Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Dětský tábor – jeho výhody a nevýhody. Přihlásit dítě, nebo ne?

Přemýšlíte o tom, že byste své dítě na týden nebo dva poslali na dětský tábor? Pro koho jsou tábory vhodné, a komu naopak ublíží? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody letního táborování.
dětský tábor
Dětský tábor zvažuje řada rodičů. Je to však dobrý nápad? (zdroj foto: www.pixabay.com)

24. 09. 2020

Budování samostatnosti

Možná si také vzpomínáte na to, jak jste byli v dětství na táboře. Zatímco běžné dny zůstávají v naší mysli stále stejné a ubíhají, na zážitky z tábora se nikdy nezapomíná. A to ať byly dobré, nebo špatné.

Jedno je jisté – ať jsou vaše osobní zkušenosti jakékoliv, měli byste na ně zapomenout a dobře se podívat na človíčka, co si zrovna hraje v dětském pokoji. Je zralý na to, aby si obhájil svou osobu? Bude samostatný a spokojený? Podíváme se letním táborům na zoubek.

Pro menší zvolte příměstský tábor

Než se rozhodnete, zda vaše dítě na dětský tábor poslat, zvažte jeho věk. Děti mladší 7 let by na pobytové tábory neměly vůbec jezdit. Nepříjemné situace jak v kolektivu, tak v rámci odloučení od rodiny, by na nich mohly mít nepříjemné dopady.

Pokud nemáte možnost hlídání, využijte příměstské tábory, kde jsou děti od rána do odpoledne a na večer se sejdete v pohodlí domova, kde vám dítě povypráví moře nových zážitků, aniž by přišlo o teplo domova. Je to skvělý způsob, jak dítěti napomoci se osamostatnit. Zatímco přes den bude prožívat první úspěchy i nezdary, večer bude mít jistotu vaší bezpečné náruče.

U koho počkat s rozhodnutím

Máte dítě, kterému bylo 7 let, ale nepatří zrovna mezi milovníky kolektivu? Je spíše introvertní povahy a nepatří mezi třídní trhače, kterých je všude až příliš? V tom případě se hodí ještě nějaký ten rok počkat.

„Nikdy nezapomenu, jak mě rodiče poslali v 8 letech na 14 dnů na dětský tábor. Ten tlak kolektivu na mě byl tak silný, že jsem to neustála a začala jsem se v noci pomočovat. Problém z tábora se u mě odbourával následné dva roky. Bylo to strašné.

Dnes jsem sama sebou, ale kdybych se mohla vrátit zpátky, nikdy bych na tábor v tak nízkém věku nejela,“ uvádí jednatřicetiletá Erika. Ta dnes působí jako úspěšná účetní, ale dodnes preferuje menší kolektiv.

K TÉMATU  Dětská obezita. Necháte děti přibírat na váze nebo jim pojistíte zdraví na celý život? Nikdy není pozdě na to začít! Jak?

Také byste měli dobře promyslet, zda na tábor pošlete dítě, které nikdy nespalo mimo domov. Vaše dítko ještě nespalo u příbuzných nebo u kamaráda? V tom případě ještě raději počkejte, a přes rok se snažte, abyste mu dopřáli novou zkušenost.

Čí je to přání?

Ruku na srdce. Mnoho z nás si myslí, že dětský tábor je skvělá věc. Možná se ale nedíváte na přání svého potomka, který to vnímá jinak. Nedalo by se to zařídit spíše tak, že by pobýval týden u kamaráda, a až budete mít dovolenou vy, bude zase jejich dítě u vás?

Možná že takto si užijí mnohem více legrace, než při vyumělkovaných hrách a dravém kolektivu dětí od 7 do 15 let. Zkuste se podívat, jak to vidí vaše dítě.

Kdy neváhat a poslat dítě hned

Máte doma dítě s neutuchající energií, které miluje kolektiv? Jste si jistí, že občasná facka nebo bolístka ho jen zocelí a bude potřebná jako sůl v chlebu? V tom případě neváhejte ani chvíli. Vaše dítě se naučí překonat samo sebe, objeví v sobě skrytou sílu a odvahu, a na vlastní zkušenost si dokáže, že něco zvládne samo, bez vaší pomoci.

Zuby nemusí být dokonale očištěné, vlasy nebudou perfektní a oblečení nebude jako ze žurnálu, ale zážitků bude tolik, že na ně bude vzpomínat po celý svůj život.

Poslední (nebo spíše první) věc, kterou je třeba vzít v potaz, je zdravotní stav vašeho dítěte. Má bezlepkovou dietu nebo jej trápí alergie? Poraďte se s vedoucím táboru, zda bude vyhověno jeho požadavkům, a nebojte se jej poslat mezi vrstevníky.

Dokáže si, že i přes svůj handicap se obejde bez vaší dobře míněné pomoci. Jeho sebedůvěra vzroste, když vám pak doma bude povídat o tom, jak to dokázalo samo.

K TÉMATU  Zahradní houpačky pro chvíle pohody. Ideální místo pro relax na vaší zahrádce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kroužky pro děti jsou fajn, ale dítě se potřebuje i nudit nebo být s rodinou. Střídání koníčků je také v pořádku

Děti a mobilní telefony. Tráví s nimi většinu času, ale dostávají je do ruky od nás. Zkuste to jinak

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nevzhledné vypouklé bříško, potíže s trávením a jiné problémy mohou být příčinou rozestupu břišních svalů. Mylnou představou jsou také klasické obyčejné cviky, které by měly s diastázou pomoct. Co diastáza přesně znamená a co na ni zaručeně zabírá?
Říká se, že ženy jsou v uvažování složité, zatímco muži zůstávají srozumitelní a jednoduší. Co se ale vztahů týká, tak muži a ženy následují trochu rozdílné cesty. To, co muži hledají ve vztahu není to, co by ženy motivovalo, aby do takového vztahu šly. Rozdělují je jejich touhy, mentalita, vášně či úroveň vyjadřování. My vám nyní řekneme, co muži doopravdy očekávají od vztahů se ženami a po čem jejich srdce touží.
Médii v poslední době hýbou protichůdné zprávy o elektronických cigaretách. Amerika je dokonce oficiálně s ohledem na aktuální vysokou úmrtnost mládeže, v souvislosti s elektronickými cigaretami, zakazuje. Je vapování pro kuřáky spíše nebezpečím, nebo lepší alternativou? Ptali jsme se MUDr. Marka Dvořáka.
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.
Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.
Přemýšlíte nad různými formami pracovních poměrů a přemýšlíte, zda by práce na poloviční úvazek byla pro vás výhodná? Náš článek "Druhy pracovního poměru: Vyplatí se pracovat na poloviční úvazek?" se věnuje této otázce s důrazem na různé druhy pracovních poměrů a výhody či nevýhody práce na částečný úvazek. Přinášíme vám ucelený pohled na možnosti, které máte k dispozici, a zaměřujeme se na to, zda flexibilní pracovní doba může přinést vyváženější životní styl. Připojte se k nám a najděte odpovědi na otázky ohledně pracovního nasazení a jeho vlivu na váš každodenní život.
Každý z nás se narodil v nějakém znamení. Jeho charakteristika ovlivňuje náš života naši osobnost. Znamení je celkem 12 a společně vytvářejí zvěrokruh. Jeho souhvězdí jsou rozmístěná na hvězdné obloze. Znamení zvěrokruhu pak určuje jeho poloha ke Slunci v daný datum a čas. Znamení se neshodují s měsíci. Každému znamení přináleží nějaké kameny. V jejich pozitivní účinky věřili lidé již v dávné době. Používali je nejen na ozdobu, ale také jako talismany. Některé kultury používaly kameny jako léčivé prostředky.
Nadváhou nechce trpět žádná z nás, a proto mnohé ženy usilovně cvičí a snaží se ji udržet na uzdě. Jak je to ale možné, že po čtyřicítce je ten boj s váhou najednou mnohem těžší? Jak to, že ženy, které byly celý život velice hubené, aniž by o to jakkoliv usilovaly, po čtyřicítce začnou najednou nabírat kila? Co se s tělem děje a je možné něco udělat pro to, abyste žili i nadále zdravě, šťastně a netrápili se složitými dietami?
Psal se rok 2004 když do našich televizí vpadla historicky první řada Česko hledá SuperStar. Pěvecká soutěž lámala rekordy ve sledovanosti a její první vítězkou se stala zpěvačka Aneta Langerová, která se na naší malé hudební scéně slušně uchytila. Od té doby uplynulo hodně vody a řad hudební reality show. Hledali jsme talent a brzy na to i Česko Slovenskou SuperStar.
Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.
Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?

Výběr článků

Zařídit domácnost může být oříšek, zejména pokud se chcete řídit pravidly starého čínského učení jménem Feng Shui. Jelikož díky správnému uspořádání nábytku se bude místností linout příjemná rodinná harmonie, pojďme tradičním čínským zásadám nahlédnout “pod pokličku”. Zejména se podívejme na dokonalý odstín, který by měl dominovat vašemu příbytku.
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?

Nepřehlédněte

Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek