Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

8 velkých neřestí, které kazí vaše záda

Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
záda
Pro tělo je nejhorší, když nemá žádný pohyb. Sedavé zaměstnání tomu nahrává.

07. 06. 2022

07. 06. 2022

Ačkoli sami moc dobře víme, co bychom měli dělat, někdy je horší zásady zdravého životního stylu opravdu dodržovat. Potom se ale nesmíme divit, když nás každé ráno přivítají ztuhlá a bolavá záda. Právě v tu chvíli zoufale volají o pomoc – něco děláme špatně a ten nekomfort v oblasti zad je signálem, pomocí kterého k nám tělo promlouvá, volá o pomoc. Pak už není na co čekat a je zapotřebí začít s tím něco dělat ještě dřív, než se všechno jenom zhorší. Co je ale nejčastější příčinou?

Nedostatečný pohyb

Pro tělo je ve všech ohledech nejhorší, pokud se málo hýbeme a naší rutinou se stal sedavý způsob života. Kancelářské profese by mohly vyprávět. Svalstvo pak pochopitelně ochabuje, svaly se zkracují a naše páteř nemá dostatečnou oporu, jakou by si zasloužila. Není proto divu, že se ozvou potíže se zády. 

Špatný styl sezení

Dlouhé a shrbené sezení je pro naše záda hotovým peklem. A pokud k tomu přičteme předsunutou hlavu, hrudník do oblouku nebo třeba všelijak zkřížené nohy, problém je na světě.

Je tedy vhodné se pravidelně procházet a protahovat, stejně tak vyladit svůj styl sezení, pokud většinu dne trávíte v kanceláři. Od věci není třeba balón na sezení, který podporuje stabilizaci páteře, stejně tak třeba ergonomické židle nebo téměř zapomenutá klekačka, které dokážou naši páteř držet vzpříma. 

Značné výkyvy zátěže

Nejdřív měsíce nic neděláte, a pak najednou chcete vše strhnout. Přesně to je situace, kterou naše záda nemají rády. Naopak vítají úměrný, pravidelný a z hlediska zátěže adekvátní pohyb. Pokud totiž obvykle nesportujete, vaše záda nejsou trénovaná a přetížením získáte jediné – blokády a svalové křeče, které nejsou žádný med. 

Nevhodná chůze

Samozřejmě ideální je chodit vzpřímeně, s narovnanou hlavou a rovnými zády. Realita bývá opačná. Chodíme viditelně shrbeně, hlavu máme předsunutou dopředu, stejně tak pánev. A přesně to je kámen úrazu. A pokud k tomu všemu ještě nosíme nevhodnou obuv, koledujeme si navíc o to, že se dříve či později ozvou i bolavé klouby.

K TÉMATU  Jak se zbavit stresu? Jde to vůbec? Tipy a rady, jak na to
záda
Jestliže jste nesportovali, a teď se to snažíte honem dohnat, může se bolest stejně tak dostavit.

Špatná podprsenka

Záda nepochybně kazí také špatná podprsenka. Pokud nosíte nevhodnou velikost, vaše poprsí nemá žádoucí podporu, proto často dochází k tomu, že se tíhou vašich ňader v oblasti hrudníku shrbíte. Myslete na to, až si příště budete rozšiřovat kolekci spodního prádla.

Nosíme kabelky

Pokud nosíte klasicky kabelku přes rameno, zatěžujete pouze jednu polovinu těla. A o to hůř, pokud je vaše kabelka naplněná k prasknutí. Jednostranné nošení kabelky způsobí, že svaly kolem lopatky jdou do křeče, protože nemají dostatek pohybu. Pokud tedy kabelky zbožňujete, máme dvě rady – střídejte pravidelně obě ramena k jejímu nošení a nepřesáhněte doporučenou hmotnost 3 kg na obsah kabelky. 

Pracovní přetížení

Zdravotní stav zad kazí také jednostranná pracovní zátěž, při níž vzniká svalová nerovnováha. Podobné je to také se zvedáním a nošením těžších břemen. Při zvedání totiž jdeme do předklonu nebo se mírně nakláníme do strany, abychom si tím pomyslně pomohli. Nejlepší je ale jít do mírného podřepu a následně břemeno zvednout. Tím se zátěž dobře rozloží i do dalších částí těla, aniž by celou tíhu nesla výhradně záda. 

Stres

Poslední neřestí, která negativně ovlivňuje naše záda, je nepochybně stres, přičemž jako první na ráně bývá oblast krční a hrudní páteře. Při psychické nepohodě v nás dochází k napínání svalů, v nichž se hromadí kyselina mléčná, což způsobuje onu bolest. Je proto vůbec nejlepší stresovým situacím předcházet nebo se snažit eliminovat jejich dopady na vaše zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jednoduché cvičení na bolest zad vám pomůže zbavit se trápení. Mnohdy lépe než prášky

5 osvědčených cviků na bolest krční páteře

Zdroje článku:
https://www.everydayhealth.com/back-pain-pictures/10-surprising-back-pain-causes.aspx
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Na co Nela díky našemu letnímu koučinku přišla? Co jí "seplo" a kde máme ještě na čem pracovat?
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Většina obyvatelstva spíše řeší naprostý opak, a to, jak zhubnout nebo minimálně, jak nepřibrat. Každý závidí těm, kteří nemají sklon k tloustnutí. Nicméně na vše existují dva pohledy a žádný extrém není dobrý. Co když opravdu potřebujete přibrat?
Doplňky do koupelny používáme každý den, ale kromě jejich praktického účelu si dnes můžeme pořídit i krásné designové kousky, které podtrhnou styl vaší koupelny. Dávkovače mýdla, zásobníky na tampony, kelímek na vyplachování úst, košíky na kosmetiku nebo různé držáky, všechno si můžete vyladit k obrazu svému. Inspirujte se.
Většina z nás si určitě ještě pamatuje na studentská léta, kdy se v hodinách biologie učilo rozdělení pohlavních hormonů na ženské a mužské. Ačkoliv je testosteron považován za mužský pohlavní hormon, má své čestné místo i v ženském těle. Víte, proč?
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
Květen je lásky čas, to ví přece každý. Nemáte si v tomhle směru absolutně na co stěžovat? Ani nevíte, jakou máte kliku. Díky svému partnerskému štěstí se zřejmě dožijete požehnaného věku. A navíc se vám vyhnou deprese!
Přečtěte si příběh ženy, která si uvědomila, že ke svému muži již nechová žádné hluboké city. Stali se přáteli a jejich milenecký vztah šel do ústraní.
Všimli jste si, jak se doba s každým rokem mění? Takové proměny najdete všude – v jídle, módě i v kosmetice. A zatímco ještě nedávno platilo, že čím víc kosmetiky jste si nanesli na pleť, tím jste byli více cool, dnes už se vše zase vrací zpátky k jednoduchosti.
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.

Výběr článků

Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.
Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.

Nepřehlédněte

Každou milovnici nakupování a módní intelektuálku teď nezajímá nic jiného, než co bude trendem letošního podzimu. Někteří už možná mají nastudováno z módních časopisů či procházkách po obchodech, jiní však stále netuší, do čeho se na ulici obléknout.
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek