Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak začít cvičit? Zhubněte povánoční kila!

Máme tu nový rok, nejspíš jste si stanovili různá předsevzetí a jedno z nich může být právě cvičení. Možná jste se ale pokoušeli cvičit už dřív, ale moc dlouho vám to nevydrželo. Anebo jste se k tomu nakonec ani neodhodlali. Čím to vlastně je? A jak to jednou provždy vyřešit a doopravdy se cvičením začít? Pojďme si o tom něco povědět!
jak začít cvičit
Zhubněte konečně povánoční kilogramy. (zdroj foto: www.123rf.com)

14. 01. 2021

Proč to vlastně nejde?

Jak začít cvičit? Nejdříve si pojďme říct, proč to vlastně nejde. Odpovědí na to, proč se tolik lidí stále nemůže odhodlat ke cvičení je tato – můžou za to vaše návyky. Náš mozek má naučené vše, co během života praktikujeme.

Jako malí jsme se učili čistit zuby, až jsme si na to tak zvykli, že nyní si nedovedeme představit, že bychom si je někdy nevyčistili! A to samé platí i u cvičení či u jiných aktivit.

Pokud jste doposud byli zvyklí na komfort a nikdy předtím jste necvičili, tak jste si vypěstovali tento návyk. Pokud si chcete vypěstovat nový návyk – začít cvičit, tak je potřeba na tom začít pracovat. Stejně jako jste pracovali na tom, abyste se naučili čistit zuby každý den!

Jak začít cvičit? Vydržte to 21 dnů

Dle vědeckých studií se náš mozek naučí novému návyku během 21-90 dnů. Proto jestli se vám doposud nepodařilo u cvičení vytrvat, tak je příčina nejspíš v tom, že jste jej nevydrželi praktikovat dostatečně dlouho. Jestli chcete, aby se cvičení stalo vaším novým návykem, tak je potřeba u něj vytrvat minimálně 21 DNŮ!

To znamená, abyste si stanovili režim (například cvičení 3x týdně) a tento nový režim praktikovali alespoň měsíc. Po měsíci se to stane vaší součástí a bude to pro vás mnohem snadnější. Už se k tomu nebudete muset nutit, už to bude téměř tak automatické jako zmíněné čištění zubů.

Těžké začátky

Začátky bývají těžké. Je tomu tak proto, protože tento návyk je pro mozek něco nového. Taky něco, co nezná, tudíž je to pro něj nepříjemné. Proto když se cvičením chcete začít, tak mozek valí myšlenky typu: ,,Dnes to nedělej, radši si lehni” anebo ,,Vykašli se na to, nezvládneš to!” či myšlenka: ,,Radši si dej brambůrky a pusť si seriál!”.

Za myšlenky tohoto typu může náš mozek, který se nás snaží odradit od nového návyku. Je to pro něj něco mimo komfortní zónu, a tak se nám v tom snaží zabránit. Dobrou zprávou ale je, že pokud vytrváte a těmito myšlenkami se nenecháte unést, tak máte z části vyhráno!

K TÉMATU  3 recepty na limonády, které vás přenesou na tropický ostrov

Kde vzít motivaci?

Překonat tyto myšlenky a zbavit se výmluv je někdy ale těžké. Proto abyste neměli chuť to vzdát hned v začátcích, tak je důležité mít určitou motivaci. A tou motivací je vaše PROČ! Co to vlastně je? Je to důvod, PROČ chcete cvičit. PROČ chcete mít krásnou postavu. PROČ toho chcete dosáhnout.

Jakmile si tento důvod ujasníte a budete se držet vašeho CÍLE, tak vás tato touha bude držet na vaší cestě a každým dnem posouvat vpřed.

Musí vás to bavit

Důležitým bodem je to, aby vás to bavilo! Najděte si takovou formu cvičení, která vám bude vyhovovat. Někdo cvičí rád v posilovně na strojích a s činkami. Někdo zase cvičí rád doma s vlastní váhou. A někomu vyhovuje chodit na různé skupinové lekce, kde se může vzájemně podporovat s ostatními.

Skupinové lekce jako například kruhový trénink, pilates, jóga a další. Vyzkoušejte klidně více věcí. Díky tomu uvidíte, co vás nejvíc baví. A když vás to bude bavit, tak u toho snadněji vytrváte. Bude vás to totiž tak naplňovat, že se na dané cvičení budete vždy těšit.

Jdeme na to!

Abyste tedy úspěšně začali cvičit, tak je důležité si ujasnit váš CÍL a taky důvod, PROČ jej chcete dosáhnout. Tohle je právě to, co vás bude motivovat a udrží vás to v náročných začátcích, když budete mít touhu to vzdát. Jakmile překonáte náročné začátky, tak už víte, že je důležité vytrvat u cvičení alespoň 1 měsíc.

Díky tomu se to postupně stane vaším novým návykem. Začne vás to bavit, zamilujete si to! A to především i z toho důvodu, protože se po jakémkoli pohybu vyplavují endorfiny – hormony štěstí. Tudíž vám garantuji, že se pro vás cvičení může stát silně návykové!

K TÉMATU  Tohle vám zaručí zhubnutí! Vyzkoušejte přerušovaný půst

Navíc když uvidíte první výsledky, tak budete mít touhu pokračovat dál. A co ještě stojí za zmínku, je to, že ve dvou se to lépe táhne! Domluvte se s kamarádkou či kamarádem, že se budete ve cvičení vzájemně podporovat a motivovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

STOP rychlému tloustnutí. Co nedělat, abychom nepřibrali?

Nejčastější chyby po cvičení. Děláte je také? Brání vám dosáhnout vysněných cílů!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V obchodním světě, kde konkurence prudce roste, je neustálý rozvoj obchodních dovedností klíčový pro dosažení úspěchu. V našem článku "Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?" prozkoumáme, jaké konkrétní dovednosti jsou v dnešním podnikatelském prostředí nejžádanější. Přineseme vám náhled na to, proč je neustálý osobní a profesní růst klíčový a jak může vývoj vašich dovedností ovlivnit váš kariérní postup. Připravte se na inspiraci a tipy, jak efektivně investovat do svého vlastního profesního rozvoje a stát se konkurenceschopným hráčem na trhu.
Black House má jednu zvláštnost. Voda v mělkém vnitřním bazénu umí v kombinaci s prosklenými stěnami odrážet sluneční světlo do každé části domu. Je koncipován pro maximální využití nepřímého slunečního záření. Podívejte se na tu nádheru.
I když to tak zatím venku ne vždy vypadá, je jaro a příroda se probouzí ze zimního spánku. Právě jarní měsíce jsou ty pravé pro přípravu zahrady na nadcházející sezónu. Pokud chcete v létě sklízet ovoce a zeleninu, válet se v zelené trávě nebo se radovat z okrasných květin, něco pro to musíte udělat už teď. Podívejte se společně s námi na patero zahradních prací, kterým je dobré věnovat čas už teď.
Sleduji ho přes skleničku vína. Podívá se mým směrem, usměje se. Ten jeho úsměv, odzbrojující úsměv. Cítím, jak se mi celým tělem rozlévá horko. Vykouzlím na své tváři úsměv. Evidentně to vzal jako pozvání, protože teď míří ke mně.
Ložnice - místo ničím nerušeného klidu. Také je to naše útočiště či oáza, kde můžeme odpočívat. Ať už je pro vás ložnice čímkoli, je důležité, aby vám byla sympatická a abyste se v ní cítili příjemně.
Otevřete se předpovědi pro svůj životní kompas v roce 2024. "Co vám hvězdy předpovídají v novém roce" je průvodce vaším osudem podle astrologie. Od lásky po kariéru a osobní růst, objevte, jak se konstelace planet postaví do vaší přízně a jak můžete využít jejich vliv pro úspěch a štěstí v nadcházejícím roce. Připravte se na dobrodružnou cestu za hvězdami, kde vás čekají překvapení a nové možnosti.
Občas se to stane každému. Protáhneme se ze strnulé pozice a v tu ránu uslyšíme křupnutí. Nevábný zvuk, po kterém zpravidla pocítíme příliv úlevy. Co když ale takový zvuk slyšíme o něco častěji, několikrát za den, a stává se z něj železná pravidelnost? Je to problém, nebo můžete být v klidu? Pojďme tomu přijít na kloub.
Je možné, že v běžném ortodoxním vztahu se necítíte příliš šťastní, i když vám tam nic nechybí. Možná by vám více vyhovoval otevřený vztah. Co to obnáší? Jaké jsou benefity? Jste vůbec typ pro otevřený vztah? Je mnoho věcí, které je předtím třeba brát v úvahu.
Československá pohádka Hodinářův učeň vypráví příběh o daleké cestě za láskou. Dětem ukazuje, že problémy může překonat statečnost a dobré srdce.
Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
V obchodním světě, kde konkurence prudce roste, je neustálý rozvoj obchodních dovedností klíčový pro dosažení úspěchu. V našem článku "Rozvoj obchodních dovedností! Proč je důležité na sobě pracovat?" prozkoumáme, jaké konkrétní dovednosti jsou v dnešním podnikatelském prostředí nejžádanější. Přineseme vám náhled na to, proč je neustálý osobní a profesní růst klíčový a jak může vývoj vašich dovedností ovlivnit váš kariérní postup. Připravte se na inspiraci a tipy, jak efektivně investovat do svého vlastního profesního rozvoje a stát se konkurenceschopným hráčem na trhu.
Jméno Sofie Švejdová si dobře zapamatujte, protože o ní ještě hodně uslyšíte. Kdo to je, čemu se věnuje a co byste o ní měli vědět?

Výběr článků

Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.

Nepřehlédněte

Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek