Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Jak překonat žárlivost ve vztahu? Máme pro vás pár tipů

Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.
jak překonat žárlivost
Žárlivost ve velké míře může vztahu uškodit. (foto: 123RF)

11. 06. 2021

Uvědomte si svoji hodnotu

Jak překonat žárlivost? Ve většině případů vychází žárlivost z nízkého sebevědomí. Člověk má potřebu se neustále porovnávat s ostatními a hledat na sobě chyby. Stop. Každý jsme jiný. To je přeci skvělé, ne? Nemůžete se porovnávat se svou sousedkou, kolegyní nebo třeba kamarádkou. Každá má jiný životní příběh. Každá vyniká v jiných věcech.

Pokud vás přepadnou pocity méněcennosti, sepište si seznam věcí, které se vám povedly. Tento seznam úspěchů může obsahovat úplně cokoli. Vaší představivosti se meze nekladou. A počítají se i maličkosti. Uběhla jste o kilometr víc než obvykle? Povedla se vám výborná bábovka? Vaše hodnota vychází i z maličkostí, na to nezapomínejte.

Budujte vztah na důvěře

Posílat každou minutu zprávy svému partnerovi a kontrolovat, co dělá, není ta správná cesta. Od začátku je potřeba stavět vztah na vzájemné důvěře. Za žádných okolností se nesnažte svého partnera ovládat a nedovolte ani, aby tomu bylo naopak. Ve vztahu by měli být dva rovnocenní partneři. Jestliže nechcete, aby vám váš partner zavdával důvody k žárlivosti, začněte u sebe.

Chovejte se tak, jak byste si přála, aby se choval váš partner. Tím budete mít nejenom čistý štít, ale navíc ve vás bude mít partner důvěru. Malá tajemství mít samozřejmě můžete. Nežeňte důvěru ale zase do extrémů. Váš partner například nemusí znát všechny detaily z vašeho předešlého milostného vztahu.

Mluvte o svých pocitech

Žárlíte na partnerovu kolegyni v práci? Nebo na nějakou jeho kamarádku? Víte, že by vám s ní nezahnul, ale nemůžete si zkrátka pomoci? Hlavním stavebním kamenem partnerství je kromě důvěry a lásky také komunikace. Buďte upřímná. Nepředstírejte, že se nic neděje a že jste v pohodě. Na rovinu si s partnerem promluvte. Vysvětlete mu své obavy a pocity.

K TÉMATU  Čím se řídit, pokud plánujete dítě a co předtím promyslet?

On vám na oplátku sdělí, zda prožívá podobné emoce. A třeba i ocení, že je pro vás stále žádoucí a bude si toho o to více vážit. Společně tuto situaci určitě vyřešíte.

Jak překonat žárlivost? Odevzdejte se

Někdy může žárlivost spouštět předchozí špatná zkušenost. Pokud vám zahnul některý z předešlých partnerů, je pochopitelné, že si tuto křivdu nesete s sebou. Bylo by praktické a skvělé, kdyby na to existovala nějaká pilulka. Člověk by si vzal pilulku důvěry a hned by mu bylo zase krásně. Ale bohužel, nic takového neexistuje. Některé vztahy vás zraní. Někteří partneři vás zklamou. Jediným řešením je, že půjdete dál. Rozhodně tím není myšleno, že se máte do vztahů pouštět po hlavě!

Ale pokud cítíte, že je váš partner spolehlivý, hodný, starostlivý a vyspělý jedinec, o kterého se můžete opřít, jděte do toho. Nestavte na špatné zkušenosti svou budoucnost. To, že vám jeden partner by nevěrný, neznamená, že vám bude nevěrný každý. Ve vztahu je potřeba odevzdat se. I za cenu toho, že se dáte všanc zklamání.

Láska a partnerský vztah je založený na vzájemné podpoře, důvěře a komunikaci. Pokud budete tyto zásady ctít a dodržovat, budete mít zdravý a prosperující vztah. To neznamená, že nepřijdou špatné dny nebo situace, které bude potřeba řešit. Díky správným základům bude překonávání nesnází něčím, co vás společně posílí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nevěra aneb jak napravit váš vztah po jejím provalení?

Vztah na pracovišti aneb jeho klady a zápory

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto se nezadržitelně blíží a zcela jistě se nemůžete dočkat, až vyrazíte na dovolenou. Naše tělo však může na změny prostředí a počasí reagovat negativně. Také změna stravy je pro lidský organismus zátěží a mohou ji doprovázet nepříjemné obtíže, které by vám vysněnou dovolenou mohly překazit. A od toho je tu cestovní lékárnička, kterou si můžete přibalit s sebou. Co by měla obsahovat a jak si léto ve zdraví užít?
Přemýšlíte o novém umyvadle do koupelny? Co si zvolit umístění na desku. Tento retro prvek nechává vzpomenout na časy, kdy stál v koupelně na skříňce smaltovaný lavor. Umyvadlo na desku otevírá neuvěřitelné možnosti pro originální řešení. Nevěříte? Podívejte se do naší galerie.
Silná intuice, opakující se sny nebo déja vu. To vše jsou údajně známky reinkarnace. Tedy toho, že žijete už "několikátý" život. Znamená to, že se vaše duše vrací znovu v jiné životní formě. Věříte nebo nevěříte?
Pandemie doléhá na nás všechny. Negativní zprávy, úmorné diskuze kolem zákazů a stále se nelepšící situace nikomu neprospívají. Spíše naopak. Těžce doléhají nejen na naše tělo, ale i duši. Ovšem udržet si vitalitu je jedinou cestou, jak my sami můžeme situaci čelit. Proto si pojďme zahrát o doplňky stravy Naturevia Omega 3 a Magnesium 1, které prospějí nejen naší fyzičce, ale i psychice.
Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Tolik lidí si přeje jíst zdravě. Bohužel ne každému se to podaří. Lidé se po čase vrátí ke starému režimu nezdravého stravování. O měsíc později zkouší další pokus, ale zase je něco vrátí ke starému režimu. A takto je to dokola a dokola. Jsou tu ale i takoví, kteří se zdravou stravou ještě ani nezačali, protože se nemohou odhodlat. Jak to tedy jednou provždy změnit? Jak se odhodlat, a zároveň u toho vytrvat a nevracet se zpět ke starým návykům? O tom si povíme v dnešním článku. Proto pokračujte ve čtení, držte se daných pravidel a úspěch vás nemine...
Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Prach a nepořádek má rád asi málokdo. A jelikož se vysávání většinou neřadí mezi nejoblíbenější činnosti, můžete úklid výrazně zrychlit a zefektivnit, pokud se vyvarujete následujících chyb.
Vitamíny, minerály, bylinky i probiotika. Spousta lidí vsází právě na doplňky stravy ve chvíli, kdy chtějí podpořit své zdraví. Ačkoliv je možné mnohé z nich užívat souběžně, jsou kombinace, které se spolu příliš neshodnou, rovněž také s léky, které případně polykáte. Kterým kombinacím se u doplňků stravy vyplatí vyhnout?
Zařizovat si obývací pokoj je stejně těžké, jako si zařizovat ložnici. Zatímco ložnice má být především oázou klidu, obývací pokoj je zase místem, kde se setkává rodina s přáteli, proto se chcete vyšvihnout v očích známých a zařídit si místnost k naprosté dokonalosti. Aby zde však stále proudila potřebná energie, nezapomínejte na zásady feng-šuej.
Přemýšlíte, jakým dárkem obdarovat své blízké, aby z něj vyzařovalo „darování od srdce“? Víte, že nejlepší dárky jsou přece ty domácí?

Výběr článků

Děti zoo milují. Některá zvířata jsou pěkně chytrá a chtějí si hrát, a pak se stane, že naše potomky pěkně vystraší. Tučňáci, lvi, tygři, oblíbené zvědavé žirafy nebo velbloudi, ale i medvědi nebo bobr, dorážející přes sklo. Tyhle legrační situace vás pobaví!
S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!
Villa on the rocks je název rezidence v regionu Bandol ve Francii. Stavba obklopená zelení zaujme hlavně bazénem, skrze který koukáte přímo do domu. Můžete se tu ubytovat i vy.

Nepřehlédněte

Účes je něco, co může udělat každou ženu krásnou a přitažlivou. Kromě barvy, stylu a také stylingu hraje roli i délka vlasů. Že musí být pouze dlouhé? Rozhodně ne.
Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek