Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Katka (54): Syn je gay. Jak se mám zachovat, když to neschvaluju?

Katce se v posledních týdnech změnil život úplně naruby. „Dřív jsem se svým dítětem měla skvělý vztah, v posledním roce začal být však můj šestnáctiletý syn odtažitý a nechtěl si se mnou tolik povídat. Myslela jsem, že je to jen životní období. Pak ale přišel s tou nenadálou větou: Jsem gay, mami! Nevěděla jsem co odpovědět, vůbec jsem to nečekala. Nejradši bych utekla a chvíli ho neviděla! Co mám dělat, když to neschvaluju?“ ptá se.
syn je gay
Co mám dělat, když je syn gay? (Foto: 123RF)

04. 11. 2021

Pozor: citlivé téma!

Otázka homosexuality je v dnešní době často skloňovaným tématem. Ačkoliv se může zdát, že dnešní mladá společnost je touto myšlenou úplně posedlá a většina z nich se k tomuto typu sexuality kloní jen proto, aby byli in, opak může být pravdou. Stále je pro mnoho teenagerů, kteří pociťují touhu ke stejnému pohlaví, těžké vyjít s tím na veřejnost. Nikdy by mě ale nenapadlo, že i můj syn je gay.

Přiznat, že jste lesba nebo gay, může být těžké i před vlastními rodiči. Je to sice téma, o kterém se hodně mluví, ale stále je hodně intimní a tím víc může odmítnutí člověka ranit.

Nechci ho ztratit!

Mnoho matek si komplikovanost homosexuality uvědomuje a bojí se jakkoliv urazit své vlastní dítě. S tím souhlasí i Katka: „Na homosexuály se člověk může dívat spatra, jakmile se ale jedná o vlastní dítě, jde najednou o něco úplně jiného. Miluju ho a rozhodně ho nechci ztratit. Jenže vše je najednou tak divné.

O homosexualitě můžete načíst stohy knih, ale když najednou váš syn přivede domů místo holky kluka, nemůžete se zbavit toho divného pocitu v těle. Najednou je vám tak nějak divně, možná nevolno, možná úzko. Co s tím?“

Co byste měli vědět

Je potřeba říci, že pocity, které byly výše popsány nemusíte zažívat jen vy. Lidem se stává, že když se setkají s něčím, co neznají a nepřipadá jim docela přirozené, tak se toho bojí. Jde o to, že člověk si v hlavě brzy zvykne. Prvních pár dnů či týdnů mohou být v přítomnosti dvou mužů velice nepříjemné, časem ale tyto pocity vymizí. Uvědomíte si, že jde o něco docela obvyklého a že se s nimi bavíte, jako by se nic nedělo. Jak postupovat v případě, že si na myšlenku, že je syn gay prostě nemůžete zvyknout?

K TÉMATU  Olivie (43): Postihla nás povodeň a začínáme znovu. Mám ale strach o rodiče

Zaprvé: Zaujměte stanovisko

Prvním a snad nejdůležitějším krokem je zaujmout vůči dané situaci stanovisko. Souhlasím s tím, nebo ne? Může se to zdát jako tvrdá otázka, pokud si však na ni odpovíte, máte půl bitvy s vlastním svědomím vyhráno. Slovo ne, ještě nemusí znamenat rezolutní odmítnuté vlastního dítěte. Ne, může znamenat třeba, že s tím nesouhlasíte, ale přesto chcete, aby se vaše dítě cítilo v rodině přijato. Zaujměte ke svému pocitu postoj, snažte se definovat co cítíte a jak to vidíte.

Zadruhé: Mluvte o tom

Nemusíte o tom hned mluvit s vlastním dítětem a už vůbec ne nějak do hloubky. Pokud se stále ztrácíte ve vlastních pocitech, můžete o tom mluvit třeba s psychologem. Nebo znáte někoho, kdo je gay či lesba? Můžete oslovit i jej a snažit se s ním o tom debatovat. Třeba vám mnohé osvětlí dřív, než se pustíte do hádky s vlastním dítětem.

Taky je dobré si se svým synem vtyčit jasné hranice. Něco ve stylu „respektuju, kdo jsi, ale nechci, abys to přede mnou dával výrazně najevo, intimní věci si ponechte do soukromí. S takovým pravidlem vám v jejich společnosti bude jistě o něco lehčeji.

Zatřetí: Tolerujte ho

Tolerance je v tomto případě klíčová a bez ní daleko nedojdete. Mějte na paměti, že vaše dítě k vám bylo upřímné a doufá, že jej přijmete takové, jaké je. Ať chceme nebo ne, v toto je klíčová věc ve výchově. Vaše dítě se nezmění. Vztah s ním může být však nadále stejný jako dřív. Dokonce možná i lepší. Tolerance mezi dětmi a rodiči má své místo a díky ní můžeme mít život krásnější.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Marcela (42): Přeji si adoptovat dítě, ale manžel a děti s tím nesouhlasí

K TÉMATU  Zázrak nového života: Fenka vrhla neuvěřitelných 13 štěňat

Jitka (43): Dceru mi odvedl drogový dealer. Jak se s tím srovnat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
Holčička si zamilovala štěně jménem Oakley, které rodina čerstvě adoptovala. Spokojený pejsek sladce spí, zatímco mu malá pečovatelka zpívá ukolébavku. Co na tom, že je to falešně a občas to trochu tahá za uši, Oakley si zkrátka láskyplné obětí užívá.
My Little Pony - tato ikonická značka malých, barevných poníků se stala symbolem radosti a přátelství po celém světě. Bez ohledu na váš věk, My Little Pony vám okamžitě získá srdce svou roztomilostí a pozitivní energií. Ponořte se do světa barev, přátelství a dobrodružství My Little Pony a objevte nový způsob, jak obohatit svůj životní styl.
Léto je pro rty extrémním obdobím: naše rty, stejně jako celý obličej, jsou vystaveny spalujícímu slunci, horkému suchému větru, někdy dokonce i slané mořské vodě. Navíc kvalita rtěnky, kterou na rty nanášíme také může přispět k podráždění už tak namáhaných rtů. Co tedy dělat, aby vaše rty vypadaly stále mladé, pevné a sladké? Dáme vám několik rad, jak o ně správně pečovat.
Čas je to, oč tu běží. Nikdy ho není dost a zvláště v poslední době je každá minuta drahá. Ze dne na den jste se staly na plný úvazek nejen matkami, ale i učitelkami, vychovatelkami a kuchařkami. K tomu všemu musíte zvládnout ještě svoji práci. Pokud se z toho nechcete zbláznit, rozdělte úkoly v rodině a nebojte se ulehčit si práci. Využijte všeho, co doba nabízí, a uvidíte, že bude i teplé jídlo.
Redakce Damskaliga.cz si pro vás ve spolupráci s hotelem Mariott připravila soutěž o pobyt pro dvě osoby v krásném Superior pokoji. Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte třeba právě Vy! Soutěž trvá do 30.11.2021
Jak si ukrátit chvilky, kdy jste spolu všichni doma? Nebojte se, s našimi tipy se rozhodně nebudete nudit! Spousta zábavy a nových nápadů, díky kterým se vaší domácností bude ozývat veselý smích, si rozhodně nenechte ujít.
Proslavila se coby Krasomila v pohádce "Pyšná princezna", aktuálně ale září coby Agatha Christie. Kvůli slavné autorce detektivek se Alena Vránová po delší době opět objevila ve společnosti. A vypadá fantasticky! „Je to audiokniha, do níž se posluchači mohou zanořit a báječně se v ní zabydlet. Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost,“ uvedla odborná porota na adresu absolutního vítěze cen Audiokniha roku 2023, kterým se stal "Vlastní životopis" Agathy Christie.
Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?
Letos oslavila osmdesáté sedmé narozeniny. Jaký je příběh jedné z nejkrásnějších hereček, které kdy po této planetě chodily? Sophia Loren si prožila svůj dokonalý americký sen.

Výběr článků

Váhy, jak již jejich zástupce napovídá, se ve svých životech neustále snaží nalézt rovnováhu a harmonii, a to ve všech oblastech. Váhy mívají vytříbený vkus, dokážou ocenit umění a osoby, které mají hluboké znalosti. Samy mají smysl pro tvořivost.
Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?
V dnešní době mnoho z nás hledá způsoby, jak se zbavit stresu a o své tělo se řádně starat během rušného života. Často kvůli tomu pátráme na sociálních sítích po osobách, které by nás inspirovaly a my nechali jimi (ne)vědomě ovlivnit náš životní styl. Chceme vědět, jak zdravě žít, nechat se vést nebo poznat nepoznané.

Nepřehlédněte

Určitě to znáte – někdy něco pravidelně jíte a až po delší době zjistíte, že vaše představy o zdravém stravování byly v tu dobu na míle daleko od skutečnosti. Na trhu existuje velké množství potravin, které díky jejich vzhledu či pověsti pokládáme za dietní, ale dietními, respektive zdravými, vůbec nejsou.
Chystáte se stát maminkou ve 40? Pak se připravte na nelehkou cestu. Ale samozřejmě vás nechceme od tohoto rozhodnutí odradit. Je třeba ale vědět, co vás čeká. Obecně je vyšší věk na dítě rizikový, ale záleží na mnoha faktorech. Co můžete očekávat? Co si o tom myslí doktoři a jak to zvládnout s úsměvem?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek