Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Novoroční předsevzetí aneb jak se vyhnout selhání?

Nový rok je tady a s ním přichází i nové začátky, cíle a předsevzetí. Pokud i vy nějaké pro rok 2022 máte a chcete jich dosáhnout, určitě jste už přemýšlela o tom, jak?!
selhání
Nedávejte si nesplnitelné cíle. (foto: 123rf.com)

13. 01. 2022

Osvojte si tipy, s nimiž nepolevíte v předsevzetí hned při prvním selhání nebo demotivaci. Často totiž předsevzetí končí hned po prvním měsíci. Proto si je mnohokrát už ani nedáváme. Povíme si proto, jak vytrvat a dosáhnout kýženého cíle.

Nejčastější předsevzetí

Můžete si přát do nového roku mnoho věcí v životě změnit. Předsevzetí se většinou dělí na dlouhodobé a krátkodobé cíle. Mezi ty nejčastější však patří:

  • redukce tělesné hmotnosti
  • naučit se zdravě jíst
  • přestat kouřit
  • zapojit do života pohyb
  • naučit se cizí jazyk
  • našetřit si peníze
  • najít si lepší práci

Vidíte se v tom? Ať už je to vaše předsevzetí jakékoliv, vězte, že nic není nemožné. Váš cíl může do vašeho života přinést mnoho štěstí a spokojenosti, ostatně proto si ta předsevzetí dáváme. Naučit se nový jazyk je jedno z těch jednodušších. Stačí opravdu chtít a zaplatit si doučování nebo lekce v jazykové škole. A vydržet, jinak přijde opět selhání. Jiná předsevzetí mohou vypadat hodně zdlouhavě a neúprosně. Pokud ale opravdu budete chtít, můžete v životě změnit téměř cokoliv.

Myslete pozitivně

Abyste vlastního cíle skutečně dosáhla, je třeba dodržet několik jednoduchých kroků. Nedávejte si předsevzetí, které jste už několikrát nedodržela. Pokud si totiž takové dáte, je velmi pravděpodobné, že budete od začátku skeptická a odsoudíte motivaci hned zkraje k záhubě. To není zrovna dobrý začátek cesty.

Zapomeňte také na dlouhý seznam všeho, co chcete změnit. Lepší bude když si vymyslíte jedno přání, kterému skutečně věříte a opravdu ho v životě chcete přijmout za své. Dlouhé seznamy jsou velmi demotivační a předsevzetí jsou proto nereálná.

S přemýšlením nad předsevzetím nečekejte na poslední den roku. Načrtněte si aspoň v hlavě plán cesty už několik dní nebo týdnů dopředu. Připravíte se tak na celou pouť za snem a do nového roku vyrazíte s větší dávkou motivace.

K TÉMATU  Proč začít s bikram nebo hot jógou? Seznam benefitů je dlouhý

Vytvořte si plán

Jedna z nejdůležitějších věcí, díky které udržíte vlastní předsevzetí, je vytvoření plánu. Sedněte si s kusem papíru a popište si jednotlivé kroky, které vás dovedou až do finiše. Chcete zhubnout? Napište si konečnou hmotnost, zjistěte si správný příjem kalorií pro vaši postavu a najděte ten nejvhodnější jídelníček. Taky si napište, v jaké fázi zapojíte pohyb, a který sport bude pro vás konkrétně ten nejlepší. Pokud budete mít předsevzetí zapsané krok po kroku, bude se zdát mnohem více dosažitelné a bude to mnohem snazší.

Jděte s pravdou ven

Mnoho lidí se bojí o svých snech mluvit s rodinou nebo blízkými kamarády především kvůli strachu z již zmíněného selhání. Nebojte se a řekněte o vašem předsevzetí partnerovi nebo třeba nejlepší kamarádce. Vyřčené cíle jsou hned reálnější. Navíc vás donutí se nevzdat hned v prvních dnech. Partner či kamarádka vás navíc podrží a budou vám fandit.

Když přijde první problém

První záchytný bod, kdy můžete přijít o vlastní motivaci a máte chuť se vzdát, přichází většinou po prvních třech týdnech až měsíci. Občas ještě dřív. Proto je velmi důležité si motivaci udržet. Neustále si opakujte – co vám přinese splnění předsevzetí do života za výhody? Hubnete? Opakujte si, že už v létě budete vypadat skvěle a vaše fyzička bude v konkrétních případech mnohem lepší. Přestáváte kouřit? Spočítejte si, kolik peněz ušetříte na dovolenou s rodinou.

Pozorujte úspěchy

Abyste z vlastní cesty za vysněným cílem měla neustále radost, připravte si deník. Do něj si zapisujte každý krok či den, nesmí chybět ani vaše myšlenky a postřehy. Po pár dnech se můžete podívat zpětně na to, jak skvěle vám vaše cesta jde. Motivační je také systém odměny. Vymyslete si, čím se každý den odměníte. Každý den, který jste zvládla, dostat se zase o kousek blíž svému snu.

K TÉMATU  9 alternativních triků, když na bolest hlavy nic nezabírá

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pište si deník, budete mít lepší život

Hubnutí podle krevních skupin: jaká strava vyhovuje vám?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hledáte čtivo, které vás zabaví při dlouhých propršených nebo prosněžených zimních večerech? Uvařte si čaj nebo kávu nebo si nalijte sklenku vína a nechte se pohltit stránkami knih, které vás dozajista nadchnou. Na své si přijdou milovnice romantiky, napětí, mezilidských vztahů, dobrodružství i hororu.
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!
V tomhle pařáku svlékáte všechno, co vám váš ostych dovolí. A ráda byste šla i dál, ale ještě pořád máte na těle kila navíc, která vás štvou. Jak se jich zbavit? Vždyť se tak snažíte! Zkuste číst dál, možná zjistíte, kde děláte chybu.
Umíte si představit start dne bez lahodného hrnku kávy? Je to něco, co dokáže člověka nastartovat a zpříjemnit mu každodenní vstávání. Kolem kávy se však točí řada spekulací a domněnek. Ty se týkají především toho, jestli káva prospívá nebo naopak škodí zdraví. Jak to tedy je?
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Myslíte si, že máte kufr dostatečně velký, ale když do něj dáte všechny věci, nemůžete ho ani za nic na světe zavřít? Snažíte se do něj vměstnat všechny své věci, ale prostě jste nad jeho limit? Pak byste měli změnit balící taktiku.
V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Mnoho z nás se dlouho vyhýbalo nošení bílých tenisek. A důvod je jasný – prostě se velice rychle zašpiní. Nicméně ať chceme, nebo ne, bílé tenisky jsou prostě IN, a tak se rychlostí světla dostaly do botníku prakticky každé z nás.
Jaro už klepe na dveře a po dlouhém chladném období se všichni těšíme na první květiny, které nám přinesou radost a vůni do bytu. Stejně tak se každoročně těšíme i na módní trendy, díky kterým je oblékání příjemná zábava a estetická hra. Pojďte si s námi projít TOP trendy pro jaro 2020. Jdeme na to!
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Život je krásný tím, že nikdy dopředu nevíme, co nám přichystá. I ta nejlépe promyšlená a naplánovaná akce, jako je svatba, se dovede proměnit v naprostý trapas.

Výběr článků

Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.
Semínka se do naší zdravé stravy začala postupně dostávat v minulém desetiletí. Nyní jsou už stále častější přísadou v naší kuchyni. Nicméně pořád je mnoho těch, kteří si neuvědomují, jak zdravý přínos pro nás semínka v pokrmech mají. Některá z nich jsou označována dokonce za superpotraviny, což jen dotvrzuje, jak důležitá pro organismus mohou semínka být.
Že ořechové skořápky poslouží leda tak v kamnech? Čaj z nich připravený podporuje štítnou žlázu a odstraňuje hleny, které dráždí dýchací cesty. A co víc, tahle medicína účinkuje v řádu několika hodin.

Nepřehlédněte

Nový rok se samozřejmě všude na světě slaví poslední den v roce. Ale vzhledem k tomu, že máme jakási časová pásma, slaví se příchod nového roku v různý čas i různými způsoby. Víte kdy a jak?
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek