Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Napařování obličeje. Jak v zimě na zdravou pleť s pomocí bylinek a parní lázně

Značné výkyvy teplot ubližují naší pokožce. Nejhůře je na tom pleť na obličeji. Tu totiž nezakrýváte ani v zimě, zatímco zbytek těla si hoví v teple. Věnujte péči o obličej v zimě dostatečnou pozornost. Můžete si dopřát i napařování. Ale všeho s mírou. Jak na to?
Napařování obličeje. Jak v zimě pečovat o pleť s pomocí parní lázně
zdroj: facebook

04. 02. 2020

Napařujte při stálé teplotě

Napařování pročistí a uvolní pleť na obličeji a má spoustu dalších pozitiv. Jen je třeba dodržet určitá pravidla, a to zvláště v zimě. Pokožku na obličeji, krku či dekoltu totiž může postihnout kuperóza jako následek velkého výkyvu teplot. Je to postižení drobných cév, které v důsledku prudkých teplotních změn ztrácí svoji pružnost. Pak začnou prosvítat kůží a stávají se viditelnými.

Dopřejte pokožce čas

Pokud vám nabídnou napářku jako začátek procedury v kosmetickém salonu, odmítněte. Zvlášť pokud jste právě přišla ze zimy. Žilky by mohly trpět a zvětšovat se. Lepší je uvolnit obličej tímto způsobem doma. Tam máte možnost nejprve pokožku aklimatizovat na vhodnou teplotu a pak napařit a zklidnit.

Mastnou pleť můžete napařovat dvakrát týdně, normální jednou týdně. Na suchou pleť aplikujte napářku jednou za dva týdny. Pokud již máte popraskané žilky, volte místo napařování jinou péči. Stejné to je, pokud trpíte projevy astma nebo srdečními potížemi.

Dejte pozor na horkou páru

Nejprve si dokonale odličte obličej. Připravte čistý ručník a mísu, nad kterou budete napařování provádět. Ostatní je velmi jednoduché. Do nádoby vsypte dané množství bylin, kápněte vybraný éterický olej a zalijte horkou vodou. Zamíchejte, z ručníku si udělejte kapuci, nakloňte se max. 30 cm nad nádobu a nechte působit bylinnou směs 10–15 minut. Mějte zavřené oči. Jestliže jste citlivější, skloňte hlavu zpočátku jen 45 cm nad nádobu, abyste se neopařila horkou párou. Jak bude směs vychládat, můžete se sklonit níž.

Péče po napaření

Máte otevřené póry, a to je vhodný čas pro příslušnou masku, která dočistí pleť, případně vytáhne černé tečky. Buď si takovou masku kupte nebo připravte předem doma z dostupných surovin. Například ze dvou lžic vody a dvou lžic sody. Nebo smíchejte bílek s několika kapkami citronové šťávy, či zahřejte lžíci medu se lžičkou mléka. Naneste štětečkem na pleť, přikryjte papírovým kapesníčkem nebo jemným plátnem a nechte působit 10 minut.

K TÉMATU  Jaké vitamíny a doplňky pomáhají v boji proti suché pokožce?

Na zralejší či suchou pleť naneste výživnou masku, která ji do hloubky vyživí. Po uplynutí příslušné doby ji smyjte a opláchněte obličej vlažnou vodou. Pro dokončení procedury použijte pleťovou vodu, vilínový nebo tea tree olej, či odvar z máty, řebříčku nebo bezového květu. Poté aplikujte hydratační krém. Alespoň hodinu zůstaňte doma a nechte pokožku odpočívat.

Co a jak na pleť během napařování působí

Na litr a půl vody, což je tak dobré množství na napářku, použijte dvě hrsti vybraných sušených bylin a 3 kapky éterického oleje. Kombinujte podle potřeby, typu a zralosti pleti.

  • Šalvěj pleť pročistí do hloubky a zpevní.
  • Levandule uklidňuje podrážděnou pokožku, působí protizánětlivě, zklidňuje, ulevuje od stresu a napětí.
  • Kombinace fenyklu, kopřivy a lipového květu pokožku čistí.
  • Pro hluboké čištění a podporu oběhu použijte kopřivu s rozmarýnem.
  • Pro suchou a citlivou pleť se hodí kontryhel, violka vonná nebo petržel.
  • Pro zralou pleť použijte květ černého bezu, pampelišky nebo červeného jetele.
  • Pro unavenou pleť zkombinujte heřmánek a rozmarýn.
  • Vhodnou přísadou jsou také éterické oleje.
  • Tea tree olej působí antibakteriálně, hydratuje, regeneruje a pomáhá zpevnit pokožku.
  • Olej ze sezamových semínek čistí póry a zpomaluje stárnutí pokožky.
  • Olej z granátového jablka pokožku změkčuje, ochraňuje, vyživuje a zpevňuje.
  • Bergamotový olej má antidepresivní účinky, uklidňuje, působí proti stresu.
  • Avokádový olej je po nahřátí vhodný pro uhrovitou pleť.
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se řekne jóga, každému z nás se vybaví vyrovnanost, sebejistota, harmonie, správné držení těla. Jóga není jen cvičení, ale je to celkově životní styl, kterému propadli miliony lidí po celém světě. Chcete s jógou také začít, ale nevíte jak?
Slyšeli jste již někdy pojem hypermobilita? Hypermobilitou mnohem častěji trpí ženy než muži a jde o nadměrnou pohyblivost, která se týká zejména kloubů. Při pohybu pak dochází k uvolnění kloubů nad hranici normální fyziologické meze. Jak vlastně vzniká a jak se s ní dá žít v běžném životě? Existuje nějaká léčba?
Nestíháte vařit a připravovat si svačiny do práce? Často saháte po polotovarech nebo se stravujete u stánků s rychlým občerstvením, protože si myslíte, že vám to ušetří čas? Možná ano, ale určitě to nešetří vaši peněženku, nehledě na to, že se pak stravujete hodně nezdravě. A chcete s tím něco udělat?
Máte z „ďolíčků“ na svých stehnech tak trochu depresi? To chce klid! Zkuste na ně vyzrát s pomocí okurky, kokosového oleje, špenátu nebo kapusty. Tyto přírodní poklady mají hodně slibné kosmetické výsledky.
Žádná domácnost není útulná, pakliže v ní chybí pokojové rostliny. Zatímco starší generace nedají dopustit na barevně kvetoucí rostliny, jako je africká fialka nebo například ibišek, mladí dávají přednost stálezeleným rostlinám, k nimž patří i zamiokulkas. A právě o této pokojové rostlině bude nyní řeč.
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Jelikož robotický vysavač efektivně uklidí, dokonce ušetří elektrickou energii, vyplatí se do něj investovat. Jenže na trhu se setkáte rovnou s několika druhy robotických vysavačů. Podle čeho robotického pomocníka vybírat?
Rychlé odmítnutí rande je jediný způsob, jak muži na rovinu říci, že vás nezajímá. Jestliže opravdu nemáte zájem o osobní setkání, musíte mu říci své stanovisko co nejdříve a nekompromisně. Jak?
Sedl na vás splín? Nebo máte nervy z práce? Rodiny? Přátel? Zkrátka nejste ve své kůži a potřebovali byste nějak nakopnout? Pak nasaďte sluchátka nebo otočte volume doprava na své televizi či hifi věži a zazpívejte si pecky, které vás během pár vteřin přivedou na jiné myšlenky.
Každý to má jinak: Někdo s radostí čeká na předvánoční šílenství a těší se na shánění dárků, jiný bledne hrůzou, protože absolutně neví, co má jako dárek zabalit. Shodneme se ale asi v jednom: pro děti se dárky vybírají nejsnáze - obzvlášť pro holčičky. Snové, barevné a třpytivé hračky jsou pastvou pro zvídavé oči malých princezen. I americký výrobce hraček Hasbro si zajistil místo na výsluní svou kolekcí hraček „My little Pony“.
V dnešním poutavém článku na Dámské Lize zkoumáme magii Vánoc očima dětí. Jak dlouho trvá jejich víra v Ježíška, a co by rodiče měli vědět, aby tuto kouzelnou dobu pro své potomky co nejlépe utvořili? Přinášíme vám nejen pohled na to, do kolika let děti věří na Ježíška, ale také rady, jak tuto vánoční tradici zachovat a jaké situace by rodiče měli pečlivě sledovat. Podívejte se s námi na jedinečný svět Vánoc očima nejmladších!
Matek samoživitelek se v naší společnosti najde celá řada. Zejména v posledních letech roste počet rozvodů, na základě kterých se dítě dostane výhradně do péče matky nebo do péče otce. Ve většině případů je dítě svěřeno do matčiny péče, a i když žena získává alimenty v pravidelných intervalech (když se poštěstí), přesto je třeba ohlížet se na finanční stránku a počítat každou korunu. Zejména v případě, že je žena na mateřské dovolené, není to po finanční stránce snadné. Naštěstí přinášíme několik tipů, jak to po finanční stránce zvládnout a nepropadnout zlým myšlenkám.

Výběr článků

Asi každý z nás už někdy nějaký ochutnal. Zatímco někomu chutnají více, jinému méně. Očekáváme od nich, že nás doslova nakopnou, dodají nám energii. Úkolem energetických nápojů je zlepšit koncentraci a podpořit soustředění. Málokdo z nás už se ale ohlíží na zdravotní dopad těchto tolik oblíbených drinků.
Rozhodli jste se vystoupit ze své komfortní zóny a rozjet podnikání? Nechcete se přímo stát osobou samostatně výdělečně činnou, vaše vize jsou hodny společnosti?
Někdy se začnou velmi brzy objevovat jisté známky, které nám napoví, že je něco v nepořádku.

Nepřehlédněte

Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.
Meduňka – citronem vonící bylina z Evropy se používá jako kulinářská, léčivá i kosmetická bylina. Všeobecně se má za to, že má uklidňující účinky, je ceněná pro svou schopnost snižovat stres a úzkost, podporovat lepší spánek a zmírňovat zažívací potíže a nadýmání. Zdravotní studie prokázaly, že meduňka dokáže zvýšit pocit pohody, štěstí a bdělosti jednotlivců.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek