Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Alergie na sluníčko: Letní strašák, který dokáže otrávit dovolenou

Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?
alergie na sluníčko
Pozor, i na sluníčko můžete být alergičtí. (foto: 123RF)

14. 07. 2021

14. 07. 2021

Po dlouhé zimě se většina z nás těší na sluneční paprsky, se kterými zpravidla přichází i lepší nálada. Při prvních teplých dnech už netrpělivě vyhlížíme letní dovolenou u moře nebo na pláži a vidíme se, jak lenošíme na sluníčku s osvěžujícím drinkem v ruce. Tropickou idylku nám však během okamžiku může spolehlivě pokazit alergie na sluníčko. Namísto dovádění ve vodě nebo chytání bronzu nás pak čeká několik dní v úkrytu slunečníku a trpělivé vyčkávání, až se naše kůže z toho nejhoršího alespoň trochu vzpamatuje. 

Co je alergie na sluníčko?

Alergie na sluníčko je v podstatě nepřiměřená reakce pokožky na sluneční záření, jenž postihuje asi 20 % populace, což vůbec není zanedbatelné číslo. Velmi často se s ní setkáváme již na jaře s prvními jarními paprsky, na které není pokožka po dlouhé zimě zvyklá, a proto ji působí sluneční šok. U někoho se sluneční vyrážka objevuje opakovaně a pravidelně mu znepříjemňuje letní měsíce, jiný se s ní setká pouze párkrát za život. 

Proč vznikají sluneční alergie?

Sluneční alergické reakce se na kůži zpravidla projevují především kvůli nadměrnému ultrafialovému (UVA), ale také UVB záření, jenž ve velké míře proniká do pokožky a způsobuje poškození kožních buněk. Pokožka se proti tomu přirozeně brání imunitní reakcí, zrudne a zanítí se. Alergie na sluníčko však mohou ve velké míře ovlivňovat i další faktory.

Mezi ty hlavní lze počítat špatně zvolenou kosmetiku, která obsahuje složky, které zbavují pokožku ochranné bariéry a napomáhají tak ke vzniku nežádoucí reakce na slunce. Dalším rizikovým faktorem jsou fotosenzitivně působící léčiva, která znatelně zvyšují citlivost pokožky. Mezi takové léky patří například třezalka, některá chemoterapeutika, antibiotika, hormonální antikoncepce nebo léky na snížení krevního tlaku.

K TÉMATU  Blížící se menopauza. Jak ji poznat, kdy ji čekat a jak zmírnit její projevy

V případě, že užíváte nějaká léčiva, je dobré před sluněním pozorně prostudovat příbalový leták, kde informace o možné citlivosti na slunce najdete. Ve chvíli, kdy se u vás alergie na sluníčko jednou projeví, ji v budoucnu pak rozpoznáte velmi snadno díky jejím specifickým příznakům. Které to jsou?

Alergie na sluníčko a její příznaky

Nepříjemné kožní alergie na sluníčko postihují v největší míře hlavně světlovlasé a rudovlasé lidi s velmi světlým typem pokožky. Ta je náchylná ke spálení, nicméně sluneční alergie není výjimečná ani u tmavších typů. Mezi nejčastější příznaky solární alergie patří svědivá vyrážka, bolestivé mokvající puchýřky a zarudlá citlivá pokožka.

Projevy alergické reakce na slunce však závisí na intenzitě záření a dalších, již zmíněných faktorech, přičemž se příznaky běžně objevují již několik málo hodin po vystavení slunečním paprskům. 

Nejčastější typy alergie na sluníčko

Mallorca akné

Sluneční záření může vyvolat vznik nevzhledných zanícených pupínků. Pprávě z toho důvodu připomíná tento druh sluneční alergie svým vzhledem i projevy klasické akné. K alergické reakci na pokožce dochází v důsledku vzájemného působení UV záření spolu s emulgátory a konzervanty obsažených v kosmetice.  

PLE neboli Polymorfní světelná erupce

PLE je nejrozšířenějším typem sluneční alergie a patří mezi nejběžnější formu alergií na slunce. Nepřiměřené reakce pokožky na slunce se zpravidla objevují již časně na jaře, kdy je kůže vystavena prvním silnějším slunečním paprskům.

PLE postihuje místa, která jsou trvale vystavena slunečnímu záření, jako jsou ruce, dekolt, krk a lýtka. Příznaky v podobě zarudlé kůže, svědivé vyrážky a mokvavých puchýřků nastupují už po několika hodinách na slunci. 

Fotoalergická a fototoxická reakce 

U fotoalergických a fototoxických reakcí hraje narozdíl od klasické sluneční alergie velkou roli intenzita UV záření a fototoxické látky obsažené v některých lécích či potravinách. Po užití takových léčiv či konzumaci citrusů, fíků nebo celeru je proto vhodné omezit pobyt na slunci a předejít tak nežádoucí kožní reakci. 

K TÉMATU  Zajímavé skutečnosti o levácích. Existují i mezi zvířaty. V čem vynikají a jak jsou na tom zdravotně? Tohle jste možná netušily!

Jak předcházet slunečním alergiím?

Slunečnímu záření není možné se zcela vyhnout a navíc je pro nás důležitým zdrojem vitamínu D, avšak existují možnosti, jak předcházet vzniku alergie na sluníčko. Klíčem ke zdravé pokožce i v létě je prevence. Základem jsou samozřejmě opalovací krémy s vysokým faktorem ochrany proti UV záření.

Pokud se u vás již v minulosti sluneční alergie projevila, vsaďte na speciální krémy proti sluneční alergii. U všech opalovacích krémů platí pravidlo, že by se měly aplikovat každé tři hodiny. Stejně tak je vhodné pamatovat i na krémy po opalování například s obsahem panthenolu nebo aloe vera. Součástí prevence proti vzniku sluneční alergie je také dostatečná hydratace. Dál lehké vzdušné oblečení a doplňky stravy obsahující selen, zinek, betakaroten a vápník.

V případě, že je vaše pokožka na alergie náchylná, doporučuje se ji postupně zvykat na sluneční záření a začít se sluněním zlehka. 

Co dělat, když se alergie na sluníčko projeví?

Když prevence nezabere a na vaší pokožce se alergie na sluníčko přeci jen objeví, zmírnit její projevy vám pomůže:

  • Omezte pobyt na přímém slunci
  • Po koupeli ve slané vodě se osprchujte sladkou vodou
  • Chraňte postižená místa oblečením
  • Ochlazujte pokožku studenými obklady či výtažky aloe vera, které sníží svědění
  • Na mokvající ekzém používejte dětský pudr
  • Užívejte antihistaminika (Claritin, Zyrtec)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jaro ve znamení alergií. Co zabírá na sennou rýmu a další projevy alergie?

Alergie trápí i zvířata! Jak pomoci alergickému psovi?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
V dnešním společenském kontextu se stále více mluví o fenoménu známém jako 'Incely'. Ale kdo jsou vlastně Incelové a co tato identita znamená? Tento článek se zaměřuje na rozklíčování termínu 'Incel' a poskytuje pohled do života mužů, kteří se identifikují jako involuntary celibate. Přinášíme vám analýzu, příčiny, a zkoumáme, jaká společenská témata a výzvy mohou přispívat k formování této specifické komunity.
Novinka Činoherního klubu, "Milá Evičko, milý Luďku", představuje inscenaci, která překlenuje generace. Režisérka a autorka Beata Parkanová čerpá z bohatého zdroje korespondence a deníků svých prarodičů a otevírá tak divákům pohled do intimního světa dvou lidí, jejichž vztah přečkal desetiletí. Tento první divadelní počin je poctou běžným životům plným neobyčejných příběhů.
Vytřete návštěvě zrak, až ji usadíte na originální zahradní posezení. Venkovní nábytek z palet má tu výhodu, že si ho můžete poskládat podle sebe jako lego. Palety mají přirozeně svůj daný tvar, ten je ale možné půlit nebo jinak upravovat. Rohová sedačka se stolkem na kolečkách vypadá skvěle. Stačí vše natřít barvou podle vaší chuti a opatřit matrací a polštářky.
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
Chloupky umí rapidně snížit ženské sebevědomí, a to zejména v létě, kdy nohy jsou to, co chceme ukazovat a odhalovat. Aby zely hladkostí a abychom se nebáli vzít si krátkou sukni či oblíbené šaty, depilace přichází vhod. Od epilace se liší několika výhodami.
Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.
Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.
Společnost Trust uvádí na trh sluchátka Trust Noma pro poslech hudby a hands-free volání s poutavým retro designem. Chcete je vyhrát? Máme pro vás jednoduchou soutěžní otázku. Zpříjemněte si Vánoce poslechem hudby.:)
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.
Slyšeli jste už o zázraku jménem Yoni vajíčko? Pokud ne, my vám ho rádi představíme. Zaměříme se na účinky, které má na ženské tělo, na správné používání i na jeho historii. V našem přehledném článku se dozvíte, jaké zázraky tento elegantní kamarád pro ženy dokáže s myslí, tělem a jak působí na celkové zdraví.

Výběr článků

Chcete-li být sebevědomé bytosti, které mají vlastní názor a umí asertivně jednat, bude dobré, když se zaměříte na vlastní intuici. Ta lze trénovat na více úrovních. Pokud jste tímto tématem nepolíbení, nezoufejte. Na následujících řádcích si totiž povíme vše podstatné o tom, co má na rozvoj intuice vliv. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi. Co je to intuice a proč se vyplatí jí naslouchat?
Nikdy jsem neuznávala ten klasický model, kdy musí před dívkou pokleknout muž a s pugétem růží ji požádat o ruku. Na romantiku obecně moc nejsem, asi ani neumím tolik vyjadřovat pocity. I když svého přítele moc miluji, neumím to ani někdy otevřeně říct.
Animované filmy mají právě teď v kinech žně. Sázkou na jistotu je bezesporu Toy Story 4: Příběh hraček, který sklízí samou chválu. Pro nejmenší jsou tu Angry Birds ve filmu 2, oživlý svět stavebnice přináší Playmobil ve filmu a čerstvým přírůstkem je zvířecí animák Psí kusy. Napovíme, na co s dětmi nebo celou rodinou vyrazit.

Nepřehlédněte

A je tady zase víkend a s ním třetí adventní neděle. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vám napoví, co očekávat.
Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek