Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Úklid jako cesta k duševní pohodě. Zlepší vám náladu, soustředění i soužití s partnerem

Čekáte na to, až špinavé hrnky od kávy, které se hromadí ve dřezu, umyje váš partner? Jestli nechcete čelit riziku rozchodu i úzkostným pocitům beznaděje, raději to vezměte do vlastních rukou. V sázce je až příliš mnoho!
Úklid jako cesta k duševní pohodě. Zlepší náladu, vztah i soustředění
zdroj: 123RF.com

Znáte to, perete se s podzimní únavou a to poslední, co by se vám chtělo, je luxování, stírání podlah, mytí oken nebo třídění oblečení, které nutně potřebuje zásah pračky. Koneckonců, nastane snad apokalypsa jen proto, že úklid přesunete na víkend s tím, že k němu možná bude příhodnější konstelace? Svět se určitě nezboří, když nad psími chlupy na gauči ještě pár dní přimhouříte oko, nicméně připravte se na to, že vaše psychika bude podrobena těžké zkoušce.

Bordelář jako diagnóza? I to je možné

Přestože je chaos jen zřídkakdy uznáván jako spouštěč negativních emocí, nepořádek hraje zásadní roli v tom, jak se cítíme v našem přirozeném prostředí. Pobyt v krajně neuspořádané místnosti totiž v člověku zanechává pocity úzkosti, frustrace a beznaděje,“ připouští americká psycholožka a autorka mnoha knih zaměřených na duševní zdraví Sherrie Bourg Carter.

Odbornice zároveň dodává, že stresující pohled na “binec” je také zcela neslučitelný s vnitřní harmonií i schopností koncentrace, neboť odvádí veškerou pozornost k výčitkám svědomí, jež jsou navíc znásobeny obavami z toho, co by takovému zmatku řekla třeba nečekaná návštěva. Takže ano, kvůli momentální nechuti vzít do ruky čisticí prostředky máte značně narušené soustředění i zpomalenou produktivitu. Otřásat v základech se ale může i váš vztah. Doslova. Co ten s tím vším má společného?

Netvař se, že nevíš, kde máme mop

Úklid zkrátka základem. Stohy papírů na stole, nabíječka k telefonu zatoulaná pod postelí, přetékající odpadkový koš a ve dřezu špinavé nádobí. Tohle všechno má nejenže do útulnosti hodně daleko, ale nehezky se podepíše i na kvalitě soužití. Tedy alespoň podle americké koučky Heather Baker.

Partneři se v nepřehledné domácnosti nemohou cítit dobře ani uvolněně. Kvůli tomu pak vznikají spory a různé konfrontace, k nimž by za jiných okolností vůbec nedošlo. Jeden vyčítá druhému, kolik času tráví úklidem jeho věcí nebo kolik úsilí ho stojí hledat ztracené předměty. Bez ohledu na to, zda je pořádnější muž či žena, z mojí zkušenosti vím, že nepořádek je častým tématem hádek zhruba u třetiny párů,“ popisuje expertka na svém blogu.

K TÉMATU  Průvodce krásnou pletí. Jak se stravovat, aby vaše pleť byla svěží a vypadala zdravě

A co vy, dovolíte, aby do vašeho jinak láskyplného svazku vrazil klín prach nebo hromada nevyžehleného prádla?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.
Ve světě, kde rána po divoké noci mohou přinést více než jen kocovinu, se Klára probouzí s bolestí hlavy, pocitem na zvracení a nejasnými vzpomínkami na předchozí večer. Co začalo jako běžný večer s přáteli, se rychle proměnilo v něco nečekaně zásadního, když se Klára probudí v neznámém prostředí, obklopena nečekaným pohodlím a starostlivostí tajemného muže, který představuje více než jen okouzlující úsměv a aspirin pro její bolest hlavy. Jak se Klára snaží skládat dohromady kousky své noci, odhaluje nejen vášnivé chvíle zapomenutého večera, ale také začíná objevovat hlubší pouto, které mezi ní a tímto mužem vzniklo. "Dámská liga" vás zve na cestu plnou tajemství, vášně a nečekaných zvratů, kde každé nové ráno může znamenat nový začátek nebo odhalení skrytých pravd. Začtěte se do dalšího dílu a sledujte, jak se Klářin příběh bude odvíjet v našem románu na pokračování.
Holčička si hraje na doktora, a jejím zvláštní pacientem je skutečně odevzdaný a trpělivý bulteriér. Je takhle klidný i u opravdového veterináře? Opravdu roztomilý páreček, který vás pobaví.
Viber, jedna z předních světových platforem pro komunikaci a zasílání zpráv oznamuje uvedení verze Viber 10, která přináší nový elegantní design uzpůsobený pro lepší zážitek uživatelů a větší výkon aplikace, který umožňuje posílat zprávy 2 x rychleji.
Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.
Mám báječnou kariéru, vydělávám pěkné peníze, ale s osobním životem to vázne. Neseznamuji se, nikam nechodím a vlastně se soustředím jen na práci.
Těhotenství patří k požehnaným stavům, při kterých žena prochází řadou změn. A právě tyto změny mohou devítiměsíční čekání značně znepříjemnit. Obrnit se trpělivostí a vytrvalostí musí nejen samy zástupkyně něžného pohlaví, ale i jejich partneři, kteří jsou velmi zkoušení. Pojďme si odtajnit hlavní a nejzásadnější změny, ke kterým v těle těhotné ženy dochází.
Dřevěný plot je klasika. Dnes už ale nejsou zdaleka všechny ploty dřevěné nebo v podobě kovových mříží. Hodně se staví betonové ploty, sypané kamenné ploty, ale také lamelové ploty z hliníku. Jaký zvolíte vy?
I když je pouze otázkou, jestli se v létě dostaneme k vodě, na koupaliště nebo na dovolenou, neznamená to, že bychom měli přestat pracovat na své postavě. Štíhlá figura nám dodává sebevědomí, což je v dnešní době velmi důležité. Pokud vás však nebaví klasický běh, stojí za zvážení pilates.  
Všechny to známe. Kolikrát něco řekneme a přitom si myslíme úplně něco jiného. Často především v komunikaci s našimi drahými polovičkami nebo nejlepšími kamarádkami nemůžeme říct to, co doopravdy chceme, protože by to působilo, že jsme chladnokrevné, věčně nespokojené, arogantní nebo vypočítavé potvory.
Mít známého na výpomoc s hlídáním přijde vhod. Svěřit vaše malé dítě do jiných rukou můžete za předpokladu, že máte jistotu, že o ně bude dobře postaráno. Příkladem budiž tenhle chlapík, který místo sezení doma vezme holčičku na výlet na kole po skotské vrchovině. Trochu nečekaný adrenalinový výlet.

Výběr článků

Pokud toužíte docílit mladistvého vzhledu a vypnuté pružné pleti bez nedokonalostí, není zapotřebí složitých kosmetických procedur. Stačí, když svému obličeji dopřejete pravidelný pohyb. Obličejová jóga dokáže s pletí hotové zázraky.
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Dobře se odlíčit, hydratovat pleť nebo se dostatečně chránit před sluncem… Jsou určitá pravidla, která fungují, ať je vám 20 nebo 50 let.  Naše pokožka se ale postupem času mění a v každé etapě života potřebuje něco jiného. Co přesně?

Nepřehlédněte

Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.
Trochu zpomalit čas? To dnes díky mnoha kosmetickým vychytávkám opravdu lze. Jednou z nich je i vychvalovaná kyselina hyaluronová, kterou však nemusíte používat jenom jako součást krémů. Jaké jsou další možnosti?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek