Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Doteky léčí, buďte laskaví. Kdo a proč si je od vás rozhodně zaslouží?

Hmat je jedním ze smyslů, který hojně používáme, ale málo si uvědomujeme, jak velký je to dar i pro všechny kolem nás. Dotyk druhého člověka je nenahraditelný, jak moc Vám chybí zjistíte, až když o možnost vzájemného tělesného kontaktu přijdete.
Vzájemný fyzický kontakt léčí
zdroj: 123RF.com

Na první pohled těžko poznáte, kdo se ocitl v této fázi života, nebojte se proto rozdávat malé pohlazení komukoli. Můžete namítnout, že pro spoustu lidí je narušení jejich osobní zóny velmi nepříjemné. Není nutné také hned každého sevřít v náručí. Někdy stačí jen dotek účasti či pohlazení po rameni jako ocenění. I cizí lidé se po překonání prvotního šoku najednou uvolní.

Malé děti a dotek

Kdo má doma malé dítě, určitě už dávno vypozoroval i hojivou moc své náruče. V případě nemoci opravdu dokážete svému dítěti svým objetím ulevit od bolesti. Jedna společná noc strávená v těsném přitulení vydá za dva dny na lécích. Navíc účinkuje okamžitě. Platí to i v případě dospělých.

Všechny malé děti se chodí přitulit, nikdo se tomu nediví a každý to chápe. Ale tato potřeba neskončí s dětstvím, stále je v nás. Dotek je pro dítě ujištěním o lásce, úlevou v případě nemoci či bolesti. Proto se i jako dospělí v případě smutku spontánně objímáme. Proto se zamilovaní vodí za ruce, chodí v objetí. A komu to vydrží i v pozdějších letech, má zcela jistě krásný vztah. 

Malí děti vzájemný kontakt milují

Vlastní děti tulte, co to jde. Však oni vědí, kdy už mají dost a dají to jasně najevo. Cizí miminka, ale i starší děti ještě v kočárku, by však bez souhlasu jejich rodiče pro Vás měla být tabu. Odrostlejší děti už nějaké to pohlazení snesou. Cuchání vlasů si odpusťte, sehněte se na úroveň možnosti pohledu z očí do očí a uvidíte, že při pohlazení po rameni či letmém objetí dokonce i zapředou.

Staří lidé vaši i cizí doteky potřebují

Starší a staří lidé to v případě ztráty partnera mají těžké. Dospělé děti se příliš netulí a pokud nemají vnoučata, opravdu si musejí pořídit nějaké domácí zvířátko. Potřeba pohladit je příliš silná. Ne vždy je to ale možné. Nedivte se tedy, když se staří lidé snaží pohladit při venčení Vaše zvířátko nebo potomka. Potřebují to. Někdy až tak, že naruší přímo i Váš osobní prostor. Nejen kvůli špatnému zraku. Potřebují se “ohřát”. Neuhýbejte, vydržte tu chvilku. Jednou tak možná někdo pomůže Vám. A jak jsou na tom Vaši rodiče či prarodiče?

K TÉMATU  Květa (58): Našla jsem si nového partnera a dcera mě zavrhla. Najednou totiž nejsem stále po ruce
Dotek je pro starší lidi velmi důležitý, často jim schází

Cizí lidé

Úplně cizího člověka asi jen tak znenadání hladit nebudete. Budete-li ale svědkem jeho radosti či naopak bolesti či smutku, krátký dotek účasti jej povzbudí. Vážně, zkuste to. 

Přátelé a jejich trénink

Přátelé a kamarádi z mládí se k Vám pohrnou sami s otevřenou náručí. Nejdříve prostě jen tak z lehkosti bytí, později alespoň kvůli vzpomínce na tu lehkost. Pokud jste se pár let neviděli, dočkáte se opravdu medvědího objetí. Ale i nové přátele můžete vytrénovat tak, že časem se oni stanou iniciátorem polibků na tvář. Začnete s podáváním ruky, velkým úsměvem, sem tam letmým dotykem při společné cestě, až jednoho dne skončíte při loučení v objetí. A opravdu tu nemluvím o sexu, jen o přátelství mezi dvěma lidmi, na pohlaví nezáleží.

Proč se o to vůbec snažit? Protože lidem s Vámi bude dobře. A nikdy nevíte, kdy komu pomůžete už jen tím, že jste mu předali trochu lidského tepla.

Dotek u přátel

Manžel-ka

Zdá se Vám to legrační? Tady přece není o čem, zbytečný odstavec? Ani náhodou. Paradoxně právě u párů s malými dětmi je tu někdo, kdo trpí. Matka bývá dětmi mnohdy úplně obklíčená, ani ji tedy nenapadne, že by snad někomu mohlo chybět obyčejné letmé pohlazení po zádech.

A přitom to se jí děje přímo pod nosem. Pán domu se také rád pomazlí s dětmi, ale taková malá ukázka toho, že na něj jeho žena nezapomíná, je pro něj velmi důležitá. A až děti odejdou z domu? Někdy je pohlazení po tváři důvěrnější než cokoli jiného, opravdu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak zvýraznit rty, když zrovna nemáte po ruce rtěnku? Čím obohatit lak na nehty? K čemu je dobrý citron? Vyzkoušejte nápadité vychytávky pro vaší krásu.
Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Zahalte se do tepla a vydejte se s námi na lednové dobrodružství plné venkovních aktivit vhodných pro všechny věkové kategorie! Bez ohledu na věk si můžete užít odpoledne při sáňkování, procházky v zasněženém lese či stavbu sněhuláka. Připravte se na lednovou zábavu a objevte radost z aktivit pod širým nebem.
„Zhasni a na nic se neptej!“ Vypadá to ve vaší ložnici nějak takhle? Neumíte prodat svoje ženství, charisma ani chlípné dovednosti, protože se pořád jen stydíte? Na to existuje medicína, kterou ovšem v lékárně nekoupíte. Kam se pro ni chodí?
Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Dnes a denně je naše pleť zatěžovaná nepříznivými vlivy. Ať už se jedná o nánosy make-upu nebo nečistoty z ovzduší, to vše naší pokožce příliš neprospívá. A to nejen v jejím jádru, ale i zvenčí. Dost často pak dochází ke zhrubění pokožky, která získává našedlý tón, ovšem nechybí ani vydatně ucpané póry.
Během akce Beach for Disney Sand Magic 2018 vyrostly na pláži nizozemského Oostende obrovské skulptury z písku. Oslavily tak 90 let od vzniku Mickey Mouse, ikonické postavičky studia Disney. Díla z písku představují jednotlivé pohádky, ale dominantou je kouzelný hrad, který má společnost v logu.
Kdo by je neznal. Kdo by je nemiloval. Pouze 4 chlapci a tolik slávy. 4 hezouni a každá fanynka v devadesátých letech šla při jejich vystoupení do kolen. Dívčí dětské pokoje, polepené plakáty této hudební skupiny, davové šílenství, obsazené první příčky hitparád devadesátých let, to vše je skupina čtyř českých chlapců – Lunetic.
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?

Výběr článků

Vyzdobit interiér nejrůznějšími dekoracemi s vánoční tematikou je jedna věc, ale druhá je mít v domě trochu života. I když se o to postarají většinou děti, můžou mít na živosti v domě podíl i pokojové rostliny. Během kouzelných svátků na konci roku však sázejte na takové, které vánoční atmosféru v příbytku umocní.
Trápí vás povadlá pleť? Ráda byste zase vypadala o pár let mladší, ale nechcete se dát na milost plastickým chirurgům? Je tu i jiné řešení, které jsme pro vás testovali: Galvanická žehlička od Nu Skin.
Jak vlastně zní definice dobré mámy? Je být matkou povolání ženy a má snad zapomenout na svůj vlastní život a na své ambice? Přečtěte si příběh Katky, která má tři děti, které vychovává sama. Našla si práci snů. Když se jí začalo dařit, okolí ji odsoudilo. Co si o tom myslíte vy?

Nepřehlédněte

Vánoce patří mezi nejkrásnější období roku. Všechno se třpytí, blýská a svítí. Proměňte i svůj domov v kouzelné místo plné vánoční atmosféry. Ať už je však váš byt velký nebo maličký, existuje spousta způsobů, jak ho přes Vánoce vyzdobit. Připravili jsme pro vás seznam toho, co by vám rozhodně nemělo uniknout.
Aby byla naše pleť krásná a dokonalá po celý rok, je zapotřebí věnovat ji tu správnou péči. Součástí zimní péče o pokožku by měla být kromě ochrany proti mrazu i dostatečná hydratace. Jakými pravidly je dobré se v zimě řídit, abychom si udržely mladistvý vzhled a zdravou pleť?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek