Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Strečink: Výhody, nevýhody a jak jej správně provést?

Strečink je jednoznačně nezbytnou součástí jakéhokoli tréninku či cvičení. Pomáhá zvyšovat flexibilitu a rozšiřovat možnosti pohybu těla. Správně byste měli strečink provádět jak před, tak i po cvičení. Před tréninkem je třeba tělo trochu prohřát a připravit na zátěž, aby nedošlo ke svalovým křečím. Po cvičení musíte zase svaly trochu zklidnit. A právě to dokáže správný strečink.
strečink
Správně provedený strečink je základ. (foto: 123RF)

04. 03. 2022

Strečink a jeho výhody pro tělo:

Větší flexibilita a rozsah pohybu

Strečink výrazně zvyšuje flexibilitu vašich kloubů, což vám pomůže k lehčímu pohybu. Také zvýší rozsah pohybu, což udává, jak daleko je schopný se kloub pohnout, než se přirozeně zastaví.

Lepší držení těla a menší bolesti zad

Napjaté svaly mohou vést ke špatnému držení těla. Když nesprávně sedíte nebo stojíte, často vytváříte na svaly další tlak a zatěžujete je. To může vést k bolestem zad a dalším typům bolestí pohybového aparátu. Pravidelné protahování svalů může také pomoci při stávajících zraněních zad a snížit riziko jejich vzniku v budoucnu.

Menší svalové napětí a nižší stres

Kdo nezažívá někdy stres? Většina z nám se s ním potýká každý den v práci či doma. Zapomeňte na chemické přípravky a prostě se běžte protáhnout! Stres totiž významně napíná vaše svaly, což není vůbec příjemný pocit. Takže si strečink od stresu rozhodně uleví.

Zlepšení průtoku krve

Každodenní pohyb, nejlépe tedy protahování, zlepšuje cirkulaci krve. A to je stěžejní pro rychlejší regeneraci celého tělesného aparátu po tréninku. Rovněž předcházíte bolestivosti a ztuhlosti svalů po cvičení.

Jaký je rozdíl mezi statickým a dynamickým strečinkem?

Statický strečink zahrnuje protažení, při kterém vydržíte na místě po určitou dobu, obvykle 20 až 60 sekund. Jinými slovy, během protahování určitého svalu nebo skupiny svalů se nehýbete. Obvykle se provádí po skončení tréninku, kdy už jsou svaly uvolněné, ale stále zahřáté.

Dynamický strečink naproti tomu zahrnuje aktivní pohyby. Při tomto typu strečinku procházejí vaše klouby a svaly plným rozsahem pohybu. Právě proto se obvykle provádí před tréninkem, aby pomohl zahřát svaly a zvýšit tepovou frekvenci.

4 tipy na správný strečink

Protahovat se můžete prakticky kdekoli a kdykoli, nicméně doporučujeme alespoň podložku na jógu nebo jiný polstrovaný povrch, což dokáže snížit tlak na klouby a zpříjemnit tak vaše protahování.

K TÉMATU  S příchodem jara si naše tělo žádá refresh a novou energii. Dobijte se pomocí bylinek!

Protažení ohýbačů kyčlí

Tento strečink se zaměřuje na svaly v oblasti boků, čtyřhlavých svalů a hýždí.

  1. Klekněte si na levé koleno. Pravé koleno nechte pokrčené, pravou nohu položte před sebe na podlahu.
  2. Předkloňte se a natáhněte levý bok směrem k podlaze.
  3. Vydržte v tomto protažení 30 až 60 sekund, poté vyměňte nohy a proveďte protažení na opačnou stranu.

Strečink hruškovitého svalu

Tento strečink probíhá od základny páteře ke stehenní kosti. Tento sval ovlivňuje jak boky, záda, nohy tak hýždě.

  1. Začněte tím, že se posadíte na židli a nohy necháte na zemi.
  2. Pravou nohu nechte rovně na podlaze, levou nohu zvedněte a levý kotník položte na pravé koleno.
  3. Mírně prohněte záda a předkloňte se, dokud neucítíte protažení v hýždích. Vydržte toto protažení 30 sekund, a poté opakujte s pravou nohou položenou na levém koleni.
  4. Opakujte 2 až 3krát s každou nohou.

Protažení lýtek ve stoje

Jak název napovídá, tento strečink se zaměřuje na lýtkové svaly.

  1. Začněte tím, že se postavíte ke stěně nebo židli, abyste měli oporu, s jednou nohou před druhou, přední koleno mírně pokrčené.
  2. Zadní koleno držte rovně, obě paty na zemi a předkloňte se ke zdi nebo židli. Měli byste cítit protažení podél lýtka zadní nohy.
  3. Pokuste se v tomto protažení vydržet 20 až 30 sekund.
  4. Vyměňte nohy a na každé straně proveďte alespoň 2 až 3 opakování.

Protažení bicepsů ve stoje

Tento strečink je zaměřený na bicepsy a také na svaly v oblasti hrudníku a ramen.

  1. Postavte se rovně. Ruce si dejte za záda a propleťte u základny páteře.
  2. Narovnejte paže a otočte ruce tak, aby dlaně směřovaly dolů.
  3. Poté zvedejte paže co nejvýše, dokud neucítíte protažení bicepsů a ramen.
  4. Toto protažení vydržte 30 až 40 sekund.
  5. Opakujte 2 až 3krát.
K TÉMATU  Power Plate vás zbaví tuku jen za 20 minut denně!

Pozor ale na to, aby vás strečink nebolel! V momentě, kdy pocítíte, že je váš sval natažený na maximum, přestaňte s protahováním. Pokud byste to totiž přehnali, strečink by byl kontraproduktivní a celé tělo by vás potom bolelo mnohem víc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Power Plate vás zbaví tuku jen za 20 minut denně!

Cvičení H.E.A.T. jako turbo spalovač kalorií

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Okenní parapety nemusí zét prázdnotou, i když teploty padají k nule. Stačí, když si vysadíte rostliny, jež jsou pro podzim typické a kterým podzim dokonce prospívá. Jednou takovou podzimní květinou je vřes, který se hravě popere i s prvními zimními mrazíky. Jelikož ho lze koupit v bílé i růžové barvě, bude hezky zdobit jinak pochmurné a smutné okenní parapety.  
Léto doslova svádí k procházce do lesa, která má na naše tělo pozitivní vliv. Nejen, že jsme na čerstvém vzduchu, ale také jsme prakticky bez signálu čili si odpočineme od tíhy sociálních sítí a dalších hrozeb internetového světa. Navíc si můžeme nasbírat i naši večeři – stačí se poohlédnout po houbách. Které z nich mají pozitivní vliv na zdraví?
I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Nakupování dárků pro rodinu je těžké. Mnohem těžší než nakupování dárků pro spolupracovníka nebo oblíbeného učitele. Když ale nakupujete pro lidi, které znáte celý svůj život, máte jistou výhodu. Znáte totiž jejich koníčky a zájmy. Víte (nebo byste měli vědět) co mají rádi a po čem touží. Když tuhle výhodu dobře použijete, pořídit dárky k Vánocům pro rodinné příslušníky pak bude brnkačka. Už máte jasno, co komu nadělíte?
Během chladných měsíců je pro mnoho z nás v malých bytech naprostou samozřejmostí sušit prádlo doma. Pokud nedisponujete sušičkou nebo sušárnou, možná tento problém řešíte sušákem postaveným doma u radiátoru. Najdou se ale i tací, kteří dávají prádlo přímo na topení. My však víme, že to není zrovna dobrý nápad a v dnešním článku vám povíme proč.
Máte doma čtyřnohého psího mazlíčka? Pokud ano, neměli byste péči o něj podceňovat. Mít pejska – to není jako mít plyšáka, který bude vaší živou podporou, když se vám nebude dařit. Kromě toho, že mu budete dávat najíst a budete ho chodit venčit, nesmíte zapomínat ani na péči o srst a drápky. Bohužel právě tyto dvě věci jsou u chovatelů psů často opomíjené.
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Jako by tu bydlel čaroděj Gargamel. V polském městě Zakopane najdete chaty, které připomínají příbytky z pohádek. Původní návrh stavby měl na svědomí architekt Sebastian Piton. V okolí poté vznikly další stavby, vycházející z jeho nápadu. Všechny návštěvníky lákají k focení!
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Úspěšné složení závěrečných zkoušet se musí oslavit. Promoce je jedinečnou možností, kam uzavřít jednu kapitolu života a otevřít další. Všichni chceme absolventa překvapit krásným dárkem, který se mu bude líbit. Poradíme vám, co pořídit pro ženy i muže. Uvidíte, že nakonec ten nejlepší dárek vyberete.
Slunné počasí nám za chvíli dovolí koupání. Do vody padáme často, ať už u bazénu nebo u moře. Při skákání nebo při blbnutí, děti nebo dospělí, občas to prostě nevyjde a ostatní se se tomu smějí! Protože pokud se zrovna nikomu nic nestane, je to vždycky legrace.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.

Výběr článků

Přirozené světlo nesmí v interiéru chybět, ale má ho být tak akorát. Někdy se však sluníčko zblázní a nezbývá, než ho vrátit do patřičných mezí. Slouží k tomu stínící technika, která má navíc dekorační funkci. Typickými zástupci interiérového stínění jsou vnitřní rolety a žaluzie. Ale co když se vám okoukaly nebo jen toužíte po designové lahůdce? Pak se vám budou líbit rolety typu den a noc. .
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?

Nepřehlédněte

Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?
Díky své divoké touze po nezávislosti bývá Štír mylně zaměňován s ohnivými znameními. Štíři ve skutečnosti ale patří k vodnímu znamení, která bývají citlivá a hluboce emotivní. Jsou to velice přátelští a loajální lidé, vzhledem ke své autentičnosti jim navazování kontaktů jde velice snadno. Pro své nejbližší je ochoten se obětovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek