Domů » Životní styl » Strašák jménem vysoký cholesterol. Které zdravotní problémy přináší a jak jeho hladinu snížit?
Zdraví Životní styl

Strašák jménem vysoký cholesterol. Které zdravotní problémy přináší a jak jeho hladinu snížit?

zkumavka
Vysoký cholesterol je zdravotní problém, který přináší řadu rizik. (zdroj foto: 123rf.com)
Vysoký cholesterol představuje závažný rizikový faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice. Pokud se někdo potýká s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, je mu doporučeno jeho hladinu snížit.

Některým pacientům jsou předepsány léky, jiným postačí režimová opatření, jejichž základem je úprava životního stylu s důrazem na zdravé stravování. Vysoký cholesterol je důsledkem nezdravého životního stylu, takže dobrá zpráva je, že jeho hladinu lze změnou životního stylu snížit.

„Zlý“ a „hodný“ cholesterol

Většina z nás si pod pojmem cholesterol představí jen cholesterol, který je označován jako „zlý“. Důležité je ale vědět, že kromě „zlého cholesterolu“ existuje i cholesterol pro tělo nezbytný, tzv. „hodný“ cholesterol (HDL). Zlý cholesterol (LDL) zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Je-li jeho hladina v krvi příliš vysoká, je nutné jeho hladinu snížit.

Pokud nevíte, jak jste na tom s cholesterolem, nechte si jeho hladinu preventivně změřit u praktického lékaře. Zdravotní rizika tělu hrozí, překračuje-li hladina 3 mmol/l. Hladinu cholesterolu v krvi ovlivňuje mnoho faktorů, které jsou ale naštěstí námi ovlivnitelné.

Vyhněte se konzumaci nevhodných potravin

Nechcete-li se potýkat s mnoha zdravotními obtížemi, vyhněte se hlavně tučnému masu, uzeninám, slanině, máslu, smetaně, tvrdým sýrům, potravinám s obsahem palmového oleje a různým pochutinám jako jsou sušenky, brambůrky. Snížíte-li příjem nasycených mastných kyselin, snížíte také riziko vzniku celé řady onemocnění. Doporučeno je vyhnout se nezdravým tukům i při samotné přípravě pokrmů, a proto je vhodné připravovat jídlo v páře nebo využít jiné technologie zpracování potravin.

Potraviny snižující cholesterol

V jídelníčku by měly převládat potraviny s obsahem nenasycených mastných kyselin. Patří mezi ně ryby, například makrela nebo losos, obsahující tělu prospěšné omega 3 mastné kyseliny, ořechy (například kešu) a mandle, různé druhy semen (slunečnicová nebo dýňová semena), avokádo, rostlinné oleje a tuky (řepkový, slunečnicový, olivový a kukuřičný olej nebo olej z vlašských ořechů). Doporučeno je jíst libové maso, nízkotučné mléčné výrobky.

smažení
Doporučeno je vyhnout se nezdravým tukům i při samotné přípravě pokrmů. (zdroj foto: pixabay.com)

Vláknina jako prevence kardiovaskulárních onemocnění

Ve zdravém, pestrém a vyváženém jídelníčku nesmí chybět dostatečné množství vlákniny. Každý dospělý člověk by měl denně tělu dodat alespoň 30 gramů vlákniny. Vlákninu obsahuje především ovoce a zelenina, celozrnné pečivo a celozrnné cereálie, luštěniny, ořechy a semena. I když se to může zdát příliš, tak podle zásad zdravého stravování by měl každý sníst pět porcí ovoce a zeleniny denně.

Omezte alkohol a kouření

Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko mnoha onemocnění a může zvýšit i hladinu cholesterolu. To samé platí i o kouření. Kouření navíc poškozuje vnitřní výstelku cév a usnadňuje usazování cholesterolových plátů uvnitř cév.

Pohybem ke zdraví

Jedním z doporučení ke snížení cholesterolu je také dostatek aktivního pohybu. Doporučeno je alespoň 30 minut aktivního pohybu denně. Je jen na vás, jakému druhu pohybu se budete věnovat. Velké oblibě se poslední dobou těší běh, ale pokud máte zdravotní obtíže, budou stačit svižné procházky.

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ranní zázračné skleničky. Které sníží cholesterol, nastartují hubnutí, zbaví vás infekce či nachlazení

Zahrňte do pitného režimu jablečný džus. Posílí vám imunitu a podpoří srdeční kondici