Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak se zbavit lenosti jednou provždy?

Tak rádi byste se zvedli z posteli a šli se do něčeho pustit! Chtěli byste jít cvičit, učit se do školy, uklidit anebo na něčem pracovat, ale tak moc se vám nechce! Hlavou se vám neustále honí, jak jste líní. V myšlenkách přemýšlíte dokola nad tím, co s tou leností máte udělat. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek pro vás jak ušitý na míru. Přečtěte si celý článek a uvidíte, že se vám lenosti podaří zbavit jednou provždy!
jak se zbavit lenosti
S leností je třeba zavčasu skoncovat. (foto: 123RF)

07. 04. 2021

Kde se bere lenost?

Jak se zbavit lenosti? Ne, vy jste se nenarodili leniví. Ne, lenost není vaše přirozená vlastnost. A ne, nemáte to v genech. Tohle všechno jsou jen výmluvy. My lidé máme vždy na výběr. Buď si vybereme chovat se tak či jinak. Je to vždy jen na nás! Takže kde se to líné chování tedy vzalo? Všechno je to jen o zvyku!

Schválně si všimněte, že když máte nějaké období, kdy máte daný přesný režim a jste na něj určitou dobu zvyklí, tak si tak líní nepřipadáte. Naopak když je například zima, doma se nic moc nedá dělat, tak jste den ode dne lenivější něco dělat a postupem času si pomyslíte, že jste prostě takoví, že jste líní! Jenže příčina je opravdu v našich návycích.

Jak se zbavit lenosti? Postupně si vybudujte nové návyky

Když jste se postupně dostali k tomu, že se vám nic nechce, tak se dokážete i postupně dostat k tomu, že toho budete ve vašem životě spoustu dělat. Vše je o tom, jaké jsou naše denní návyky.

Lidé, kteří toho stíhají během dne hodně, tak si vypěstovali návyky, které formují jejich osobnost. Tito lidé jsou tak zvyklí na svůj režim, že si bez daných návyků nedovedou představit jejich život. A to samé můžete i vy. Postupně si pěstovat nové návyky, které se časem stanou vaší druhou přirozeností.

Přece ani vy jste neuměli kdysi chodit! Ale naučili jste se to. Ani vy jste si jako novorozeně nečistili zuby! Ale naučili jste se to a nyní si bez vyčištění zubů nedovedete představit váš den. A to je přesně ono! Jakmile si na daný zvyk vypěstujete, tak už si nebudete moci představit, že byste ho nezakomponovali do vašeho dne.

K TÉMATU  Jak hubnout zdravě a vyhnout se tak jo-jo efektu?

Stačí malé krůčky

Ano, vaši osobnost utváří vaše návyky. Lenost je jen souborem vašich denních návyků – ležení, dívání se na seriály a podobně. Jestliže se chcete lenosti jednou provždy zbavit, tak je na čase tyto staré návyky vyměnit za nové. Vyměnit je za takové, které vás udělají aktivní osobou. Stačí začít malými návyky, které pro vás nebudou tak náročné a postupně můžete přidávat další.

Pro začátek si stanovte něco, co vás ihned v začátku neodradí. Něco, u čeho budete cítit, že je to lehké, že to zvládnete. Například si stanovíte, že budete každý den vstávat o 30 minut dříve. Nebo že budete chodit po obědě každý den ven na procházku. Anebo že si každý den budete před spaním 30 minut číst.

Záleží na vás! Záleží i podle toho, jaký je váš aktuální cíl. Jestli chcete zlepšit vaši kondici či vzhled vašeho těla, tak zařaďte zmíněnou procházku. Jestli chcete osobnostně růst, tak zvolte čtení anebo také meditaci před spaním.

Vytrvalost

Věřte, že postupnými kroky si budete utvářet nové návyky, které z vás časem udělají novou osobnost. Už nebudete ta lenivá osoba, která je zvyklá ležet, dívat se na seriály anebo spát. Už budete osobou, která má nějaký režim. Která ví, že chodí každý den odpoledne na procházku. Která ví, že každý večer před spaním čte knihu, medituje anebo se nějak vzdělává.

Jak jste si postupně budovali vaši lenost, tak si postupně musíte vybudovat váš nový režim.

Proto vytrvejte! Nic se nestane během jednoho dne. Zařaďte pár nových návyků a ty praktikujte minimálně jeden měsíc! Praktikujte je do té doby, dokud nebudete cítit, že je máte naprosto pod kontrolou a že je děláte již automaticky. Potom můžete zařadit další a další návyky.

K TÉMATU  Jak správně zvolit oblečení a obuv pro horskou turistiku

A kompletně tak ze sebe vytvořit novou osobu! Kterou nebudete nazývat ,,lenivou”, ale na kterou budete hrdí. Abyste vytrvali minimálně měsíc, tak vás budou motivovat první pokroky. Když uvidíte, že se cítíte lépe, že máte více energie a že se vám daří plnit to, co jste si stanovili. Takže na to myslete, vytrvejte a staňte se takovou osobností, jakou jste si vždy přáli!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Na home officu koukáte hodiny do počítače. Jak minimalizovat negativní vliv obrazovek na oči? Odpovídala nám primářka

Jak zabavit děti během karantény

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Tento horoskop vynalezli indiáni ze Severní Ameriky, kteří uctívali různé totemy a věřili, že člověk narozený v určitý den v roce je příbuzný s konkrétními zvířaty. Své znamení znáte, teď poznejte svůj totem. Třeba vám odkryje spoustu nového o vaší povaze, věci, o kterých jste dosud nevěděli.
Příroda se po zimě pomalu probouzí ze spánku. To samé platí také o našem těle, které v chladných měsících fungovalo v trochu jiném režimu. A právě teď, kdy jaro začíná nabírat na síle, je ten správný čas nastartovat očistu organismu a dopřát si svěží probuzení. Jednou z možností je detox jednotlivých orgánů, které zkrátka pro zdravé tělo i mysl musí šlapat jak hodinky. Pojďme se společně mrknout na podrobnosti.
Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.
Je to sen snad každého z nás. Cestovat po světě a přitom vydělávat. Není to však nereálný sen, pokud se z vás stane digitální nomád. Takhle se dnes živí kde kdo. Stačí jen vědět, jak na to.
Důvodů pro sledování tohoto žánru bývá několik. Romantické filmy nás na emoční rovině dokážou pozvednout. Ostatně – kdo z nás by nechtěl věřit, že tam někde se skrývá ta pravá a nepodmíněná láska? Že tam někde je náš dvojplamen, spřízněná duše, která je nám souzená?
Nový rok přináší mnohá předsevzetí. Mezi ně jistě patří i zdravější životní styl a redukce váhy. Jak ale vyčistit tělo správným způsobem po vánočním hodování?
Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.
Podkrovní byty zdaleka nemusí být jen stísněné prostory. Půdní vestavba může dát za vznik příjemnému prostoru k životu. Pokud přemýšlíte o domově v podkroví, dáme vám pár nápadů, jak si ho zařídit útulně a krásně.
Pokud si neprojdete speciálními genetickými testy, pravděpodobně ji nikdy neodhalíte. Přitom patří mezi nejnebezpečnější choroby na světě. Způsobuje trombózu a v těch nejkrajnějších případech také plicní embolii.

Výběr článků

Sloni jsou majestátná zvířata, ale když jsou mladí, jsou rozpustilí a rádi si hrají. Slůňata dovádějí ve vodě, pošťuchují se navzájem nebo s i lidmi! Pozor, aby vás nějaký ten prcek nezalehl!
Také patříte mezi ty, kterým po jednom měsíci péče zajde i kaktus? Ne vždy musí být chyba na vaší straně. Pravděpodobně si jen vybíráte rostliny náročné na údržbu, případně pro své rostlinky volíte nevhodné prostředí. Seznamte se proto s rostlinami, které téměř žádnou péči nepotřebují, a i když na ně sem tam zapomenete, stejně se vám odvděčí svou nehynoucí krásou.
Zima se začíná velmi pomalu, ale nemilosrdně projevovat. Slunce zapadá velmi brzy - a v nočních hodinách už se vyšších polohách objevují mrazíky. To je nechvalné znamení blížících se zimních měsíců, během nichž se budeme snažit trávit co nejvíce času v teple našeho domova. A teplo je přeci důležité!

Nepřehlédněte

Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.
Sobota bude ve znamení očisty. Věnujte proto chvíli sobě samotné. Očista duše je základem pro váš klid. A víkend k tomu přímo vybízí. Co ještě byste všechno měly zvládnout?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek