Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Romantické knihy pro teplé jarní večery

Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
romantické knihy
Romantické knihy vyplní váš volný večer. (foto: 123RF)

14. 05. 2021

Romantické knihy jsou něco, co je čtené, bylo čtené a pravděpodobně také bude čtené. Mluvíme o způsobu, jak vyplnit volné chvíle či jak zahnat splín či zvednou náladu, když se nám zrovna nedaří. Jelikož však mluvíme i o žánru, který se prakticky denně plní novými a novými knižními výtisky, vybrali jsme jen několik nejlepších a nejlépe hodnocených, které rozhodně stojí za (minimálně jedno) přečtení.  

Než jsem tě poznala, Jojo Moyesová 

Řada romantických knih byla velice vkusně zfilmovaná. I když někdy jsou filmy daleko od knižní podoby, jinde se naopak kniha i film povedly natolik, že to stojí za obdiv. Je to případ právě i knihy s názvem “Než jsem tě poznala”, za kterou stojí Jojo Moyesová. I když sama kniha o sobě je velmi poutavá a krásná, filmové zpracování vydané před několika lety dostalo spisovatelku a nejen stejnojmenné dílo do hledáčku všech romantických duší a tržby rázem stouply o mnoho procent.  

Jedná se o příběh založený na skutečnosti, že protiklady se přitahují. Příběh optimistické Louisy, která se však dokázala spokojit s tím co má, a náladového Willa, který ví, že od života může chtít víc, je tak působivý a skvěle napsaný, že si ho rozhodně nepřečtete jen jednou.  

https://www.databazeknih.cz/knihy/nez-jsem-te-poznala-predtym-ako-som-ta-poznala-nez-jsem-te-poznala-155109

Měsíční kroniky, Marissa Meyerová 

Pokud jste milovníkem spíše knih na pokračování, respektive knih na díly, tím pravým pro vás budou Měsíční kroniky. Jedná se o čtyřdílnou sérii, která je plná milostných příběhů. Je však třeba konstatovat, že příběhy mísí prvky sci-fi a pohádek čili není to ryze čistá romantika.  

Měsíční kroniky se točí kolem čtveřice holek, jež prožívají nejen lásku, ale také nenávist a válku. Je důležité zmínit, že i když jsou do jisté míry spojeny, každá kniha pojednává o jedné z nich. Nemusíte se obávat extrémně propletených příběhů nebo neustálého přeskakování z místa na místo. Co kniha, to jedna slečna, kterou s ostatními pojí jejich společný nepřítel.  

K TÉMATU  5 nejlepších katastrofických filmů podle skutečných událostí

https://www.databazeknih.cz/serie/mesicni-kroniky-mesacne-kroniky-1983

Pýcha a předsudek, Jana Austenová 

Co by to byl seznam obsahující romantické knihy, kdyby v něm chyběla jedna ze starých známých klasik. Tou je kniha nazvaná “Pýcha a předsudek”, která se stejně jako první zmíněný tip dočkala i filmového zpracování. Za knížkou, která je tu mezi námi už dlouhá léta a která se stále těší velké oblibě rozhodně stojí za přečtení.  

Pokud jste četli jiné knihy od této spisovatelky, to, v jaké sféře se děje odehrává vás nepřekvapí. Autorka se ve svých dílech soustřeďuje na život venkovských vyšších vrstev a jejími hrdinkami či hrdiny bývají hlavně inteligentní a morálně silné osoby.  

Pýcha a předsudek je jejím nejslavnějším románem, který pojednává o rodině Bennetových. Rodina shání pro své dcery ženichy, ale jedna z nich se vůči tomu vzpírá. Když ale nastoupí na scénu pan Darcy, rázem je všechno jinak. 

https://www.databazeknih.cz/knihy/pycha-a-predsudek-859

Dopisy, které nikdo nečetl, Iona Greyová 

Náš seznam ukončíme knižním výtiskem nazvaným “Dopisy, které nikdo nečetl”. Jedná se o jedno z dalších děl britské autorky, která se rozhodla romantiku vměstnat do období druhé světové války. Při čtení se stáváme tichými pozorovateli lásky rodící se ve zničeném Londýně. A i když je doba zlá, přesto se v ní dokázala zrodit i naděje.  

Když pilot Dan odchází do boje, slibuje své lásce Stelle, že se pro ni vrátí. Právě jí jsou adresovány dopisy, které však ona neotevře. 

https://www.databazeknih.cz/knihy/dopisy-ktere-nikdo-necetl-348822

Tip: Máte elektronickou čtečku knih? Díky portálům s e-knihami si můžete během chvíle vybrat a hned začít číst novou knihu, aniž byste museli vyjít z domu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Knihy pro pohodový večer: desítka těch nejlepších

Nový rok ve znamení investování. Knihy, které vás dovedou k bohatství

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Existuje tolik různých způsobů, jak si s rodinou vyrobit vlastní ozdoby. A při jejich tvorbě můžete využít spoustu různých materiálů! Každý jistě máme doma třeba nějaký přebytečný papír, že ano? Máme pro vás jednoduché vánoční ozdoby, které si dnes večer můžete s dětmi vytvořit.
Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
Když si prohlížíte své fotky z dovolené, rozhodně nevypadáte jako módní ikony z časopisů a sociálních sítí? Poradíme vám zaručené fígle módních blogerek. Rozhodně zapomeňte na to, že nejste fotogenická. Jen musíte zaujmout tu správnou pózu a úhel - a výsledek bude úchvatný! Už se těšíte na nové fotky?
Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Protiklady se zpočátku mohou přitahovat. Pak přijde společný život a všechno je často jinak. Mají tedy šanci na společný život partneři, kteří jsou naprosto jiní?
Být na dítě sama není bůhví jaký med, to nám jistě potvrdí každá žena, která si tím prošla. Ať už se jedná a sociální, finanční nebo časovou nesvobodu. Jak si s tím vším poradit?
Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Vstupte do světa inspirativních žen, které se nebojí překračovat hranice a formovat podnikatelský svět na svůj obraz. Od odvážných startupistek po průkopnice v technologiích, tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že ženy jsou nezastavitelnou silou v každém odvětví.
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?

Výběr článků

Dobře se odlíčit, hydratovat pleť nebo se dostatečně chránit před sluncem… Jsou určitá pravidla, která fungují, ať je vám 20 nebo 50 let.  Naše pokožka se ale postupem času mění a v každé etapě života potřebuje něco jiného. Co přesně?
Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?

Nepřehlédněte

Využití zubní pasty se ani zdaleka nemusí týkat jen natolik běžné činnosti, jakou je čištění zubů. Většina z nás má tubu zubní pasty na umyvadle v koupelně, ale koho by napadlo vyčistit s ní například kohoutky?
Dýně už k podzimu prostě patří. Možná zastáváte názor, že máme tradiční Dušičky a Halloween k nám nepatří, to ale nic nemění na tom, že lze z dýně vytvořit krásné dekorace. A to nejen domů, ale i ven na zahradu. Možná najdete inspiraci i vy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek