Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Cukr jako heroin: Jak si nevědomě vypěstovat závislost na cukru?

Ano, i když se to může zdát neuvěřitelné, také na cukru vznikají závislosti. Po konzumaci cukru se v našem mozku spustí centrum odměn stejně, jako když si závislý člověk dá heroin. A člověk se logicky chce odměňovat. Proto je velmi důležité omezit příjem cukru a sledovat své tělo.
závislost na cukru
Věděli jste, že na cukru se dá vypěstovat stejná závislost, jako na heroinu?

28. 06. 2022

Existuje metoda, při které vynecháte ze svého jídelníčku cukr úplně. Přijde vám to nemožné? I v České republice najdete kurzy, které vám poradí, jak porazit závislost na cukru.

Kde všude se cukr nachází a co dělá s naším tělem?

Skrytý jed

I když to tak na první pohled nemusí tak vypadat, cukr se nachází v 80% zpracovaných potravin. Mluvíme o potravinách, které jsou v obchodech běžně k dostání. Tyto potraviny jsou průmyslově zpracované. Jako například:

  • zmražené polotovary
  • chipsy a krekry
  • sladké tyčinky
  • ochucené jogurty
  • dochucovadla, omáčky
  • nanuky
  • rozpékané pečivo
  • slazené nápoje
cukr
Cukr často najdete i v potravinách, kde byste to nečekali.

Dalo by se skoro říct, že cukr obsahuje vše, co prošlo jakoukoliv úpravou, co není ve své čisté a přirozené podobě. Proto se cukru říká skrytý jed, který si dobrovolně a rádi dávkujeme prakticky celý den.

Závislost na cukru

Pokud máte pořád na něco chuť a tajně si kupujete sladkosti, aby vás nikdo neviděl, asi už i vás tento bílý zabiják dostal a máte závislost na cukru. Ta se opravdu projevuje prakticky stejně, jako u jiných drog. Nedostatek cukru způsobuje neklid, nervozitu, stavy třesoucích se končetin, nevraživost až agresivitu.

V případě závislosti se doporučuje na 6 a ž 8 týdnů sladkou chuť vysadit. Nejen sladkosti, ale také cukr ve formě ovoce, zeleniny a sladkých nápojů.

Cukr “free” život

Mnoho lidí, rodin, ale i komunit již žije na vlně bez cukru. Velkou oblibu získal tento životní styl například v Austrálii, kde takto fungují celé komunity rodin. Otvírají si zde své „nesladké“ školky i školy. Tito lidé nejedí zpracovaný cukr, i když mohou sladit. Nejideálnější sladidlo je med, ovoce, a dokonce i některé druhy zeleniny.

Co jíst při životním stylu bez cukru?

Hlavní alfou a omegou tohoto životního stylu je jíst průmyslově nezpracované potraviny. Na jídelníček si můžete připsat zeleninu, maso, vejce, živočišné a kvalitní rostlinné oleje a ovoce.

K TÉMATU  Pomelo doplní vitaminy i zažene kocovinu. Zařaďte ho do svého jídelníčku

Ovoce by ze začátku mělo také obsahovat málo cukru. Do skupiny ovoce s nízkým obsahem sacharidů patří lesní ovoce, borůvky, maliny a jahody. Jídelníček může obsahovat vývary z masa a vnitřností, zeleniny, doplněné o rozmixované vejce a ghí.

Teď vám to celé možná zní až příliš dietně, nízkosacharidová jídla jsou ale velmi chutná a pestrá. Víte přece, že nositelem chuti jsou tuky, a právě ty si odpírat nemusíte.

Zdravé a nezdravé oleje

Na první pohled jsou oleje neškodné, ale ne všechny oleje jsou bez cukru. Cukr je obsažený například ve slunečnicovém a řepkovém oleji, který byl v minulosti dosti vychvalovaný. Mezi zdravé oleje patří ghí, tedy přepuštěné máslo, sádlo a olej kokosový. Dále olivový olej, sezamový nebo třeba avokádový.

Tyto oleje jsou vytvořené přírodou. Používali je již naši předci a nejsou nijak chemicky zpracované. Proto se při dodržování zdravého životního stylu bez cukru řadí mezi top ve výběru olejů.

Kde získat informace?

Na internetu se dnes dočtete již velmi mnoho informací. Jednou z prvních, kdo u nás začal tento životní styl razit, je blogerka Cukrfree, ale zdaleka už není jediná. Stačí na internetu zadat klíčová slova jako závislost na cukru, low carb, nízkosacharidová strava a vyskočí na vás celá řada lahodných a jednoduchých receptů.

dezert
Zní to jako paradox, ale i bez cukru se dá péct.

Pár nadšenců také vydalo knihu receptů zaměřenou na potraviny bez cukru. Budete se divit, ale také péct se dá docela dobře bez přidaného cukru a mouky. Navíc přirozeně bez lepku. Mnoho odborníků pořádá také semináře a konzultace na toto téma.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nemáte čas na zdravé jídlo? Řešením je krabičková dieta!

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.youtube.com/watch?v=8WmbXPpOE7w, https://cukrfree.cz/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dnes budou mít energie všichni na rozdávání. Pokud si chcete s někým něco vyřešit, do toho! Péči věnujte svým nohám a dejte pozor při výběru parfému!
Věděli jste, že podle posledních statistik má průměrný člověk ve svém mobilním telefonu stažených zhruba třicet mobilních aplikací? Sice je nemusí nutně využívat, ale staženy jsou. Zatímco pánové nezapomínají kromě sociálních sítí na sportovní aplikace nebo aplikace sportovního sázení, co ve svém mobilu ukrývají ženy?
Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?
Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
Období menstruace nemá ráda asi žádá z nás. Jak si ho tedy zpříjemnit, aby to nebyly dny v pekle? Zkuste pár tipů, aby vám bylo lépe!
The Pole House se nachází 40 metrů vysoko nad Fairhaven Beach v Austrálii. Tenhle nádherný výhled si může dopřát každý, kdo si luxusní pobyt pronajme třeba na víkend. Od nás je to ale trochu daleko, takže vám nezbývá, než si alespoň prohlédnout, jak tohle hnízdo vypadá.
Také máte každoroční problém, co koupit, manželovi, synovi nebo dědečkovi? Ženám se nakupuje samo, ale pro mužům? My pro vás máme tipy na originální vánoční dárky, které rozhodně nezůstanou dlouho zabalené…
Tetování je stále módní záležitostí. Citáty, postavy z komiksů nebo vzory květin mohou být vašemu srdci blízké, zaměstnavatel pro ně ale pochopení mít nemusí. Při hledání nového zaměstnání tak může být tetování na viditelném místě překážkou pro přijetí. Kde bude nejspíš vadit a kde naopak ne?
Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
Plánování dětského pokojíčku je zábava, ale musíte počítat s tím, že s přibývajícím věkem přijdou změny jeho vzhledu i vybavení. Děti mají rády barvy a potřebují svůj vlastní prostor k hraní. Inspirujte se originálními nápady. Tady jsou dětské pokoje pro nejmenší.
Život nám někdy nachystá skutečně těžko předvídatelné situace. Pojďte se s námi pobavit příběhy, o které se s námi podělily naše čtenářky. Humorné situace, ve kterých uvidíte pány tvorstva jako skutečně velká nemehla. Člověk se někdy těm lesbičkám opravdu nediví, když natrefí na toto…

Výběr článků

Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!
Máte za sebou složité vztahové patálie s muži? V tom případě se někdy může stát, že na ně na nějakou dobu doslova zanevřete. Zkrátka a dobře už si nepřejete žádné další potíže, a tak se mužskému pokolení snažíte co nejvíce vyhýbat. Někdy se tak může stát, že z nedostatku fyzické lásky zatoužíte po ženě. Není na tom nic špatného a zkušenosti se stejným pohlavím uvádí v anonymních průzkumech celé řady žen i mužů.

Nepřehlédněte

Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Poslechněte si deset hlasů z britské verze talentové show The Voice 2019, které naprosto uchvátily diváky a šokovaly porotu. To je zpěv!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek