Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

6 doporučení, jak si s partnerem vybudovat důvěru

Bez bezmezné důvěry žádný vztah fungovat nebude. Alespoň ne dlouhodobě. Jak to ale udělat tak, abyste si s partnerem takové silné pouto vypěstovala?
důvěru
Když si s partnerem navzájem věříte, váš vztah může vzkvétat.

17. 08. 2022

„Kdo ztratil důvěru, víc ztratit nemůže.“ – Publilius Syrus

Nepoučujte

V první řadě je velmi důležité, abyste nikdy, opravdu nikdy a za žádných okolností, svého partnera nepoučovala. Nesnažte se neustále někoho vychovávat a převychovávat. Pokud máte pocit, že váš partner převýchovu potřebuje, tak od něj raději rovnou dejte ruce pryč. Spokojená s ním nikdy nebudete. Váš partner nepotřebuje matku, ale rovnocennou partnerku, která ho bude inspirovat, podporovat a za každých okolností bude stát při něm. Děj se co děj.

Věřte mu

To ostatně platí i v naprostých maličkostech. Musíte svému partnerovi věřit i ve chvíli, kdy ho pošlete na nákup. Pokud trváte na konkrétním pečivu, druhu jogurtu nebo sýra a v obchodě ho mít nebudou, partner vám vybere náhradní variantu. A věřte, že se bude snažit vybrat tu nejlepší variantu. Když mu ale pokaždé při této příležitosti dáte najevo, že udělal chybu, nadšený příliš nebude a příště se vám na nákup slušně řečeno vykašle.

vztah
Bez důvěry žádný vztah fungovat nebude.

Nekontrolujte

Rovněž není vůbec zdravé kontrolovat po partnerovi, jak doma vyluxoval nebo utřel prach. Pokud máte strach, že to neudělá pořádně, tyto činnosti raději udělejte sama. Anebo mu zkrátka důvěřujte a nekritizujte.

Nezklamte ho a vždycky mu říkejte všechno na rovinu. To samé jistě chcete i po něm. Když jdete na party s kamarádkami a řeknete svému partnerovi, že přijdete o půlnoci, pak je také záhodno o půlnoci přijít. Samozřejmě vás může cokoliv zdržet, ale pak mu dejte vědět. Jistě byste také nebyla nadšená z toho, když vám přítel řekne, že přijde ve dvě ráno a dorazí druhý den před polednem. Tak si nalomíte důvěru raz dva. Každého sžírá nepříjemný pocit, když neví, kde se celou noc jeho drahá polovička pohybovala.

K TÉMATU  Letní flirt zůstane v srdci navždy. Jaké jsou výhody letního románku?

Buďte trpělivá

Jestliže vám zrovna trpělivost nebyla do vínku dána, pak je na čase si ji vypěstovat. Trpělivost růže přináší, často se říká. A je to svatá pravda. Nikdo není dokonalý a když se vašemu partnerovi v domácnosti nebo vůči vám cokoliv nepovede, řekněte mu to a dejte mu šanci to napravit. Buďte trpělivá a neztrácejte nervy ani hlavu při sebemenší příležitosti. Partnerský vztah je jako květina, musí se opečovávat, aby kvetla a plodila. Bez dlouhodobého hýčkání žádný vztah fungovat nebude.

Buďte otevřená

Otevřenost je v každém vztahu prvořadá. Není nutné se partnerovi svěřovat úplně se vším, ale ty důležité věci a události ve vašem životě by vědět měl. Čím víc toho o vás bude vědět, tím lépe. A to znamená jediné – váš partner o vás musí vědět i to špatné, i to dobré. Nevykreslujte se jen jako dokonalá žena, která nemá sebemenší chybičku. Dříve nebo později se stejně ukáže, že tomu tak není. A pokud vás partner skutečně miluje, bude vás milovat dál i nedokonalou. Platí to však i obráceně. Když nebudete mít ráda svého partnera se všemi jeho chybami, nebudete ho mít ráda nikdy. Nechtějte dokonalost, chtějte lásku, porozumění a důvěru. Dokonalost neexistuje, jen ve vaší mysli.

Stanovte si hranice

Dejte si najevo hranice. Co to znamená? Na začátku vztahu je nutné si vytyčit hranice, kam až ten druhý může v důvěře vůči tomu druhému zajít. Někdo považuje za běžné lustrovat partnerovi každý den telefon, přijaté a odchozí hovory, esemesky, e-mail nebo zprávy na Messengeru a WhatsAppu. A druhému partnerovi to vůbec nevadí. Pro jiné páry je ale kontrola mobilního telefonu toho druhého naprosté tabu. Záleží na tom, jak se s partnerem domluvíte. Můžete si půjčovat jeho telefon nebo jde o zapovězené místo?

K TÉMATU  Single na Vánoce? 11 důvodů, proč se tím nemusíte trápit
pár
Milujete svého partnera? Věřte, že on vás také.

To ostatně platí také o sdělování si informací, kde se ten druhý celý den pohybuje. Je jen mezi vámi dvěma, kam až se svěřováním se s každým vaším krokem půjdete. Zeptejte se sama sebe: Chci, aby po mně partner chtěl pokaždé vědět, kde se celý den pohybuji a s kým? Nebo mi má v tomto ohledu důvěřovat? Jak si odpovíte, je jenom na vás. Pokud ale po partnerovi chcete vědět, kde a s kým je, očekávejte, že to možná bude chtít i on po vás. Vážně je nutné, aby vám sděloval sebemenší pohyb?

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Narušila vám důvěru nevěra nebo jiná forma partnerské zrady? V tom případě si ve většině případů sami nepomůžete. V tomto případě je proto zapotřebí vyhledat odbornou pomoc a zajít do partnerské poradny. Je ale důležité vědět, jestli o nápravu vztahu ještě stojíte. Říká se, že jednou nevěrný člověk, bude nevěrný i podruhé. Ale je to jenom pořekadlo, rozhodně to neplatí pro každého. Pokud je člověk ve vztahu opravdu spokojený, pak žádné povyražení jinde nehledá.

Komunikujte se svým partnerem, bavte se o tom, co vás trápí. Nechte partnera, aby vám pověděl o tom, co trápí jeho. Nic v sobě neduste, nezamlčujte nic, co je pro vás důležité. Někdy může být rozhovor s partnerem velmi nepříjemný, ale pořád je lepší než mlčení nebo zapírání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nevěra aneb jak napravit váš vztah po jejím provalení?

Nejčastější ženské problémy, které muže absolutně nezajímají

Zdroje článku:
www.novinky.cz, www.idnes.cz, www.prozeny.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Být na dítě sama není bůhví jaký med, to nám jistě potvrdí každá žena, která si tím prošla. Ať už se jedná a sociální, finanční nebo časovou nesvobodu. Jak si s tím vším poradit?
Viber uvádí novou funkci nazvanou Polls (ankety), která uživatelům umožní snadno si ve skupinových chatech a komunitách zorganizovat hlasování na jakékoliv téma. Nová funkce rozšíří možnosti komunikace mezi uživateli, protože jim dává možnost vyjádřit svůj názor na jakékoliv téma snadno a rychle. Umožňuje také každému, kdo se zúčastní dané konverzace, sledovat, jaké názory mají ostatní na určité téma, a to přehledně, aniž by se museli probírat tisíci odpovědí a názorů.
Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.
Adidas, jeden z hlavních partnerů RunCzech, opět připravil exkluzivní kolekci triček k osmi závodům letošní běžecké série. Autorkou grafických návrhů triček je ilustrátorka, animátorka a digitální umělkyně Eliška Podzimková, jejíž projekt PLEŠOUNI chce adidas touto spoluprací podpořit.
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
Bez něj by prostě Štědrý den být nemohl. Malý, vysoký, jedle, borovice, každý si nějaký vánoční stromeček s chutí ozdobí. Jak může stromek vypadat?
Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.
Luna odjakživa přitahovala myšlení, fantazii i city lidí. Nejeden básník, skladatel nebo malíř jí věnoval své dílo. Působení luny na jevy na zeměkouli jsou jasně vědecky prokázané. Je zde ale jedno odvětví, které stále čeká na to, až jej někdo vědecky dokáže. Co vše vám prozradí lunární kalendář?
Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
V zimě je asi víc než kdy jindy pozornost okolí soutředěna na náš obličej. Koneckonců, nic jiného ani téměř vidět nejde. Jaké máme tipy pro to, aby vám v něm ubylo vrásek a ne naopak?
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.

Výběr článků

Jistěže si můžete koupit klasické hnojivo na pokojové či venkovní rostliny a hnojit bez obav jím. Ale proč nevyužít to, co třeba máte běžně doma? Vyzkoušejte osvědčené tipy a triky všech zkušených pěstitelů.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Koupelnové skříňky schovají všechna holítka, ušní vatičky, ručníky a další nezbytnosti, které nepotřebujeme mít vystavené na umyvadle. Inspirujte se v galerii krásného nábytku do koupelny!

Nepřehlédněte

Pustili jste se do rekonstrukce vašeho domova a čeká vás mimo jiné i koupelna? Pokud ale místo pro relax a očistu není příliš velké, musíte hodně přemýšlet nad rozvržením celého prostoru. Přinášíme vám pár tipů, které se vám budou při zařizování hodit.
Letošní léto patřilo bezesporu k těm nejparnějším. Teploty se šplhají přes hranici třiceti stupňů a koupaliště či vodní nádrže hlásí absolutně plno. Zatímco na zmíněných místech se můžeme zchladit ve vodě, doma přemýšlíme nad tím, jak se osvěžit. V každém pokoji domácnosti je totiž snad ještě větší teplo než venku, a tak řada lidí uvažuje nad koupí klimatizace. Je však pravdou, že klimatizace není zrovna levná záležitost a mnohým může toto zařízení udělat velkou čáru přes rozpočet. Proto raději investujte do pokojových rostlin, které zvládnou udržet v interiéru velmi přijatelné klima, i když venkovní teploty dosahují rekordních hodnot.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek