Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Co je to meditace? A jak vám může změnit život?

Slyšeli jste někdy o meditaci? Zkoušeli jste ji někdy praktikovat nebo ji dokonce již praktikujete? Dnešní článek bude totiž právě o ní! Pro ty z vás, kteří o meditaci slyšíte poprvé, tak pokračujte ve čtení, protože se dozvíte, jak moc vám může změnit váš život. A to pozitivně. Redukovat stres, léčit vaše tělo, cítit se klidně, cítit se radostně a spoustu dalších benefitů!
co je to meditace
Co je to meditace? (zdroj foto: 123rf.com)

11. 02. 2021

Co je to meditace?

Co je to meditace? Mluvíme o technice, při které člověk dokáže zklidnit svou mysl a být více v přítomném okamžiku. Spoustu lidí si může myslet, že se jedná o něco nadpřirozeného, ale není tomu tak. Meditace je naprosto normální věc, kterou může praktikovat kdokoliv z vás, je to snadné a je to především úplně zdarma!

Jak na meditaci?

Jak jsem psala, tak je to opravdu snadné. Stačí jít někde do klidu, kde nebudete rušeni. Sednete si či lehnete a zavřete oči. Poté začnete plynule dýchat a zaměřovat se na váš dech. Nádech a výdech, nádech a výdech a stále dokola.

V začátcích se vám bude dít, že vás vaše mysl bude chtít od tohoto klidu odtáhnout pryč. A tak vám budou chodit myšlenky na minulost či budoucnost, které se vás budou snažit rozptýlit. Budete v meditaci a například vám přijde myšlenka, co všechno musíte dnes ještě udělat. Anebo vám přijde myšlenka, co hrozného se vám včera událo.

Vy se těmi myšlenkami ale nemusíte nechat unést… Nemusíte tyto myšlenky rozvíjet dál! Dobrou zprávou je, že to záleží vždy na vás, jak budete myslet a jaké myšlenky si budete vybírat. Proto pokud vám přiletí tyto myšlenky, tak na ně nereagujte a opět zaměřte pozornost na váš dech – do přítomného okamžiku.

Stačí jen 5 minut denně!

Tohle cvičení stačí praktikovat klidně jen 5 minut denně! Sednout si do klidu, zavřít oči a pozorovat váš dech. Vaše mysl se zklidní, přestane být roztěkaná a tím se vyřeší spoustu vašich problémů. Tím, že se začnete soustředit na váš dech, tak se automaticky dostává ze stresu vaše tělo.

Díky tomu budete mít o dost méně stresu, a zároveň budete lépe zvládat stresové situace.

K TÉMATU  Dýchejte jako Wim Hof, muž, který posouvá hranice fyzického chápání

Pokud máte například problémy s bolestí hlavy nebo jakoukoli jinou bolestí, tak se můžete připravit na to, že tyto bolesti výrazně poklesnou. Ptáte se, jak je to možné? Je to z toho důvodu, protože jakýkoli nesoulad a bolest v našem těla vzniká díky negativním myšlenkám a negativním pocitům.

Jestliže ale budete meditovat, tak budete více v přítomném okamžiku, takže omezíte negativní myšlenky. Zároveň vás meditace krásně zklidní, tudíž opadnou negativní emoce, které nahradí emoce pozitivní. Pocítíte klid, probuzení vnitřního štěstí a také hřejivé pocity u srdce.

Nemusíte na to být sami

Pokud zpozorujete, že se vám nedaří jen tak sedět a vnímat svůj dech, protože vám pořád chodí nějaké myšlenky, které neumíte zatím utišit, tak vůbec nevadí. Je možné, že se tohle v začátcích může dít. Proto na to nemusíte být sami.

Můžete využít vedené meditace, kterých najdete na internetu a především na YouTube opravdu plno! Ve vedených meditacích vás daná osoba vede jejím hlasem a dává vám pokyny, jak máte dýchat, co si máte představovat a tak dále.

Tyto vedené meditace mají opravdu velký efekt a spoustu lidem pomáhají dostat se do krásného meditačního stavu. Navíc je součástí těchto meditací příjemná hudba, která vám zaručí zklidnění a pozitivní vliv na vaši mysl.

To musíte vyzkoušet!

Ať už vás trápí v životě cokoliv, tak meditace vám pomůže zklidnit vaši mysl a redukovat stres. Jestli nevěříte, tak meditaci zkuste a uvidíte. Pomůže vám se zmírněním bolestí ve vašem těle. Pomůže vám také léčit vaše tělo, protože dech má velmi pozitivní vliv pro zdraví těla.

A bohužel spoustu lidí na plynulé a hluboké dýchání během dne opravdu zapomíná… Dále meditace pomáhá navodit krásné pocity a probudit ve vás plno radosti.

K TÉMATU  Biohacking aneb hackněte se k lepšímu životu

Na závěr chci zmínit hlavně to, že si díky meditaci můžete utvářet váš život podle toho, jak si přejete. V meditaci je mozek v tzv. hladině ,,Alfa”, kdy se zpomalují mozkové vlny a mysl se tak výrazně ztiší. Jestliže si v tomto stavu budete představovat vaše sny a touhy, tak může dojít k jejich naplnění.

Děje se tak proto, protože náš mozek nerozezná mezi představou a reálnou zkušeností. Tudíž pokud budete prožívat hlubší meditační stav, tak si u něj nezapomeňte představovat to, co od života chcete. Skončete s představami vašich obav a strachů. Začněte si tvořit takový život, jaký si přejete!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sebeláska je klíčem ke spokojenému životu. Naučte se to!

Deset minut jógy denně vám změní život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.
Tenhle neobvyklý dům v přírodě je snem snad každého malého kluka. Pokud zůstanete sami na pustém ostrově, už víte, jak se tam zařídit, než dorazí pomoc. Ze své smůly uděláte prázdninový pobyt v ráji.
Luxusní sídlo v australské provincii Victoria pochází už z 80. let. Armadale House prošel kompletní rekonstrukcí a je z něj moderní rezidence snů.
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.
Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?
Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
Tabulkově by děti zhruba do jednoho roku měly denně naspat přibližně 12 až 17 hodin. Je samozřejmé, že každé dítě je jedinečné, ale to, že obvykle malá miminka tráví valnou část dne i noci spánkem s přestávkami na krmení, je fakt.
K dostání nejsou jenom pomeranče nebo grapefruity, ale také pomela, která se nejvíce prodávají právě na sklonku roku. V této době jsou také nejlevnější, i proto možná sídlí na stole nejednoho člověka.
Chcete mít ve své domácnosti domácího mazlíčka, se kterým bude radost trávit volný čas? Nemusíte nutně sahat po pejskovi, i když je jistě velkým lákadlem. Co si domů raději pořídit kočku, která na vás nebude tolik závislá?
Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Dušičky, tedy Památka zesnulých, vychází na pátek. 2. listopad je den, kdy navštěvujeme hroby. V zámoří má trochu veselejší nádech a slaví se už 31. října. Tradice je jedna věc, ale všechna ta výzdoba vypadá skvěle! Následující video ukáže 23 rychlých tipů na tu pravou halloweenskou dekoraci.
Být matkou je jedinečnou cestou plnou radosti, ale i výzev. V našem článku "Podpora a komunita pro matky" se zaměříme na sílu spojení a sdílení mezi matkami. Prozkoumáme různé způsoby, jak mohou matky najít podporu ve svém okolí, a jaký přínos může mít aktivní zapojení do komunitních sítí. Přineseme příběhy, tipy a zkušenosti, které mohou pomoci vytvořit síť solidarity mezi matkami v různých životních situacích. Přijměte naši pozvánku do světa, kde sdílení zkušeností posiluje a vytváří pevné pouto mezi matkami, a kde vzniká bezpečné a podporující prostředí pro všechny, kdo mají to nejcennější – své děti.

Výběr článků

Podle statistik nejen u nás, ale i v Evropě, žije každé desáté dítě v nové rodině, kde je pouze jeden rodič jejich vlastní. Často tam žijí s nevlastními sourozenci, nebo se s nimi setkávají v rámci různých programů a dohod rozvedených rodičů o víkendech, prázdninách či svátcích. Společné soužití takové rodiny není zpočátku vůbec jednoduché.
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Dejte stopku plýtvání a buďte v kuchyni maximálně praktičtí. Co tím máme na mysli? Třeba to, že přestanete vyhazovat potraviny, které vůbec vyhazovat nemusíte.

Nepřehlédněte

Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Název této léčivé metody přímo zavání jemnými vůněmi, které vás ovanou hned, jakmile se a takovou aromaterapii vydáte. Poslední dobou e mezi lidmi tato nenásilná cesta harmonizace vlastního těla i duše stále populárnější.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek