Středa , 17. 08. 2022

Petra

Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Každý z nás chceme, aby nám potraviny doma co nejdéle vydržely – a pokud možno v tom nejčerstvějším stavu. Obzvláště při nárůstu cen, který v poslední době zažíváme, nikdo nechce zbytečně plýtvat a vyhazovat rychle se kazící jídlo.
skladovat
Víte, jak správně skladovat potraviny, aby vám dlouho vydržely?

04. 08. 2022

Samozřejmě ne vždy to je možné, někdy toho nakoupíme více, než doopravdy dokážeme spotřebovat nebo i na určitý produkt zapomeneme – a pak ho po jeho spotřební lhůtě musíme opravdu vyhodit. Avšak nejčastějším důvodem, proč se potraviny vyhazují je, že nevíme, jak je správně skladovat.

Správným skladováním nejenže ušetříte značnou částku peněz, ale potravinám dopřejete jejich stálou chuť a prodloužíte životnost. Není proto nutné dělat příliš velké zásoby dopředu. Mnohdy si jistě i říkáte, jak se toho dá docílit, když k tomu nemáte patřičný prostor, sklep nebo velikou spižírnu. Dá se to však zvládnout i s klasickou lednicí a menší komorou.

dózy
Pořiďte si domů vzduchotěsné nádoby a krabičky, vyplatí se v nich skladovat potraviny.

1. Držte se etiket

Způsob skladování je povinný údaj každého výrobku, který výrobci musí uvádět. Váháte, jak potravinu nejlépe skladovat? Přečtěte si v první řadě etiketu.

2. Kontrolujte data trvanlivosti

Vždy mějte přehled, kdy které potravině u vás doma končí životnost. Potraviny v ledničce můžete umístit i dle pořadí, v jakém se musí zkonzumovat. Ty, které je nutné spotřebovat během krátké doby, nechte v ledničce v popředí. Ty, které mají delší trvanlivost naopak umístěte do zadních prostor.

3. Pozor na bílkovinové produkty

Potraviny jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, majonézy patří mezi nejnáchylnější produkty ke zkáze. Skladovat by se měly při teplotách pod 5 stupňů. Pokud nezkonzumujete celé balení, zbytek dejte rychle zase zpět do lednice a do žádné sklenice nelezte špinavou lžičkou.

4. Připravená a vařená jídla

Taková jídla se mají pečlivě uchovávat v uzavíratelných krabičkách a dózách. A pokud víte, že všechno předem připravené jídlo nedokážete sníst v nejbližší době, vložte jej takto do mrazáku. Jistě se vám bude později hodit a zároveň tak nebudete zbytečně muset cokoliv zlikvidovat.

K TÉMATUPánská pracovna. Jak ji zařídit a vytvořit dokonalou domácí kancelář

5. Ne všechna zelenina a ovoce patří do lednice

Jsou pochutiny, které máte jistě tendenci dávat do lednice, aby vám vydržely. Ne vždy je to však správné rozhodnutí.

  • Do lednice zcela jistě nepatří rajčata. Při pobytu v chladu ztrácí svou vůni i chuť.
  • Banány zde hnědnou, vysušují se a okolní ovoce kvůli nim dozraje mnohem rychleji.
  • Avokádu v lednici zastavíte proces zrání.
  • A citrusové plody v krátké době změknou a začnou plesnivět.
  • Okurky, brambory, mrkve, dýně, tykve a lilky dávejte též na jiná místa, než je lednička.
  • Ovoce a zeleninu skladujte odděleně. Obzvláště ovoce dokáže perfektně nasát okolní vůně a může tak postupně hořknout.
potraviny
Víte, že rajčata do lednice nepatří? Přichází o chuť i vůni.

6. Bylinky

Bylinky mají tendenci velice rychle odcházet. Ne vždy máme možnost jejich okamžitého využití. I zde je řešení, které může jejich životnost o několik dnů prodloužit. Vezměte krabičku, vložte do ní ubrousek a na něj bylinky položte až rozprostřete. Přikryjte je papírem, který předem navlhčíte. Takto krabičku uzavřete a uložte do lednice. Uvidíte a ucítíte, že i za několik dnů budou stále dobře vypadat a vonět. Nicméně pozor, toto neplatí pro bazalku. Její barva by se díky vlhkému papíru rychle změnila.

7. Otevřené potraviny

Znáte to, ne vždy dokážeme vše zkonzumovat na posezení, například konzervu či jogurt. Takovéto otevřené potraviny na sebe rychle váží bakterie, které nám mohou způsobit značné zdravotní problémy. Řešením je přemístění do uzavíratelné nádoby, nejlépe skleněné. Tam vydrží déle než v původním balení.

8. Vejce

Vajíčka se nemají skladovat v kartonovém obalu, v němž se prodávají. Po pořízení by se měla (špičkou směrem dolů) přerovnat do plastových plat (na ně určených) nebo položit do ledničkového regálu. Vejce se nikdy nemají před úschovou omývat.

9. Oleje, semena, ořechy

Tyto potraviny patří do lednice nebo na nějaké chladnější a temnější místo. Obzvláště oleje nedobře reagují na světlo, kde rychle žluknou, proto je vždy dejte do tmavších prostor.

K TÉMATUBodové osvětlení umožní strategicky osvětlit místnost. Jaké máte možnosti

10. Pečivo

Pečivo je další druh, který v lednici přichází o svou vůni a tolik požadovanou čerstvost. Chcete-li ale mít čerstvé pečivo v zásobě, zamrazte ho.

maso
Maso patří do spodní části lednice, hned nad šuplíky s ovocem a zeleninou.

Jak skladovat jídlo v lednici?

Každá část ledničky má svoji teplotu. Nejnižší bývá na spodu, kdy stupně směrem nahoru přibývají a nejvyšší bývá v jejích dveřích. Nad šuplíky rovněž bývá takzvaná fresh zóna čili místo, které prodlužuje životnost, například již otevřených potravin.

  • Ve spodních částech obvykle bývají šuplíky. Do těchto šuplíků se doporučuje uskladňovat nemytá zelenina a ovoce. Pouze berte v potaz ty druhy, které tam nepatří. Šuplíky mají určitou vlhkost, která je pro zeleninu a ovoce potřebná.
  • O patro výše se hodí pokládat maso a ryby, vždy v nádobách s uzávěrem, aby nedošlo k případné kontaminaci.
  • Další police je vhodná pro uzeniny, různé šunky, salámy, párky a obdobně. Nad nimi se hodí uložit mléčné výrobky; sýry, jogurt, tvaroh, smetana a další.
  • Nejvyšší police by měla být vyhrazená pro již uvařená jídla. Zkrátka ta, která slouží k rychlé konzumaci.
  • Do dveří ledniček patří nápoje typu mléko, ale také dresingy, majonézy a kečupy. Také zde většinou bývá prostor na již zmíněná vajíčka.
  • Máslo a další tuky tohoto typu bývají dalším produktem umísťovaným do dveří, ne všichni to tak samozřejmě máme v oblibě.

Skladujete své potraviny správně?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Meal prep: Trend, který vás zachrání od hodin strávených v kuchyni

Zdroje článku:
www.realsimple.com, www.insider.com
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Víte o tom, že to, jak dýcháte, má obrovský vliv na váš život? Na vaše zdraví, vaši vitalitu a také na vaši postavu! Proto byste se měli co nejdřív zaměřit na váš dech a naučit se správně dýchat. Můžete si díky tomu vyřešit spoustu zdravotních problémů a také problém s únavou.
Trápí vás zdravotní problémy, které se vám neustále vracejí? Máte nějakou nemoc už od dětství a chtěli byste se jí zbavit i bez pomocí léků? V dnešním článku se dozvíte, jak mohou nemoci vznikat! Že jejich kořenem je především psychika. Jak je to možné? A jak to napravit? Čtěte dál a získáte odpovědi!
Jaro je tady! A s ním i pěstování zeleniny. Právě o pěstování vlastních plodin roste velký zájem, a to především kvůli neustále se zdražujícím cenám potravin na trhu. Lidé navíc pochopili, že vlastní papriky nebo brambory jsou po chuťové stránce naprosto dokonalé. A s tím, co se kupuje běžně v supermarketech, se nemohou srovnávat. A když už jsme zmínili brambory, pojďme si prozradit, jaká odrůda je pro pěstování ideální.
S příchodem miminka se ženě naprosto změní život. Najednou je zde někdo, kdo vás zcela potřebuje, je na vás zcela závislý. S tím se pojí i změny v soužití partnerů. Některý muž je na velkou změnu z postu partner na povolání otec schopen pružně reagovat. Někdo naopak odmítá novou roli přijmout a zarputile si jede ve starých kolejích. K čemu taková situace vede? A proč je tak nebezpečná?
Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Při putování lesy a přírodou narazíte na celou spoustu bylinek a rostlin. Na co však narazíte pouze při podobném putování Afrikou je takzvaný čertův dráp neboli harpagofyt či také ďáblův spár nebo čertovo kopyto. Přesně tak se říká rostlině, která je mnohými označována za zázrak přírody.
Křik a pak pláč, pocity nepochopení a smutek. Výkyvy nálad jsou jen jedním z nepříjemných příznaků klimakteria. K těm dalším patří návaly, noční pocení a nespavost. I proto je přechod pro mnohé velkým strašákem. Jestli se to týká i vás, pak je na čase změnit myšlení a přístup. Nejde o žádné stigma! Klimakterium je přirozenou etapou v životě každé ženy a navíc v dnešní době existuje řada způsobů, jak toto období usnadnit.
V současnosti se ženy dělí převážně na dvě skupiny. Některé nedají dopustit na menstruační kalíšek, jiné vždy raději sáhnou po klasických vložkách nebo tampónech. Před časem však na náš trh dorazily i menstruační kalhotky. Pokud se tedy rozhodujete, po čem sáhnete zrovna vy, čtěte dál.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek