Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

Podzimní deprese: jak s ní bojovat? Pomocníky jsou bylinky

Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
podzimní deprese
Jak bojovat s podzimní depresí? (Foto: 123RF)

01. 10. 2021

Bylinky jsou zkrátka lékem na všechno. Zatímco některé jsou lékem na zavodnění, jiné ulevují od kašle a další zase zabraňují nadýmání. Jaké bylinky však ulevují od zmiňované podzimní deprese? 

Rozmarýn plný éterických olejů efektivně zahání podzimní deprese 

Jednou z bylinek, která efektivně zabraňuje podzimním depresím, je rozmarýn, který obsahuje éterické oleje. Právě ty uklidňují člověka a zlepšují jeho náladu. Navíc podporují i jeho psychické a fyzické zdraví.  

A co dalšího rozmarýn naprosto přináší? Tak kupříkladu to, že podporuje mozkovou činnost, dále také odstraňuje únavu, a nakonec i zmírňuje bolesti kloubů.  

Meduňka podpoří spánek 

Další efektivní bylinkou v boji proti podzimní depresi je meduňka, která podporuje spánek člověka. Kromě toho je efektivním bojovníkem proti nervozitě a také proti únavě, navíc ulevuje od stresu a veškerého nahromaděného napětí v těle. Mimochodem, věděli jste, že bylinka má v moci také odplavit veškeré starosti, které člověka potkají? 

K dalším účinkům meduňky jako významné a léčivé bylinky patří i úleva od bolestí hlavy, dále pomoc při problémech se zažíváním.  

Kozlík tiší bolest a nenechá vás napospas splínu 

Že vám zatím neúčinkuje ani meduňka, ani rozmarýn? Pak je načase sáhnout po zcela jiné bylince, a to po kozlíku lékařském. Mluvíme o bylince, která vás rozhodně nenechá napospas splínu. Umí vás skvěle uklidnit, také tiší bolest a zabrání nespavosti, která je velice nebezpečná pro lidský organismus.  

Kozlík doporučují odborníci i na duševní vyčerpání, také na neklid nebo na trudomyslnost. To vše jsou příznaky podzimní deprese, se kterou tedy tato bylinka opravdu velmi rychle zatočí.  

Máta nejen proti žaludečním problémům 

Po krásně voňavé peprmintové mátě saháme většinou ve chvíli, kdy nás trápí žaludek, respektive žaludeční problémy. Máta je složena z více jak čtyřiceti různých složek a rozhodně neúčinkuje jenom v případě žaludečních trablů. Pomáhá také léčit stres, ulevuje od migrén a také zlepšuje náladu. Prý si k mátě stačí jenom přivonět a už vás podzimní splín opadne.  

K TÉMATU  Mladá Nizozemka volí eutanazii jako řešení svých depresí: Otřesné rozhodnutí šokuje!

Mátu lze konzumovat ve formě čaje, odvaru nebo z ní lze vyrobit mátový olej, kterým si budete potírat spánky.  

Světlík lékařský nejen na záněty očí 

Když vás trápí zánět spojivek, automaticky berete do rukou světlík lékařský. Je to skvělá první pomoc, která vám rychle uleví. Kromě jiného je však světlík lékařský efektivním bojovníkem proti podzimní depresi. Jedná se o první pomoc při přepracování, také ulevuje od stresu a únavy či celkové vyčerpanosti.  

Jeho další bonusovou schopností je to, že podporuje imunitní systém. A to se v dnešní době, kdy venku panuje koronavirus, opravdu hodí. Ostatně pevný imunitní systém bychom měli po celý rok, proto mějte světlík neustále po ruce.  

Heřmánek od pradávna uklidňuje 

Bylinky jsou v lidovém léčitelství využívány už od pradávna. Jejich kouzelná a léčivá moc je známá po staletí, zejména tedy pak moc heřmánku. Mluvíme o nejznámější bylince, která je na louce lehce rozpoznatelná. Pokud na něj narazíte, rozhodně si ho natrhejte domů do zásoby. Heřmánek se vám totiž bude hodit.  

Heřmánek se vám bude hodit kupříkladu ve chvíli, kdy na vás jde splín a podzimní deprese. Má totiž uklidňující účinky a dokáže pozvednout náladu, i když se podzim nese v nepříjemném a velice pochmurném duchu.  

Heřmánek však nejen, že celkově zklidňuje, ale také dokáže ulevit od nespavosti. Jelikož je nespavost neboli spánková apnoe velice závažným problémem, který je třeba řešit, mějte heřmánek stále po ruce. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podzimní deprese: 5 tipů, jak jí předejít a vyzrát na ni

Univerzální lék na podzimní deprese

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?
Možná závidíte mužům, o kterých se říká, že zrají jako víno. Herci, zpěváci nebo třeba sportovci, kteří po dvacítce vypadali tak nějak nedospěle a rozhodně ve vás neprobouzeli vášně, vám možná po čtyřicítce či padesátce začínají připadat přitažliví. Co na tom, že mají prošedivělé skráně, které se většinou ani nesnaží zakrývat barvou.
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.
Znáte tibi krystaly, nebo jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Přitom je to hit posledních let. Jsou tělu prospěšné a tudíž zdravé a ještě se z nich dá vyrobit třeba domácí cider. Objevte kouzlo tibi limonády!
Čím můžete v jakémkoli věku svoje dítě zaručeně otrávit Když budete opakovat tyhle nejhorší rodičovské hlášky. Některé z nich jste určitě slyšely od svých rodičů a nesnášely jste je v dětství a mládí také. Zkuste se jich vyvarovat. I když vás to bude občas stát úsilí a ústa na zámek.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Jamu je tradiční indonéský lék z kořenů, bylin, květů, kůry a koření. Vyrábí se již více než 1200 let z čerstvých surovin, jako jsou tamarind, galangal, zázvor a kurkuma. V Indonésii se podává prakticky na každém kroku, například i v masážních salonech či při léčebných sezeních. Nejenom, že Indonésanům chutná, ale je také prospěšný pro lidské zdraví. Jak si jej vyrobit, a s kterými neduhy nám dokáže pomoci?
Jak vyšroubovat prasklou žárovku nebo čím vyčistit varnou konvici od usazenin? To a mnoho dalšího se dozvíte ve videu. Vše zvládnete do pěti minut!
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?
Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?

Výběr článků

Když jsem před třemi lety potkala svého současného muže, byla jsem nadšená. Vkládala jsem velké naděje do naší lásky. Pořídili jsme si společné bydlení a narodila se nám dcera. Po čase jsem ale poznala, že žádné dlouhodobé soužití není ideální. Dnes je náš společný život rodičovský, a já si začala psát s bývalým z Chorvatska.
Jedni je milují pro jejich klasický vzhled a charakteristické prošívání, které lze poznat hned na první pohled, jiní pro ně zase mají slabost, neboť se od konkurence odlišují trvalostí, komfortem a různorodými střihy, mezi nimiž si každý ctitel džínů snadno najde něco pro sebe. O jakých kalhotách je zde řeč?
Určitě jste to v rodině zažili. Stačí obyčejné Člověče, nezlob se! Vaše figurka je shodou náhod v domečku dřív a už dítě hází kostkou, kácí figurky, bourá hrací plán a křičí, že zase prohrálo! Měli jste ho raději nechat vyhrát? Prohra je součástí života. Nechte ho někdy prohrát a projít si smutkem, který následuje.

Nepřehlédněte

Když se lísáme ke zvířatům, jejich nenadálý pohyb nebo zvukový projev nás pěkně vyděsí. Někdy tak trochu zapomínáme, že zvířata nemusí brát tulení jako něco příjemného. Zajímá je vaše jídlo, a jdou po něm hlava nehlava. Reakce dětí i dospělých je vždy leknutí, jen ti malí se trochu víc bojí. I takový roztomilý tuleň umí pěkně vyděsit!
Paraván u vás doma vytvoří útulné zázemí s motivem dle vašeho gusta a dodá tak pokoji dokonalou atmosféru. Můžete ho použít v ložnici, v obývacím pokoji nebo pro oddělení pracovního stolu. Váš vybraný motiv na laminovaném tvrzeném skle originálně doplní interiér. Vyberte si ten, který vám sedí nejlépe!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek