Domů » Krása a móda » Kvasinková infekce postihuje hned několik míst na těle. Co dělat a co jíst, když se kvasinky přemnoží?
Krása a móda Nemoci Zdraví

Kvasinková infekce postihuje hned několik míst na těle. Co dělat a co jíst, když se kvasinky přemnoží?

kvasinky
Kvasinková infekce v dutině ústní se projevuje výrazným bílým povlakem na jazyku.
Kvasinky zlepšují vstřebávání živin a podporují správné trávení. Dojde-li ale v organismu k jejich přemnožení, projeví se to řadou nepříjemných příznaků.

Kvasinková infekce neboli kandidóza je onemocnění, které může postihnout dutinu ústní, uši, nehty, trávicí ústrojí a pochvu. Pokud vám lékař kandidózu diagnostikuje, nasadí také dietu proti kvasinkám. Víte ale, která to je?

Kvasinková infekce netrápí jen ženy

Kvasinková infekce je nejčastěji známá jako tzv. vaginální kandidóza v pochvě. Kvasinková infekce se ale může objevit také v dutině ústní, na nehtech a v trávicím ústrojí. Kvasinková infekce má mnoho příznaků, od zápachu až po záněty kloubů. Mezi zásadní opatření při léčbě kvasinkových infekcí patří dieta proti kvasinkám. Při prvních příznacích je ale vždy nutné vyhledat lékaře pro vyloučení jiných onemocnění.

kvasinky
Grafický přehled kvasinkové infekce. Prohlédněte si, která místa na lidském těle postihuje.

Kvasinková dieta

Principem kvasinkové diety je zabránit nadměrnému množení kvasinek, kterého lze docílit detoxikací trávicí soustavy.

10 top potravin vhodných při kvasinkové infekci

  • Kyselé zelí a kvašené potraviny

Kyselé zelí je bohatým zdrojem mikroflóry, která pomáhá chránit střeva. Výhodou těchto potravin je také to, že dokážou posílit imunitní systém a organismus tak bude vůči kvasinkám mnohem odolnější.

  • Kokosový olej

Kokosový olej je známý svými antimikrobiálními účinky. Obsahuje kyselinu laurovou a kaprylovou, které ničí kvasinky ve střevech.

  • Listová zelenina

Listová zelenina přispívá ke zvýšení pH organismu, což pomáhá v boji s kvasinkami. Vitamin C obsažený v listové zelenině posiluje imunitní systém a hořčík je užitečný při detoxikaci organismu. Vitaminy skupiny B a železo zlepšují prokrvení orgánů a dodají tělu energii.

  • Česnek

Česnek je známý jako přírodní antibiotiku, má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Obsahuje velké množství sloučenin s obsahem síry, která je velmi účinná v boji proti plísním a houbám.

infekce
Kvasinková infekce se často objeví jako takzvaná vaginální kandidóza. Postihuje však i jiné části lidské těla.
  • Kvašené mléčné výrobky

Kefíry a další kvašené mléčné výrobky představují ideální pomoc pro zažívací trakt, protože díky probiotikům podporují růst zdraví prospěšné mikroflóry. Ideální jsou výrobky z kozího mléka.

  • Lněné semínko

Lněné semínko je bohatým zdrojem polyfenolů, látek podporujících růst probiotik, které pomáhají likvidovat v trávicím traktu plísně a kvasinky.

  • Skořice

Skořice likviduje kvasinky v dutině ústní.

  • Vařená zelenina

Brokolice, květák, chřest jsou ideálními potravinami pro boj těla proti kvasinkám.

  • Vývar z kostí

Na organismus má obyčejný vývar mnoho zdraví prospěšných účinků. Pomáhá kromě jiného také v boji trávicí soustavy proti přemnoženým kvasinkám.

  • Kurkuma

Kurkuma obsahuje látku zvanou kurkumin, která hubí kvasinky. Kromě toho je kurkuma známá také v prevenci proti nádorovému bujení.

Potraviny, kterým je nutné se vyhnout

  • Cukr a umělá sladidla

Cukry a sladidla pro kvasinky představují zdroj energie, a proto je nutné se jim léčby kvasinkových infekcí vyvarovat.

  • Alkohol

Součástí mnoha alkoholických nápojů jsou kvasnice, najdeme je v hojně konzumovaném pivu. Čím více alkoholických nápojů budete konzumovat, tím samozřejmě lépe pro kvasinky, které se budou množit.

  • Džusy a ovocné šťávy

Džusy a jiné ovocné šťávy jsou bohatým zdrojem cukrů, které jsou zásobárnou energie pro kvasinky, a proto jejich konzumací dochází ke zhoršení kvasinkové infekce.

  • Obilniny

Obilniny jsou rozkládány na cukry, které představují ideální prostředí pro růst kvasinek.

  • Mléčné výrobky

Mléko obsahuje laktózu, mléčný cukr, a proto je nutné se všem mléčným výrobkům během kvasinkové infekce vyhnout, samozřejmě kromě mléčných kvašených výrobků.

Tipy pro efektivní léčbu kvasinkové infekce

Pro efektivní boj proti nepříjemným kvasinkovým infekcím jsou vhodné zejména:

  • Probiotika dodají organismu zdraví prospěšné baktérie, které pomáhají zlikvidovat přemnožené kvasinky a znovu obnovit střevní rovnováhu.
  • Oregánový olej je přírodním prostředkem proti baktériím a houbám.
  • Česnek, ideálně 2 stroužky denně, pomáhá likvidovat infekce způsobené houbami a plísněmi a posiluje imunitní systém.
  • Vitamín C (1000 mg, 3x denně) posiluje funkci imunitního systému a pomáhá likvidovat záněty v těle.

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Intimní zápach ženských partií. Problém, o kterém se nemluví snadno. Co značí a jak s ním zatočit?