tím více lidí upadá do deprese a zažívá stavy úzkosti.
Po dlouhém období samoty jsem si našla přítele, můj život začal být zase o něco šťastnější. Všechno nám klapalo a vypadalo to nadějně. Byli jsme spolu spokojení a pomalu začínali přemýšlet nad společným rodinným životem. Tak jsem se rozhodla, že by Petra mohla poznat i má matka, abych zjistila, co na něj říká ona. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale to, co se stalo pak, mě strašlivě zasáhlo.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.
19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Párů, kterým se nedaří otěhotnět „přirozeně“ je spousta. Dneska se nepodíváme co je příčinou, ale když už postupujete IVF, tak jak vše zvládnout co nejlépe.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
Meditace pod palmami, za zvuku vln oceánu a s pohledem na sluncem zalitou hladinu. Láká vás jóga v tropech? Máme tipy, kam vyrazit!

Výběr článků

Kdy jindy máte příležitost se ponořit pod hladinu a ocitnout se v tichu? Kdy jindy byste se mohla naučit dobře plavat? Plavání uklidňuje nervy, léčí duši a umí vytvarovat postavu. To byste mohla zkusit, no ne?
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Rozčlenit byt s malou rozlohou může být oříšek. Tyhle byty na pár metrech čtverečních jsou příkladem toho, jak takový domov zútulnit.

Nepřehlédněte

Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.
Šnečí sliz můžeme stále častěji vidět jako součást drahých kosmetických přípravků. Než se stal trendem pro podporu krásy, byl ve starověkém Řecku lékem na záněty. Mnoho žen o něm ještě neslyšelo a některé na něj jen nevěřícně koukají v obchodních regálech. Představíme si, co to šnečí sliz je a jaké má potenciální přínosy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek