Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Proč mít matcha čaj a kde se vlastně vzal

Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
matcha čaj
Kde se vzal, tu se vzal - match čaj. (foto: 123RF)

03. 11. 2021

Matcha čaj není ničím neznámým. Dnes se s ním setkáte i v mnoha kavárnách, kde ho ostatně můžete ochutnat předtím, než si ho zakoupíte domů. Je známý pro své nevšední a zdraví prospěšné složení, které organismus doslova miluje. Odkud k nám vůbec přišel? 

Matcha čaj až z dalekého Japonska 

Pokud bychom šli po dlouhých kořenech vynikajícího nápoje, došli bychom až do dalekého Japonska, kde se matcha dodnes pěstuje. Roste zásadně na zastíněných polích. Těsně před sklizní se pole zastíní úplně, aby došlo k donucení rostliny tvořit chlorofyl. Díky této obraně či snaze si kompenzovat nedostatek světla se listy stávají bohatšími na aminokyseliny. Barví se do smaragdově zelené barvy a poté se rozemelou na jemný prášek.  

I když se možná jeví výroba čaje jako velmi snadná, je to velmi náročný a zdlouhavý proces. I proto byste v celém Japonsku našli pouze několik málo elitních farmářů, kteří se na matcha čaj zaměřují.  

Jak vlastně chutná? 

Matcha čaj sice pěstuje jenom japonská elita mezi farmáři, ale jeho chuť zná už celý svět. Pokud jste nápadně zelený mok ještě nevyzkoušeli, možná se vám v hlavě motají obavy z možné kyselosti nebo pachuti. Ve skutečnosti se ale nemáte, z čeho obávat. Listy samotné jsou jemné, nasládlé chuti a v takovém duchu se nese i prášek, který z nich vznikne.  

Výjimečné složení 

Nabízí se otázka, proč tento druh nápoje vlastně pít. Vždyť nám v kredenci dřímá klasický zelený čaj, říkáte si. Jenže v porovnání s ním je matcha jiný liga, je na vyšší úrovni. Obsahuje totiž daleko více antioxidantů, minerálů i vitaminů. V tomto nápadně zeleném prášku se nachází dostatek vlákniny, vápníku, draslíku, také zinku či veledůležitého vitaminu C, který z lidského organismu dělá neprůstřelné brnění.  

Za zmínku stojí i dvě látky, a to L-theanin a theofyllin. Jedná se o aminokyseliny, které mají v popisu práce navodit v mozku stav hluboké relaxace, aniž byste se dostali do stavu ospalosti. Jinými slovy matcha čaj pozitivně ovlivňuje i nervové centrum člověka.  

K TÉMATU  Citron a jeho pozitivní i negativní účinky na lidské tělo

Co dalšího matcha čaj umí? 

  • Uvolňuje hladké svalstvo v průduškách.  
  • Zrychluje srdeční stahy a tep.  
  • Reguluje nízký krevní tlak.  
  • Zlepšuje krevní průtok v těle.  

Pro štíhlou postavu 

Na matchu nedá dopustit nejedna celebrita. Důvodem je efekt, který čajové lístky rozemleté na prášek slibují. Mluvíme o přírodním spalovači tuků, který dokáže zrychlit metabolismus. Nepředkládáme vám zde neověřené informace, tento pozitivní dopad na postavu byl skutečně prokázán řadou vědeckých studií.  

Matcha umí spolupracovat s látkami v lidském těle. Za vzájemné spolupráce zvyšují oxidaci tuků a termogenzi, což vede k rychlejšímu spalování nechtěných kalorií.  

Jen od ověřených dodavatelů 

Jelikož se z matcha čaje stal doslova hit, je důležité, abyste kladli důraz na jeho původ. Na trhu se najde stále více jedinců, kteří prodávají náhražky či produkty s minimálním obsahem matcha čaje. Nakupujte proto ideálně od ověřených dodavatelů.  

Kromě kontroly dodavatele se zajímejte i o oblast zdrojů. Jak již bylo zmíněno, příliš mnoho pěstitelů na světě nenajdeme, jelikož je proces získávání poměrně náročný. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pohanka: Její účinky na zdraví a jak ji konzumovat

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Existuje dnes ještě někdo, kdo by neměl doma žádnou sexuální hračku? Na trhu můžeme najít nespočet možností, jak sebe samu potěšit. Už jste slyšela o womanizeru? Pokud ne, udělejte si chvilku a pojďte se s tímto malým zázrakem seznámit.
Znáte ten okamžik, kdy přecházíte do nového roku a cítíte, že v příběhu vašeho vztahu se otevírá nová kapitola? V našem článku o vztahových cílech pro nový rok se pustíme do tohoto neznámého, plného možností. Společně s vámi budeme kreslit příběh plný rozvoje, propojení a nových zážitků. Jak plánovat a posouvat váš vztah o level výše? To vám prozradíme skrze inspirativní příběhy a psychologické nástroje, které vám pomohou budovat pevný a vzájemně obohacující vztah.
Tchynin jazyk je oblíbenou pokojovou rostlinou hlavně z důvodu nenáročnosti a jednoduchého pěstování. Podívejte se blíže na tuto rostlinu, která vašemu interiéru dodá styl i mnoho dalších pozitivních superlativ.
Umělci potřebují ke svému tvoření velkou spoustu inspirace. Aby byli skutečně dobří a ve svém oboru vynikali, musí se do svého řemesla naprosto ponořit. A to často vede k situacím za hranicemi běžného chápání.
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Nevěra zasáhne fatálně každý vztah. Může však být také poučením a východiskem pro vybudování vztahu lepšího.
Dnes hrozí, že vás ovládnou stinné stránky vaší povahy. Chraňte také svou kůži a snažte se ji co nejvíce hydratovat. Co ještě pro dnešek máte udělat a očekávat? Více Naďa Šmídová ve speciálním horoskopu krásy a duševního zdraví.
O spodním prádle se zrovna moc nemluví, a to hlavně z toho důvodu, že se jedná o něco opravdu intimního, ale přitom tak běžného. Také proto jsou fakta o spodním prádle tak trochu zapovězena – ale věřte, že i v tomto případě se můžete zasmát a podivovat, jakou proměnou spodní prádlo prošlo za tu dlouhou řadu let od jeho vynalezení.
Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!
Skalka je ta část zahrady, se kterou si vyhrajete nejvíc. Tento prvek zahradní architektury napodobuje přirozenou skalní kompozici. Je na vás, kolik prostoru skalce dáte a jak velké kameny zvolíte. Stejně tak, jaké rostliny nebo přímo stromky zde zasadíte. Udělejte si ji podle svého!
Ať už vítáte návštěvu nebo si potřebujete po dlouhém a náročném dni v práci odpočinout, sedací souprava je to, co využijete jako první. Sedačka by měla být dominantou každého obývacího pokoje, ať je sebevíc velký či naopak sebevíc malý. Chybět by neměla ve velkých příbytcích, ani v drobných bytových jednotkách. Otázkou ale je, jak tu správnou vybrat.

Výběr článků

Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Kdo tuto věc někdy zažil, může potvrdit, že na tuto zkušenost nikdy nezapomene.
Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 

Nepřehlédněte

Český jazyk a jeho gramatika není vaší silnou stránkou? Žádný učený z nebe nespadl, pomůžeme vám naučit se alespoň psát správně velká a malá písmena u všeho, co souvisí s Vánocemi. Pak můžete bez obav začít rozesílat vánoční přání.
Crop top mikiny se těší nejen v této sezóně nesmírné popularitě. I když jsou samy o sobě extrémně módní, potřebujeme vědět, jak je kombinovat, abychom dosáhli požadovaného efektu. Proč je musíte mít?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek