Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak správně používat deodorant? Mnoho lidí v tom chybuje

Deodorant nebo antiperspirant? To je oč tu běží! Zejména v létě, kdy se potíme víc, než v jiných ročních obdobích saháme po pomocnících, jež umí s potem bojovat (minimálně bojovat s jeho zápachem). Těmito pomocníky jsou myšleny zmiňované antiperspiranty a deodoranty, mezi nimiž je velký rozdíl, který si lidé bohužel neuvědomují či neumí ho definovat. Vesměs se však sáhne vždy po deodorantu, který navíc používáme špatně. Jak správně deodorant používat?
jak správně používat deodorant
Většina lidí v používání deodorantu chybuje. (foto: 123RF)

04. 05. 2021

Že se člověk potí, to je naprosto přirozené. Pot je zkrátka jedním ze způsobů, jak tělo reguluje tělesnou teplotu. Problém je, že to není nic příjemného. Zejména, když se v podpaží nebo na zádech urodí koláče, umí nám to pořádně setnout sebevědomí. Jak tedy správně používat deodorant?  

Právě proto používáme deodoranty a antiperspiranty. Jsou to zkrátka bojovníci proti tomuto přirozenému jevu.  

Hlavní rozdíl mezi antiperspirantem a deodorantem 

Nabízí se otázka, jaký je hlavní rozdíl mezi antiperspirantem a deodorantem. Jak již bylo nastíněno, jen hrstka lidí umí definovat to, v čem se liší. Zatímco deodoranty omezují zápach, antiperspiranty omezují pocení jako takové. Antiperspiranty mají proto chemické složení (obsahují alkohol), deodoranty jsou k pokožce o něco střídmější. Ani jeden pomocník proti pocení však neumí zabránit pocení úplně. 

Možná právě díky jejich složení používáme spíše deodoranty.  

Jak správně používat deodorant? 

Pokud jste zastáncem klasického deodorantu, nabízí se otázka, jestli používáte deodorant správně. Jen hrstka jedinců totiž ví, jak tohoto pomocníka proti pocení používat, aby měl opravdu vyžadovaný efekt.  

Zatímco většina lidí používá deodorant po ránu, jiní ho používají ihned po sprchování, další těsně před spaním. Kdo ho používá správně?  

Zásady správného používání deodorantu 

Deodorant aplikujte vždy na čistou kůži 

První zásadou správného používání deodorantu je, že se musí nanášet na čistou kůži. V ideálním případě deodorant aplikujte v okamžiku, kdy vyjdete ze sprchy a kdy ze sebe setřete zbylé kapky vody. Díky dodržování této zásadě dojde k proniknutí deodorantu až do pórů a neulpí jenom na povrchu pokožky, kde prakticky nebude účinkovat. 

Nepoužívejte příliš mnoho deodorantu 

Velkou chybou je, když používáte až příliš mnoho deodorantu. Ne nadarmo se říká, že příliš deodorantu škodí. Nadměrná aplikace tohoto pomocníka proti pocení může způsobit nepříjemné vyrážky nebo podráždění kůže. A to povede k tomu, že deodorant nebudete moct nějakou chvíli používat. Není vyloučené, že si kvůli nadměrnému používání kosmetického přípravku na něj vypěstujete alergii.  

K TÉMATU  5 nejlepších katastrofických filmů podle skutečných událostí

Deodorant aplikujte před spaním 

Aby byl účinek deodorantu opravdu stoprocentní, je dobré jej aplikovat před spaním. V noci totiž tělo odpočívá a tolik se nepotí. Produkt bude mít více času na to, aby pronikl do pórů a už během noci vytvoří optimální vrstvu chránící před zápachem pro další den.  

Nepoužívejte deodorant ve chvíli, kdy se potíte 

Velkou chybou (a plýtváním) je, když deodorant používáte v okamžiku, kdy se potíte. Produkt se totiž nemá, jak na kůži uchytit. Ve chvíli, kdy pociťujete nadměrné pocení, raději zamiřte do sprchy a opláchněte se. Ihned po sprše aplikujte deodorant, který se dostane rovnou do pórů a dalšímu nadměrnému pocení zabrání – respektive zabrání jeho nepříjemnému zápachu, kvůli kterému se většina lidí od člověka odvrací.  

Pamatujte na to, že deodorant není všemocný 

To, jak správně používat deodorant, jsme si již prozradili. Deodorant jako takový však není všemocným nástrojem proti pocení. Rozhodně není na místě si myslet, že díky němu se nemusíte věnovat hygieně jako takové. Tak to zkrátka nefunguje. Deodorant v žádném případě není náhradou sprchy nebo koupele!  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mastná pleť. Pomohou vám esenciální oleje! Které jsou vhodné a nezklamou vás?

Proč začít doplňovat kolagen, když se z těla začne ztrácet?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pití vody se šťávou z citronu, pomeranče nebo limety je zdravé a v rámci hubnoucích režimů a zdravého živoního stylu se těší velké oblibě. Nástrojů na vymačkání šťávy z plodů je k dostání nepřeberné množství, ale co takhle nějaký pěkný kousek? Designové odšťavňovače nejen, že odvedou svojí práci, ale ve vaší kuchyni se budou vyjímat! Na citrusové plody jsou nejvhodnější odstředivé ošťavňovače, ale můžete použít i ty klasické ruční. Které si vybrat?
Všude kolem nás vykukují nové módní kousky, které prostě musíme mít. Vše máme krásně naservírované na talíři. Současná doba zkrátka a dobře nahrává fast fashion, která je sice na pohled hezká, ale dříve či později se promění v nevábný kus hadru. Jinak to totiž ani nejde. Nemůžeme za pár kaček dostat něco, co nám vydrží navěky, pořád pěkné, necuckaté, sytě barevné. A právě tímhle se dostáváme k tomu, proč tedy dát přednost slow fashion a podpořit raději české značky.
Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.
Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?
Nakupování oblečení vás může bavit, ale přesto se nemusí stát zábavou. Hlavní náplní vašeho volného času. Také nemusíte mít plnou skříň, abyste byla vždycky dobře oblečená. Stačí jen přemýšlet a kombinovat.
Problematika nakládání s odpady je v naší společnosti důležitým tématem. Rostoucí objem produkovaného odpadu a jeho dopady na životní prostředí nás nutí hledat efektivní řešení, mezi které patří především třídění a recyklace. Jedním z často využívaných obalů, jehož recyklace je vysoce přínosná, jsou nápojové kartony.
Baret vede jako pokrývka hlavy i pro letošní podzim a zimu. V posledních dvou letech zažívá tento francouzský look stále strmý vzestup. Půjdete do něj?
Legendární kocour Garfield nesnášel pondělky, měl z nich deprese a úzkosti. Většinou se mu v ten den ani nic nedařilo. Lidé na tom jsou podobně. Také míváme úzkosti z některých dnů v týdnu. Z neděle především. Jedete v tom taky?
„Masturbace způsobuje slepotu," strašili lékaři nebohý lid po celá staletí. Ukázalo se, že pravdou je opak. Masturbace je organismu prospěšná! A to jak po fyzické stránce, tak po té psychické.
Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!

Výběr článků

Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
V době, kdy se digitální svět neustále vyvíjí, přinášíme inspirativní příběhy žen, které si vyšlapaly cestu k úspěchu ve světě technologií. Přečtěte si o výzvách, které překonaly, a inovacích, které přinesly. Tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že technologický sektor není jen doménou mužů.
Historie napsala mnoho příběhů. Inkoustová story z Mexika působí dojmem zábavné kuriozity, ale její podtext je spíše tragický.

Nepřehlédněte

TikTok je v dnešní době nejrychleji rostoucí platforma sociálních médií na světě. Má více než 1 miliardu aktivních uživatelů měsíčně ve 155 zemích.
Sobota bude velmi mystická. Co nám slibuje Luna v Panně? Co dělat a čemu se o víkendu vyvarovat? Více se dozvíte v našem pravidelném horoskopu krásy a duševního zdraví astroložky Naďi Šmídové.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek