Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Kostarika: Země adrenalinu a zážitků. Co zde navštívit a podniknout?

Plánujete svou letošní dovolenou? Nelákalo by vás však pouze ležení u moře, ale spíše aktivní dovolená? Vaše kroky mohou směřovat na Kostariku – zemi adrenalinu a zážitků.
Kostarika
Kostarika je cestovatelský trend. (foto: 123RF)

11. 05. 2021

V poslední době patří Kostarika k oblíbeným místům, kam se cestuje. Potvrzuje to o řada celebrit na sociálních sítích, která volí právě tuto atraktivní destinaci pro své kouzlo i možnosti, jak strávit volný čas. Mluvíme o zemi, která je místem zážitků a nekonečného adrenalinu. Co konkrétního Kostarika nabízí, co navštívit a jak vyplnit volný čas? 

Více než 100 sopek a 58 různých mikroklimat 

Úvodem se vyplatí zmínit několik zajímavostí, které nás do této krásné destinace doslova přitáhnou. Předně stojí za zmínku, že se zde nachází přes sto sopek, z nichž deset je stále aktivních. Pokud chcete zažít ten pravý adrenalin, co zamířit k některé z nich? 

Co stojí také za zmínku je takřka šedesát různých mikroklimat, s nimiž zde přijdete do kontaktu. Ve volné kostarické přírodě žije bezpočet savců, mezi nimiž nechybí ani nebezpeční jaguáři nebo bláznivé opice či lenochodi. Nesmíme zapomenout ani na ptáky, kterých zde poletuje kolem osmi set druhů. A co se týče hmyzu, poletuje zde takřka deset procent všech motýlů světa, což ve vás zanechá opravdu nádherný zážitek.  

Vzhůru do národního parku! 

Jednou z povinných zastávek je Národní park Tortuguero. Jedná se o park, který se velice často přirovnává ke kostarické mini Amazonii. Našli bychom ho na karibské straně, a to konkrétně v zóně široké záplavové planiny. Jenom tomuto národnímu parku připadá jedenáct různých typů prostředí. Mezi nimiž bychom našli deštný prales, také bažiny nebo pláže a nekoneční laguny.  

Při toulkách tímto pralesem narazíte na řadu zvířat, předně však budete svědky toho, jak si spokojeným a bezproblémovým životem žijí zelené mořské želvy. Park Tortuguero je totiž tím nejdůležitějším místem pro jejich rozmnožování.  

Poznejte přírodu z korun stromů 

Další zastávka bude v Monteverde – mlžném pralese, který není rájem pouze pro ornitology chtějící zachytit nadmíru rychlé kolibříky. Toto místo je také vyhledávané pro obrovské množství přirozeně rostoucích orchidejí, kterých bychom zde našli přes tisíc různých druhů.  

K TÉMATU  Nejlepší knihy nejen pro děti

Místo je však vyhledávané i díky canopy tours, což jsou výlety do korun stromů. Jedná se o adrenalinový zážitek, díky kterému zažijete přírodu ze zcela jiné perspektivy. Korunami stromů se buď budete procházet, nebo se z nich spustíte po laně dolů.  

Až nahoru k sopce 

Jak již bylo zmíněno, Kostarika ukrývá více než sto sopek, z nichž zhruba deset je stále aktivních. Bylo by doslova hříchem, kdybychom k jedné z nich nezavítali. Vaše kroky budou pravděpodobně směřovat k sopce Arenal, který je tou nejnavštěvovanější v zemi. Jedná se o vulkán kuželovitého tvaru, kterému se mezi zdejšími lidmi říká “sladký chlebíček”.  

Tato sopka zatím odpočívá, ale ještě donedávna poskytovala nevídanou podívanou. Chrlila totiž prach a dým, někdy vypouštěla i proudy rozžhavené lávy. I když nyní nejeví žádnou aktivitu (což se samozřejmě ze dne na den může změnit), stojí za navštívení. Opět mluvíme o nezapomenutelném zážitku.  

Milovníci kávy, do Tarrazy! 

Patříte mezi milovníky kávy? Jste doslova nadšencem nápoje, jehož nedílnou součástí je kofein? Pokud ano, je načase zamířit do Tarrazy! Jedná se o oblast kávě zaslíbenou. Pěstování zrn zde má dlouholetou tradici, v níž se pokračuje od roku 1779, kdy sem byla káva vůbec poprvé dovezena.  

Podle posledních statistik zde roste na 400 kávovníků. Především se jedná o arabiku, pěstování robusty je zde totiž přísně zakázáno. Arabice se zde však daří, protože zdejší podnebí je synonymem pro ideální podmínky pro její pěstování.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyrazte na skvělou letní dovolenou do Chorvatska

Jak se připravit na dlouhý let. Co smíte mít v příručním zavazadle a další tipy pro cestování do exotiky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tihle dva lidé se rozhodli vyzkoušet cvičení jógy v páru. I s návodem to ale není nic jednoduchého, jak si oba dva vyzkoušeli na vlastní kůži. Udržet krkolomné pozice je bez tréninku velký oříšek, i pokud patříte mezi pohybově nadané.
Pustili jste se do rekonstrukce vašeho domova a čeká vás mimo jiné i koupelna? Pokud ale místo pro relax a očistu není příliš velké, musíte hodně přemýšlet nad rozvržením celého prostoru. Přinášíme vám pár tipů, které se vám budou při zařizování hodit.
Je naprosto přirozené, že jste před první zkušeností s letadlem vystrašení. Nicméně všechno je ve vaší hlavě, proto je čistě na vás, jak svůj první let zvládnete. Existují způsoby, jak si pomoci, abyste nebyli před prvním letem až tak vyplašení, jak se momentálně cítíte a mohli se těšit na svou zahraniční dovolenou.
Chcete vždy vypadat elegantně a na úrovni bez ohledu na příležitost? Klíčem k elegantnímu oblékání, je dodržování určitých pravidel, která si v následujícím článku oprášíme. Pojďme se podívat na to, jak se oblékat elegantně každý den a nezpůsobit módní faux pas.
Pojďte se v klidu usadit a kroutit hlavou nad příběhy nešťastníků, kterým se rozhodně první rande nepovedlo podle jejich vysněných představ. Kdo si neohlídal zuby, kdo to přehnal s romantikou, kdo ukázal ze svého těla více, než měl původně v plánu a kdo již svou životní lásku nebyl schopen nahradit někým novým?
Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?
Možná právě teď zjišťujete, že vaše maminka nebo babička na ledasco nestačí. Jak je zabezpečit a co všechno zajistit? Ptali jsme se za vás.
Jeskynní bazén, to je hlavní lákadlo resortu Grotto Spa v Tigh-Na-Mara. Nachází se v Bristské Kolumbii v Kanadě a nabízí luxusní procedury i ubytování. Kdo by odolal?
Sedl na vás splín? Nebo máte nervy z práce? Rodiny? Přátel? Zkrátka nejste ve své kůži a potřebovali byste nějak nakopnout? Pak nasaďte sluchátka nebo otočte volume doprava na své televizi či hifi věži a zazpívejte si pecky, které vás během pár vteřin přivedou na jiné myšlenky.
Léčivé bylinky se dají pěstovat kdekoliv. K tomu, abyste si vypěstovali přírodní lékárnu nemusíte mít zahradu, ale postačí terasa, balkón nebo jen okenní parapet.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Jak probíhá první schůzka se mnou? Jaké nástroje mají moji klienti k dispozici, aby na sobě mohli začít pracovat? V jakých oblastech života vám Emoční rovnice pomohou? Dočtete se, jak se Nela cítila, co jí první koučink přinesl a co ji překvapilo.

Výběr článků

Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.

Nepřehlédněte

Žádné léto se neobejde bez pokrývky hlavy, otázkou ale je, co tento rok nosit? Podle módní stylistky Holly Katz: „Není v létě nic módnějšího, než si chránit obličej před sluncem."
Sedl na vás splín? Nebo máte nervy z práce? Rodiny? Přátel? Zkrátka nejste ve své kůži a potřebovali byste nějak nakopnout? Pak nasaďte sluchátka nebo otočte volume doprava na své televizi či hifi věži a zazpívejte si pecky, které vás během pár vteřin přivedou na jiné myšlenky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek