Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Historie nejoblíbenější sladké drogy – čokolády!

Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
čokolády
Historie čokolády je velmi zajímavá. Rozdělejte si tabulku a pojďme na to!

07. 12. 2022

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a má širokou škálu využití. Používá se při výrobě cukrářských výrobků, nápojů, bonbonů a v pekařském průmyslu. Určitě všichni tuhle sladkou pochoutku znáte, ale znáte také historii čokolády?

Přínosy čokolády pro zdraví

Kvalitní tmavá čokoláda, jež by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa, je pro lidské zdraví vysoce prospěšná. Je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, draslík, zinek, mastné kyseliny a řadu dalších sloučenin. Každá z nich tělu něčím prospívá. Hořkou čokoládu si mohou dopřát i lidé, kteří drží váhu nebo se ji jakkoliv snaží zredukovat.

Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Některé čokolády dokáží s tělem napáchat více škody, nežli užitku, přestože jsou na oko i chuť tak neodolatelné.

Jak vlastně tato oblíbená a vyhledávaná pochoutka vznikla?

mayové
Mayové používali kakaové boby jako platidlo.

Známá již několik tisíciletí

Vůbec první civilizace, která je spojována s pěstováním kakaovníků, jsou více než před třemi tisíci lety žijící Indiáni v Mexickém zálivu. Po vymření jejich rodu byl kakaovník pěstován civilizacemi Aztéků, Mayů a Toltéků. Ti z jeho plodů, kakaových bobů, připravovali nápoj a zároveň pro ně boby představovaly tamní způsob placení. Až takový měli význam.

Věděli jste, že… Mayové byli vůbec první, kdo z kakaových bobů dokázal uvařit hodnotný nápoj, ten byl ale určen pouze pro ty nejvýše postavené. Současně byl využíván při náboženských obřadech.

Pro Maye čokoláda představovala potravinu hodnou bohů, kakaovník byl pro ně proto posvátnou rostlinou. Vysoce postavené byrokraty s kakaovými boby dokonce pohřbívali. Boby a další pro ně významné předměty dávali do misek, na kterých byl vyryt nápis ka-ka-w. A právě tento nápis dopomohl k rozluštění stylu jejich psaní.

mayové
Čokoláda byla zprvu plodem hodným pouze bohů.

Boby jakožto platidlo se v některých menších oblastech střední Ameriky a Mexika používaly až do konce 19. století.

K TÉMATU  Jak poznáte kvalitní čokoládu? Po takové se nepřibírá, ale hubne

Španělský průlom

Kakaové boby se do Španělska dostaly počátkem 16. století díky Kryštofu Kolumbovi, ale nebylo jich mnoho. Jak se objevily v místní kuchyni není zcela jasné. Jedna teorie praví, že aztécký vládce hořký nápoj podával španělskému dobyvateli Cortésovi, který nápoj následně ve Španělsku představil.

Až na konci 16. století do Španělska dorazila první ověřená zásilka bobů z Mexika. Na španělském dvoře si získaly velkou popularitu, a to v podobě nápoje smíchaného s vanilkou a případně i skořicí. Trvalo ale další řadu let, než se čokoláda rozšířila do okolních států a ostatních zemí. Španělé výrobu čokolády a nápojů z nich dlouho drželi pod pokličkou, prakticky po dobu jednoho století.

Produkt pouze pro bohaté

Přes velkou snahu se toto tajemství do světa pomalu rozšířilo, ať již kupci, mnichy, ale velký vliv sehrál i sňatek španělské princezny Anny a francouzského krále Ludvíka VII. Ta francouzský dvůr zasvětila do opojného pití tohoto lahodného nápoje a celému španělskému tajemství byl rázem konec.

boby
Kakaové boby ve své surové podobě.

Čokoláda byla vysoce ceněnou komoditou, ke které se dostali pouze ti movití. V hlavních městech se objevily čokoládovny, ze kterých se postupem času staly slavné soukromé kluby, kde bylo možné sázet. Tyto prostory byly využívány smetánkou, politickými stranami.

Na surový kakaový bob byla uvalena vysoká dovozní cla. Snížení nastalo až v polovině 19. století – to je moment, kdy došlo k nárůstu popularity, jelikož si ho najednou mohlo dovolit více obyvatel.

Rozšíření do zámoří a holandský proces

Mezitím se čokoláda sofistikovala a rozšířila do zámoří. V amerických koloniích její výroba započala po polovině 18. století, a to pomocí bobů, které byly do Nové Anglie přivezeny až z Indie. Touto dobou čokoláda stále zůstává konzumována výhradně dospělými, čemuž bychom v dnešní době jen těžko věřili.

K TÉMATU  Nedobytné zavazadlo. Někdo se zamyslel a navrhl praktický batoh, který nemá soupeře
čokoláda
Věřili byste, že dříve si čokoládu dopřávali jen dospělí?

V roce 1828 si chemik Coenraad Johanes van Houten nechal udělat patent na lis na kakao, díky kterému se snížil podíl tuku lisovaných bobů. Prakticky se jednalo o polovinu hodnoty. Svým procesem dokázal oddělit kakaové máslo od kakaového prášku.

V pevném stavu čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847, přičemž trvalo dalších téměř 30 let, než si lidé mohli pochutnat na čokoládě mléčné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční kafíčko s čokoládou a perníčkem

Nejlepší horká čokoláda: klasická, mexická nebo italská. Kterou si vyberete?

Zdroje článku:
www.britannica.com, www.history.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.
Kam uschovat všechno zahradní nářadí, sekačku nebo prázdné květináče? Zahradní domek vše vkusně ukryje. Můžete do něj schovávat i jízdní kola, pokud nemáte garáž nebo sklep. Zahradní domek se dá ale postavit i za účelem relaxace na zahrádce, takže to může být takový letní altán. Vyrobit se dá ze dřeva, ale i z plastu nebo plechu. Samozřejmě se nabízejí zahradní domky hotové, nebo si ho můžete nechat postavit na míru pro vás. Inspirujte se!
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.
Myslíte si, že krásné ženy to mají v životě jednodušší? Až poznáte příběh Judity, zjistíte, že i prvotřídní krasavice řeší potíže ve vztahu i v práci. Judita se dokonce za svůj vzhled a dokonalé tělo na střední škole styděla.
Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Slunné počasí nám za chvíli dovolí koupání. Do vody padáme často, ať už u bazénu nebo u moře. Při skákání nebo při blbnutí, děti nebo dospělí, občas to prostě nevyjde a ostatní se se tomu smějí! Protože pokud se zrovna nikomu nic nestane, je to vždycky legrace.
Pěstitelská sezona je v plném proudu, což znamená, že si lidé ve svém volném čase musí najít čas na svádění boje s mandelinkami. Právě mandelinky jsou totiž největším problémem, který sužuje jejich pěstované brambory. Rozpoznat je není vůbec nic těžkého. Mandelinka bramborová je americký brouček, který je asi dvanáct milimetrů dlouhý a osm milimetrů široký. Většinou je zbarven do bílo-žluta nebo do bílo-oranžova s tím, že ho zdobí černé pruhy.
Máte ráda kvalitní obuv? Hledáte boty, které vydrží a můžete si je vzít do práce stejně jako do přírody? Pak zkuste vybrat z nové kolekce SOREL. Doporučujeme. Věřte, že budete nepřehlédnutelné.

Výběr článků

S blížící se plavkovou sezónou začíná mnoho z nás přemýšlet o tom, jak své tělo dostat zpátky do formy. Někdy tak neodoláme a zkoušíme různé zázračné diety, které slibují rychlý úbytek váhy.
Co takhle navštívit podmořský svět a vidět zblízka delfíny, tuleně nebo běluhu? Zasmějte se a podívejte se na překvapené děti, které zaskočí reakce mořských tvorů v akváriu!
Udržitelná móda již není jen trendem, ale nezbytností. Naučte se, jak skloubit lásku k módním trendům s odpovědným přístupem k životnímu prostředí, a to vše s elegancí a stylem.

Nepřehlédněte

Muži jí leželi u nohou, ženy v její blízkostí pukaly závistí. Byla krásná, talentovaná, ale osud se s ní nemazlil. Seznamte se s jednou z nejkrásnějších a nejnadanějších hereček, které se kdy ve filmovém světě objevily.
Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek