Sobota , 27. 07. 2024

Věroslav

Historie nejoblíbenější sladké drogy – čokolády!

Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
čokolády
Historie čokolády je velmi zajímavá. Rozdělejte si tabulku a pojďme na to!

07. 12. 2022

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a má širokou škálu využití. Používá se při výrobě cukrářských výrobků, nápojů, bonbonů a v pekařském průmyslu. Určitě všichni tuhle sladkou pochoutku znáte, ale znáte také historii čokolády?

Přínosy čokolády pro zdraví

Kvalitní tmavá čokoláda, jež by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa, je pro lidské zdraví vysoce prospěšná. Je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, draslík, zinek, mastné kyseliny a řadu dalších sloučenin. Každá z nich tělu něčím prospívá. Hořkou čokoládu si mohou dopřát i lidé, kteří drží váhu nebo se ji jakkoliv snaží zredukovat.

Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Některé čokolády dokáží s tělem napáchat více škody, nežli užitku, přestože jsou na oko i chuť tak neodolatelné.

Jak vlastně tato oblíbená a vyhledávaná pochoutka vznikla?

mayové
Mayové používali kakaové boby jako platidlo.

Známá již několik tisíciletí

Vůbec první civilizace, která je spojována s pěstováním kakaovníků, jsou více než před třemi tisíci lety žijící Indiáni v Mexickém zálivu. Po vymření jejich rodu byl kakaovník pěstován civilizacemi Aztéků, Mayů a Toltéků. Ti z jeho plodů, kakaových bobů, připravovali nápoj a zároveň pro ně boby představovaly tamní způsob placení. Až takový měli význam.

Věděli jste, že… Mayové byli vůbec první, kdo z kakaových bobů dokázal uvařit hodnotný nápoj, ten byl ale určen pouze pro ty nejvýše postavené. Současně byl využíván při náboženských obřadech.

Pro Maye čokoláda představovala potravinu hodnou bohů, kakaovník byl pro ně proto posvátnou rostlinou. Vysoce postavené byrokraty s kakaovými boby dokonce pohřbívali. Boby a další pro ně významné předměty dávali do misek, na kterých byl vyryt nápis ka-ka-w. A právě tento nápis dopomohl k rozluštění stylu jejich psaní.

mayové
Čokoláda byla zprvu plodem hodným pouze bohů.

Boby jakožto platidlo se v některých menších oblastech střední Ameriky a Mexika používaly až do konce 19. století.

K TÉMATU  Dvoubarevná zmrzlina s oplatkou, kterou si zamilujete!

Španělský průlom

Kakaové boby se do Španělska dostaly počátkem 16. století díky Kryštofu Kolumbovi, ale nebylo jich mnoho. Jak se objevily v místní kuchyni není zcela jasné. Jedna teorie praví, že aztécký vládce hořký nápoj podával španělskému dobyvateli Cortésovi, který nápoj následně ve Španělsku představil.

Až na konci 16. století do Španělska dorazila první ověřená zásilka bobů z Mexika. Na španělském dvoře si získaly velkou popularitu, a to v podobě nápoje smíchaného s vanilkou a případně i skořicí. Trvalo ale další řadu let, než se čokoláda rozšířila do okolních států a ostatních zemí. Španělé výrobu čokolády a nápojů z nich dlouho drželi pod pokličkou, prakticky po dobu jednoho století.

Produkt pouze pro bohaté

Přes velkou snahu se toto tajemství do světa pomalu rozšířilo, ať již kupci, mnichy, ale velký vliv sehrál i sňatek španělské princezny Anny a francouzského krále Ludvíka VII. Ta francouzský dvůr zasvětila do opojného pití tohoto lahodného nápoje a celému španělskému tajemství byl rázem konec.

boby
Kakaové boby ve své surové podobě.

Čokoláda byla vysoce ceněnou komoditou, ke které se dostali pouze ti movití. V hlavních městech se objevily čokoládovny, ze kterých se postupem času staly slavné soukromé kluby, kde bylo možné sázet. Tyto prostory byly využívány smetánkou, politickými stranami.

Na surový kakaový bob byla uvalena vysoká dovozní cla. Snížení nastalo až v polovině 19. století – to je moment, kdy došlo k nárůstu popularity, jelikož si ho najednou mohlo dovolit více obyvatel.

Rozšíření do zámoří a holandský proces

Mezitím se čokoláda sofistikovala a rozšířila do zámoří. V amerických koloniích její výroba započala po polovině 18. století, a to pomocí bobů, které byly do Nové Anglie přivezeny až z Indie. Touto dobou čokoláda stále zůstává konzumována výhradně dospělými, čemuž bychom v dnešní době jen těžko věřili.

K TÉMATU  Čokoládové řezy snadno, rychle a bez pečení. Budete se oblizovat!
čokoláda
Věřili byste, že dříve si čokoládu dopřávali jen dospělí?

V roce 1828 si chemik Coenraad Johanes van Houten nechal udělat patent na lis na kakao, díky kterému se snížil podíl tuku lisovaných bobů. Prakticky se jednalo o polovinu hodnoty. Svým procesem dokázal oddělit kakaové máslo od kakaového prášku.

V pevném stavu čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847, přičemž trvalo dalších téměř 30 let, než si lidé mohli pochutnat na čokoládě mléčné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční kafíčko s čokoládou a perníčkem

Nejlepší horká čokoláda: klasická, mexická nebo italská. Kterou si vyberete?

Zdroje článku:
www.britannica.com, www.history.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sedl na vás splín? Nebo máte nervy z práce? Rodiny? Přátel? Zkrátka nejste ve své kůži a potřebovali byste nějak nakopnout? Pak nasaďte sluchátka nebo otočte volume doprava na své televizi či hifi věži a zazpívejte si pecky, které vás během pár vteřin přivedou na jiné myšlenky.
Připadáte si tlustí, ovšem váha neukazuje žádný kilogram navíc? Na vině může být nafouknuté bříško, což je problém, který se vyskytuje zcela běžně. Patří k nevítaným společníkům, jenž stojí za nízkým sebevědomím. Pojďme si proto prozradit, jak se problému zbavit. 
Některé filmy v nás dokážou vyvolávat radost, štěstí, romantickou náladu a jiné zase třeba strach. A některé filmy jsou natolik sugestivní, že je lepší se jim vyhnout, pokud na ně nejste zrovna správně naladění.
Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.
Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Nevěra je nepříjemná zkušenost, která dokáže zamávat i tím zdánlivě nejsilnějším vztahem. Mezi ženskou a mužskou nevěrou panují rozdíly. Jaké?
Jste milovnicí masáží a máte pocit, že znáte už všechny nazpaměť a přesně víte, jak která masáž probíhá? V tom případě vězte, že existují i masáže, které rozhodně neznáte a které jste ještě nikdy v životě nezažili. Jak to víme? Protože jsou natolik neobvyklé, že v našich končinách se téměř nevyskytují. Které to jsou?
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?
Od teď pochopíte, proč má Harry Potter svojí Hedviku. Říká se, že jsou sovy moudré, ale určitě jsou krásné a roztomilé. Tito predátoři mají svůj unikátní vzhled hlavně díky obrovským očím, a přestože jsou to majestátní ptáci, umí si pěkně zablbnout. Podívejte se, jak si dovedou hrát.
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023

Výběr článků

Mléko a mléčné produkty nepochybně patří mezi přírodní složky kosmetiky. Není se čemu divit, už sama královna Kleopatra využívala mléko – zejména to oslí – pro svou krásu. Dnešní kosmetické produkty obsahují mléko jak kozí, tak oslí, ovčí nebo také syrovátku, tvaroh či jogurt. Víte, jaké blahodárné účinky mají mléčné produkty pro pleť?
Aktuální neutěšená situace brnká mnohým na nervy. Home office, učení s dětmi online, péče o ně, starosti o zdraví prarodičů a negativní zprávy valící se ze všech stran. Odolat tomu tlaku není vůbec snadné. Vidina zlepšení je navíc v nedohlednu. Nezbývá tak nic jiného než zatnout zuby a vydržet. Zvládnout složitou dobu vám pomohou i naše tipy.
Peníze nerostou na stromech, ale i kdyby rostly, bylo by hloupé odmítat příležitosti k výhodnému nákupu. Pokud rádi utrácíte v e-shopech, následující tipy uleví vašemu rozpočtu. Prozradíme vám, jak v e-shopech šetřit a nemuset přitom slevit z kvality zboží. Internet je neuvěřitelně spletité bludiště a najít tu nejlepší nabídku je mnohdy velmi náročné. Někdy člověk stráví celé hodiny prolézáním virtuálních regálů, než se objeví ta správná. Zdaleka nejhorší jsou však tzv. impulzivní nákupy, právě mohou peněženku řádně provětrat. Naštěstí se můžete řídit poměrně jednoduchými pravidly, díky kterým se vlk nažere a koza zůstane celá – nakoupíte ke své spokojenosti, ale nebude lamentovat nad extrémní útratou. Jdeme na to!

Nepřehlédněte

Ptáte se, kde využít kameny v zahradě, aby vše fungovalo? Váš pozemek je místem, kde se snoubí krása přírody s kreativitou. Horniny a minerály přidávají estetickou hodnotu, ale také mohou ovlivnit její funkčnost a zdraví. Poradíme vám s výběrem.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek