Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Jak udržet pořádek v koupelně? Vyberte správné vybavení koupelny, abyste navždy zvítězili nad špínou

Kdo by si nepřál, aby bylo doma pořád uklizeno a čisto za cenu jen minimálního úsilí? Koupelna bývá jablkem sváru v mnoha domácnostech. Vousy v umyvadle, poplivané zrcadlo, vlasy v odtoku a seznam pokračuje… Následující tipy a triky na vybavení koupelny vám usnadní úklid jednou pro vždy.

Jestliže plánujete stavět nebo rekonstruovat koupelnu, počítejte už dopředu s takovým vybavením, aby byl úklid co nejjednodušší. 

1. Bílá – komu by se nelíbila? Ale na spáry nepatří.

Bílá koupelna dokáže být osvědčenou klasikou i designovou perlou. Bílá barva působí čistě, něžně, nevinně a opticky zvětšuje prostor, což se ve většině koupelen hodí. Pokud toužíte po ladění do bíla, je dobrý nápad volit bílý nábytek, sanitu, doplňky a podobně. U spár se však bílé raději vyhněte. V minulosti nebyl takový výběr spárovacích hmot, proto byly v koupelnách k vidění kachličky s bílými spárami. Bohužel, bílé zůstaly  spáry jen prvních pár měsíců, při extrémní péči let. A taková bílá spára, která už není úplně bílá, zbytečně dodá i uklizené koupelně ušmudlaný vzhled. 

Naštěstí dnes je k dispozici větší výběr a volit můžete nejen z řady funkčních materiálů, ale také barev. Standardně se doporučuje volit spárovací hmotu v trochu světlejším odstínu, než je dlažba. Možné je také zvolit barvu kontrastní. Oblíbené jsou odstíny béžové a hnědé, které ladí k dřevěnému koupelnovému nábytku. Každopádně se do koupelny hodí spíše teplé barvy, aby podpořily teplotní komfort během provádění hygieny. 

2. Jděte chytře na barvu podlahy.

Podle čeho si vybrat z mnoha vzorů a barev kachliček na podlahu? Samozřejmě se vám musí líbit, ale barva by měla ladit s barvou vlasů paní domů. Je to sice laciný a podlý trik, ale díky němu vás nebude trápit každý vlásek, který při česání upadne na zem. Protože ho jednoduše neuvidíte. Stejně tak zafunguje, aby nebylo vidět každé smítko, pokud na kachličkách bude nějaký abstraktní vzor ve více barvách. Také nejsou ideální kachličky s leskem, protože na ně si stačí stoupnout bosou nohou a už je na nich šlápota.

K TÉMATU  Čištění pračky snadno a rychle!

3. Sprchujte se bez špinavých zákoutí

Pokud to vaše koupelna umožňuje, zvažte variantu sprchového koutu s odtokovým žlabem. Sprchový kout bez vaničky je sice náročnější na instalaci, ale jednodušší na úklid, jelikož má méně záhybů a koutů. Právě špatně přístupná místa jsou nejčastějším místem vzniku plísní a dalších nepříjemností. Ve sprchovém koutě bez vaničky si na rychlý úklid vystačíte s proudem vody. 

Když máte k dispozici hodně místa, můžete pojmout sprchový kout jako walk-in, což znamená průchozí. Budou mu „chybět“ dveře, takže o jednu věc na mytí méně. Bezbariérová sprcha má ještě bonus v podobě snadného vstupu. Nemusí se stát něco vyloženě vážného, abyste za něj byli rádi. Stačí přetržený vaz v koleni z lyžování. 

Kdo v souboji sprchový kout versus vana bojuje za druhou variantu, bude řešit spíše jinou otázku. A sice, vana z jakého materiálu se nejlépe čistí. Podle zkušených hospodyněk to vypadá, že plechová vana se myje snadněji než akrylátová, která má zase výhody v nižší ceně a příjemnějším povrchu. 

4. Zrcadlo, zrcadlo, kdo je v zemi zdejší nejšpinavější?

Zrcadlo zpravidla vydrží čisté jen do prvního mytí rukou. Většinou jsou to muži a děti, kdo má nepřekonatelný talent k tomu u mytí rukou zacákat půl koupelny a u čištění zubů plivat dva metry kolem sebe. Velká zrcadla sice vypadají hezky a opticky přidávají světlo a prostor, ale stojí to čištění za to? Raději zvolte menší zrcadlo, u jehož leštění nestrávíte půl života. V nejlepším případě byste na něj měli dosáhnout z jednoho místa bez použití schůdků.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jaké si odnesla Nela vědomosti a pocity z třetího sezení s Marcelou Hlaváčkovou v rámci koučování Emočních rovnic?
Turistické středisko Jasná je velmi známé, stejně jako mnoho dalších míst v jeho okolí. Dovolená v Nízkých Tatrách na Slovensku ale může být plná jedinečných zážitků z míst, která každý nezná. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste nebyli obklopeni obrovskými davy turistů. Díky tomu si užijete dovolenou mnohem více.
Přemýšlíte nad tím, kam byste si s partnerem, anebo sama mohla vyrazit na prodloužený víkend? V tom případě pro vás máme pár tipů, které dozajista oceníte. Poznejte ta nejkrásnější evropská města, do kterých se budete velmi ráda vracet, a na která vám (pro začátek) bude stačit jen pár dní volna.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Seriál She-Hulk: Neuvěřitelná právnička vznikl ve světoznámém studiu Marvel. Odtud pochází věhlasné snímky, jakou jsou Avengers, Thor, Strážci Galaxie, Captain America, Iron Man, Captain Marvel, Black Widow a mnohé další. Stejně jako tyto všechny uvedené tituly, i seriál She-Hulk nabral u fanoušků na oblíbenosti. Máte-li rádi Marvelovky, sci-fi a komedie o superhrdinech, tento seriál ve vás pravděpodobně získá dalšího fanouška.
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.
Udržitelnost čím dál víc dostává zelenou, a je jedině dobře, že se coby lidstvo snažíme hledat cesty, jak té přírodě o něco odlehčit. Smysl pro udržitelnost se proto propsal i do vánočních svátků – pořadatelé vánočních trhů pracují s obnovitelnou energií, stánkaři prodávají více udržitelných dárků a u řady obchodníků najdete spoustu tipů na dárky, které jsou hezké, a přitom přátelské k přírodě. Vsaďte o letošních, a i těch budoucích Vánocích, na udržitelnost i vy a věnujte přírodě ten nejkrásnější dárek pod stromeček.
Plánujete nebo už dokonce čekáte druhé miminko, ale po prvním těhotenství máte za sebou císařský řez? Každá nastávající maminka se ve stejné situaci ptá, v čem je takové těhotenství jiné nebo jaká jsou rizika. A právě na to se vám nyní pokusíme odpovědět.
Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.
Znáte ji určitě všichni a mnozí ji máte i doma. Aloe vera, u nás velice zdomácnělý sukulent, který má mimořádné účinky na lidské zdraví a v medicíně se již dlouho využívá jak vnitřně, tak také k vnějšímu ošetření kůže.

Výběr článků

Neustálé převalování, polštáře na uších, probděné noci, špunty v uších. Přijde vám to povědomé? Pak právě váš partner nebo partnerka chrápe. Nemusíte se obávat toho, že byste v tom byli sami. Najde se mezi námi vícero lidí, kteří se ptají na jednu otázku, a sice jak se zbavit chrápání, které nám nedá v noci spát?
Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.

Nepřehlédněte

Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek