Neděle , 24. 11. 2024

Emílie

Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
stravování podle ročního období
Jak se stravovat podle ročního období? (foto: 123RF)

25. 11. 2021

25. 11. 2021

Stravování podle ročních období stojí za zvážení. Není žádný pochyb o tom, že kvalitní strava je pro tělo značně důležitá. Představuje zkrátka jakési palivo pro náš organismus, který z ní čerpá vše nezbytné pro svou funkci. Někdy se ale stává, že se nestravujeme tak, jak bychom měli. Buďto máme ve své výživě značné nedostatky (nedodáváme tělu vše potřebné látky), anebo si jednoduše dopřáváme o něco víc, což má za následek přetěžování organismu a následnou nadváhu.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy potřebujete shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, zpravidla většinou sáhnete po dietě, která je v danou chvíli rychlá a účinná. Ovšem zcela nejlepší je samozřejmě nastavit si své stravování tak, aby bylo dlouhodobé, kvalitní i efektivní a stalo se vaším novým životním stylem.

Má to ostatně řadu výhod. Vy tělu dodáte, co potřebuje, a ono vám na oplátku předá patřičné zdraví a ideální váhu. Možností, jak takový nový životní styl získat, je celá řada. A právě mezi nimi nalezneme také stravování podle ročních období, které, přestože v podstatě patří až k historickému trendu, má rozhodně co nabídnout. Pojďme se proto na něj podívat o něco blíž.

Stravování podle ročních období je inspirované minulostí

Každé období nám dokáže nabídnout vždy něco jiného. Zatímco v létě nám na zahrádkách rostou krásné borůvky, na podzim je ideální čas vyrazit do lesa a posbírat lahodné houby. Nástupem moderní doby se ale trochu výhody jednotlivých období začaly prolínat. Pokud máte právě teď, kdy už venku vlastně nic neroste, chuť na sladké maliny, stačí jen zajet do obchodu.

Vždy je tam najdete. Naši předci ale takové výhody a možnosti jako my jednoduše neměli. Neexistovalo žádné rychlé občerstvení, ani supermarkety nabízející červené jahody uprostřed zimy. Museli si zkrátka vystačit s tím, co příroda v tu chvíli byla schopná dát (případně, co si dokázali sami vypěstovat nebo ulovit) a z toho dokázali pro sebe vždy vytěžit co nejvíc. A dost možná v jádru byli i mnohem zdravější a vitálnější než my, v době neomezených možností.

Ostatně my právě nyní jíme především upravené, konzervované a chemicky upravené potraviny, které našemu zdraví zrovna neprospívají. Jak je tedy zřejmé, stravování podle ročních období má své hluboké kořeny právě v historii a i dodnes v sobě ukrývá jisté kouzlo a především smysl z hlediska přínosů pro naše zdraví. I my se dnes stále můžeme spolehnout na přírodu a na to, co je zrovna schopná nám dát. Nutno také podotknout, že dnešní stravování podle ročních období efektivně navazuje na smýšlení tradiční čínské medicíny. 

K TÉMATU  Všechna šumivá vína nejsou šampaňské. Jak být za dámu a vyznat se ve světě bublinek

Proč má stravování podle ročních období smysl?

Stravování podle ročních období vychází z přesvědčení, že venku vždy zrovna roste to, co naše tělo v danou chvíli potřebuje. Ostatně má to svojí logiku. V parných letních dnech naše tělo ze všeho nejvíc potřebuje ochlazení, proto právě v tuto dobu kolem sebe najdeme dost ovoce a zeleniny, které se pyšní chladivým a neutrálním charakterem.

Naopak v zimě už ochlazení nepotřebujeme, ze všeho nejvíce naše tělo prahne po zahřátí. Právě proto v tuto dobu obvykle vsázíme na kořenovou zeleninu a podzimní typy ovoce, které dokážou organismus hezky zahřát. Všechno se zkrátka děje za nějakým účelem a ostatně ani tohle není jen samo sebou. Jak by v rámci jednotlivých ročních období měla být navržena skladba jídel?

Jaro

Zejména na jaře potřebuje náš organismus načerpat dostatek síly a energie, probudit se na další nastávající období. Strava by měla být lehká, avšak dostatečně výživná. Zároveň by měla mít pro organismus pročišťující funkci, tedy lehce detoxikační. V tomto ohledu pak platí, že kvalita znamená víc, než kvantita. V jarním období je proto důležité zaměřit se na tyto potraviny:

Nejvhodnější úprava potravin: dušení

  • Zakysané mléčné výrobky
  • Luštěniny – zelený i žlutý hrách, tofu, bílé fazole, sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina – veškerá zelená zelenina (čerstvá nebo nakládaná), kyselejší zelenina
  • Obiloviny – vločky, celozrnné těstoviny, kuskus, bulgur, pšenice, žito, kroupy
  • Bylinky – zejména šípek, sléz a meduňka

Léto

Letní jídelníček by měl být lehký, nenáročný na přípravu a s minimálním obsahem soli a pikantního koření, které zbytečně organismus zahřívá. Zejména v létě je třeba odlehčit tělu z hlediska trávení, proto se říká, že letní strava by měla být převážně složená z lehce hořké chuti. Strava by zároveň měla obsahovat přirozeně se vyskytující cukry, nezbytným doplňkem je také zvýšený příjem tekutin.

Zajímavé je, že v kontextu s ochlazováním ovšem není vhodné mražené ovoce, ledové nápoje nebo třeba zmrzlina. Je totiž důležité zaměřit pozornost k přirozeně chladivým potravinám, nikoli však k uměle vytvořeného chladu. Ten totiž v návaznosti na organismus způsobuje stahující účinky vyvolávající zadržování tekutin uvnitř těla.

Nejvhodnější úprava potravin: grilování, převážně pak studená nebo krátce tepelně upravená strava

  • Grilované maso
  • Luštěniny – čočka, fazole, hrách a tofu
  • Zelenina a ovoce – listová zelenina, všechny druhy salátů, ředkvičky, brusinky, čekanka, kedlubna, čínské zelí, meloun
  • Obiloviny – rýže, jáhly, amarant i kukuřice
  • Bylinky a koření – především oregano, kakao a muškát
K TÉMATU  Deset mýtů a fake news o očkování. Čemu věříme a jaká jsou skutečná fakta?

Pozdní léto

Během stravování podle ročních období je důležité také pozdní léto, které je mezičlánkem léta a podzimu. I přestože se zdá, že mezi všemi obdobími je to prvek tak trochu navíc, nenechte se zmýlit. Právě tato etapa představuje důležitou část celého stravování, představuje střed celého roku. Je to vlastně okamžik, kdy čerpáme úrodu z lidského života, který si dokážeme užívat.

Nejvhodnější úprava potravin: krátké vaření

  • Mléčné výrobky
  • Luštěniny – sójové boby, cizrna, fazole, tofu
  • Zelenina – zejména cibule, květák, dýně, zelí, tuřín, mrkev, kedlubna, jablka, hrušky
  • Obiloviny – jáhly, sladká rýže, quinoa, kukuřice
  • Pochutiny – mandle, rozinky, vanilka, med, přírodní oleje

Podzim

Během podzimu je třeba tělo náležitě připravit na zimní období. Organismus je potřeba pomalu zahřívat a podpořit ho v tom, aby v těle začalo proudit co nejvíc energie. Právě proto je velmi vhodné zaměřit pozornost k pikantnějším potravinám.

Nejvhodnější úprava potravin: zapekání, pečení

  • Maso, sýry
  • Luštěniny a obiloviny – rýže, pšeničné maso, bílé fazole, čočka
  • Zelenina – veškerá kořenová zelenina i nakládaná zelenina
  • Bylinky a koření – například zázvor, máta, chilli, paprika

Zima

Během zimy dochází v rámci organismu k velkému útlumu a poklesu energie. Najednou máme více tendenci šetřit svou energie, více odpočíváme, celková aktivita se snižuje, proto také dochází k poklesu tělesné teploty. O to víc je důležité dopřát organismu zahřátí a chránit ho pomocí vhodných jídel, aby následné jaro opět došlo k probuzení a nastartování organismu. Naprostou jedničkou z hlediska stravy jsou obecně polévky, pečená a vařená jídla s dostatkem soli pro optimální udržení tekutin v těle.

Dle tradiční čínské medicíny je chybou, pokud si právě v zimě dopřáváme exotické ovoce pro dodání nezbytných vitamínů. Ve skutečnosti však takové ovoce tělo ochlazuje (i přesto, že se má zahřívat) a tím může dojít k výkyvům v rámci metabolismu. Potřebné vitamíny totiž tělu dokážeme dodat i s typicky zimním jídelníčkem bez nutnosti chladivého efektu dovezeného ovoce. 

Nejvhodnější úprava potravin: pečení, vaření, dušení

  • Všechny druhy ryb
  • Luštěniny a obiloviny – sója, barevné fazole, pohanka, rýže, kroupy
  • Zelenina – kořenová zelenina, zelí, sušené houby, lilek, tužší zelenina, nakládaná zelenina, jablka, sušené švestky, hrušky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Orchideje patří k velice oblíbeným a krásným pokojovým rostlinám. Bohužel jejich velkou nevýhodou je poměrně náročné pěstování. Není to rostlina, kterou jednou za čtrnáct dnů zalijete a už se o ni nestaráte. Orchidej potřebuje trochu víc.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Koronavirus decimuje naši populaci ve velkém. Denně se zveřejňují statistiky nakažených, vyléčených i těch, kteří svůj boj prohráli. Kromě jeho negativních dopadů na tělo se také stále častěji mluví o vlivu na psychiku. Čím déle pandemie a s ní spojené zákazy platí, tím více lidí upadá do deprese a zažívá stavy úzkosti.
Každý rok se světu představí nové trendy, kterými se můžeme řídit při vybírání nového šatníku nebo zařizování svého bydlení. Zaměřme se nyní na trendy ze světa bydlení, které se budou krapet lišit od těch z roku 2020. Hlavní roli budou hrát přírodní materiály.
Máte špatný den v práci? Nedaří se vám nebo si vás někdo pěkně podal? Nejste jediní, protože tuhle zkušenost má každý. Když se daří, tak se daří. Podívejte se, jak to může vypadat, když něco skutečně nevyjde.
Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
Bez rostlin by na Zemi nemohl být život. A přestože má člověk sklon své přirozené prostředí nevybíravým způsobem poškozovat, rostliny stále ještě vnímáme jako uklidňující prvek. Proto se jimi obklopují i ti největší cynici. Existují však různé druhy rostlin a květin. Některé nám prospívají více, jiné méně, a některé nám mohou být dokonce jedovaté. Nejen svými plody, ale i vůní, kterou zejména na jaře vypouštějí. Pojďme se však nyní podívat na pokojové rostliny, které stojí za ti mít doma.
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Zastřešené stání pro vůz má několik výhod. Tou hlavní je ochrana vozu před deštěm, kroupami nebo sněhem. Odpadá tak i ranní škrábání skla. Garážový přístřešek ale umožní i vaše suché a pohodlné vysednutí a naopak, stejně jako vyložení kufru. Přístřešek lze obvykle sladit s exteriérem domu, a nejčastější variantou na materiál jsou dřevěné trámy. Krytina může být stejná, jako na střeše domu, z tašek, ale používá se taktéž plech nebo světlopropustný plast či sklolaminát.
Dne 4. ledna roku 2019 byl na sociální platformě Instragram vytvořen účet. Na tomto účtu byla toho samého dne vystavena fotografie obyčejného slepičího vejce společně s popiskem: „Pojďme z tohoto obrázku udělat nový světový rekord a dát jí největší počet lajků, jaký tu kdy byl. Překonejme aktuální rekord, který drží Kylie Jenner s 18 miliony lajky“. A tím to všechno začalo.

Výběr článků

Ráda se vydáváte na pěší výlety do lesů, na horské hřebeny nebo podél řek? Milujete ten den, kdy máte čas jen sama pro sebe a věnujete ho pohybu a dlouhému rozjímání v přírodě? Nebo raději chodíte na procházky ve dvou? Poznejte ty nekrásnější pěší trasy, které tu máme.
Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.
Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.

Nepřehlédněte

Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!
Nové album Ondřeje Rumla Zapomenutý příběh posluchače zavede do klidné a radostné atmosféry Vánoc.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek