Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jak připravit budoucího školáka na zápis do první třídy?

Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
zápis
Zápisy se blíží, nenechávejte přípravu na poslední chvíli. (foto: 123RF)

25. 03. 2022

Pokud na vámi vybrané škole probíhá den otevřených dveří, určitě jej nepropásněte. Na této akci jsou učitelé velmi vstřícní k dětem i rodičům. Nejen, že si prohlédnete vnitřní prostory budovy, ale můžete se také seznámit se samotnými pedagogy. Dobré je se informovat, který z učitelů bude prvňáčky učit. Pokud ve městě znáte někoho s pedagogickým vzděláním, neváhejte se zeptat na informace o daném učiteli. Za zeptání totiž nic nedáte a na druhou stranu vám to velice pomůže při výběru školy, než se na zápis vydáte.

Dítě vezměte určitě s sebou

Na dni otevřených dveří často učitelé pořádají soutěže pro děti. Ty jsou formulované tak, aby připomínaly samotný zápis, jen zábavnější formou. Dítě si tak nanečisto vyzkouší úkoly, které ho u zápisu čekají, a ještě u toho získá nejednu sladkou odměnu. Nejdůležitější je, že si dítě školu prohlédne. A pak u samotného dne D bude ve známém prostředí jako ryba ve vodě. Jako bonus, kromě diplomu či sladké odměny pro dítě, by si měl rodič odnést i „obrázek“ o tom, jak daná škola funguje.

Zmapujete terén

Na dni otevřených dveří zjistíte důležité informace, na které byste se stejně později museli zeptat.

  • jak dlouho je otevřená školní družina, jestli s družinou chodí děti i ven
  • zda je ve školní jídelně jídlo vařené či jen ohřívané
  • jestli pořádá škola i mimoškolní aktivity jako jsou lyžařské kurzy apod.
  • jestli jsou při škole nějaké kroužky pro děti
  • jaká paní učitelka / pan učitel bude mít v daném roce první třídy

Mimo informací o škole dejte i na své pocity. Cítíte se ve škole dobře? A co vaše dítě? Rodič by si měl z návštěvy školy odnést také poznatky o tom, co jeho dítě umí a co musí na zápis dopilovat. 

K TÉMATU  Učíme děti samostatnosti: Kdy je pravá chvíle odstěhovat dítě z ložnice?

Co dítě u zápisu čeká?

Faktory, na které se pedagogové u zápisu zaměřují:

  • představení sebe i své rodiny
  • správná výslovnost daných písmen (logopedie)
  • grafomotorická část (tvary, barvy, velikosti, doplňovačky)
  • práce rukou a správný úchop tužky (zavazování tkaniček, držení tužky při psaní, stříhání)
  • sluchová dovednost (básnička, písnička, slabiky i slova) 
  • tělesná obratnost (opičí dráha)

Na co učitelé koukají?

Pedagogy zajímá také to, jestli je dítě sociálně připravené. To znamená, že je samostatné a je schopné se o sebe postarat. Učitelé u zápisů koukají na to, jestli se dítko nedrží stále „máminy sukně“. Zda dokáže od mámy poodejít a samostatně se soustředit na danou činnost. Pozorují, zda je psychicky i citově zralé.

Odklad ano, či ne?

Pokud si školní zralostí nejste u svého dítěte jistí, určitě vám pomůže zmiňovaný den otevřených dveří. Sami uvidíte, jak se dítě ve škole bude cítit. Jestli se bude do školy těšit, nebo ne. Určitě vám rádi poradí pedagogičtí pracovníci nejen školy, ale také školky, do které vaše dítě dochází. Na odkladu není nic špatného, ba naopak, dítěti prodlouží dětství a vám se o rok oddálí povinnosti spojené se školní docházkou. Nestyďte se navštívit pedagogicko-psychologickou poradnu, kde mají v tomto oboru letité zkušenosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy na zdravé svačiny pro školáky. Každodenní inspirace

Dítě a mobilní telefon. Odkdy ho má školák mít a čím se řídit při výběru

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Kdo tuto věc někdy zažil, může potvrdit, že na tuto zkušenost nikdy nezapomene.
Za málo peněz hodně muziky? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem vajec. Už jste někdy slyšely o tom, že svými schopnostmi strčí do kapsy mnohé kosmetické produkty? Návod, jak s nimi naložit, máte přímo tady!
Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Dubaj je druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Rozhodně je však nejnavštěvovanější a pro turisty nejatraktivnější. Chcete vědět proč? Níže najdete důvody, proč byste měli Dubaj navštívit.
I ve větších bytech může být někdy koupelna situována tak, že šetříte každým centimetrem, aby se vám tam vešel alespoň sprchový kout, umývadlo a pračka. Koupelna je zatím stále nejčastějším a nejlepším místem, kam pračku umístit. Jaké vymyslet řešení, když je koupelna opravdu těsná?
Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.
Nevěra zasáhne fatálně každý vztah. Může však být také poučením a východiskem pro vybudování vztahu lepšího.
Krásný podzim, který nás čeká, přímo láká na výlety do přírody. Stromy začnou hrát všemi barvami, a tak pokud není venku zrovna lijavec, stačí se teple obléknout a hned můžete vyrazit. Ať už sami, v páru nebo s rodinou, podzimní přírodu si zamilujete.
Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Spodní prádlo je nedílnou součástí každodenního života. Kromě toho bývá také důležitým prvkem v tom intimním kontextu. A to zejména z pohledu mužů. Hezké spodní prádlo totiž dokáže muže naladit na tu správnou náladu, umocnit v něm nejrůznější fantazie a představy. Které je ale láká úplně nejvíc a jak na jednotlivé kousky reagují?

Výběr článků

Zdraví snad každý z nás zařadí na pomyslné příčce důležitosti na první místo. Preventivní návštěvy lékařů by měl mít každý v kalendáři a pokud ne, tak si je tam rychle napište.
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!

Nepřehlédněte

Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?
Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek