Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Prospívají žvýkačky našemu zdraví? Zodpovězme si pokládnou otázku

Jestli jste si zamilovali žvýkání žvýkaček, máte je neustále v kabelce nebo na pracovním stole, jistě nyní čekáte jednoznačnou odpověď „Ano!“. Bohužel tak úplně jasné to není, dají se totiž najít pro i proti. Pojďme se na ně podívat.
žvýkačky zdraví
Prospívají žvýkačky zdraví? (zdroj foto: www.123rf.com)

28. 01. 2021

Zabrousíme do historie

Než si prozradíme, jestli žvýkačky prospívají zdraví, zabrousíme do historie. Touhu osvěžit si dech měli naši předkové už před mnoha a mnoha lety. Staří Egypťané žvýkali kuličky z melounu, myrhy a kadidla. V Řecku se používala pryskyřice z kůry keře Pistacia lentiscus.

Mnohem později (konkrétně v roce 1983) byly firmou Wm. Wrigley Jr. Company na trh uvedeny žvýkačky Wrigley Spearmint. V roce 1910 začal Adolph Glaser vyrábět v Praze žvýkačky Rici. Během letitého vývoje došlo postupně ke změně látek, ze kterých se žvýkačky vyrábí, není v nich už sacharóza – místo ní se začal užívat xylitol nebo glucitol.

Dobrý pocit i zdravé zuby

Hlavním důvodem popularity žvýkaček je zajištění svěžího dechu. Mají ale i další pozitivní účinky na vaše zdraví. Pomohou vám třeba proti zubnímu kazu. Podle některých výzkumů jsou v tomto ohledu žvýkačky slazené xylitolem účinnější. Díky podpoře tvorby slin působí žvýkačky preventivně proti zubnímu plaku. Zároveň povzbudí vylučování žaludečních šťáv a usnadní trávení.

Žvýkačky a zdraví: Hodí vás do pohody

Žvýkání kromě jiného zajistí uvolnění svalového a psychického napětí. Dochází při něm totiž k poklesu produkce stresových hormonů. Pohyb rtů při žvýkání navozuje pocit klidu a bezpečí. Některé výzkumy dokonce označují žvýkačky za antidepresivum. Bývá popisováno také zvýšení koncentrace a zlepšení paměti. Zrychlí se krevní oběh a zlepší prokrvení tkání, tedy i zásobení mozku kyslíkem.

Usnadní hubnutí

Žvýkačky se mohou hodit, pokud chcete zhubnout. Žvýkání vám pomůže odbourat různé chutě na svačinky mezi jídly, zároveň si v ústech přivodíte určitou chuť, aniž byste do těla dostávali výrazné množství kalorií. Také urychlují látkovou výměnu a snižují pocit hladu. Při vaření pak se žvýkačkou v puse zabráníte neustálému ochutnávání jídla.

Potenciálně škodlivé látky ve žvýkačkách

Tak a jdeme tedy kouknout i na možná negativa žvýkaček. Nebojte, příliš jich není. Většina dnešních žvýkaček je vyrobena ze syntetických kaučuků. Součástí bývá gumovitá báze, pryskyřice, konzervační prostředky, různá změkčovadla, sladidla a složky zajišťující konkrétní příchuť.

K TÉMATU  Kegelovy cviky: Cesta za lepším postelovým uvolněním

V některých žvýkačkách jsou však obsažené látky, na které ani mezi odborníky nepanuje jednotný názor. Nejčastěji se hovoří o BHT (butylovaném hydroxytoluenu), který se užívá jako konzervační látka zabraňující žluknutí tuků. Některé studie poukazují na možné riziko vzniku rakoviny při jeho konzumaci, ale existuje jen málo věrohodných výzkumů. Jako další zkoumané látky lze zmínit oxid titaničitý a umělé sladidlo aspartam.

Negativní dopad na vaše zdraví

Při dlouhodobém žvýkání může docházet k opotřebení zubů. Pokud si berete žvýkačku před jídlem, zvyšuje se riziko vzniku žaludečních vředů a zánětu žaludku. Některé výzkumy si v pozitivech a negativech žvýkání protiřečí. Existují totiž i takové, které dokládají zhoršení krátkodobé paměti při žvýkání. Podle nich se mozek přednostně soustředí na žvýkání a unikají mu věci, které by pozornosti jinak neušly.

Spory o užitečnosti žvýkaček

Dohady o tom, zda jsou žvýkačky ve větší míře prospěšné nebo nám škodí, panují ve společnosti už léta. Milovníky žvýkaček určitě jen tak něco od jejich vášně neodradí. Pokud jste jim však nepřišli na chuť, jistě uvidíte spíš jejich negativní stránky.

V České republice si však žvýkačky drží vysokou popularitu, v jejich spotřebě se řadíme na přední místa ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

3 módní návyky, které neprospívají vašemu zdraví

Co jíst, abychom byli zdraví a fit. Nepostradatelné jsou nejen vitaminy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Mít krásné a upravené nehty je pro většinu z nás samozřejmostí. Ovšem pokud občas hledáte nápady, jak své nehty pro tentokrát ozdobit, určitě vám přijde vhod náš nový článek, který vám prozradí, jak sladit design svých nehtů s aktuálními trendy. A že bude z čeho vybírat!
Čeká vás v příštím roce stěhování do nového nebo jen plánujete rozsáhlou rekonstrukci vašeho stávajícího bydlení? V takovém případě by vás mohlo zajímat, jaké budou interiérové trendy pro rok 2023. Pojďte se alespoň na některé z nich s námi podívat.
Také jste si říkaly, jaké by to bylo mít v koupelně nebo v ložnici všechny rtěnky, šminky, make-up a další ty nezbytné věci pěkně srovnané, aby jste měly přehled a vše po ruce? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si takový pořadač vyrobit z kartonové krabice.
Pořádáte večírek pro svoje blízké nebo kolegy? Dáme vám pár tipů, jak naplánovat jedinečnou party, která zaručí všem zúčastněným nezapomenutelný zážitek.
Všechny si v posteli chceme užít a navíc žádná z nás netouží po penisu, který se v pánských trenkách hledá lupou. Čeho je ale moc, toho je příliš. S jeho velkou výbavou se připravte na několik omezení. Příliš velký penis je zkrátka kontraproduktivní. A jak to všechno leze do peněz?
Ano, řeč bude tentokrát o mužském přechodu. O tom, co se děje v tuto dobu u žen se mluví hodně, ale téma mužské andropauzy je stále tak trochu opomíjenou záležitostí. I muži však mohou toto období vnímat jako velmi náročné a přináší jim celou řadu nepříjemností. Co se v jejich těle děje, a jak se s těmito změnami co nejlépe vyrovnat?
Hnízdečka pro miminka jsou důležitou součástí dětské výbavy. V čem tkví benefity dětského hnízdečka, kde kvalitní hnízdečko pro miminka pořídit a jak ho vybrat? Nejlepší řešení přináší obchod JUKKI. Tedy polský výrobce a prodejce produktů péče o děti, v jehož nabídce naleznete vše, co k péči o dítě potřebujete.
Vinný sklípek vyžaduje podzemní prostor, kde si budete moci naplno vychutnat tu pravou atmosféru posezení s přáteli nad sklenkou vína. Pokud sklepní prostory nemáte, můžete originální způsob uskladnění vína vymyslet i v kuchyni nebo obýváku.
Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
V dnešní době si již neumíme představit náš každodenní život bez přítomnosti smartphonů, internetu a neustálého chatování. Vždy tomu tak ale nebylo a tyto formy komunikace se staly našimi každodenními partnery až na konci 20. století. Představte si ale, jak by se historie odvíjela, kdyby tyto technologie byly dostupné před stovkami nebo dokonce tisíci let? Jak by mohly změnit život známých hrdinů z minulosti a populárních literárních postav? Pokud by známé literární postavy používaly Viber, jednu z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, jejich příběhy by se třeba odvíjely zcela jinak.

Výběr článků

Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
S příchodem sychravých a deštivých dnů nemusíte mít obavy, že se budete doma nudit. O zábavu se vám postará Netflix, který má ve své nabídce dokumenty, co vás chytnou za srdce.

Nepřehlédněte

Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek