Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Rostlinné mléko: Škodí nebo prospívá? Druhy, které preferovat

Mléko - přidáváme si ho do nápojů, připravujeme si z něj mnohé pokrmy, přidáváme do buchet nebo ho jen popíjíme u televize. Je plné tělu prospěšných živin, i proto by mělo mít neodmyslitelné místo v našem jídelníčku. Jenže co když patřím do skupiny vegetariánů nebo veganů a mléko je v rozporu s tím, co uznávám? Skvělou alternativou je mléko rostlinné.
rostlinné mléko
Rostlinné mléko je stále populárnější. (foto: 123RF)

16. 06. 2021

V současné době se klasické kravské mléko přesunuje do ústraní. Důvodem toho nejsou menší přínosy či vliv na zdraví, ale spíše touha neškodit zvířatům a snažit se žít v souladu s přírodou. Jelikož se hledají různé alternativy klasických surovin, hledala se vhodná alternativa i ke zmiňovanému druhu mléka. A že se jich našlo! Takzvané rostlinné mléko se totiž může vyrábět z celé řady surovin.  

Z čeho se nejčastěji rostlinné mléko vyrábí? 

  • Oves 
  • Sója 
  • Rýže  
  • Mandle 
  • Ořechy 

Ovesné mléko pro udržení váhy 

Mezi nejoblíbenější druhy rostlinného mléka patří mléko ovesné, které se logicky vyrábí z ovesných vloček. Je skvělé pro udržení váhy, také se často preferuje v hubnoucím módu čili když chcete zhubnout. Jeho největším benefitem je vysoký obsah vlákniny, který prospívá trávicímu systému.

Navíc umí dodat pocit plnosti (respektive pocit sytosti), což se nejen při hubnutí hodí. Přece jenom je přejídání nejen brzy vidět, ale ani neprospívá zdraví.  

Možná si říkáte, že ovesné mléko neobsahuje tolik zdraví prospěšných živin jako klasické kravské mléko. Jenže to není úplně pravda. V ovesném mléce najdeme například mastné kyseliny, jako je kyselina linolová, nebo vitamin E.  

ovesné rostlinné mléko
Ovesné vločky nejen do mléka, ale mléko si lze vyrobit i z nich. (foto: 123RF)

Rýžové rostlinné mléko je dobře stravitelné 

V poslední době si lidé oblíbili také mléko rýžové. Tento druh rostlinného mléka je vhodný pro všechny, kdo trpí takzvanou celiakií. Neobsahuje totiž lepek, navíc je lehké a sladké, taktéž snadno stravitelné, což je to hlavní plus.  

Podobně jako zmiňované ovesné mléko, i mléko rýžové pomáhá udržovat si ideální váhu. Nemá totiž příliš mnoho kalorií, navíc je velmi výživné.  

rýžové mléko
Rýže není jen příloha k obědu. (foto: 123RF)

Sójové mléko je vůbec nejoblíbenější 

Pokud bychom měli zmínit vůbec nejoblíbenější druh rostlinného mléka, zmíníme sójové mléko, které patří zároveň k nejzákladnějším druhům rostlinné alternativy mléka. Možná byste si mysleli, že sójové mléko se k nám dostalo až nyní s moderními technologiemi a postupy v gastronomii. Jenže opak je pravdou. Patří k vůbec nejstarším nápojům, které můžeme pít.

K TÉMATU  Atopický ekzém je problém, se kterým si dokážeme poradit

Navíc je velice výživné a velmi přínosné. V jeho moci je snížit špatný cholesterol nebo postupně uvolňovat energii díky obsaženému vápníku.  

sójové mléko
Sója je první volbou vegetaránů i veganů. (foto: 123RF)

Mandlové mléko nejen pro děti 

V případě mandlového mléka se doporučuje, aby ho popíjely hlavně děti ve vývinu. Právě jim může přinést mnoho dobrého. Není však určené jenom pro nejmenší, díky svému výživnému složení je vhodné prakticky pro každého. Konzumovat by ho podle lékařů měli hlavně ti, kteří trpí podvýživou nebo kteří mají málo energie.  

mandlové mléko
Mandle se pyšní řadou zdravotních benefitů. (Foto: 123RF)

Ořechové mléko plné omega-3 mastných kyselin 

V našem seznamu vůbec posledním mlékem je to, které se vyrábí z ořechů. Konzumace ořechového mléka je vhodná hlavně pro ty, kteří si potřebují spravit zažívání. Tato alternativa mléka totiž obsahuje nejvíce antioxidantů, které umí zažívání zkrátka spravit.

Kromě jiného rostlinné mléko obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, o kterých se ví, že si je tělo neumí samo vyrobit. Je proto velice důležité je do těla dodat jinak – třeba tímto způsobem.  

ořechové rostlinné mléko
I z ořechů je možné vyrobit rostlinné mléko. (foto: 123RF)

Rostlinné mléko přináší řadu benefitů 

Mezi námi se stále najdou zlí jazykové, kteří jsou toho názoru, že rostlinné mléko není dostatečně výživné na to, aby se mohlo konzumovat místo klasického kravského mléka. Jenže pravdou je, že rostlinné mléko může člověku přinést hromadu benefitů. Kupříkladu má nízký obsah tuku, a naopak velké množství vitaminů skupiny B. Nabízí vyvážený příjem sodíku i draslíku a neobsahuje žádnou laktózu nebo cholesterol (spíše pomáhá hladinu špatného cholesterolu snižovat). 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

5 tipů, které podpoří vaše trávení. Pomoct může voda i bylinky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Poslední pracovní týden před Vánoci je tady. Co vás v něm může potkat prozradí astroložka Naďa Šmídová a její horoskop krásy a duševního zdraví.
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?
Mnoho z nás trpí nějakou vadou zraku, nejčastěji se však jedná o krátkozrakost či dalekozrakost, tudíž je korekce zraku pro mnoho lidí téma, které musejí řešit. Co je však lepší – brýle nebo kontaktní čočky?
Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Většinu žen za život čeká několik událostí, které vyžadují speciální prádlo. Nemyslíme tím ale svatbu, výročí nebo kulaté narozeniny. Na mysli máme těhotenství, mateřství i samotnou menstruaci. Víme, že pohodlí začíná už pod šaty a při těchto událostech to platí dvojnásob.
Také vám někdy připadá, že se všechny každodenní povinnosti nedají skloubit dohromady? Chodíte spát pozdě a ráno brzy vstáváte, a přesto jste každý den ve skluzu? Nejspíš něco děláte špatně.
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?
Není žádným tajemstvím, že poslední roky jsou pro každého z nás náročné, což se podepsalo jak na zdraví fyzickém a psychickém, tak i na partnerských vztazích. Mnoho párů prožilo „křest ohněm“, některým vztah vydržel, jiným ne. Dopady pandemie se nevyhnuly ani hereckým hvězdám.
Přemýšlíte nad tím, kam byste si s partnerem, anebo sama mohla vyrazit na prodloužený víkend? V tom případě pro vás máme pár tipů, které dozajista oceníte. Poznejte ta nejkrásnější evropská města, do kterých se budete velmi ráda vracet, a na která vám (pro začátek) bude stačit jen pár dní volna.
Blíží se Vánoce a s nimi také příjemné starosti s vybíráním vhodných dárků pod stromeček. Pokud máte doma nadšeného mladého konstruktéra, může být volba dárku snazší, než si myslíte. Sady LEGO Technic jsou totiž skvělým dárkem pro všechny milovníky stavebnic, techniky a inovací.

Výběr článků

Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu se v současné době podepisují na zdravotním stavu velkého procenta populace. Tyto každodenní návyky přinášejí mimo jiné i bolestivé otoky nohou a podporují vznik křečových žil. Jak se s těmito běžnými, avšak velmi nepříjemnými problémy vypořádat?
Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
Jak vyšroubovat prasklou žárovku nebo čím vyčistit varnou konvici od usazenin? To a mnoho dalšího se dozvíte ve videu. Vše zvládnete do pěti minut!

Nepřehlédněte

Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Obujte si své Manolo Blahnik, protože holky jsou zpět. Druhá série „A jak to bylo dál...“ je stále v našich myslích (díky návratu Samanthy Jones), ale už teď se nemůžeme dočkat, jaké nové drama třetí série přinese.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek