Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Symbolika kvítí: Víte, co která květina znamená?

Ráda darujete, nebo naopak dostáváte květiny? Pak vás jistě bude zajímat, jaký význam jednotlivé květiny mají. Někdy se může dokonce stát, že obdarovaná osoba ví, jakou má která květina symboliku, a může ji tak váš výběr dokonce i urazit. Ptáte se proč? Pak čtěte dál.
květina
V symbolice květin hraje roli druh i barva. Podívejte se s námi blíže, na jejich význam.

09. 06. 2022

Není to však tak úplně jednoduché, protože nejen květina, ale i její barva vyjadřuje mnohé a vyznat se v tom není vůbec jednoduché. Takže, co která květina znamená?

Tulipán

Tulipán je květinou jara, symbolem vášně, laskavosti i elegance. Červený tulipán znamená opravdovou lásku a muž, který vám červené tulipány daruje, vám tak může naznačovat, že k vám chová hlubší city. Naopak bílé tulipány se obvykle darují za zásluhu nebo jako vyjádření odpuštění. A žluté tulipány jsou hravé a veselé.

Chryzantéma

Tato květina značí optimismus a radost ze života. Červená chryzantéma je symbolem štěstí, bílá pravdy a žlutá vyjadřuje neopětovanou lásku.

pugét
Až dostanete kytici, vězte, že muži se obvykle symbolikou tak do hloubky nezaobírají. Jen vám chtějí udělat radost.

Karafiát

Opět je na vzestupu a stává se podobně oblíbeným, jako tomu bylo na konci minulého století. Světle červeným karafiátem sdělujete obdiv, tmavě červeným zase vyznáváte lásku nebo přátelskou náklonnost. Bílý karafiát symbolizuje štěstí, růžový mateřskou lásku. Žlutý karafiát vám může naznačit odmítnutí nebo zklamání. Fialovým dáváte najevo nestálost a rozmarnost, žíhaným zklamání z neopětované lásky.

Kala

Kala sice není tak obvyklou květinou jako tulipán nebo chryzantéma, přesto má ve vázaných kyticích své neopomenutelné místo. Mnohem častěji se však používá do pohřebních kytic. Nenechte se tím ale odradit.

Bílou kalou vyjadřujete krásu a nevinnost, někdy také vznešenost. Růžová kala znamená obdiv a uznání. Fialovou zase dáváte najevo svou vášeň. Žlutá kala je nejčastěji spojována s vděčnosti. A černá kala? Ta se hodí zejména pro velmi elegantní a tajemné muže i ženy.

Lilie

Jistě dobře znáte přirovnání čistá jako lilie. Lilie ovšem ve skutečnosti nevyjadřují jen čistotu, ale také přátelství, soucit nebo oddanost. Bílá lilie je obvykle považována za pohřební květinu, ovšem můžete jí vyjádřit také nevinnost, svěžest a vznešenost. Žlutou lilií můžete někomu z hloubi duše poděkovat, růžovou dáváte najevo hojnost a blahobyt.

K TÉMATU  Partnerská krize po porodu aneb, když s dítětem přichází problémy
kytice
Jaké květiny máte nejraději?

Růže

Růže je jednoznačně jednou z nejčastěji darovaných květin vůbec. Červená růže je symbolem milenců, vášně, respektu nebo odvahy. Žlutá růže symbolizuje přátelství a radost, černou raději nikomu nedarujte. Taková květina znamená smrt a utrpení.

Bílou naopak můžete vyjádřit čistotu, klid, půvab nebo někomu přát šťastný život. Fialovou značíme pokoru, oranžovou barvou růže vyjadřujeme okouzlení a lásku na první pohled. Tmavě růžová růže může být dobrým způsobem, jak někomu vyjádřit vděčnost. Světle růžová je symbolem štěstí, laskavosti a svěžesti.

růže
Růže patří mezi nejčastěji darované květiny. Máme je spojené s láskou.

Ostrožka

Darovat můžete i vznešenou ostrožku, a to nejčastěji v kombinaci s dalšími květinami, nejlépe se vyjímá ve společnosti vlčího máku nebo tulipánů. Ostrožka je symbolem otevřeného srdce a vřelé lásky, ovšem růžová značí nestálost, bílá radost a fialová počínající lásku.

Hyacint

Už ve starých řeckých bájích a pověstech se o něm psalo. Údajně dostal jméno po zabitém chlapci, z jehož krve vyrostl. Chlapec jménem Hyakinthos padl v boji s řeckými Bohy. Možná i proto fialový hyacint symbolizuje smutek, zármutek a lítost. Ovšem růžový hyacint vám dává najevo hravost, modrý upřímnost a bílý hyacint značí naději.

Ostálka

Ostálka neboli cínie má rovněž hned několik významů. Fialová ostálka symbolizuje jistotu, jasně červená barva má podobný význam, můžete tomu druhému sdělit, že ve vás najde pevný bod, stálost a oporu. Bílé květy mohou být symbolem vlídnosti nebo odpuštění, žlutou ostálkou vzpomínáme na staré dobré časy.

květina
Ostálka se jinak nazývá také cinie.

Magnolie

Tato květina je tak trochu neprávem opomíjená, přitom její květy jsou tak krásné, až se nad nimi tají dech. Její kvítka symbolizují vytrvalost, ušlechtilost, důstojnost i lásku. Bílá magnolie vyjadřuje dokonalost a čistotu, růžová nevinnost a čirou radost.

Kamélie

Dáma s kaméliemi je sice román o nešťastné lásce z pera Alexandra Dumase, ve skutečnosti ovšem kamélie nešťastnou lásku nesymbolizují. Naopak značí hlubokou a nehynoucí lásku. Červená kamélie má být darována někomu, ke komu cítíme vášeň a hlubokou touhu. Bílou kamélii darujeme zase tomu, komu chceme vyjádřit úctu a růžová znamená touhu nebo stesk.

K TÉMATU  Posuňte jeho limity: Adrenalinové dárky pro muže

Co znamenají další květiny?

A pak tu máme také květiny, u nichž barva příliš nehraje roli, ale leccos o obdarovávaném nebo o tom, kdo květinu daruje, vypoví. Narcisům se raději vyhýbejte, protože symbolizují sebestřednost a přehnanou sebelásku. Afrikánem dáváte najevo hlubokou lásku a odhodlanost jít si za tím, co chcete, přes jakékoliv překážky. Gerbera značí upřímnost a fialka zase čistou lásku a příslib věrnosti.

Pokud vám ale vaše drahá polovička příště daruje pugét, raději v tom možná žádný význam nehledejte. Ne každý muž ví, co která květina symbolizuje a možná vám chtěl jen onou kalou skutečně vyjádřit lásku, nikoliv myšlenky na pohřeb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Darujte ty správné květiny aneb jak se neztrapnit

Umělé květiny v domácnosti: ano, či ne?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O pleť pečuje téměř každá žena. Ačkoli se trendy i postupy mění, panují v rámci tohoto tématu mnohé mýty, kterým nevěřily jen naše babičky, ale i mnohé z nás. A dodnes jim bezmezně věříme. Které to podle odborníků na kosmetiku jsou?
Medovina byla kdysi nápojem novomanželů, protože med je prý skvělé afrodiziakum. Samozřejmě, díky vysoké koncentraci cukrů totiž ničí v buňkách bakterie a navíc obsahuje minerály, pyly, proteiny, vitamíny a aminokyseliny, které jsou tělu velmi prospěšné. A takových potravin je mnohem víc. Opravdu vás nabudí na sex?
Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Letošní léto patřilo bezesporu k těm nejparnějším. Teploty se šplhají přes hranici třiceti stupňů a koupaliště či vodní nádrže hlásí absolutně plno. Zatímco na zmíněných místech se můžeme zchladit ve vodě, doma přemýšlíme nad tím, jak se osvěžit. V každém pokoji domácnosti je totiž snad ještě větší teplo než venku, a tak řada lidí uvažuje nad koupí klimatizace. Je však pravdou, že klimatizace není zrovna levná záležitost a mnohým může toto zařízení udělat velkou čáru přes rozpočet. Proto raději investujte do pokojových rostlin, které zvládnou udržet v interiéru velmi přijatelné klima, i když venkovní teploty dosahují rekordních hodnot.
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
Odkládáte prezentaci, kterou jste už měly dávno odevzdat? Přesouváte důležitou schůzku, která je pro vás zásadní? Děláte všechno možné, než abyste konečně sedly k důležitému úkolu, který jste si naplánovaly? Vítejte! Pravděpodobně vás zcela ovládla tzv. prokrastinace. Jak se postavit nekonečnému odkládání věcí na neurčito?
Nově budou Francouzky moci mít děti i bez partnera. V Česku na tohle zatím mohou ženy zapomenout. Změna legislativy o umělém oplodnění je v nedohlednu.
Omamná vůně konvalinky přivábí mnohé zahrádkáře k tomu, aby si tuto krásku pozvali ke svému prahu. Když si ji ale přinesete domů, může se vám z toho pořádně zatočit hlava. Co konvalinka obsahuje a opravdu je jedem naší zahrádky?
Dovolená na ostrově Mauricius zní jako sen každého cestovatele. A přitom cestování na něj nemusí být žádná složitá ani drahá záležitost. Ostrov Mauritius je rájem, kolem kterého se rozprostírá nekonečná Indický oceán. Je to kouzelný ostrov s bílými a čistými plážemi, vysokými a zelenými palmami, na nichž zpívají úžasně barevní ptáci.
Firemní večírky, svatby, narozeninové oslavy nebo rande. Vybrat správné oblečení pro tu kterou příležitost, je samo o sobě dost obtížné.
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?

Výběr článků

Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!
Skřípe vám to tak nahlas, že to musí být slyšet i u sousedů? Možná je to tím, že místo společně tráveného času koukáte raději do mobilu. Svůj podíl viny na tom může nést i to, že chod domácnosti stojí výhradně na vás!

Nepřehlédněte

Luna odjakživa přitahovala myšlení, fantazii i city lidí. Nejeden básník, skladatel nebo malíř jí věnoval své dílo. Působení luny na jevy na zeměkouli jsou jasně vědecky prokázané. Je zde ale jedno odvětví, které stále čeká na to, až jej někdo vědecky dokáže. Co vše vám prozradí lunární kalendář?
Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek