Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

6 měst, kam na prodloužený víkend po Evropě

Přemýšlíte nad tím, kam byste si s partnerem, anebo sama mohla vyrazit na prodloužený víkend? V tom případě pro vás máme pár tipů, které dozajista oceníte. Poznejte ta nejkrásnější evropská města, do kterých se budete velmi ráda vracet, a na která vám (pro začátek) bude stačit jen pár dní volna.
prodloužený víkend
Pár dní stačí, abyste nasáli atmosféru jiných měst a vrátili se odpočatí.

15. 04. 2022

Strávit jarní prodloužený víkend samozřejmě můžete tady v Čechách, ale když nemáte moc času, občas dokáže prostá změna atmosféry a jiné kultury divy. Navíc pokud vychytáte levné letenky či ubytování, vyjde vás takový výlet na pár korun.

Paříž

Říká se jí město lásky, ale ve skutečnosti je to město, v němž si vystačíte klidně i sama se sebou. Procházejte se po Louveru, Champs Elysées, Centre Pompidou nebo umělecké čtvrti Montmatre, a budete se cítit jako v sedmém nebi.

Ať vejdete do jakékoliv pekárny, vždycky se vám dostane nadýchaného a křupavého croissantu. Ať vejdete do jakékoliv vinárny a objednáte si červené víno, nikdy nešlápnete vedle.

Projděte se kolem Seiny až k Eiffelově věži a užívejte si každý okamžik. Jste v jednom z nejkrásnějších evropských měst, možná v jednom z nejkrásnějších na světě.

Že nemáte peníze na to, abyste chodila do pařížských restaurací? Ale to přece vůbec nevadí. Klidně si nakupte sýry a nakládané slávky v supermarketu (věřte, že obojí v té nejvyšší kvalitě stojí méně peněz než u nás), posaďte se na schody pod Montmartre a užijete si prodloužený víkend v Paříži úplně stejně, jako kdybyste navštívila všechny vyhlášené pařížské restaurace.

Budapešť

Budapešť je charakteristická zejména takzvanými ruin pubs. Jde o hospody, bary či snad kluby, které vznikly v opuštěných budovách nebo průmyslových halách. Jsou ale natolik originální a dýchnou na vás takovou zvláštní atmosférou, že je nebudete chtít opustit.

I Budapešť se pyšní dobrým vínem a především skvělým jídlem. Toto město rozhodně nesmíte opustit bez toho, aniž byste ochutnala maďarský perkelt, paprikáš nebo langoš.

Berlín

Berlín je město, kterému vládnou mladí lidé. Za vidění stojí nejenom East Side Gallery neboli Berlínská zeď či Alexander Platz nebo PotsDammer Platz, ale především čtvrť Kreuzberg plný street artu, malebných kaváren a hospůdek a barevných domů. Díky tomu si budete připadat jako ve Středomoří.

Berlín
V Berlíně ožijete, je to město mladých lidí.

Rozhodně nevynechejte ani Friedrichshain rozkládající se na břehu řeky Spréva. Tato čtvrt ležící ve východní části Berlína, jen kousek od East Side Gallery, má čistě punkovou, alternativní atmosféru. Třída Kal-Marx-Allee je zase lemována domy sovětské éry. Co je v ní ovšem nejzajímavější? Především restaurace a bary v opuštěných domech a halách, kde se podává nejenom dobré pivo a víno, ale také skvělé pouliční jídlo, a to rozhodně ne jen německé.

Berlín
Berlín je drsný, ale krásný.

Berlín ovšem doporučujeme navštěvovat od jara do podzimu, a to zejména z toho důvodu, že tu neustále fouká a v zimních měsících tu bývá neskutečná zima. Na prodloužený víkend značka ideál.

K TÉMATU  Redakce vaří: geniální zdravá dietní snídaně. Rýžová kaše plná dobrot

Vratislav

Že na Polsku není nic zajímavého? Ale to je obrovský omyl. Wroclav neboli Vratislav je malebné městečko v jihozápadním Polsku, sídlo Dolnoslezského vojvodství, kde najdete útulné hospůdky, restaurace i bary.

Polsko
Napadlo vás někdy, udělat si výlet do Polska?

Projdete ho za jeden nebo dva dny, ale vydržela byste tu klidně celý týden. A co byste si měla z Polska odvézt především? Samozřejmě že karamelové bonbóny zvané Krówki, na kterých je zobrazena typická strakatá holštýnská kráva.

Lisabon

Lisabon je město mnoha divů i náročných fyzických výkonů. V Lisabonu to zkrátka žije. Můžete být vzhůru dvacet čtyři hodin denně a rozhodně se nudit nebudete, obzvlášť v případě, že sem jedete jen na prodloužený víkend. Zároveň se tu ale můžete hodně fyzicky vyčerpat.

Lisabon je hornaté město, než ujdete jediný kilometr, budete muset jít třikrát do kopce a pak zase z kopce. Lisabon sice není u moře, ale vlakem se během pár desítek minut dostanete do Cascais, k Atlantskému oceánu, kde si můžete vychutnat mořský vzduch plnými doušky.

A když už budete v Lisabonu, určitě zavítejte také do lisabonské čtvrti Belém, a to proto, že tu najdete nejvyhlášenější cukrárnu na světě – Pastéis de Belém, kde si můžete zakoupit Pastel de nata, nejpopulárnější zákusek na světě. Pastel de nata jsou portugalské koláčky plněné neuvěřitelně chutným žloutkovým krémem.

Kodaň

Kodaň je minimalistické město, které vás na prodloužený víkend nadchne nejenom z hlediska architektury, ale také malebných obchůdků plných knih, plátěných tašek a udržitelných, ekologických věcí. Kodaň je navíc multikulturní město, kde si dosyta užijete atmosféru klasické Evropy, ale také trochu arabské kultury, a to zejména díky množství arabských bister, která se předhání v nejlepším falafelu a gyrosu.

Kromě toho se v Kodani nachází čtvrť jménem Christiania, kde je zdánlivě dovolené téměř všechno. Christianii se také říká Freetown, zejména díky otevřenému obchodu s konopím. Ano, marihuanu tu koupíte tak snadno jako například kolu, víno nebo vodu. Stejně snadno tu koupíte i hašiš.

Dánsko
Christiania je místo, kde můžete skoro cokoliv.

Tato čtvrť položila své základy v roce 1971. Jejími zakladateli byla kodaňská takzvaně okrajová společnost, která si v Christianii zřídila squat v bývalém vojenském komplexu. Že byste se do takové čtvrti báli vstoupit? Ale kdepak. Chodí do ní na odpolední procházky i maminky s kočárky.

K TÉMATU  Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů

Je tu naprosto bezpečno, nebo alespoň tak bezpečno jako ve dne na Václavském náměstí v Praze. Nemusíte se proto ničeho bát. Můžete tu postát, posedět, pojíst, popít nebo jen tak se procházet, ale zklamaní odsuď rozhodně neodejdete.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se připravit na dlouhý let. Co smíte mít v příručním zavazadle a další tipy pro cestování do exotiky

Itálie jako nejatraktivnější destinace roku 2022. Co vidět především?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Šnečí sliz můžeme stále častěji vidět jako součást drahých kosmetických přípravků. Než se stal trendem pro podporu krásy, byl ve starověkém Řecku lékem na záněty. Mnoho žen o něm ještě neslyšelo a některé na něj jen nevěřícně koukají v obchodních regálech. Představíme si, co to šnečí sliz je a jaké má potenciální přínosy.
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
Takzvané koitální sblížení představuje zajímavou techniku, která může ještě vylepšit vaše sexuální zážitky. Setkat se lze také s názvem koitální vyrovnávání, tento termín je označován také zkratkou CAT z anglického coital alignment technique.
Mel B, Melanie C, Emma Bunton, Geri Halliwell a Victoria Beckham. Psal se rok 1996 a hitparádové příčky ovládl hit Wannabe dívčí britské kapely Spice Girls. Kde je holkám dneska konec?
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Plánování dětského pokojíčku je zábava, ale musíte počítat s tím, že s přibývajícím věkem přijdou změny jeho vzhledu i vybavení. Děti mají rády barvy a potřebují svůj vlastní prostor k hraní. Inspirujte se originálními nápady. Tady jsou dětské pokoje pro nejmenší.
Přemýšleli jste někdy nad tím, že začnete cvičit? Chtěli byste mít jakýkoli pohyb, ale nemůžete se k tomu prostě dokopat? Pokud ano, pak pokračujte ve čtení! Tento článek bude pro vás velkou motivací, proč s pohybem začít! Jak vám může změnit život doslova k nepoznání...
Spálit přebytečné kilogramy, které nám stojí před pocitem maximální spokojenosti. I to je cíl nejednoho člověka. Jenže pokud ani sebevětší snaha vynaložená v posilovně neukazuje výsledky, po kterých tak prahneme, musíme se poohlédnout po něčem jiném. Co třeba po spalovačích tuků, které z nás dokáží dostat naprosté maximum? Nemusíte sahat hned po obrovských pilulkách. Existují přírodní spalovače, jež stačí jen zařadit do svého jídelníčku.
K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Svou domácnost můžete zpestřit různými věcmi. Zatímco někdo sází na bytový textil, jiný si raději pořizuje pokojové rostliny, které dokážou vdechnout interiéru život. Pakliže patříte také mezi pěstitele, kteří touží po jedinečném prvku ve svém domově, naučte se pěstovat amarylis. Působivou pokojovou rostlinu, která je stokrát hezčí než barevný povlak na polštář.  
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.

Výběr článků

Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!
Říká vám něco jméno Wirginia Szmyt? Jedná se o pravděpodobně nejstarší DJku všech dob, která si v seniorském věku plní sen. Někteří ji obdivují, jiní možná kroutí nevěřícně hlavou, ale jedno se jí upřít nedá – odhodlání, nadšení a láska k hudbě. S mícháním muziky začala Wirginia již před dvaceti lety a nikdo ji neučil a postupně na vše přicházela sama. Dnes patří v Polsku mezi poměrně známou a oblíbenou umělkyni.

Nepřehlédněte

Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
Stoly plné jídla a mnoho výjimečných receptů, které se připravují zejména o Vánocích, jen jednou za rok. Jak zvládnout chutě v případě, že držíte dietu? Nenechte se zlákat těžkým jídlem, abyste v novém roce hříchu nelitovala. Díky těmto tipům si užijete Vánoce a zároveň se po nich budete cítit svěže a fit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek