Sobota , 28. 01. 2023

Otýlie

Historie nejoblíbenější sladké drogy – čokolády!

Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
čokolády
Historie čokolády je velmi zajímavá. Rozdělejte si tabulku a pojďme na to!

07. 12. 2022

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a má širokou škálu využití. Používá se při výrobě cukrářských výrobků, nápojů, bonbonů a v pekařském průmyslu. Určitě všichni tuhle sladkou pochoutku znáte, ale znáte také historii čokolády?

Přínosy čokolády pro zdraví

Kvalitní tmavá čokoláda, jež by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa, je pro lidské zdraví vysoce prospěšná. Je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, draslík, zinek, mastné kyseliny a řadu dalších sloučenin. Každá z nich tělu něčím prospívá. Hořkou čokoládu si mohou dopřát i lidé, kteří drží váhu nebo se ji jakkoliv snaží zredukovat.

Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Některé čokolády dokáží s tělem napáchat více škody, nežli užitku, přestože jsou na oko i chuť tak neodolatelné.

Jak vlastně tato oblíbená a vyhledávaná pochoutka vznikla?

mayové
Mayové používali kakaové boby jako platidlo.

Známá již několik tisíciletí

Vůbec první civilizace, která je spojována s pěstováním kakaovníků, jsou více než před třemi tisíci lety žijící Indiáni v Mexickém zálivu. Po vymření jejich rodu byl kakaovník pěstován civilizacemi Aztéků, Mayů a Toltéků. Ti z jeho plodů, kakaových bobů, připravovali nápoj a zároveň pro ně boby představovaly tamní způsob placení. Až takový měli význam.

Věděli jste, že… Mayové byli vůbec první, kdo z kakaových bobů dokázal uvařit hodnotný nápoj, ten byl ale určen pouze pro ty nejvýše postavené. Současně byl využíván při náboženských obřadech.

Pro Maye čokoláda představovala potravinu hodnou bohů, kakaovník byl pro ně proto posvátnou rostlinou. Vysoce postavené byrokraty s kakaovými boby dokonce pohřbívali. Boby a další pro ně významné předměty dávali do misek, na kterých byl vyryt nápis ka-ka-w. A právě tento nápis dopomohl k rozluštění stylu jejich psaní.

mayové
Čokoláda byla zprvu plodem hodným pouze bohů.

Boby jakožto platidlo se v některých menších oblastech střední Ameriky a Mexika používaly až do konce 19. století.

K TÉMATU  Čokoládový koláč s tvarohem pohladí vaše smysly a potěší chuťové buňky

Španělský průlom

Kakaové boby se do Španělska dostaly počátkem 16. století díky Kryštofu Kolumbovi, ale nebylo jich mnoho. Jak se objevily v místní kuchyni není zcela jasné. Jedna teorie praví, že aztécký vládce hořký nápoj podával španělskému dobyvateli Cortésovi, který nápoj následně ve Španělsku představil.

Až na konci 16. století do Španělska dorazila první ověřená zásilka bobů z Mexika. Na španělském dvoře si získaly velkou popularitu, a to v podobě nápoje smíchaného s vanilkou a případně i skořicí. Trvalo ale další řadu let, než se čokoláda rozšířila do okolních států a ostatních zemí. Španělé výrobu čokolády a nápojů z nich dlouho drželi pod pokličkou, prakticky po dobu jednoho století.

Produkt pouze pro bohaté

Přes velkou snahu se toto tajemství do světa pomalu rozšířilo, ať již kupci, mnichy, ale velký vliv sehrál i sňatek španělské princezny Anny a francouzského krále Ludvíka VII. Ta francouzský dvůr zasvětila do opojného pití tohoto lahodného nápoje a celému španělskému tajemství byl rázem konec.

boby
Kakaové boby ve své surové podobě.

Čokoláda byla vysoce ceněnou komoditou, ke které se dostali pouze ti movití. V hlavních městech se objevily čokoládovny, ze kterých se postupem času staly slavné soukromé kluby, kde bylo možné sázet. Tyto prostory byly využívány smetánkou, politickými stranami.

Na surový kakaový bob byla uvalena vysoká dovozní cla. Snížení nastalo až v polovině 19. století – to je moment, kdy došlo k nárůstu popularity, jelikož si ho najednou mohlo dovolit více obyvatel.

Rozšíření do zámoří a holandský proces

Mezitím se čokoláda sofistikovala a rozšířila do zámoří. V amerických koloniích její výroba započala po polovině 18. století, a to pomocí bobů, které byly do Nové Anglie přivezeny až z Indie. Touto dobou čokoláda stále zůstává konzumována výhradně dospělými, čemuž bychom v dnešní době jen těžko věřili.

K TÉMATU  Cestuj, dovolenkuj a pracuj zároveň: Digitální nomádství jako kult 21. století
čokoláda
Věřili byste, že dříve si čokoládu dopřávali jen dospělí?

V roce 1828 si chemik Coenraad Johanes van Houten nechal udělat patent na lis na kakao, díky kterému se snížil podíl tuku lisovaných bobů. Prakticky se jednalo o polovinu hodnoty. Svým procesem dokázal oddělit kakaové máslo od kakaového prášku.

V pevném stavu čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847, přičemž trvalo dalších téměř 30 let, než si lidé mohli pochutnat na čokoládě mléčné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční kafíčko s čokoládou a perníčkem

Nejlepší horká čokoláda: klasická, mexická nebo italská. Kterou si vyberete?

Zdroje článku:
www.britannica.com, www.history.com
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Co se vám vybaví, když se řekne bydlení ve stylu Provence? Jistě opojná levandule, sluníčko, vzduch a víno. Kouzlo jižní Francie můžete mít doma na očích každý den. Stačí, když své bydlení přenesete do jednoduchého a úchvatně romantického provensálského stylu. Jak doma dosáhnout této neotřelé krásy a elegance?
V zahradě nám přináší radost, uklidňuje a nabíjí pozitivní energií. Zahradní jezírko vytváří příjemnou atmosféru a jeho realizace není nic těžkého. Můžete vytvořit klasický rybníček s kameny a okrasnými rostlinami, případně do něj umístit nenáročné kapry Koi. Zahradní jezírko může být ale i designově čisté a s pravidelným tvarem, jak si můžete prohlédnout v naší galerii. Které se nakonec stane srdcem vaší zahrádky?
Křečové žíly trápí obrovskou část populace a každý chceme mít o nich co nejdříve pokoj. Jak s nimi ale zatočit, když se někdy může zdá, že nám prostě nechtějí dát pokoj? Léčit je musíte nejen zavedenými lidovými prostředky, ale je třeba k tomu dodržovat i další pravidla. Tělo je složitý organismus a vše je provázáno. Proto zároveň s léčbou dodržujte správný pohyb, jídlo i odpočinek. Jak na to vám poradíme v článku.
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?
Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Dubaj je druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Rozhodně je však nejnavštěvovanější a pro turisty nejatraktivnější. Chcete vědět proč? Níže najdete důvody, proč byste měli Dubaj navštívit.
Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek