Pravé čaje
Ten pravý čaj, který neseženete v supermarketech ani večerkách, ale pouze ve specializovaných prodejnách a na internetu, má skutečné léčebné účinky. Neobsahuje absolutně žádné kalorie, a tak jím můžete zahánět žízeň, kdykoliv se vám zachce. Hlavními složkami listů čajovníků jsou především voda, třísloviny, katechiny, silice, bílkoviny, sacharidy, vláknina a spoustu vitamínů a minerálů.
Ceněný je především zelený čaj, který funguje jako skvělý antioxidant. Čistí tělo, chrání nás před nádorovými onemocněními nebo také chorobami srdce a cév.
Čaje, které obsahují kofein neboli tein, mají skvělé stimulační účinky na náš nervový systém.
Pokud mluvíme o pravých čajích, máme na mysli ty zelené nebo černé.
Černý čaj
Černý čaj rozhodně není vhodný pro každého, neboť obsahuje vysoký podíl teinu. Díky tomu má také velmi silnou a aromatickou chuť. Jeho největším producentem je Čína, ale také Indie nebo Srí Lanka. Sušený černý čaj zaléváme vodou o teplotě devadesát šest stupňů Celsia a louhujeme dvě až tři minuty.
Zelený čaj
Tento čaj neprochází procesem fermentace a listy lze bez problémů louhovat několikrát po sobě. Jeho největšími producenty jsou Čína a Japonsko. Zelený čaj zaléváme vodou o teplotě osmdesát až devadesát stupňů Celsia a louhujeme dvě až tři minuty.
Bylinné čaje
I bylinným čajům se připisuje mnoho léčivých účinků, které se liší v závislosti na tom, z jakých léčivek se skládají. Na druhou stranu si ovšem jejich nadměrným pitím můžete přivodit i řadu vedlejších účinků, proto raději s bylinnými čaji opatrně.
Ovocné čaje
Ovocné čaje se vyrábějí ze sušeného ovoce a částí sušených rostlin. Mají bohatou ovocnou vůni a neobsahují kofein, proto je můžete směle podávat i dětem. Jejich přirozená sladká chuť navíc lahodí téměř všem.
Rooibos
Rooibos je rovněž bezkofeinový čaj a vyrábí se z červeného keře Aspalathus linearis. Pěstuje se jen na jihozápadě Jihoafrické republiky v oblasti Cedar Mountains. Ani rooibos neobsahuje žádné kalorie, proto je vhodný k popíjení během celého dne.
Další druhy čajů
Ano, teď jsme si pověděly něco o základním dělení čajů. Kromě toho ale na nejen českém, ale také celosvětovém trhu najdeme spoustu dalších čajů, které se těší velké oblibě.
Bílý čaj
Bílý čaj se vyrábí z mladých lístků a pupenů čajovníků a rovněž neprochází procesem fermentace. Voda, kterou bílý čaj zaléváme, by měla mít minimálně osmdesát pět, maximálně devadesát šest stupňů Celsia. Louhujeme dvě až pět minut.
Žlutý čaj
O něm jste možná ještě nikdy neslyšeli. Vyrábí se obdobným postupem jako zelený čaj, avšak listy a pupeny se sbírají brzy z jara a zahřívají se v horkých pánvích. Následně se balí do k tomuto účelu určené tkaniny. I lístky žlutého čaje můžete používat opakovaně. Zaléváme ho vodou o teplotě osmdesát stupňů Celsia a louhujeme ho přesně tři minuty.
Pu-erh
Čaj s označením pu-erh dříve označoval ty čaje, které byly vyrobené v čínské provincii Yunnan. V dnešní době je však názvem takových čajů, které jsou dodatečně fermentované pomocí užitečných plísní a bakterií. Ne každému ovšem chutná, protože má velmi zemitou chuť. Tento druh čaje zaléváme vodou o teplotě devadesát šest stupňů Celsia a louhujeme jednu až tři minuty v závislosti na tom, jak výraznou chuť preferujete.
Oolong
Čajové lístky tohoto typu čaje se suší na slunci a částečně se fermentují a svíjejí. Chutí připomíná nasládlé tropické ovoce, zároveň však někdy může mít i těžkou a dřevitou chuť. Stejně jako pu-erh, tak i oolong zaléváme vodou o teplotě devadesát šest stupňů Celsia, ale louhujeme přesně jednu a půl minuty.
Yerba maté
Čaj se vyrábí z lístků a větviček rostliny zvané Ilex, u nás známé jako cesmína. Obvykle se popíjí z nádoby kalabasa s brčkem, jež zároveň slouží jako filtr. Yerba maté je čaj bohatý na antioxidanty a další živiny a je dokonce zdravější než zelený čaj. Často se o něm také píše, že snižuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus. Pokud se tedy chystáte shodit pár kilogramů, určitě do svého pitného režimu tento čaj začleňte.
Čaj si připravíte tak, že dvě až čtyři polévkové lžíce čaje zalijete z 1/5 studenou přefiltrovanou vodou a zbytek dolijete horkou vodou o osmdesáti stupních Celsia. Pořádně čaj promíchejte a můžete ho ihned začít pít.
Matcha
Matcha čaj je v posledních letech na vzestupu. Lze ho pít teplý i studený a nejčastěji ho seženete v prášku. Matcha čaj je druh zeleného japonského čaje, který produkuje čajovník čínský. Matchu obvykle rádi pijí ti, kdo potřebují posílit paměť a zvýšit koncentraci. Zároveň pomáhá spalovat kalorie a rovněž i čistí organismus.
Matcha čaj připravujeme zcela jiným způsobem než všechny ostatní čaje. K jeho přípravě použijte shaker a přidejte do něj přibližně dva gramy čaje. Přelijte ho vodou o teplotě šedesát pět stupňů Celsia, případně můžete použít i studenou filtrovanou vodu. Dobře protřepejte.
Pokud byste ale chtěla ochutnat klasickou matchu, pak si připravte bambusovou lžičku, metličku a misku na čaj. Do misky pomocí bambusové lžičky přidejte dva gramy matchy, dále zhruba půl decilitru vody a dobře promíchejte. Pak dolijte další zhruba jeden a půl deci vody a čaj vyšlehejte metličkou do pěny. Případně lze použít i napěňovač mléka. K dochucení matchy použijte med nebo javorový sirup. Vodu zase můžete nahradit mlékem.
Kvetoucí čaj
Kvetoucí čaj není jen chutný, ale lahodí i našemu oku. Prodává se ve formě malých sušených kuliček, která se ve vodě rozvine. Nejčastěji se vyrábí z ručně svázaných lístků bílého čaje, tedy pravého zeleného čaje, který se spaří a následně se usuší. Kvetoucí čaj zaléváme vodou o teplotě osmdesát až devadesát stupňů Celsia a louhujeme ho po dobu tří minut. Z jednoho kvetoucího čaje lze připravit až tři nálevy.
Hledáte-li vhodnou náhražku za slazené limonády nebo energetické nápoje, pak jsou čaje, především ty bezkofeinové, ideální volba. V létě si je můžete připravovat s ledem a čerstvým ovocem, s lístky máty nebo meduňky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Zelená káva: Vše, co jste o ní chtěli vědět
Manuál léčivých tinktur: Pronikněte do světa blahodárných kapiček a bylinek