Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nekvalitní spánek je často důsledkem světelného smogu. Co tedy dělat pro kvalitní spánek

Jednou z příčin snížené kvality spánku jsou civilizační vlivy, mezi které patří přítomnost nadměrného množství světla v noci. Usínání s rozsvícenou lampičkou není totéž, jako když vám do okna svítí reklamní poutače nebo vánočně osvětlená ulice. Naprostá většina lidí spí lépe v úplné tmě. Co proto udělat?
Jednou z příčin snížené kvality spánku je přítomnost nadměrného množství světla v noci
Zdroj: 123RF.com

03. 06. 2019

Nezbytný melatonin se tvoří ve tmě

Důsledek vývoje lidské civilizace, kdy naši předci spali v noci ve zcela tmavém prostředí, je třeba respektovat i po tisících let. Nadbytek světla a nedostatek tmy, což je zvláště případ velkých měst, má na obyvatele stále více negativních dopadů. Klíčovou roli při synchronizaci našich vnitřních biologických hodin sehrává totiž hormon melatonin. A ten se tvoří pouze v úplné tmě. I relativně malé množství světla dokáže jeho tvorbu snížit nebo dokonce zastavit. Přitom tento hormon neřídí jen spánek, ale má i další důležité úkoly. Podle posledních výzkumů pravděpodobně působí jako prevence proti vzniku rakoviny, zpomaluje proces stárnutí a pomáhá proti Alzheimerově či Parkinsonově chorobě.

Města světelný smog dosud neřeší

Jediným argumentem, který by mohl přimět města, aby řešila problém nočního osvětlení, může být ekonomika. Bohužel, daleko důležitější věc – zdraví obyvatel – pro ně dosud není významným faktorem. Eliminovat světelný smog je přitom jednoduché. Například instalací  správného druhu venkovního osvětlení. Svítidla mají přece osvětlovat chodník a ulice, a ne svítit do nebe a do oken. Regulovat se dají i reklamní plochy. Všechny musí někdo povolit a ten by měl dbát, aby soukromí obyvatel mělo přednost před obchodním sdělením. Také sváteční osvětlení by mohlo o půlnoci zhasnout. Zatím je však ochrana spánkového režimu a přirozeného biologického rytmu na každém z nás.

Omezte noční světla u domu a v bytě sviťte jen tam, kde je potřeba

Jestliže máte na domě venkovní lampu s čidlem, vyměňte ji za takovou, která svítí na zem. Vyzařované světlo by mělo mít teplou barvu co nejvíce se blížící barvě ohně. Zdroje s teplou bílou barvou mají označení barevné teploty 2700 K a nižší. Vyhýbejte se moderním a silným LED reflektorům s denní bílou nebo studenou bílou (4000 K a výše).

K TÉMATU  Lana a provazy jako dekorace v interiéru. Kde všude se dají použít?

Žaluzie a závěsy jsou potřebným kompromisem

Užitečným pomocníkem v boji proti světlu pronikajícímu večer do obydlí jsou rolety, žaluzie nebo závěsy. Je to sice kompromis, který zabraňuje přirozenému probuzení, ale něco za něco. V přírodě dává signál k probouzení ranní svítání. V prostředí měst s narušeným cyklem střídání světla a tmy se o tento přirozený signál připravujeme. Nahradili jsme je budíkem. Ale když si máte vybrat, zda se probouzet pokaždé, když blikne do okna reklama, raději ty žaluzie a ranní zvonění. Je to lepší, než nespat vůbec.

Samozřejmostí, kterou snad není ani potřeba dále rozvádět, je matrace. Pohodlná matrace je další nezbytnou věcí, bez níž kvalitního spánku nedosáhnete.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.
Správné řízení energie může být klíčem k dosažení osobního i profesního úspěchu. Tento článek vás provede zásadami energy managementu, které vám pomohou efektivně využívat vaši energii, zvyšovat produktivitu a udržet si duševní i tělesné zdraví. Naučíte se, jak rozpoznat momenty, kdy je vaše energie na vrcholu, a jak je využít pro vaše nejdůležitější činnosti, zatímco se zároveň naučíte, jak doplňovat své zásoby energie pro udržitelný výkon bez vyhoření.
Ať už v Jihočeském kraji strávíte jediný den nebo týdenní dovolenou, vždycky budete mít co poznávat a na co se dívat. Objevujte krásu našich měst, historie a přírody.
Medovina byla kdysi nápojem novomanželů, protože med je prý skvělé afrodiziakum. Samozřejmě, díky vysoké koncentraci cukrů totiž ničí v buňkách bakterie a navíc obsahuje minerály, pyly, proteiny, vitamíny a aminokyseliny, které jsou tělu velmi prospěšné. A takových potravin je mnohem víc. Opravdu vás nabudí na sex?
Teplo domova, domácnost, ze které čiší pohoda, plápolající oheň v krbu, pohodová hudba, tlumené osvětlení, a především přírodní materiály. Vítejte ve vašem novém domově, kde díky dánskému hygge trendu konečně zavládl klid, mír a dokonalá pohodička.
Vzhledem k neustálému nárůstu cen je obzvláště potřebné přemýšlet, co vše si opravdu nezbytně musíme pořídit a zároveň i kde výhodně nakoupíme. Zdražuje vše, zato výše platů zůstává prakticky stejná, a proto se řada občanů uchyluje k nouzovým řešením. Jedním z nich jsou nákupy v Polsku.
Léto je čas dovolených a určitě využíváte každé volné chvíle, abyste ji strávila na sluníčku a čerstvém vzduchu. Kůže se může i v létě vysušit. Dlouhým pobytem na sluníčku, v bazénu, v moři. Udělejte si čas na relaxační rituál a domácí peeling.
Ať už patříte mezi takzvané online podnikatele nebo se mezi ně zanedlouho zařadíte, vyplatí se poslouchat podcasty - hlasové záznamy, které vás mohou posunout vpřed. Samozřejmě nejsou určeny jen pro byznysmeny či ty, kteří se na tomto poli chtějí pohybovat. Jejich motivační síla může pohánět kdekoho. Otázkou je, jaké poslouchat, když je jich dnes tolik!
Jedna z největších tuzemských událostí, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, pořádaná od roku 1946, byla tento rok opět tradičně počátkem července. A jako každý rok se stala ostře sledovanou, ať v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním.
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.

Výběr článků

Pokud zrovna nepracujete někde v hotelu, odkud si můžete domů nosit vyřazená prostěradla z kvalitní tkaniny, asi v jednom kuse dokupujete utěrky a hadry. Ty se totiž běžným používáním rychle opotřebovávají, stejně jako vaší péčí o ně.
Jednoduchý čistý design, kombinace dřeva a betonu. To je Ion Adventure Hotel na Islandu, který má vlastní termální lázně s výhledem do okolní přírody. V noci pak můžete přímo z bazénu pozorovat na obloze polární záři nebo se koukat ven proskleným výhledem z restaurace v prvním patře. Nádhera!
Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.

Nepřehlédněte

Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.
Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek